Εντός Ορίων

2,5

Επιλογές ζωής και θανάτου συγκρούονται σε ένα θεατρικής λογικής κλειστοφοβικό δράμα με υποδειγματικές ερμηνείες, διαρκή ένταση κι εύκολη σεναριακή «συμπύκνωση».

Εντός Ορίων

Επιλογές ζωής και θανάτου συγκρούονται σε ένα θεατρικής λογικής κλειστοφοβικό δράμα με υποδειγματικές ερμηνείες, διαρκή ένταση κι εύκολη σεναριακή «συμπύκνωση».

Εντός Ορίων - εικόνα 1

Έμπειρος διευθυντής φωτογραφίας, ο Βέλγος Φιλίπ βαν Λιου κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με ένα γραμμένο από τον ίδιο δράμα δωματίου που θυμίζει έντονα θεατρικό. Αν και ο ίδιος εκμεταλλεύεται στο κινηματογραφικό έπακρο την κλειστοφοβική αίσθηση του περιορισμένου χώρου, η δραματουργική δομή του σεναρίου ακολουθεί τους κανόνες με τους οποίους η (λεκτική) αντιπαράθεση των χαρακτήρων εκτυλίσσεται τυπικά επί σκηνής. Αυτή η «θεατρική σκηνή» λοιπόν είναι ένα διαμέρισμα στην εμπόλεμη ζώνη της Συρίας, το οποίο γίνεται καταφύγιο για μια οικογένεια και τους γείτονές της.

Ένα απρόοπτο συμβάν όμως θα δοκιμάσει την αλληλεγγύη τους και θα φέρει μια μάνα μπροστά σε ένα σκληρό ηθικό δίλημμα, το οποίο σιγοβράζει βασανιστικά πίσω από το διαπεραστικό βλέμμα της εξαιρετικής Χιάμ Αμπάς. Αλλά ο Βαν Λιου, θέλοντας να καυτηριάσει (όλες;) τις αντιφατικές ανθρώπινες συμπεριφορές σε οριακές καταστάσεις, θα το επιβαρύνει και με άλλες, οριακά πιστευτές επιλογές ζωής και θανάτου, σε μια μελέτη χαρακτήρων-πολιτικοκοινωνικό σχόλιο με υποδειγματικές ερμηνείες, διαρκή ένταση κι εύκολη σεναριακή «συμπύκνωση». Βραβεία κοινού στο βερολινέζικο Πανόραμα και στους Ανοιχτούς Ορίζοντες του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Λίβανος, Γαλλία, Βέλγιο. 2017. Διάρκεια: 85΄. Διανομή: ΔΑΝΑΟΣ.

Περισσότερες πληροφορίες

Εντός Ορίων

Insyriated
2,5
  • Δραματική
  • 2017
  • Διάρκεια: 85 '
  • Φιλίπ Βαν Λιού

Ένα διαμέρισμα στην εμπόλεμη ζώνη της Συρίας γίνεται καταφύγιο για μια οικογένεια και τους γείτονές της. Ένα απρόοπτο συμβάν όμως θα δοκιμάσει την αλληλεγγύη τους και θα φέρει μια μάνα μπροστά σε ένα σκληρό ηθικό δίλημμα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/05/2024

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στα θερινά το καλοκαίρι

Χαρτογραφούμε το τοπίο των κυκλοφοριών που πρόκειται να μας συντροφεύσουν τους επόμενους μήνες.