Μικρός Νότος: Από τον "Ραφτάκο των λέξεων" στη θρυλική Ντενεκεδούπολη

Ραφτάκος των λέξεων ©Tasos Vrettos

Oι γιορτινές ημέρες μάς επιφυλάσσουν πολλές εκπλήξεις. Η αγαπημένη ομάδα θεάτρου για παιδιά Μικρός Νότος μάς περιμένει με την ολοκαίνουργια παράστασή της "Ντενεκεδούπολη ξανά! Το μεγάλο ταξίδι του Μελένιου" στο Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης", όπου επαναφέρει για έκτη χρονιά και τον αγαπημένο μικρών και μεγάλων "Ραφτάκο των λέξεων" του Αντώνη Παπαθεοδούλου.

Ντενεκεδούπολη
© Vaggelis Evangeliou
"Ντενεκεδούπολη ξανά! Το μεγάλο ταξίδι του Μελένιου"

Η θρυλική παράσταση "Το μεγάλο ταξίδι του Μελένιου" από τη σειρά έργων "Ντενεκεδούπολη" της Ευγενίας Φακίνου, που πρωτοπαρουσιάστηκε λίγο μετά το τέλος της Χούντας, με την εμβληματική μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου, επιστρέφει μέσα από την τρυφερή παράσταση του Μικρού Νότου για παιδιά από 4 ετών. Η ζωντανή μουσική, η διάδραση, οι ηθοποιοί και οι κούκλες συναντούν την αλληγορική ιστορία ενηλικίωσης σε σκηνοθεσία της Χρύσας Διαμαντοπούλου. Η ζεστή, χειροποίητη παράσταση με πρωταγωνιστή τον Ραφτάκο επιστρέφει για λίγες εορταστικές παραστάσεις, από  21/12, για να μας θυμίσει την αξία της ανθρώπινης επικοινωνίας.

ΙΔΡΥΜΑ "ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ" Πειραιώς 206, Ταύρος, 2103418550, www.mikrosnotos.gr

Περισσότερες πληροφορίες

O ραφτάκος των λέξεων

  • Παραμύθι
  • Διάρκεια: 70 '

Ένα πρωτότυπο παραμύθι για τη δύναμη των λέξεων, την παρηγοριά που μπορούμε να προσφέρουμε με τα λόγια και την ανάγκη για ανθρώπινη επικοινωνία, που ζωντανεύει μέσα από μουσική, κίνηση και παντομίμα για έκτη χρονιά. Τα βασικά υλικά της παράστασης είναι η ζωντανή μουσική, η διάδραση, η κίνηση, η παντομίμα, η ευθύνη και ο σεβασμός με τα οποία η ομάδα Μικρός Νότος σχεδιάζει τις παραστάσεις της, καθώς και η εμπεριστατωμένη γνώση πάνω στο εκπαιδευτικό δράμα. Κεντρικός ήρωας του παραμυθιού είναι ένας ράφτης με μια ξεχωριστή ικανότητα. Έραβε τα ρούχα με λέξεις και τις διάλεγε προσεκτικά για να ταιριάζουν σε κάθε κάτοικο της πόλης. Έτσι, περνούσαν τους χειμώνες τους ζεστοί και τα καλοκαίρια πάντα δροσεροί. Όσο, όμως, η πόλη μεγάλωνε οι κάτοικοι ξέχασαν τον ραφτάκο. Όταν ήρθε ένας βαρύς χειμώνας και τα καινούργια ρούχα τους δεν μπορούσαν να τους ζεστάνουν, θυμήθηκαν τον ραφτάκο που έπλεκε τα ρούχα με πολύ αγάπη.

Ντενεκεδούπολη ξανά! Το μεγάλο ταξίδι του Μελένιου

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 60 '

Η θρυλική «Ντενεκεδούπολη» επιστρέφει μέσα από μια διαδραστική παράσταση με ζωντανή μουσική. Βασισμένη στις αρχές του εκπαιδευτικού δράματος, η ομάδα ζωντανεύει την αλληγορία προς την ενηλικίωση με κεντρικό ήρωα τον Μελένιο, που παρέα με τον Σαρδέλα, τη Μηλίτσα, τον Βουτυρένιο κι άλλους ήρωες, μάς μιλούν για έννοιες όπως τα δικαιώματα του παιδιού, η προσωπική και συλλογική εξέλιξη, η μετανάστευση, η ελευθερία κ.ά. Ο ήρωάς μας, ένας σύγχρονος Οδυσσέας, διψώντας για γνώση και αληθινή ζωή αφήνει πίσω του μία ανούσια καθημερινότητα και ρίχνεται με θάρρος, πείσμα, γενναιότητα και ανοιχτή καρδιά στην περιπέτεια αναζητώντας έναν κόσμο ελεύθερο, δίκαιο, με αξίες που μοιάζουν να έχουν χαθεί.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Αναγνώσεις για μικρά παιδιά και παραμυθοσυναντήσεις στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Οι μικροί φίλοι θα ταξιδέψουν τις Παρασκευές 30 Ιανουαρίου και 13 Φεβρουαρίου, σε μαγικούς κόσμους, ανακαλύπτοντας την χαρά της ανάγνωσης με οδηγό τη φαντασία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/01/2026

Απόκριες με επιστημονικά εργαστήρια στο Μουσείο Πειραμάτων

Συνεχίζονται οι επιστημονικές Κυριακές και τον Φλεβάρη για τους μικρούς επιστήμονες με δύο εργαστήρια που συνδυάζουν τη μάθηση με την ψυχαγωγία.

Με αυτούς τους τρόπους θα προλάβετε τα ατυχήματα της Καθαράς Δευτέρας

Η Καθαρά Δευτέρα είναι η ημέρα που πετάμε χαρταετούς. Δυστυχώς όμως, το έθιμο αυτό πολλές φορές γίνεται αιτία ατυχημάτων.

Θέατρο για παιδιά γεμάτο φαντασία: 80+ παραστάσεις για μικρούς θεατές

Παιδικές θεατρικές παραστάσεις για όλα τα γούστα συναντούν και το 2026 οι μικροί θεατές κάθε ηλικίας στις σκηνές της Αθήνας.

Small Size Days 2026: Μια παγκόσμια θεατρική γιορτή για παιδιά 0–6 ετών με τη συμμετοχή της Artika

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου η τέχνη αγκαλιάζει τους νεότερους πολίτες του κόσμου μέσα από την τρυφερή παράσταση "Αγάπη είναι"

Κάθε Κυριακή κάνουμε family walks στο Μουσείο Γουλανδρή

Ένας μικρός περίπατος στον μεγάλο κόσμο της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης λαμβάνει χώρα τις Κυριακές με το νέο πρόγραμμα του Μουσείου Γουλανδρή.

Eκπαιδευτικά προγράμματα για κάθε ΣΚ του Φεβρουαρίου στο Ίδρυμα Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος"

Οι Μύθοι του Αισώπου, ο Γύρος του Κόσμου, αλλά και ο εορτασμός των Αποκριών συναντώντας από κοντά τον Βασιλιά Καρνάβαλο περιμένουν τα παιδιά.