Alphaville

4

Επιστημονική φαντασία και νουβέλ βαγκ συναντιούνται σε μια σκοτεινή όσο και ρομαντική πολιτική αλληγορία.

Alphaville

Προσποιούμενος τον δημοσιογράφο, ο μυστικός πράκτορας Λέμι Κόσιον φτάνει στη διαστημική πόλη Αλφαβίλ αναζητώντας έναν συνάδελφό του. Ανακαλύπτει ότι η πόλη εξουσιάζεται από έναν παντοδύναμο υπολογιστή, γνωρίζει την κόρη του τυραννικού κατασκευαστή του και έρχεται σε σύγκρουση μαζί του, προσπαθώντας να απελευθερώσει τους κατοίκους. Επιστημονική φαντασία και νουβέλ βαγκ συναντιούνται σε μια σκοτεινή όσο και ρομαντική πολιτική αλληγορία.

Alphaville - εικόνα 1

Στην ένατη ταινία του, το τρομερό παιδί της νουβέλ βαγκ «νοικιάζει» σε ένα πρωτότυπο σενάριο τον πράκτορα Λέμι Κόσιον –λογοτεχνικό παιδί του Πίτερ Τσένι και ήρωα ταυτισμένο για εφτά b-movies με τον Έντι Κονσταντέν– και τον στέλνει στη διαστημική πόλη Αλφαβίλ, όπου ανακαλύπτει ότι αυτή εξουσιάζεται από έναν παντοδύναμο υπολογιστή, γνωρίζει την κόρη του τυραννικού κατασκευαστή του και έρχεται σε σύγκρουση μαζί του. Επιστημονική φαντασία δεν σημαίνει απαραίτητα θεαματικά ειδικά εφέ και μοντέρνα διαστημόπλοια, με ταινίες σαν το «Αλφαβίλ» και το «Σολάρις» να κατέχουν ξεχωριστή θέση στην ιστορία του σινεμά επιβεβαιώνοντάς το. Η βραβευμένη με Χρυσή Άρκτο στο Βερολίνο ταινία του Γκοντάρ, μάλιστα, διασταυρώνει τις κινηματογραφικές σταθερές της sci-fi περιπέτειας με αυτές του φιλμ νουάρ, ποζάροντας συγχρόνως σαν φουτουριστική αλληγορία, ένα (ρομαντικό) πολιτικό σχόλιο και μια παρωδία των αστυνομικών περιπετειών. Με το Παρίσι του 1965 να φαντάζει μπροστά στο φακό του Ραούλ Κουτάρ σαν εφιαλτική μεγαλούπολη του μέλλοντος και τον Κόσιον να απαντά «η ποίηση!» στην ερώτηση «Τι μεταμορφώνει το σκοτάδι σε φως».

Γαλλία. Α/Μ. 1965. Διάρκεια: 99΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Alphaville

4
  • Σινεφίλ
  • 1962
  • Διάρκεια: 98 '
  • Ζαν-Λικ Γκοντάρ

Προσποιούμενος τον δημοσιογράφο, ο μυστικός πράκτορας Λέμι Κόσιον φτάνει στη διαστημική πόλη Αλφαβίλ αναζητώντας έναν συνάδελφό του. Ανακαλύπτει ότι η πόλη εξουσιάζεται από έναν παντοδύναμο υπολογιστή, γνωρίζει την κόρη του τυραννικού κατασκευαστή του και έρχεται σε σύγκρουση μαζί του, προσπαθώντας να απελευθερώσει τους κατοίκους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Κωνσταντίνε Φραγκούλη, πώς γύρισες ένα ψυχολογικό θρίλερ στη Σάμο;

Ο σκηνοθέτης απαντά στις ερωτήσεις μας με αφορμή την αθηναϊκή πρεμιέρα της πρώτης μεγάλου μήκους του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
16/04/2024

Κάννες 2024: Το "September" της Αριάν Λαμπέντ κάνει πρεμιέρα στο Ένα Κάποιο Βλέμμα

Το μεγάλου μήκους σκηνοθετικό ντεμπούτο της διακεκριμένης ηθοποιού παρουσιάζεται σύντομα στην Κρουαζέτ.

Ελληνικό box office: Ένα "Panda" δεν φέρνει την άνοιξη

Το "Kung Fu Panda 4" συνεχίζει να συναρπάζει τους νεαρούς κινηματογραφόφιλους, αλλά οι καινούριες ταινίες μοιάζουν να μην ενδιαφέρουν ιδιαίτερα ούτε μικρούς ούτε μεγάλους.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/4

Ένα περιπετειώδες δυστοπικό sc-fi, ένα υποβλητικό arthouse δράμα αλλά και μια νέα ταινία τρόμου προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Βλέπουμε την "Κάρι" του Στίβεν Κινγκ στον Δαναό

Την ταινία σκηνοθετεί ο Μπράιαν Ντε Πάλμα, ο οποίος παρέδωσε μια από τις πιο εμβληματικές ταινίες τρόμου στην ιστορία και έκτοτε μπήκε στο πάνθεον των καλύτερων σκηνοθετών τρόμου.

Άνοιξαν οι συμμετοχές για το 14ο International Micro μ Festival

Ανοιχτό κάλεσμα σε Έλληνες και ξένους κινηματογραφιστές με στόχο την ανάδειξη της ταινίας μικρού μήκους.

Το παιδικό και εφηβικό φεστιβάλ "Psaroloco" επιστρέφει

Το φεστιβάλ ετοιμάζει μια σειρά ταινιών - εργαστηρίων - διαδραστικών εμπειριών και συζητήσεων ειδικά προσαρμοσμένων για μικρούς σινεφίλ.