Αγγελική Παπούλια: «Μου αρέσουν οι τολμηρές επιλογές»

Η Ελληνίδα ηθοποιός ερμηνεύει την επαναστατημένη Μαρία στην «Έκρηξη» του Σύλλα Τζουμέρκα, μια γυναίκα που ανατινάζει συθέμελα κάθε σύμβαση της ζωής της μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο. Η Αγγελική Παπούλια μιλά για την παθιασμένη ηρωίδα της και τη φύση των επιλογών της.

Αγγελική Παπούλια: «Μου αρέσουν οι τολμηρές επιλογές»

Η Ελληνίδα ηθοποιός ερμηνεύει την επαναστατημένη Μαρία στην «Έκρηξη» του Σύλλα Τζουμέρκα, μια γυναίκα που ανατινάζει συθέμελα κάθε σύμβαση της ζωής της μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο. Η Αγγελική Παπούλια μιλά για την παθιασμένη ηρωίδα της και τη φύση των επιλογών της.

Αγγελική Παπούλια: «Μου αρέσουν οι τολμηρές επιλογές» - εικόνα 1
Ως Μαρία στην πιο σιωπηλά... εκρηκτική σκηνή της ταινίας

Πόσο και πώς δουλέ­ψατε με τον Σύλλα Τζουμέρκα το ρόλο;
Δουλέψαμε για ένα χρόνο, από τον οποίο τους έξι μήνες πολύ εντατικά. Ο χαρακτήρας είχε πολλά επίπεδα. Είχε ανοιχτούς λογαριασμούς με όλους τους ανθρώπους που είχε γύρω του, με τη μαμά, τον μπαμπά, τον άντρα, την αδερφή και, τέλος, με τα παιδιά της. Έπρεπε­ να δουλέψουμε αυτό το πρόσωπο­ απέναντι σε όλα αυτά τα μέτωπα­.
Παρόλα αυτά, δεν εγκλωβίσαμε τον χαρακτήρα με τελειωτικές αποφάσεις και δεν προσπαθήσαμε να ελέγξουμε απόλυτα τις αντιδράσεις του, κάτι που θα τον «έκλεινε» ερμηνευτικά. Αφήσαμε ανοιχτά πάρα πολλά πράγματα και αυτό μου άρεσε. Κάτι τέτοιο συμβαίνει, εξάλλου, και στην πραγματικότητα: ένας χαρακτήρας δεν έχει ποτέ μία ποιότητα ή χαρακτηρισμό, αλλά πολλές αντιφάσεις. Μάλιστα, στο γύρισμα συζητούσαμε με τον Σύλλα και αλλάζαμε υποκριτικές κατευθύνσεις, προτιμώντας το ζωντανό από το έτοιμο και προαποφασισμένο.

Σε μια συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα ο Σύλλας Τζουμέρκας στο «α» σε χαρακτήρισε ένα από τα πιο θαρραλέα άτομα που έχει γνωρίσει ποτέ. Γιατί πιστεύεις ότι το είπε αυτό;
Μάλλον, επειδή μου αρέσει να κάνω τολμηρές επιλογές στη δουλειά μου. Συμμετέχω σε ταινίες που όταν διαβάζω το σενάριό τους προκαλούν τη φαντασία μου και με φοβίζουν. Με ενδιαφέρουν ρόλοι οι οποίοι δεν ξέρω πού θα με οδηγήσουν υποκριτικά. Προτιμώ τις δουλειές που δεν μου προσφέρουν ασφάλεια.

