4 παιδικές παραστάσεις ζωντανεύουν την ελληνική λογοτεχνία

Ανακαλύψτε ποια έργα της Άλκης Ζέη, του Μενέλαου Λουντέμη, του Ζαχαρία Παπαντωνίου και της Πηνελόπης Δέλτα ζωντανεύουν στη σκηνή και ενθουσιάζουν τους μικρούς θεατές.

Κοντά στις ράγιες, Τα ψηλά βουνά, Μάγκας, Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα

Τέσσερις παραστάσεις που παίζονται αυτή τη στιγμή στις αθηναϊκές σκηνές και που απευθύνονται στους μικρούς θεατές τιμούν την ελληνική λογοτεχνία και φέρνουν στη σκηνή αγαπημένα αναγνώσματα.

"Κοντά στις ράγες"

Κοντά στις ράγες
Χρήστος Συμεωνίδης©

Τη λίστα των παραστάσεων που σταχυολογήσαμε ανοίγει το "Κοντά στις ράγες", το βιβλίο της Άλκης Ζέη που μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στο θέατρο (συγκεκριμένα στο Άλφα-"Ληναίος-Φωτίου") σε διασκευή-σκηνοθεσία Γιώργου Τζαβάρα. Κεντρική ηρωίδα του, η μικρή Σάσα, η οποία μεγαλώνει στην προεπαναστατική Ρωσία και κοιτά κάθε μέρα από το παράθυρό της τις ράγιες που οδηγούν σε μια νέα ζωή, έχοντας πάντα πλάι της τον στοργικό της πατέρα. Ερμηνεύουν οι Αλέξανδρος Βαμβούκος, Τάσος Θεοφιλάτος, Γιώργος Κυδωνάκης, Μαρία Κυρώζη, Βασιλική Χρυσικού, Τσαμπίκα Φεσάκη. (Για παιδιά από 6 ετών)

"Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα"

Ένα παιδί μετράει τ' άστρα
©M21 FILMS

Από τα όνειρα για δικαιοσύνη της μικρής ηρωίδας της Ζέη, μεταφερόμαστε στη δίψα για γνώση του χαρακτήρα που έπλασε ο Μενέλαος Λουντέμης και στην παράσταση "Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα" σε σκηνοθεσία Αναστάση Δεληγιάννη (Νέο Θέατρο "Κατερίνα Βασιλάκου"-"Μαριάννα Τόλη"). Το έργο  παρουσιάζει ανάγλυφα τον πόθο ενός φτωχού παιδιού, του Μέλιου, να μάθει γράμματα καθώς και την προσπάθεια του να επιτύχει το στόχο του παρά τις αντίξοες κοινωνικές συνθήκες. Το καστ αποτελείται από τους Γιάννη Βογιατζάκη, Φένια Ζαχαρίου, Μάκη Κατσανέα, Βαγγέλη Μάγειρος, Έλενα Μιχαλάκη, Τζώρτζη Παπαδόπουλο, Θεοδώρα Παπαϊωάννου, Τάσο Προβιά.

"Τα ψηλά βουνά"

Τα ψηλά βουνά
©Patroklos_Skafidas

Άλλο ένα διαχρονικό ανάγνωσμα, το βιβλίο του Ζαχαρία Παπαντωνίου "Τα ψηλά βουνά", διαβάζουν οι πρωταγωνιστές της ομότιτλης παράστασης, που ανεβάζει η Ειρήνη Ιακώβου, και εμπνέονται για μια σύγχρονη απόδραση στη φύση (Ακροπόλ). Η εξόρμησή τους είναι άσκηση ζωής που τους βοηθά να γνωρίσουν καλύτερα τη φύση, την οργάνωση μιας μικροκοινωνίας, αλλά και τον ίδιο τους τον εαυτό. Στον ρόλο του δασκάλου που καθοδηγεί τα παιδιά στην περιπέτειά τους θα δούμε τον Γιώργο Γιαννόπουλο. Το καστ συμπληρώνουν οι Ευθύμης Μπαλαγιάννης, Πάνος Κούλης, Στέλιος Καραγεωργίου, Εμμανουήλ Στεφανουδάκης, Νίκος Γονίδης, Σταυρούλα Καμνή, Σμαρώ Κεπαπτσόγλου, Νεφέλη Σιούφα.

