Το Πρόγραμμα

2

Ακαδημαϊκότατη, περιγραφική βιογραφία από έναν απρόσωπο Στίβεν Φρίαρς, αλλά με έναν πειστικότατο Μπεν Φόστερ.

Το Πρόγραμμα

Ακαδημαϊκότατη, περιγραφική βιογραφία από έναν απρόσωπο Στίβεν Φρίαρς, αλλά με έναν πειστικότατο Μπεν Φόστερ.

Το Πρόγραμμα - εικόνα 1

Μέχρι πριν από μία δεκαετία, στα μάτια του Αμερικανού λάτρη των σπορ ο Λανς Άρμστρονγκ μπορούσε να συγκριθεί μόνο με τον Μάικλ Τζόρνταν. Ήταν ένα ποδηλατικό φαινόμενο, νικητής εφτά συνεχόμενες φορές του Γύρου της Γαλλίας, αλλά και ένα υπόδειγμα αγωνιστή της ζωής, αφού ξεπέρασε τον καρκίνο που τον χτύπησε στα 25 του μόλις χρόνια. Όλα όμως κατέρρευσαν όταν αποκαλύφθηκε πως οι ασυναγώνιστες επιδόσεις του οφείλονταν σε συστηματικό, ευρείας έκτασης ντοπάρισμα, κάτι που παραδέχτηκε δημόσια ο ίδιος και ανάγκασε την παγκόσμια ομοσπονδία ποδηλασίας να τον αποκλείσει ισοβίως, αφαιρώντας του παράλληλα όλους τους τίτλους του. Επίσης, κάτι που τον μετέτρεψε σε ιδανικό κινηματογραφικό ήρωα.

Το Πρόγραμμα - εικόνα 2

Το «Πρόγραμμα» περιγράφει αυτή την ξεχωριστή ιστορία ανόδου και πτώσης, εμπνευσμένη από το βιβλίο του δημοσιογράφου των βρετανικών «Times»ο Ντέιβιντ Γουόλς, που αποκάλυψε το όλο σκάνδαλο, όχι με τη σκορσεζική οπτική της «αμαρτίας και εξιλέωσης», αλλά με τον απλοϊκό τρόπο του μυθοπλαστικού χρονικού. Το σενάριο του Τζον Χοτζ («Trainspotting») νοιάζεται να βάλει τα γεγονότα στη σειρά, να συμπυκνώσει τις πληροφορίες και, σε όσο χρόνο περισσεύει, να σκιαγραφήσει πρόχειρα τον Άρμστρονγκ (ένας πειστικότατος Μπεν Φόστερ) σαν τη σκοτεινή, ματαιόδοξη πλευρά του αδηφάγου αμερικάνικου ονείρου.

Υπάρχουν σαφείς αναφορές και σε ένα περιβάλλον (οι σπόνσορες, οι συναθλητές, τα media έως και το ανώνυμο κοινό) που ζητά απεγνωσμένα ένα λαμπερό success story, κάτι που φέρνει την ταινία κοντά στον παραγνωρισμένο «Ήρωα Κατά Λάθος» (1992) του Στίβεν Φρίαρς (γι’ αυτό και ο Ντάστιν Χόφμαν κρατά εδώ έναν μικρό ρόλο;). Μόνο που ο Βρετανός σκηνοθέτης υιοθετεί εδώ έναν απρόσωπο και απλά διεκπεραιωτικό ρόλο, αυτόν του επαγγελματία αφηγητή που πρέπει μόνο να κάνει καλά τη δουλειά του.

Μ. Βρετανία, Γαλλία. 2015. Διάρκεια: 103΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM, SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Πρόγραμμα

The Program
2
  • Δραματική
  • 2015
  • Διάρκεια: 103 '
  • Στίβεν Φρίαρς

Φιλόδοξος ποδηλάτης και νικητής στη μάχη με τον καρκίνο, ο Λανς Άρμστρονγκ καταφεύγει σε μεθόδους προχωρημένου ντόπινγκ και γίνεται όχι μόνον ο πλέον πολυνίκης αθλητής του σπορ, αλλά ένας ζωντανός θρύλος. Ένας δημοσιογράφος των βρετανικών «Times», όμως, είναι αποφασισμένος να αποκαλύψει την αλήθεια.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/04/2024

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.