Transit

2

Ένα μυθιστόρημα εποχής της Άννα Σέγκερς διασκευάζεται με μια ευφυή αφηγηματική ανατροπή (ντεκόρ είναι η σημερινή Μασσαλία), αλλά χωρίς να αποδεσμεύεται από τη χλιαρή πλοκή, την ψυχολογική ασάφεια και την προβλέψιμη κατάληξη.

Transit

Ο Γκέοργκ, ένας Γερμανός πρόσφυγας που καταφεύγει στη Μασσαλία καθώς τα ναζιστικά στρατεύματα προχωρούν προς το Παρίσι, είναι άλλος ένας ήρωας του Κρίστιαν Πέτζολντ («Yella», «Barbara», «Το Τραγούδι του Φοίνικα») δεμένος μοιραία με το παρελθόν. Αναζητώντας διαρκώς τους τρόπους με τους οποίους το χθες εισβάλλει στο παρόν των ιστορικά παγιδευμένων χαρακτήρων του και το καταστρέφει, ο Γερμανός βραβευμένος σκηνοθέτης μεταφέρει τώρα στην οθόνη ένα μυθιστόρημα εποχής της Άννα Σέγκερ. Το διασκευάζει μάλιστα με μια ευφυή αφηγηματική ανατροπή (ντεκόρ είναι η σημερινή Μασσαλία), προσθέτοντας σε ένα νεο­νουάρ παιχνίδι ταυτοτήτων την παράμετρο του πάντα επίκαιρου θέματος της μετανάστευσης.

Έχουμε τον Γκέοργκ, λοιπόν, ο οποίος προσπαθεί να βρει υπαρξιακό κίνητρο στην οικειοποίηση της ταυτότητας, μαζί με τα έγγραφα και μια βίζα για Μεξικό, ενός συγγραφέα που έχει αυτοκτονήσει. Έχουμε όμως και μια νεαρή, όμορφη γυναίκα η οποία φτάνει στη Μασσαλία αναζητώντας τον σύζυγό της, ο οποίος θα την περίμενε για να διαφύγουν στο Μεξικό. Ο Γκέοργκ την ερωτεύεται, εκείνη παραμένει μυστηριώδης και ο Πέτζολντ προετοιμάζει αργά και μεθοδικά τη σύγκρουση ενός τυλιγμένου σε μυστικά και ψέματα love story με τη γραμμένη από την Ιστορία αδυσώπητη μοίρα.

Transit - εικόνα 1

Η αλήθεια είναι πως η χλιαρή πλοκή δεν τον βοηθάει να μας εμπλέξει στα πάθη των χαρακτήρων, οι οποίοι αγωνίζονται μέχρι τέλους να ξεφύγουν από την ψυχολογική ασάφεια. Κινούνται σαν φαντάσματα, όχι μόνο μεταφορικά, και προχωρούν ασθμαίνοντας προς μια προβλέψιμη κατάληξη κι ένα ευνόητο συμπέρασμα: κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει αλώβητος από το παρελθόν του, ούτε φυσικά και η Ευρώπη –του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και του 21ου αιώνα– από το δικό της.

Γερμανία, Γαλλία. 2018. Διάρκεια: 101΄. Διανομή: SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Transit

2
  • Δραματική
  • 2018
  • Διάρκεια: 101 '
  • Κρίστιαν Πέτζολντ

Καθώς τα ναζιστικά στρατεύματα προχωρούν προς το Παρίσι, ένας Γερμανός πρόσφυγας καταφεύγει στη Μασσαλία και οικειοποιείται την ταυτότητα αλλά και τη βίζα για Μεξικό ενός συγγραφέα που έχει αυτοκτονήσει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.