" Ο Μάγκας"

Ο μάγκας της Πηνελόπης

Τη λίστα ολοκληρώνει ο πιο διάσημος σκύλος της εγχώριας λογοτεχνίας (διά χειρός Πηνελόπης Δέλτα), ο "Μάγκας", που δίνει το όνομά του στην παράσταση σε σκηνοθεσία-χορογραφίες Βαγγέλη Πιτσιλού και καλλιτεχνική-σκηνοθετική επιμέλεια Αναστασίας Καλογιάννη. Το έργο αφηγείται την προσπάθεια ενός γκαφατζή σκύλου που προσπαθεί να επιβιώσει στον δρόμο, αφού το έσκασε από την οικογένειά του. Παίζεται στον Νέο Ακάδημο και το καστ του να αποτελείται από τους Βλάσση Χρυσικόπουλο, Γιώργο Μπανταδάκη, Κωνσταντίνο Ρόδη, Εύα Βάρσου, Σοφία Νικολοπούλου, Στέφανο Κανακίδη. Επί σκηνής ερμηνεύει τον ρόλο του κηπουρού και τραγουδά ζωντανά ο Βασίλης Λέκκας.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Μάγκας

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα

Η οικογένεια Βασιωτάκη μετακομίζει από την Αθήνα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου μαζί με τον μικρό σκύλο της που ονομάζει «Μάγκα». Ο Μάγκας απολαμβάνει την αγάπη των παιδιών, αλλά θέλει να κερδίσει και τον σεβασμό των μεγάλων, κάνοντας κάτι «ηρωικό». Στην υπερβολική προσπάθειά του, κάνει τη μία γκάφα μετά την άλλη με αποτέλεσμα να πιστέψει ότι δεν τον θέλουν πια στο σπίτι. Ο κόσμος έξω όμως, είναι γεμάτος δυσκολίες και παγίδες και ο Μάγκας θα καταφέρει να επιβιώσει μόνο χάρη στη φιλία του με έναν κοκκαλιάρη, αδέσποτο σκύλο, χωρίς τρόπους αλλά «ψημένο» στους κινδύνους. Οι περιπέτειες και τα μαθήματα που θα πάρει ο Μάγκας στον «έξω κόσμο», θα αλλάξουν τον τρόπο σκέψης του, όχι όμως και τον ενθουσιασμό του για ζωή, αλληλεγγύη και συντροφικότητα. Ο πολυδιάστατος χαρακτήρας αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο την ιστορία του, για την αλήθεια και το ψέμα, το σωστό και το λάθος, την αξία της φιλίας, αντιμετωπίζοντας την αδικία μαζί με τους αγαπημένους του ανθρώπους. Ο «Μάγκας» της Πηνελόπης Δέλτα εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1935 και γνώρισε εκατοντάδες επανεκδόσεις.

Τα ψηλά βουνά

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα

Τα παιδιά μιας χορωδίας διαβάζουν το ομότιτλο βιβλίο και επειδή γοητεύονται τόσο πολύ από αυτό αποφασίζουν να περάσουν ένα ολόκληρο καλοκαίρι στα ορεινά της Ευρυτανίας μακριά από τον πολιτισμό και την τεχνολογία. Στόχος τους είναι να ζήσουν και αυτά τις περιπέτειες και τις όμορφες στιγμές στη φύση που έζησαν και οι ήρωες των «Ψηλών Βουνών». Η εξόρμηση των παιδιών θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν τη φύση και την οργάνωση μιας μικροκοινωνίας, αλλά και να γνωρίσουν τον εαυτό τους και τις δυνατότητές τους. Μαθαίνουν τη ζωή των βοσκών, την τραχύτητα αλλά και την ομορφιά των βουνών και τις λαϊκές παραδόσεις, σε μία παράσταση γεμάτη μουσικές.

