Τζακ Ράιαν: Πρώτη Αποστολή

1,5

Ο ευφυής υπάλληλος της CIA θα βρεθεί στη Ρωσία για να σταματήσει το καταστροφικό σχέδιο του μεγιστάνα Βίκτορ Σερέβιν, σε μια προβλέψιμη περιπέτεια η οποία επαναπαύεται στις καθαρές σχηματικές αφηγήσεις και στο ξεθυμασμένο γκατζετιάρικο σασπένς.

Τζακ Ράιαν: Πρώτη Αποστολή

Ο διάσημος μυθιστορηματικός πράκτορας Τζακ Ράιαν κάνει ένα ολοκαίνουργιο κινηματογραφικό ξεκίνημα. Ο ευφυής υπάλληλος της CIA θα βρεθεί στη Ρωσία για να σταματήσει το καταστροφικό σχέδιο του μεγιστάνα Βίκτορ Σερέβιν, σε μια προβλέψιμη περιπέτεια η οποία επαναπαύεται στις καθαρές σχηματικές αφηγήσεις και στο ξεθυμασμένο γκατζετιάρικο σασπένς.

Τζακ Ράιαν: Πρώτη Αποστολή - εικόνα 1

Ο Τζακ Ράιαν, ένας από τους διασημότερους μυθοπλαστικούς Αμερικανούς πράκτορες, επιστρέφει στην οθόνη για πέμπτη φορά, πάλι με νέο πρωταγωνιστή και συντελεστές, σε μια φιλόδοξη επανεκκίνηση του κινηματογραφικού ήρωα. Βέβαια, η «Πρώτη Αποστολή» είναι το πρώτο φιλμ που δεν βασίζεται απευθείας σε κάποιο μυθιστόρημα του συγγραφέα Τομ Κλάνσι, αλλά σε ένα σενάριο που εξελίσσει τον ευφυή πράκτορα, φέρνοντάς τον αντιμέτωπο με τη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα. Η περιπέτεια παίρνει τα πράγματα από την αρχή: από την εποχή που ο Τζακ ήταν φοιτητής στο LSE μέχρι τη στρατολόγησή του στη CIA.
Στη συνέχεια τον βρίσκουμε να δουλεύει ως οικονομικός αναλυτής που προσπαθεί να ξεσκεπάσει τις σχέσεις του διεθνούς μαύρου χρήματος με την τρομοκρατία. Πολύ γρήγορα όμως ο Τζακ αποχωρίζεται τις οθόνες και τα γραφεία και ταξιδεύει στη Ρωσία για να σταματήσει το καταστροφικό σχέδιο του μεγιστάνα Βίκτορ Σερέβιν. Προτού δούμε τον –γι’ ακόμη μία φορά– συμπαθητικό Κρις Πάιν να κάνει ως Τζακ Ράιαν άνω κάτω τη Μόσχα, ο πράκτορας της CIA Τόμας Χάρπερ (Κέβιν Κόστνερ) του αποκαλύπτει την ταυτότητά του, λέγοντάς του ότι «κάποιος πρέπει να την κάνει και αυτήν τη δουλειά!» Και αυτή είναι η πρώτη και τελευταία φορά που γίνεται κάποιο έστω μικρό (αυτο)σαρκαστικό σχολιάκι σε σχέση με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.
Η υπόλοιπη περιπέτεια κυλάει αναμενόμενα: όλοι οι Αμερικανοί που εμφανίζονται στο φιλμ είναι οι καλοί –άντε, στη χειρότερη χαζοί– που βάζουν το κεφάλι τους στον τορβά χωρίς δεύτερη σκέψη μόλις τους το ζητήσει η πατρίδα, ενώ από την άλλη όλοι οι Ρώσοι είναι κακοί, με το τρεχαλητό να μετατρέπεται γρήγορα σε απόλυτο πρωταγωνιστή. Σε μια εποχή που κατασκοπικές τηλεοπτικές σειρές όπως το «Homeland» βρίθουν γκρίζων ζωνών και διφορούμενων ηρώων, χολιγουντιανές ταινίες όπως η «Πρώτη Αποστολή» –δυστυχώς– επιμένουν στις καθαρές, σχηματικές αφηγήσεις και στο ξεθυμασμένο γκατζετιάρικο σασπένς. Κρίμα…

ΗΠΑ. 2014. Διάρκεια: 105΄. Διανομή: UIP.

Περισσότερες πληροφορίες

Τζακ Ραϊαν: Πρώτη Αποστολή

Jack Ryan: Shadow Recruit
1,5
  • Περιπέτεια
  • 2014
  • Διάρκεια: 105 '
  • Κένεθ Μπράνα

Μετά το σοβαρό τραυματισμό του στο Αφγανιστάν, ο Τζακ Ράιαν δουλεύει ως οικονομικός αναλυτής που προσπαθεί να ξεσκεπάσει τις σχέσεις του διεθνούς μαύρου χρήματος με την τρομοκρατία. Πολύ γρήγορα όμως ο θαρραλέος πράκτορας αποχωρίζεται τις οθόνες και τα γραφεία και ταξιδεύει στη Ρωσία για να σταματήσει το καταστροφικό σχέδιο του μεγιστάνα Βίκτορ Σερέβιν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/05/2024

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στα θερινά το καλοκαίρι

Χαρτογραφούμε το τοπίο των κυκλοφοριών που πρόκειται να μας συντροφεύσουν τους επόμενους μήνες.