Μάρω Θεοδωράκη: "Παρόλο που ζούμε σε μια σκληρή εποχή, το σ' αγαπώ επιβιώνει"

Η συγγραφέας μιλά στο "α" για τη συνεργασία της με τον κόσμο του θεάτρου και την θεατρική παράσταση "Τα σ' αγαπώ του κόσμου" που παίζεται στο Νέο Θεάτρο "Κατερίνα Βασιλάκου-Μαριάννα Τόλη", βασισμένη στα παιδικά βιβλία της, τις επιρροές της στο συγγραφικό της έργο και τη σημασία του να λέμε "σ' αγαπώ".

Μάρω Θεοδωράκη

Η συγγραφέας παιδικών βιβλίων Μάρω Θεοδωράκη μιλά στο "α" για την έμπνευση της πίσω από τη σειρά βιβλίων "Σ' αγαπώ" και τη μεταφορά τους στο παιδικό μιούζικαλ "Τα σ' αγαπώ του κόσμου" σε σκηνοθεσία Αναστάση Δεληγιάννη, που έκανε πρεμιέρα στις 22 Οκτωβρίου στη σκηνή του Νέου Θεάτρου "Κατερίνα Βασιλάκου-Μαριάννα Τόλη". Έχοντας στο ενεργητικό της πάνω από 50 παιδικά βιβλία, αποσπάσματα των οποίων περιλαμβάνονται στα σχολικά βιβλία, η συγγραφέας αναφέρεται στη συνεργασία της με τον κόσμο του θεάτρου, τόσο συγγραφικά όσο και μουσικά και την επιρροή της οικογένειας της στα επαγγελματικά της βήματα. 

Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης σας για να γράψετε τη σειρά βιβλίων με τίτλο "Σ' αγαπώ"; 
Η έμπνευση αυτής της σειράς ήρθε με το πρώτο βιβλίο ,το "Γιαγιά, σ’ αγαπώ" εκδόσεις Μινωας (2017) με το οποίο ήθελα να μιλήσω στα παιδιά για τον σεβασμό στον ηλικιωμένο αλλά και για την άνοια. Μετά την γιαγιά ένιωσα την ανάγκη να αναφερθώ και σε άλλους ρόλους που αφορούν την οικογένεια αλλά και στους οικογενειακούς θεσμούς. Ετσι προέκυψε αυτή η σειρά που μιλάει για την ενσυναίσθηση, τον σεβασμό και την αξία της αγάπης.  

Τα σ' αγαπώ του κόσμου
Μ21 FILMS©

Η παράσταση βασίζεται στη συγκεκριμένη σειρά βιβλίων ή πρόκειται για μια νέα ιστορία; 
Για να δομηθεί η παράσταση και να χτίσουν οι ρόλοι έπρεπε να δέσω τις ιστορίες με έναν τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μετουσίωνονται σε μια. Οπότε προέκυψε ναι μεν κάτι καινούργιο με πολλά στοιχεία όμως μέσα από την σειρά των βιβλίων "Σ’ αγαπώ". 

Πρώτη φορά ασχολείστε με το θέατρο; Έχετε βρεθεί στις πρόβες της παράστασης;  
Δεν είναι η πρώτη φορά. Έχω στο παρελθόν δώσει κι άλλες ιστορίες μου σε θεατρικές ομάδες και παραγωγές έτσι ώστε να γίνουν ολοκληρωμένες παραστάσεις. Άλλωστε ως καθηγήτρια φωνητικής εδώ και 24 χρόνια στις δραματικές σχολές συνδέομαι με ηθοποιούς και σκηνοθέτες. Ετσι προκύπτουν αβίαστα κάποιες συνεργασίες ενώ έχω συχνά επιμεληθεί την μουσική και τα τραγούδια σε παιδικές παραστάσεις. 

Τα σ' αγαπώ του κόσμου
©Μ21 FILMS

Λέμε εύκολα σήμερα "σ' αγαπώ"; Και γιατί είναι σημαντικό να το λέμε; 
Η αγάπη είναι το εισιτήριο για μια καλή και υγιή ζωή. Για μια ζωή χωρίς συμπλέγματα. Η αγάπη δεν είναι μόνο μια σπουδαία αξία. Είναι συναίσθημα και φως. Παρόλο που ζούμε σε μια σκληρή εποχή, σε μια εποχή που η ψήφιακη τεχνολογία κάνει κουμάντο, παρόλα αυτά θεωρώ ότι το "Σ’αγαπώ" επιβιώνει.  

Προέρχεστε από μία καλλιτεχνική οικογένεια. Πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε το  γεγονός αυτό στο να ασχοληθείτε με τη μουσική αλλά και με τη συγγραφή; 
Νομίζω ότι έπαιξε ρόλο, αφού από την μια οι δημοσιογράφοι γονείς μου έγραφαν καθημερινά τα άρθρα τους και από την άλλη ο σπουδαίος, μοναδικός, θείος μου, σφράγισε και την δική μου ταυτότητα με την μουσική του. Συγγραφή και μουσική συνυπήρχαν στην πραγματικότητα μου από πολύ νωρίς. Από παιδί, θυμάμαι πάντα τον εαυτό μου αγκαλιά με ένα πιάνο και με ένα ημερολόγιο που καθημερινά γέμιζα με τις ιστορίες μου. 

Τα σ' αγαπώ του κόσμου
©Μ21 FILMS

Από πού ξεκίνησε η αγάπη σας για τη συγγραφή παιδικών βιβλίων; 
Από την αγάπη που είχαν οι ίδιοι οι γονείς μου για το βιβλίο. Η δική μου γενιά μεγάλωσε με τα βιβλία κι όχι με τις οθόνες. Ένα βιβλίο ήταν τότε πολύτιμο δώρο. Η συγγραφή προέκυψε από την ανάγκη μου να μοιραστώ σπουδαία πράγματα με απλό τρόπο έτσι ώστε να αγγίζουν την παιδική ψυχή. 

Έχετε γράψει συνολικά περίπου 58 βιβλία μέχρι σήμερα. Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής σας; 
Η έμπνευση μου είναι τα ίδια τα παιδιά που με το βλέμμα τους μιλούν κατευθείαν στην καρδιά μου. Μέσα στις ιστορίες μου θέλω πάντα να μιλώ για αξίες τις οποίες θεωρώ εφόδια για κάθε άνθρωπο. Μέσα στις αφηγήσεις μου φωτογραφίζω την αλληλεγγύη, την συμπόρευση, τον σεβασμό στο συνάνθρωπο, την καλοσύνη, τον εθελοντισμό, την εγκαρδιότητα. 

"Η μουσική είναι θεραπεία. Δεν είναι το ζητούμενο οι νότες και η παρτιτούρα αλλά η άμεση σχέση με τον ήχο και τις ιδιότητες του".

Τι μπορεί να μας προσφέρει η μουσική παιδεία σε προσωπικό επίπεδο και τι έχει  προσφέρει σε εσάς; Θεωρείτε ότι κάθε παιδί θα πρέπει να αποκτήσει μουσική παιδεία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο; 
Η μουσική είναι θεραπεία. Η επαφή με την μουσική όταν αρχίζει σε μικρή ηλικία καλλιεργεί το πνευματικό, νοητικό και αισθητικό πεδίο των παιδιών. Δεν είναι το ζητούμενο οι νότες και η παρτιτούρα αλλά η άμεση σχέση με τον ήχο και τις ιδιότητες του. Ευτυχώς υπάρχουν πια σύγχρονα μουσικοπαιδαγωγικά προγράμματα μέσα από τα οποία η μουσική γίνεται ένα εύχρηστο, σύγχρονο επικοινωνιακό εργαλείο. 

Πού σας βρίσκουμε επαγγελματικά αυτή την περίοδο και ποια είναι τα επόμενά σας σχέδια γύρω από το βιβλίο και τη μουσική; 
Είμαι ευγνώμων αφού σήμερα κιόλας κυκλοφορεί το νέο μου βιβλίο από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος "Μουσικά Ερεθίσματα για γονείς και βρέφη". Ένα βιβλίο που αφορά την σύνδεση γονιού – βρέφους μέσα από 25 Μουσικά ερεθίσματα που έγραψα – 25 μουσικές ειδικά φτιαγμένες - και 25 δράσεις που τις συνοδεύουν, και που μπορεί ο γονιός να τις εφαρμόσει με το παιδί του. Ένα βιβλίο που έγραφα για δύο χρόνια, με θεματική που ξεχωρίζει, αφού αγγίζει την ευαίσθητη βρεφική ηλικία. Η πρώτη μας παρουσίαση θα γίνει στον Ιανό, στις 14 Νοέμβρη. Στα μουσικά μου, ξεκίνησα να γράφω μουσική και τραγούδια για μια νέα παράσταση που θα ξεκινήσει με την νέα χρονιά στο Δημοτικού Θέατρο Πειραιά.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Τα σ' αγαπώ του κόσμου

  • Μιούζικαλ
  • Διάρκεια: 70 '

Κάθε σ’ αγαπώ έχει την δική του ιστορία. Κάθε σ’ αγαπώ χτίζεται μέσα στην ενσυναίσθηση, στη στοργή και στην φροντίδα. Με την ίδια φροντίδα και με το βλέμμα στην παιδική ψυχή γεννήθηκε και η παράσταση, που εμπνέεται από σκηνές της καθημερινότητας, από όνειρα, από ανάγκη για τρυφερότητα. Ιστορίες γεμάτες ελπίδα, καλοσύνη αλλά και αφορμές για να μάθουμε να αγαπάμε. Ιστορίες που μαθαίνουν στα παιδιά να αγαπούν χωρίς να τους κουνάμε το δάχτυλο. Ιστορίες γεμάτες ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Η αγάπη για τον συνάνθρωπο, τον ηλικιωμένο, τη γονιό, η φιλική αγάπη, η αγάπη για τα ζώα, η αγάπη για την ίδια τη ζωή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

"Ο Πέτρος και ο λύκος" για δύο ακόμα παραστάσεις στην Paraga

Μετά τις sold out παραστάσεις, το μουσικό παραμύθι για παιδιά άνω των 3 που ανέβασε το Κουκλοθέατρο της Αλεξίας Αλεξίου, συνεχίζει στο Paraga για δύο ακόμη εμφανίσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/05/2024

"Η Λυγερή και ο δράκος": Ένα παραμύθι φόρος τιμής στις μητέρες που έχουν χάσει τα παιδιά τους

Οι αφηγήτριες Ειρήνη Νικολακοπούλου και Βιργινία Κοκκίνου ηχογραφούν και μας παρουσιάζουν ένα παραμύθι με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας.

"Ο τεμπέλης δράκος" ενώνει Αλκίνοο Ιωαννίδη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Ρένα Μόρφη και Γιάννη Διονυσίου ξανά στη σκηνή

Τέσσερις μόνο ευκαιρίες θα έχετε για να παρακολουθήσετε τη μουσική παράσταση που φέρει την υπογραφή του Γιώργου Χατζηπιερή στο Μέγαρο Μουσικής.

Summer Camp στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Τα παιδιά θα αναζητήσουν τις προσωπικές τους ιστορίες μέσα από τα φωτογραφικά έργα της Cindy Sherman, τα εκθέματα του Μουσείου και ταινίες animation.

"Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου" παρουσιάζεται από τους Αντι-Δρώντες

Η ομάδα από την Κύπρο φέρνει στη σκηνή του Ιδρύματος "Μιχάλης Κακογιάννης" για μία μόνο παράσταση με ελεύθερη είσοδο το σπουδαίο έργο της Άλκης Ζέη.

Παιδικά προγράμματα για την περίοδο του Πάσχα στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Δημιουργικές δράσεις για παιδιά διαφορετικών ηλικιών στο Μουσείο του Ιδρύματος την Μεγάλη Εβδομάδα και την εβδομάδα του Πάσχα.