"Κρατάς μυστικό;": Μια παράσταση για το ζήτημα της παιδικής κακοποίησης στο θέατρο "Κάτω από τη γέφυρα"

Μία παράσταση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης πάνω στο φλέγον θέμα της παιδικής κακοποίησης σκηνοθετεί η Ελένη Δαφνή, βασισμένη στο ομότιτλο digital comic που υπογράφει η ίδια.

Κρατάς μυστικό;

Με απεύθυνση σε παιδιά έως 12 ετών, και φυσικά και ενήλικους θεατές (γονείς, εκπαιδευτικοί κλπ) δημιουργήθηκε η παράσταση "Κρατάς μυστικό;”, που θίγει ένα θέμα ευαίσθητο όσο και διαχρονικό. Στόχος της παράστασης είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους θεατές πάνω στο ζήτημα της σεξουαλικής κακοποίησης. Με την πεποίθηση πως η γνώση είναι δύναμη, οι συντελεστές της παράστασης αφηγούνται την προσωπική ιστορία του Νικόλα, ενώ το θεατροπαιδαγωγικό παιχνίδι που ακολουθεί στο τέλος της παράστασης παρέχει ενημερωτικό υλικό αλλά και εμπλέκει ενεργά το κοινό, ώστε τα παιδιά να γνωρίσουν καλύτερα το σώμα τους, τα σημεία που δεν επιτρέπεται να αγγίξει κανείς χωρίς την άδειά τους, να μπορούν να ξεχωρίζουν τα καλά από τα κακά μυστικά και φυσικά να μιλούν για ό,τι τα απασχολεί.

Η πρεμιέρα προγραμματίζεται στις 13 Ιανουαρίου 2024. Η παράσταση είναι βασισμένη στο ομότιτλο digital comic "Κρατάς Μυστικό;” της Ελένης Δαφνή και τη θεατρική απόδοση υπογράφει η Κατερίνα Παπαναστασάτου. Η σκηνοθεσία είναι της Ελένης Δαφνή, η εικαστική επιμέλεια της Ελένης Σουμή, οι φωτισμοί του Νίκου Μαυρόπουλου. Ο σχεδιασμός του θεατροπαιδαγωγικού προγράμματος είναι της Νατάσας Σφενδυλάκη. Ερμηνεύει ο Θράσος Σταθόπουλος.

Κρατάς Μυστικό;
Δομινίκη Μητροπούλου©

Η ιστορία    

Ο Νικόλας, 26 ετών πια, αφηγείται την δική του προσωπική ιστορία. Όταν ήταν μαθητής της τετάρτης δημοτικού και μέλος της παιδικής ορχήστρας, γνώρισε τον κύριο Θοδωρή: ήταν ο οδηγός που τον μετέφερε από το σχολείο στο σπίτι. Στην αρχή τον εμπιστεύεται και οι δυο τους γίνονται στενοί φίλοι, σιγά σιγά όμως η συμπεριφορά του κυρίου Θοδωρή μπερδεύει τον Νικόλα. Τα "μυστικά” που δημιουργούνται  τον οδηγούν σταδιακά να χάσει την όρεξη του όχι μόνο για τη μουσική που τόσο αγαπάει αλλά και για την ίδια τη ζωή. Για καλή του τύχη, η αλλαγή της συμπεριφοράς του δεν μένει απαρατήρητη: η δασκάλα μουσικής θα μιλήσει στα παιδιά της ορχήστρας για το σώμα τους, το πόσο σημαντικό είναι να λένε όχι σε ό,τι δεν τους αρέσει και φυσικά στο να ζητούν βοήθεια. Ο Νικόλας, παίρνοντας δύναμη από τα λόγια της δασκάλας, καταφέρνει να ξεπεράσει τους φόβους του και να μιλήσει ανοιχτά για αυτό που του συνέβη. Τώρα πια γνωρίζει και μεταφέρει το μήνυμα παντού "το σώμα μας μας ανήκει κι όποιος δεν το καταλαβαίνει του λέμε ένα δυνατό όχι. Μιλάμε πάντα για αυτά που μας ενοχλούν μέχρι να μας ακούσουν”.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

"Η Λυγερή και ο δράκος": Ένα παραμύθι φόρος τιμής στις μητέρες που έχουν χάσει τα παιδιά τους

Οι αφηγήτριες Ειρήνη Νικολακοπούλου και Βιργινία Κοκκίνου ηχογραφούν και μας παρουσιάζουν ένα παραμύθι με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/05/2024

"Ο τεμπέλης δράκος" ενώνει Αλκίνοο Ιωαννίδη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Ρένα Μόρφη και Γιάννη Διονυσίου ξανά στη σκηνή

Τέσσερις μόνο ευκαιρίες θα έχετε για να παρακολουθήσετε τη μουσική παράσταση που φέρει την υπογραφή του Γιώργου Χατζηπιερή στο Μέγαρο Μουσικής.

Summer Camp στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Τα παιδιά θα αναζητήσουν τις προσωπικές τους ιστορίες μέσα από τα φωτογραφικά έργα της Cindy Sherman, τα εκθέματα του Μουσείου και ταινίες animation.

"Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου" παρουσιάζεται από τους Αντι-Δρώντες

Η ομάδα από την Κύπρο φέρνει στη σκηνή του Ιδρύματος "Μιχάλης Κακογιάννης" για μία μόνο παράσταση με ελεύθερη είσοδο το σπουδαίο έργο της Άλκης Ζέη.

Παιδικά προγράμματα για την περίοδο του Πάσχα στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Δημιουργικές δράσεις για παιδιά διαφορετικών ηλικιών στο Μουσείο του Ιδρύματος την Μεγάλη Εβδομάδα και την εβδομάδα του Πάσχα.

"Οι Άθλιοι": Τελευταίο Σαββατοκύριακο στον Ελληνικό Κόσμο

Η επιτυχημένη παράσταση για μικρούς και μεγάλους με τον Τάσο Χαλκιά, τη Βασιλική Ανδρίτσου και τον Ιβάν Σβιτάιλο ως Γιάννη Αγιάννη, κλείνει τον κύκλο της στο Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος.