Όλα όσα είδαμε στο πιο κοσμοπολίτικο σινε-φεστιβάλ της Ελλάδας

Έπειτα από έξι ημέρες γεμάτες ταινίες, αλμύρα, έναστρους ουρανούς και ξεχωριστούς επισκέπτες απ' όλο τον κόσμο, ολοκληρώθηκε στην Πάτμο το πρώτο σκέλος του φεστιβάλ του Αιγαίου, το οποίο ετοίμασε ήδη τις βαλίτσες του για την Πάρο.

Όλα όσα είδαμε στο πιο κοσμοπολίτικο σινε-φεστιβάλ της Ελλάδας

Πόσα κινηματογραφικά φεστιβάλ γνωρίζετε όπου οι βουτιές σε καταγάλανα νερά συνδυάζονται με πρεμιέρες ταινιών; Το Aegean Film Festival, για όγδοη συνεχή χρονιά με έδρα την Πάτμο και για πρώτη φορά με παρουσία στην Πάρο, τα προσφέρει σε αφθονία και αποδεικνύεται must προορισμός για όσους θέλουν να απολαύσουν την 7η τέχνη και στις καλοκαιρινές διακοπές τους... Πάνω από 15 μεγάλου μήκους ταινίες, ακόμα περισσότερες βραβευμένες μικρού μήκους, διεθνείς καλεσμένοι και πολυάριθμοι θεατές έθεσαν τις βάσεις για μια μοναδική εξόρμηση στο Νησί της Αποκάλυψης.

Σπιρτόζικο σινεμά για όλους

Όλα όσα είδαμε στο πιο κοσμοπολίτικο σινε-φεστιβάλ της Ελλάδας - εικόνα 1

Σε απόσταση αναπνοής μεταξύ τους, το μαγευτικό προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Σκάλας – ίσως το ομορφότερο αυτοσχέδιο open air σινεμά – και το ολόλευκο πνευματικό κέντρο «Πάτμιον» φιλοξένησαν τις ταινίες του Aegean Film Festival με τη συντροφιά πυγολαμπίδων που φλέρταραν με το φως του προβολέα. Εκεί είδαμε τον κόσμο να συγκινείται στο sold out ντοκιμαντέρ «Maria by Callas: Η Μαρία Κάλλας Εξομολογείται» (2017, Τομ Βολφ), αλλά και να γελάει με την καρδιά του στην επίσης γεμάτη προβολή του ντίσκο μιούζικαλ «Mamma mia! Here we Go Again» (2018, Ολ Πάρκερ). Το πρόγραμμα όμως επιφύλασσε και δυνατές σινεφιλικές συγκινήσεις, όπως η τρυφερή αντιρατσιστική κωμωδία «Amateurs» (2018, Γκαμπριέλα Πίχλερ) και η ταινία-έκπληξη που «έκλεισε» το φεστιβάλ, το βραβευμένο στις φετινές Κάνες «Ο Ευτυχισμένος Λάζαρος» της Αλίτσε Ρορβάκερ («Τα Θαύματα»).

Δυνατά χαρτιά του προγράμματος αποδείχθηκαν τα ντοκιμαντέρ και οι μικρού μήκους ταινίες, με πολλές συμμετοχές από το εξωτερικό. Δεν θα ξεχάσουμε, για παράδειγμα, την απίστευτη ιστορία των χωρισμένων στη γέννα τρίδυμων πρωταγωνιστών του «Three Identical Strangers» (2018, Τιμ Γουόρντλ), ενώ δύο από τις μικρού μήκους βραβεύτηκαν από το φεστιβάλ: το μεγάλο βραβείο απέσπασε ο «Κύβος» του Αλέξανδρου Σκούρα, βραβευμένος με Χρυσό Διόνυσο στο φεστιβάλ της Δράμας του 2016, ενώ το ιρανικό «Neda» της Άφα Ιραντούστ τιμήθηκε με ειδική μνεία.

Κινηματογραφικές εικόνες εκτός οθόνης

Όλα όσα είδαμε στο πιο κοσμοπολίτικο σινε-φεστιβάλ της Ελλάδας - εικόνα 2

Η φεστιβαλική ρουτίνα στην Πάτμο «επιβάλλει» καθημερινές διαδρομές στις παραλίες μέχρι ν’ ανάψουν οι προβολείς. Η πρόσβαση σε αυτές είναι εύκολη με το τοπικό λεωφορείο, χάρη στον μερακλή οδηγό που ακούει Pink Floyd και Death in Vegas (!), ενώ τις ημέρες αυτές η σύνθεση του κόσμου που συναντάς εκεί είναι αρκετά ιδιαίτερη: καλεσμένοι σκηνοθέτες από χώρες όπως ο Λίβανος, ανερχόμενοι κινηματογραφιστές που συμμετέχουν στο εργαστήριο σεναρίου του φεστιβάλ, αλλά και συνάδελφοι δημοσιογράφοι από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Έτσι, δεν αποτελούν ασυνήθιστη εικόνα στην Πάτμο τις ημέρες του Aegean Film Festival οι «θερμές» κινηματογραφικές συζητήσεις με μαγιό υπό τη σκιά των δέντρων...

Εξάλλου το φεστιβάλ δημιουργεί μια πηγαία ανάλαφρη ατμόσφαιρα, που ανοίγει καθημερινά την όρεξη για σινεμά, με το μενού να περιλαμβάνει και ταινίες που είδαμε το χειμώνα, όπως το αριστουργηματικό «Το Νησί των Σκύλων» (2018, Γουές Άντερσον). Εκπληρώνει έτσι ακόμη ένα στόχο του, να ικανοποιεί την ανάγκη των ανθρώπων για σινεμά σε τοποθεσίες χωρίς αίθουσες. Η διοργάνωση ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο τώρα στην Πάρο και –γιατί όχι;– στο μέλλον σε ακόμη περισσότερα μέρη της Ελλάδας...

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι 15 καλύτερες queer ταινίες του 21ου αιώνα

Ανατρέχουμε στις σπουδαιότερες στιγμές ενός σινεμά που βρίσκεται ακόμα στην ακμή του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
15/06/2024

Το "Network" στον θερινό κινηματογράφο Παναθήναια

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τον κριτικό Αλέξανδρο Παπαγεωργίου.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (13-19/6)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Μπαμπάκ Τζαλαλί, το "Φρίμοντ" και ο ταπεινός Τζέρεμι Άλεν Γουάιτ

Συναντήσαμε το σκηνοθέτη του νοσταλγικού ασπρόμαυρου φιλμ όπου ο σταρ του "Bear" κάνει μια απροσδόκητη εμφάνιση.

Όλα όσα ανυπομονούμε να δούμε στο 14ο Athens Open Air Film Festival

Σας παρουσιάζουμε τις ταινίες που έχουμε ήδη σημειώσει στο πρόγραμμα της αγαπημένης θερινής διοργάνωσης.

"Ξαφνικά Φέτος το Καλοκαίρι" επτά μέρες κλασικού σινεμά στη Ριβιέρα

Η διοργάνωση που αγαπά τον παλιό καλό κινηματογράφο επιστρέφει για 13η χρονιά.

Ζαχαρία Μαυροειδή, πώς έφτιαξες την ελληνική κομεντί του καλοκαιριού;

Με το "Καλοκαίρι της Κάρμεν" ο ταλαντούχος σκηνοθέτης παραδίδει μια σπιρτόζικη και διασκεδαστική ρομαντική κωμωδία, με επίκεντρο τις ερωτικές περιπέτειες ενός τριαντάρη.