Αγγελική Παπούλια: «Μου αρέσουν οι τολμηρές επιλογές» - εικόνα 2
Ως μέλος της ομάδας Blitz, συμμετέχει στην παράσταση "Vanya. Δέκα χρόνια μετά", που ανεβάζει η ομάδα από τις 28/11 στο Θέατρο Τέχνης

Τι τολμηρό έχει, π.χ., η «Έκρηξη»;
Έχει σκηνές εξαιρετικά αποκαλυπτικές τις οποίες είναι δύσκολο να ερμηνεύσεις. Υποδύομαι έναν χαρακτήρα που παίρνει εξαιρετικά θαρραλέες αποφάσεις σε μία ημέρα. Οι απαιτήσεις του ρόλου, τα πράγματα που λέει και κάνει, είναι υψηλής δυσκολίας.
Τελικά η ενηλικίωση στέρησε από τη Μαρία το πιο ζωντανό κομμάτι του εαυτού της;
Όχι, καθόλου. Θεωρώ ότι η ηρωίδα συνειδητοποιεί πως δεν θέλει τη ζωή που έχει και κάνει τα πάντα για να μπορέσει να βρει και πάλι τον εαυτό της. Αυτό το κάνει σε μια ώριμη στιγμή της ζωής της. Αναλαμβάνει τις ευθύνες της και πράττει...

Πιστεύεις ότι έχουμε αναλάβει προσωπικά ή κοινωνικά τις ευθύνες μας σε ό,τι αφορά την κρίση που βιώνουμε;
Τη στάση της Μαρίας την αντιμετώπισα προσωπικά. Δεν τη μετέφρασα ποτέ σε κάτι γενικότερο ή κοινωνικό, διότι κάτι τέτοιο δεν θα με βοηθούσε υποκριτικά. Γενικότερα πιστεύεις ότι γίνεται­ να πας κόντρα στις κοινωνικές επιταγές και να επαναστατήσεις, βγαίνοντας μάλιστα κερδισμένος από μια τέτοια κίνηση; Πιστεύω ότι ο καθένας μπορεί να αλλάξει τη ζωή ή τη συμπεριφορά του. Μπορείς να το κάνεις... Τουλάχιστον εγώ το προσπαθώ.

Αγγελική Παπούλια: «Μου αρέσουν οι τολμηρές επιλογές» - εικόνα 3
Πρωταγωνίστρια στον «Κυνόδοντα» με τον οποίο έφτασε μέχρι την τελετή των Όσκαρ

Και τι κερδίζεις από αυτό;
Να έχεις μια πολύ ευθεία και ειλικρινή σχέση με τον εαυτό σου, να ­απαιτείς και να προσφέρεις χώρο στα «θέλω» σου.

Τα τελευταία χρόνια έχεις γίνει­ πρωταγωνίστρια του σύγχρονου καλλιτεχνικού σινεμά ή αυτού που κάποιοι χαρακτηρίζουν στο εξωτερικό weird wave of Greek cinema. Πώς έγινε αυτό;
Τυχαία, όπως όλα τα πράγματα. Απλώς όταν έχω στα χέρια μου ένα σενάριο που μου αρέσει πάρα πολύ και απέναντί μου έναν σκηνοθέτη με τον οποίο μπορώ να επικοινωνήσω, τότε συμμετέχω σε μια ταινία.

Πόσο σημαντική είναι η γνωριμία σου με τον σκηνοθέτη;
Παίζει μεγάλο ρόλο. Γιατί με ενδια­φέρει τόσο στον κινηματογράφο όσο και στο θέατρο να δουλεύω δημιουργικά, αλλιώς δεν βρίσκω κανένα λόγο να κάνω αυτήν τη δουλειά. Δεν θέλω να διεκπεραιώνω. Προσπαθώ να ανακαλύπτω κάτι καινούργιο κάθε φορά. Τόσο στο σινεμά όσο και στο θέατρο, με την ομάδα Blitz, βρίσκεσαι στην αιχμή της πρωτοπορίας, δηλαδή του πιο φρέσκου και ζωντανού κομματιού της καλλιτεχνικής παραγωγής... Ο κοινός παρονομαστής τους είναι ότι προσπαθώ πάντα να κάνω πράγματα που είναι πολύ δημιουργικά για μένα. Με τους Blitz αυτό είναι αυτονόητο, καθώς αποτελεί τη βάση της συνεργασίας μας. Στο σινεμά συμβαίνει κατ’ επιλογή.

