Το 1o Cycladic Kids Festival στο Κέντρο Τεχνών είναι γεγονός!

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στήνει μια διήμερη γιορτή τέχνης στην καρδιά της Αθήνας.

1ο Cycladic Kids Festival © Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Το Moυσείο Κυκλαδικής Τέχνης γιορτάζει με αφορμή τα 10 χρόνια του Παιδικού Διαγωνισμού Ζωγραφικής, διοργανώνοντας το 1ο Cycladic Kids Festival στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου, στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ)  και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.  Το φεστιβάλ προορίζεται για παιδιά 4 έως 15 ετών, τα οποία καλούνται να συμμετέχουν με ελεύθερη είσοδο, στο πιο δημιουργικό σαββατοκύριακο στο κέντρο της Αθήνας.

Το 1ο Cycladic Kids Festival αποτελεί την κορύφωση του Παιδικού Διαγωνισμού Ζωγραφικής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης που φέτος σβήνει 10 κεράκια. Με τίτλο "Ο Άνθρωπος στο Κέντρο", ο φετινός διαγωνισμός ολοκληρώθηκε στις 30 Μαΐου με 19,500 συμμετοχές. 

1ο Cycladic Kids Festival
© Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Ο παιδικός διαγωνισμός ζωγραφικής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης ξεκίνησε το 2013 με 250 συμμετοχές. Ο στόχος ήταν να δοθεί η ευκαιρία σε παιδιά 4-15 ετών (παιδιά προσχολικής ηλικίας, όλων των τάξεων του δημοτικού και του γυμνασίου καθώς και τα Ειδικά Σχολεία και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης) να γνωρίσουν τον κυκλαδικό, τον αρχαίο ελληνικό και τον κυπριακό πολιτισμό και συγχρόνως να αναπτύξουν τη φαντασία τους. Στο διαγωνισμό τα παιδιά συμμετέχουν αυτόνομα ή μέσω σχολείων. Την αξιολόγηση των έργων και την ανακήρυξη των νικητών, αναλαμβάνει η κριτική επιτροπή που αποτελείται από σημαντικές προσωπικότητες του χώρου της τέχνης και του πολιτισμού. 

1ο Cycladic Kids Festival
© Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Επιλεγμένος αριθμός έργων αλλά και οι νικητές του διαγωνισμού θα παρουσιαστούν σε μια μεγάλη έκθεση στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων. Παράλληλα, το πάρκο θα γεμίσει με ένα σωρό δημιουργικές εκδηλώσεις: παραστάσεις θεάτρου, μουσικής, χορού, κινηματογράφου, κουκλοθέατρου, αφηγήσεις, εικαστικά εργαστήρια, δράσεις και επιτραπέζια παιχνίδια για όλη την οικογένεια το Σάββατο 23/09, 11 π.μ. – 9 μ.μ. και την Κυριακή 24/09, 11 π.μ. – 6 μ.μ.  

1ο Cycladic Kids Festival
© Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Για πρώτη φορά, το Τμήμα Εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου δημιουργεί ένα πολυθεματικό φεστιβάλ τεχνών, εκτός των χώρων του, σχεδιασμένο με τρόπο που είναι προσβάσιμο σε όλα τα παιδιά. Σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το Εθνικό Θέατρο, το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το illustradays festival, την Polyphonica, την Ορχήστρα των Ανέμων, το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού το Library4all και άλλους φορείς, το φεστιβάλ προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε μια συναρπαστική διήμερη γιορτή. Στον εσωτερικό αλλά και στον προαύλιο χώρο του Κέντρου Τεχνών θα στηθούν παράλληλες σκηνές όπου, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, θα φιλοξενούνται ομάδες καλλιτεχνών και συνεργαζόμενων φορέων από διαφορετικές μορφές τέχνης.

Δείτε μερικά highlights του διήμερου φεστιβάλ

1ο Cycladic Kids Festival
© Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Ακούστε την Victoria Hislop, την Λένα Παπαληγούρα, τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη και τον Αντώνη Παπαθεοδούλου να σας αφηγούνται ιστορίες για τον "Άνθρωπο στο κέντρο".

Πάρτε μέρος στην περφόρμανς του Εθνικού Θεάτρου και  γίνετε μια παρέα με τους μικρούς του φίλους. 

Μάθετε πώς μπορούμε να διαχειριζόμαστε τη σωματικότητά μας μέσα από το εργαστήριο χορού του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. 

Φτιάξτε όλοι μαζί ένα γιγάντιο έργο χρησιμοποιώντας την τεχνική του graffiti/doodling με την ομάδα του illustradays festival.

