Οι πρώτες εντυπώσεις από το 40ο Φεστιβάλ της Δράμας

Μία μέρα προτού απονεμηθούν τα φετινά βραβεία ανατρέχουμε στις μικρού μήκους που κέρδισαν την προσοχή μας.

Οι πρώτες εντυπώσεις από το 40ο Φεστιβάλ της Δράμας

Πολύβουη, γεμάτη κόσμο σε κάθε στενό της, η ηλιόλουστη Δράμα βρίσκεται στην κορύφωση του 40ου Φεστιβάλ ελληνικών ταινιών μικρού μήκους μία μέρα πριν την τελετή λήξης και την απονομή των φετινών βραβείων. Σήμερα ολοκληρώνονται οι προβολές του εθνικού διαγωνιστικού τμήματος, με συνολικά πάνω από 60 συμμετοχές που δεν έχουν αναδείξει ακόμη ξεκάθαρο διεκδικητή του Χρυσού Διόνυσου, εκτινάσσοντας τα «στοιχήματα» για τους πιθανούς νικητές των επετειακών τεσσαρακοστών βραβείων.

Το ρόλο του επιτελεί και το σινεφίλ κοινό της πόλης που γεμίζει ασφυκτικά κάθε βράδυ το σινεμά Ολυμπία, και δίνει το δικό του παλμό στις προβολές με το χειροκρότημά του να αποτελεί τον ανεπίσημο σφυγμομετρητή της αποδοχής ή όχι μιας ταινίας., αλλά και με τις φλογερές συζητήσεις που ακολουθούν έξω από το σινεμά με τους κινηματογραφιστές.

Οι πρώτες εντυπώσεις από το 40ο Φεστιβάλ της Δράμας - εικόνα 1
«ΤΟ ΤΕΡΑΣ κοιμάται»

Πολυθεματικές και με ένα διευρυμένο αφηγηματικό στιλ, παρατηρούμε πως οι ταινίες του εθνικού διαγωνιστικού παρουσιάζουν σε μεγάλο βαθμό μια κοινή υψηλού επιπέδου προσέγγιση στις παραγωγές τους, που έχει σαν αποτέλεσμα μια άρτια και αξιοπρεπή εικόνα ανεξαρτήτως προϋπολογισμού. Έτσι, δίπλα στη μινιμαλιστική και συγκινητική «Ροζαλία» της Κατερίνας Γιαννακοπούλου μπορεί να σταθεί η ιστορία μιας... μετα-αποκαλυπτικής καψούρας στην «Καληνύχτα» του Θάνου Κερμίτση ή το δαιδαλώδες «Μάνεκι Νέκο» του Μανώλη Μαυρή.

Οι ιστορίες με κοινωνικά συνειδητοποιημένο πρόσημο έχουν και φέτος την τιμητική τους. Όπως στο «Brazuca» του Φαίδωνα Γκρέτσικου, που μας χάρισε την αποκαλυπτική ερμηνεία του πρωτοεμφανιζόμενου εντεκάχρονου Μπόικο Πασκάλεβ ο οποίος αναζητά εμμονικά μία μπάλα ποδοσφαίρου, και το «Heimlich» του Κώστα Μπακούρη που στήνει μια ευφυή αλληγορία για τη σχέση Ελλάδας - Γερμανίας στα χρόνια της κρίσης με εξαιρετικό πρωταγωνιστή το Μάκη Παπαδημητρίου. Ο ηθοποιός πέρσι πρωταγωνίστησε στον «Κύβο» του Αλέξανδρου Σκούρα που έφυγε επάξια από τη Δράμα με το μεγάλο βραβείο. Λέτε να κάνει φέτος το δύο στα δύο;

Άτυπος πρωταγωνιστής του διαγωνιστικού είναι παραδόξως το τολμηρό και έξυπνο χιούμορ. Τα σαρκαστικά «Σουτζουκάκια» του Χρυσόστομου Μπάρμπα απογυμνώνουν τη λανθασμένη αντρική ιδέα περί της τέλειας γυναίκας και της ευτυχίας με θύμα τον ηθοποιό Προμηθέα Αλειφερόπουλο, ενώ «ΤΟ ΤΕΡΑΣ κοιμάται» του Κωστή Χαραμουντάνη, μια κωμωδία επιστημονικής φαντασίας με θέμα την αγάπη, μας έδωσε ένα κολάζ ξεκαρδιστικών σουρεαλιστικών καταστάσεων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η νέα ταινία του Χριστόδουλου Κιγμαλή στο 14ο Athens International Digital Film Festival 2025

Τα "50 Ευρώ" είναι μια βαθιά ανθρώπινη κινηματογραφική ιστορία για την απώλεια.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/12/2025

Τα βραβεία του 11ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Ένα διαρκώς γεμάτο αμφιθέατρο "Θόδωρος Αγγελόπουλος" υποδέχθηκε για ένα δεκαήμερο το φετινό καλαματιανό σινε-event, το οποίο ολοκληρώθηκε την Κυριακή 30/11 με την απονομή των βραβείων του.

Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου 2026: Αυτοί είναι οι υποψήφιοι στην κατηγορία "Arts & Crafts"

Από τη "Βουγονία" στη "Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ", οι δημιουργοί πίσω από τις πιο σημαντικές ευρωπαϊκές παραγωγές της χρονιάς θα διεκδικήσουν τα βραβεία του θεσμού.

Ευχάριστα νέα με το ξεκίνημα του 28ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας

Αφιερώματα, παράλληλες εκδηλώσεις και ταξίδια σε περισσότερες από δέκα πόλεις βρίσκουμε στο πρόγραμμα του θεσμού.

Ελληνικό box office: Εκρηκτικό άνοιγμα για την "Σπασμένη Φλέβα"

Ουρές στα κινηματογραφικά ταμεία, καθώς το σίκουελ ενός ντισνεϊκού animation και η οικονομιδική "Σπασμένη Φλέβα", η οποία αρέσει πολύ, επανέφεραν τους θεατές στις σκοτεινές αίθουσες.

"Η Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ": Η πραγματική ιστορία μίας πεντάχρονης Παλαιστίνιας

Μία από τις πιο σημαντικές ταινίες της χρονιάς έρχεται στους κινηματογράφους από το Cinobo.

Τι νέο θα δούμε στους κινηματογράφους από αυτή την Πέμπτη

Μία πραγματική τραγωδία από την Παλαιστίνη, ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι και όλα όσα έρχονται προσεχώς στις μαρκίζες.