Αγγελική Παπούλια: «Μου αρέσουν οι τολμηρές επιλογές» - εικόνα 4
Σε μία από τις ουκ ολίγες τολμηρές σκηνές της «Έκρηξης»

Η πορεία της καριέρας σου είναι αντιστρόφως ανάλογη με αυτήν της χώρας... Στα πιο δύσκολα χρόνια της σύγχρονης Ελλάδας εσύ γνωρίζεις την καλλιτεχνική ακμή σου. Δεν είναι κάπως παράδοξο αυτό;
Σε ό,τι αφορά τους Blitz, το ότι «προοδεύουμε» δεν είναι και τόσο τυχαίο. Όταν το 2004 η Αθήνα διένυε μια φαινομενικά λαμπρή εποχή, εμείς δεν βολευτήκαμε σε αυτήν την κατάσταση. Προσπαθούσαμε –παίρνοντας τεράστιο ρίσκο– να δημιουργήσουμε τη δική μας συνθήκη και να πούμε ιστορίες όπως εμείς θέλαμε. Αυτήν την απόφαση που πήραμε τότε, να αμφισβητήσουμε­ την πλαστή ευημερία –κοινωνική, καλλιτεχνική κ.λπ.–, την υπηρετήσαμε πιστά όλα αυτά τα χρόνια. Αυτή είναι που μας έφερε στο σημείο να παίζουμε στο εξωτερικό, να μας καλούν στα μεγάλα φεστιβάλ. Αλλά και η πορεία μου στον κινηματογράφο είναι ζήτημα επιλογών. Δηλαδή με ποιους ανθρώπους επέλεξα να δουλέψω και με ποιους όχι.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Έκρηξη

2,5
  • Δραματική
  • 2014
  • Διάρκεια: 83 '
  • Σύλλας Τζουμέρκας

Παντρεμένη με ναυτικό και μητέρα τριών παιδιών, η Μαρία προσπαθεί να βάλει σε τάξη τόσο τα προσωπικά της προβλήματα όσο και τα αβάσταχτα χρέη των γονιών της. Μέχρι τη στιγμή που εκρήγνυται…

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Βραβείο στις Κάννες για τις "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου

Με γεμάτα χέρια φεύγει από την Κρουαζέτ η νέα ταινία του Έλληνα σκηνοθέτη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/05/2024

77ο Φεστιβάλ Καννών: Φαβορί και αουτσάιντερς

Ο έντονα αντικαθεστωτικός "Σπόρος της Ιερής Συκιάς" του Ιρανού Μοχάμαντ Ρασούλοφ έφερε την πολιτική σε πρώτο πλάνο και έγινε ένας από τους ισχυρότερους διεκδικητές του Χρυσού Φοίνικα.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Ιούνιο

Τρεις ελληνικές ταινίες, κλασικές επανεκδόσεις και πολυσυζητημένα arthouse φιλμ προσεχώς στις μαρκίζες των θερινών και μη κινηματογράφων.

77ο Φεστιβάλ Καννών: Τα παράλληλα βραβεία

Ο Χρυσός Φοίνικας απονέμεται σε λίγες ώρες, έχουν όμως προηγηθεί οι διακρίσεις των τμημάτων "Ένα Κάποιο Βλέμμα", "Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών" και "Εβδομάδα Κριτικής" .

Η ταινία "Εμρέ" του Μιχάλη Τιγκιρίδη στο Σινε Ελευσίς

Με αφορμή την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, ο Σύλλογος Ποντίων Μαγούλας και η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης μάς καλούν στην προβολή της ταινίας του Μιχάλη Τιγκιρίδη.

Το νέο τρέιλερ του "Σκαθαροζούμη Σκαθαροζούμη" θα σας γεμίσει νοσταλγία

Μάικλ Κίτον και Γουινόνα Ράιντερ επανενώνονται στο σίκουελ που σκηνοθετεί ο Τιμ Μπάρτον.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (23-29/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.