Ενημερωθείτε, μέσα από ένα εικαστικό εργαστήριο, για τα δικαιώματα σας με αφορμή το βιβλίο "Έχω δικαίωμα; Έχω δικαίωμα!", από το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Παρακολουθήστε την πρώτη χάρτινη τρισδιάστατη παράσταση στην Ελλάδα με τίτλο "Δαίδαλος και Ίκαρος" της ομάδας Αφού.

Χορέψτε στους ρυθμούς του μιούζικαλ με την ομάδα της Polyphonica, αφεθείτε στη μουσική της Ορχήστρας των Ανέμων και απολαύστε μια ταινία από το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

Φορέστε άνετα ρούχα για να ζωγραφίσετε, να τυπώσετε και να κατασκευάσετε χρησιμοποιώντας διαφορετικά υλικά και τεχνικές, τον δικό σας Άνθρωπο στο Κέντρο και δείτε τα έργα σας στην έκθεση για τα 10 χρόνια Παιδικού Διαγωνισμού Ζωγραφικής, ανακαλύπτοντας τους νικητές!

1ο Cycladic Kids Festival

Και μην ξεχάσετε να φέρετε ένα αγαπημένο σας βιβλίο! Σε συνεργασία με το Library4all και με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών, στηρίζουμε τις σχολικές βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα! Δημιουργούμε ένα "κύμα βιβλίων” στον χώρο της έκθεσης του Κέντρου Τεχνών με καινούργια ή σχεδόν καινούρια ελληνικά βιβλία, κατάλληλα για παιδιά 4-12 ετών.

Περισσότερες πληροφορίες στο cycladic.gr/page/cycladic-kids-festival. Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ.

Περισσότερες πληροφορίες

Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων

Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Νέα δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή

Τα παιδιά φτιάχνουν τον δικό τους πλανήτη, ανακαλύπτουν τη μαγεία του τσίρκου, ενώ το έργο του Θεόδωρου Στάμου εμπνέει τα παιδιά στο εργαστήριο "Με πρωταγωνιστή το χρώμα" και στους "Χαρακτήρες από μια άλλη εποχή".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/09/2023

Αφιέρωμα 100 χρόνια Disney στις 29ες Νύχτες Πρεμιέρας

Το φεστιβάλ τιμά τον ένα αιώνα ζωής του θρυλικού στούντιο κινουμένων σχεδίων προβάλλοντας αγαπημένα animation.

Παιδικά κυριακάτικα happenings στο "Buba Bistrot Exotique"

Τα παιδιά σκέφτονται, συνυπάρχουν, αλληλεπιδρούν, ανακαλύπτουν, εμβαθύνουν και χαίρονται μέσα από μια διαδικασία ανακάλυψης, γνώσης και διασκέδασης με παραμύθια, μουσική, θεατρικό παιχνίδι, εικαστικές κατασκευές, yoga parties και άλλες δραστηριότητες.

"Underwater": Θεατρικό ταξίδι για βρέφη "κάτω από το νερό" στη Λυρική

Στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" παίζεται ξανά για λίγες παραστάσεις η πρωτότυπη παράσταση που φέρνει τα βρέφη και τα πολύ μικρά παιδιά σε μια πρώτη επαφή με το θέατρο.

1ο Cycladic Kids Festival: Το πολυθεματικό φεστιβάλ στοχεύει στη συμπερίληψη και τον αλληλοσεβασμό, μέσω της τέχνης

Η Μαρίνα Πλατή, διευθύντρια του Τμήματος Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Προγραμμάτων του Μουσείου, μας μιλά για τη διήμερη γιορτή τέχνης που διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων.

Η παιδική σκηνή μουσικής βιβλιοθήκης "Λίλιαν Βουδούρη" γιορτάζει 10 χρόνια λειτουργίας

Θέατρο και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά ετοιμάζει ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο για την δέκατη επέτειο λειτουργίας της παιδικής σκηνής.

Ο 3ος Παιδικός διαγωνισμός ζωγραφικής της "σχεδίας" εξετάζει το "σπίτι" πέρα από τους τοίχους

Οι μικροί καλλιτέχνες, ηλικίας 5-12 χρονών που φοιτούν σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία κάθε γωνιάς της πατρίδας μας, καλούνται να σκεφτούν και να συζητήσουν με τους δασκάλους και τους κηδεμόνες τους και να αποτυπώσουν με χρώματα και φαντασία τι σημαίνει για αυτούς η έννοια "σπίτι".