Κοντά στις ράγιες

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 90 '

Η δεκάχρονη Σάσα κοιτάει κάθε μέρα από το παράθυρό της τις ράγες που «οδηγούν» σε μια καινούργια ζωή. Το κορίτσι ναζητά απαντήσεις σε χιλιάδες ερωτήματα. Ποιος θα της λύσει τις απορίες; Μόνη της ελπίδα ο πατέρας της που είναι γιατρός και δε διακρίνει τους αρρώστους σε πλούσιους και φτωχούς, ούτε σε Ρώσους και Πολωνούς ή Εβραίους. Αλλά και ο δάσκαλός της, ο Φεγγάρης Φεγγάροβιτς, που την προετοιμάζει για την εισαγωγή της στο σχολείο. Η Σάσα, που μεγαλώνει στην τσαρική προεπαναστατική Ρωσία, θέλει να υψώσει το ανάστημά της στην αδικία. Παρακολουθεί όσα συμβαίνουν γύρω της και περιμένει με λαχτάρα και ενθουσιασμό την επερχόμενη μεγάλη αλλαγή.

Ένα παιδί μετράει τ' άστρα

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 110 '

Η παράσταση εξιστορεί την περιπέτεια του Μέλιου Καδρά -ενός φτωχού και ορφανού αγοριού. Στο χωριό του Μέλιου, το αφεντικό του δεν τον αφήνει να μορφωθεί, διότι υποστηρίζει πως θα του αποσπά την προσοχή από τη δουλειά. Ένας καλός δάσκαλος του χωριού θα καταλάβει τη δίψα του παιδιού για μάθηση και θα του δώσει, αρχικά, κάποια βιβλία. Ο Μέλιος μοιάζει να συγκλονίζεται από αυτά. Μόλις το αφεντικό του μαθαίνει ότι ο Μέλιος ασχολείται με τα βιβλία θυμώνει και του απαγορεύει να ξανασυναντήσει τον δάσκαλο. Όταν οι δρόμοι παιδιού και δάσκαλου χωρίζουν, ο Μέλιος πηγαίνει στην πόλη ολομόναχος, για να πάει σχολείο.

Ακροπόλ

Ιπποκράτους 9-11

Νέος Ακάδημος

Ακαδημίας & Ιπποκράτους 17

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νίκαιας

Η βιβλιοθήκη παρουσιάζει το βιβλίο "Μια φορά ήταν ο καιρός" των εκδόσεων ΒΗΤΑ-medical arts.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Παιδικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Η δωρεάν δράση που αγαπήθηκε από οικογένειες με παιδιά έως 10 ετών, επιστρέφει στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης με μια σειρά διασκεδαστικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλα τα Κυψελάκια.

Summer Camp 2024: Καλοκαιρινή απόδραση για παιδιά στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Βιωματικές δραστηριότητες που συνδυάζουν το παιχνίδι με τη μάθηση, πάντοτε ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

Το 11ο καλλιτεχνικό summer camp από τις Μορφές Έκφρασης έρχεται αυτό το καλοκαίρι

Με τη θεματική "Η ομορφιά μιας απλής ζωής" επιστρέφει λίγο μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς η διοργάνωση που προσφέρει παιχνίδι και χαρά σε παιδιά και εφήβους μέσω της τέχνης.

"Ραπουνζέλ: τα μαλλιά της κουβάρια": Τελευταία παράσταση και πρόσω ολοταχώς για καλοκαίρι

Το παραμύθι των αδερφών Γκριμ που παρουσιάστηκε από την παιδική σκηνή της Γιούλης Ηλιοπούλου ολοκληρώνει τον κύκλο του στο Πειραιώς 131 και ετοιμάζεται για τα θερινά φεστιβάλ.

"Πάσχα στη στάνη του μπάρμπα-Γιώργου" από το θέατρο σκιών Τάσου Κώνστα

Μία διασκεδαστική πασχαλινή έξοδος για τους μικρούς μας φίλους είναι η παράσταση του Τάσου Κώνστα στην Paraga, με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο Καραγκιόζη.

Easter Camp στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Υπαίθριες δραστηριότητες, εικαστικές δημιουργίες, παιχνίδια μυστηρίου, ακροβατικά, yoga, χορός και μουσική συνθέτουν ένα πλούσιο πασχαλινό πρόγραμμα.