Καύσωνας: Οι συμβουλές για να προστατέψουμε τα παιδιά από την πολλή ζέστη

παιδί

Τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα από τους ενήλικες στις υψηλές θερμοκρασίες και όλοι οι γονείς χρειάζεται να έχουν στο νου τους ορισμένες βασικές συμβουλές.

Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν είναι κάτι άγνωστο για μια χώρα όπως η δική μας, αλλά ορισμένες φορές ο υδράργυρος ανεβαίνει τόσο πολύ, που χρειάζεται ειδική προσοχή στους ενήλικες με προβλήματα υγείας και στα μικρά παιδιά. Όπως εξηγεί σε άρθρο του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών Υγείας, οι βλάβες από τη θερμότητα προκαλούνται από αδυναμία του οργανισμού να διατηρήσει τη θερμοκρασία του εντός των φυσιολογικών ορίων, διότι εκτίθεται παρατεταμένα σε υψηλή θερμοκρασία. Η αποφυγή της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο είναι σημαντική σε κάθε ηλικία. Ωστόσο, οι περισσότερες βλάβες στον οργανισμό λειτουργούν συσσωρευτικά.

Γιατί τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στον καύσωνα

Ιδιαίτερη προσοχή σε συνθήκες καύσωνα απαιτείται στα βρέφη, στα παιδιά και πιο ειδικά σε παιδιά με χρόνια νοσήματα, παχύσαρκα ή υπέρβαρα. Τα βλαστοκύτταρα που βρίσκονται στο ανώτερο στρώμα του δέρματος των παιδιών (δηλαδή τα κύτταρα που μπορεί να ευθύνονται για τον καρκίνο του δέρματος) είναι πιο κοντά στην επιφάνεια του δέρματος σε σχέση με τους ενηλίκους, γεγονός που καθιστά τα παιδιά περισσότερο ευαίσθητα στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV).

Κατά την παιδική ηλικία οι ιστοί του σώματος μεγαλώνουν με ταχείς ρυθμούς, οι ιδρωτοποιοί αδένες αναπτύσσονται και ο θερμορυθμιστικός μηχανισμός του οργανισμού δεν λειτουργεί επαρκώς. Συνεπώς, οι ενήλικες (γονείς, μέλη της οικογένειας, δάσκαλοι κ.ά.) πρέπει να βοηθούν τα παιδιά να αποφεύγουν την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο.

Πώς προστατεύουμε τα παιδιά από τον καύσωνα

Όσο η θερμοκρασία κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα, τα παιδιά μπορούν να παίζουν σε εξωτερικούς χώρους. Όταν όμως το θερμόμετρο ξεπεράσει τους 35-40 βαθμούς Κελσίου, τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος. Η έκθεσή τους για πολλή ώρα μπορεί να προκαλέσει εξάντληση, αφυδάτωση, φωτοευαισθησία, κοκκίνισμα, φουσκάλες, θερμικές κράμπες ακόμη και θερμοπληξία.

Προκειμένου να αποφευχθεί η εκδήλωση των παραπάνω παθολογικών καταστάσεων στον οργανισμό, υπάρχουν αρκετά μέτρα για την πρόληψή τους.

Πηγή: www.themamagers.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί