Αφιερώματα στους Μανοέλ ντε Ολιβέιρα και Μάρκο Μπελόκιο από το 10ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου

Το έργο δύο σπουδαίων σκηνοθετών θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του επετειακού φεστιβάλ.

Αφιερώματα στους Μανοέλ ντε Ολιβέιρα και Μάρκο Μπελόκιο από το 10ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου

Πλησιάζει το επετειακό 10ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου (20-30/11) και ετοιμάζει δύο αφιερώματα σε σπουδαίους Ευρωπαίους σκηνοθέτες.

Ο γεννημένος στο Πόρτο το 1908 Μανοέλ ντε Ολιβέιρα έζησε για 106 χρόνια, 88 από τα οποία ήταν αφιερωμένα στο σινεμά. Η πρώτη του ταινία κυκλοφόρησε το 1942 με τίτλο «Ανίκι-Μπόμπο» με συστατικά που μεταπολεμικά χαρακτηρίστηκαν νεορεαλιστικά. Στην πορεία ο Ολιβέιρα εμπλούτισε το στιλ του, χρησιμοποιώντας δεξιοτεχνικά το χρώμα και εξελίσσοντας το αντισυμβατικό ύφος του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ταινία «Ιεροτελεστία της Άνοιξης» (1962). Στο αφιέρωμα θα προβληθούν επίσης για πρώτη φορά στην Ελλάδα τρεις ταινίες από την «Τετραλογία των Ματαιωμένων Ερώτων», συγκεκριμένα οι «Παρελθόν και Παρόν» (1972), «Καταραμένη Αγάπη» (1979) και «Φρανσίσκα» (1981). Ακόμα οι θεατές του φεστιβάλ θα έχουν τη σπάνια ευκαιρία να ανακαλύψουν τις δύο μικρού μήκους του σκηνοθέτη, το «Κυνήγι» (1962) και το «Δουλεύοντας στον ποταμό Δούρο» (1931), η πρώτη ταινία που γύρισε ποτέ ο Ολιβέιρα. Ένα ποιητικό ασπρόμαυρο ντοκιμαντέρ με θέμα τον καθημερινό μόχθο των κατοίκων στις όχθες του ποταμού.

Μάλιστα η μούσα του Ολιβέρια Λέινορ Σιλβέιρα, όπως εμφανίζεται στην ταινία «Κοιλάδα του Αβραάμ», είναι και το εκθαμβωτικό πρόσωπο της αφίσας του φεστιβάλ. Όσον αφορά το αφιέρωμα, βασικός ομιλητής για το σινεμά του Πορτογάλου θα είναι ο Ζοζέ Μανουέλ Κόστα (διευθυντής της πορτογαλικής Ταινιοθήκης), ενώ για τις πρώτες του ταινίες θα μιλήσει ο Μιγκουέλ Σάμπρα, σεναριογράφος της ταινίας «Πυρετός» (Μάγια Ντα-Ριν) που θα προβληθεί στην ενότητα Athenian Premieres.

Αφιερώματα στους Μανοέλ ντε Ολιβέιρα και Μάρκο Μπελόκιο από το 10ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου - εικόνα 1
«Γροθιές στην Τσέπη»

Από την άλλη έχουμε τον Μάρκο Μπελόκιο, έναν από τους διασημότερους σκηνοθέτες του ιταλικού σινεμά. Έξι ταινίες του θα παρουσιαστούν στο φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων το πολυβραβευμένο στο φεστιβάλ Βενετίας φιλμ «Καλημέρα, νύχτα» (2006) αλλά και το εξαιρετικό ντεμπούτο του «Γροθιές στην Τσέπη» (1965). Ο Ιταλός auteur ακολούθησε κατά πόδας τις πολιτικές αναταραχές στη χώρα του τις δεκαετίες ’60-’70, ενώ ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο αφού εγκατέλειψε τις σπουδές του στη φιλοσοφία.

Η προπώληση για το 10ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου (20-30/11) ξεκινάει στις 29/10 στα ταμεία της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και το viva.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.