Ποιο είναι το "Δεντρόπαιδο" που σκαρφαλώνει στη σκηνή του "Τζένη Καρέζη";

Μάθαμε πρώτοι ποια παιδική παράσταση ετοιμάζεται να κάνει πρεμιέρα τη νέα σεζόν 2023-24 στην παιδική - εφηβική σκηνή του θεάτρου "Τζένη Καρέζη", σε κείμενο της βραβευμένης θεατρικής συγγραφέως Μισέλ Ριμλ.

Δεντρόπαιδο

Με ένα σύγχρονο θεατρικό έργο για παιδιά και νέους θα υποδεχθεί τη θεατρική περίοδο 2023-24 η παιδική - εφηβική σκηνή του ιστορικού θεάτρου "Τζένη Καρέζη" από τις αρχές του Οκτώβρη. Ο λόγος για το "Δεντρόπαιδο" της βραβευμένης θεατρικής συγγραφέως Μισέλ Ριμλ που μιλά για την προστασία του περιβάλλοντος, την κλιματική αλλαγή, τον υπερκαταναλωτισμό, τις οικογενειακές σχέσεις, την αξία της φιλίας, τη σημασία της ομαδικής δουλειάς και της επικοινωνίας, την πίστη στις αξίες και την αντιμετώπιση των προσωπικών μας φόβων.

Ποιο είναι το "Δεντρόπαιδο";

Όταν ο Έιβερι, ένα δεκάχρονο αγόρι, ανακαλύπτει την πρόθεση του πατέρα του να κόψει το δέντρο στην πίσω αυλή, αποφασίζει ως ένδειξη διαμαρτυρίας να ζήσει πάνω στο δέντρο (χωρίς τηλεόραση, χωρίς βιντεοπαιχνίδια, τίποτα!) μέχρι ο πατέρας του να αλλάξει γνώμη. Πείθει την καλύτερή του φίλη Σαμ να τον συντροφεύσει στον αγώνα του, κι έτσι τα δυο παιδιά χτίζουν ένα οχυρό στο δέντρο και ξεκινούν την διαμαρτυρία τους. Ο Έιβερι αρνείται όλα τα υλικά αγαθά που βλάπτουν το περιβάλλον και εφευρίσκει τον φανταστικό υπέρ-ήρωα "Enviro-Man", προσπαθώντας να αποδείξει σε όλους τα κακά της κατασπατάλησης των φυσικών πόρων, του υπερκαταναλωτισμού και της αδιαφορίας για το περιβάλλον. Άραγε στο τέλος, η επιμονή του και η καθαρότητα της πρόθεσής του, θα πείσουν τον πατέρα του να μην κόψει το δέντρο;

Μέσα από τα παιδικά μάτια, η Ριμλ προχωράει στην ανάδειξη των ζητημάτων του συγχρόνου και καθημερινού ανθρώπου ξεσκεπάζοντας ορισμένα προβληματικά σημεία της κοινωνίας του, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει τα έμφυτα στα παιδιά αισθήματα της συνείδησης, ξεκινώντας από την ηθική αντίληψη για ανάληψη του καθήκοντος απέναντι στον πλανήτη, και ιδιότητας του αγαθού. "Στο επίκεντρο αυτού του έργου βρίσκεται το ερώτημα: Μπορεί ένα δεκάχρονο παιδί να κάνει τη διαφορά; Στο έργο, ο Έιβερι μαθαίνει πως το να παίρνει θέση και να αγωνίζεται για την προστασία του πλανήτη, ξεκινά πραγματικά από τη δική του αυλή. Βλέποντας το έργο να ταξιδεύει στην Ελλάδα, μου υπενθύμισε ότι ο πλανήτης μας είναι πραγματικά η αυλή που όλοι μοιραζόμαστε", σημειώνει η συγγραφέας με αφορμή τη θεατρική μεταφορά της μικρής ακτιβιστικής της ιστορίας στην χώρα μας.

Η μεγάλη και επιτυχημένη πορεία που διένυσε "Το Δεντρόπαιδο" από το 2007 που πρωτοπαίχτηκε στη σκηνή του Βανκούβερ, οδήγησε στην επιλογή του σκηνοθετικού δίδυμου Μιχάλη Σιώνα-Τζένη Κόλλια και της ελληνικής ομάδας να το φέρουν ως την άλλη άκρη του Ατλαντικού και να ζωντανέψουν την ιστορία του μικρού ήρωα μέσα από την μετάφραση του Μιχάλη Σιώνα, τη μουσική του Θοδωρή Παπαδημητρίου και τα σκηνικά και κοστούμια του Κέννυ Μακλέλαν.

Στην παράσταση παίζουν οι ηθοποιοί Θανάσης Λανάρης (στο ρόλο του Έιβερι), Ηλέκτρα Καζάκου (στο ρόλο της Σαμ), Αργύρης Λάμπρου, Καλύδημη Μούρτζη, Αναστασία Μοναστηρίδου, Χρήστος Παπαδόπουλος.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

«Τζένη Καρέζη»

Ακαδημίας 3

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

"Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου" παρουσιάζεται από τους Αντι-Δρώντες

Η ομάδα από την Κύπρο φέρνει στη σκηνή του Ιδρύματος "Μιχάλης Κακογιάννης" για μία μόνο παράσταση με ελεύθερη είσοδο το σπουδαίο έργο της Άλκης Ζέη.

Παιδικά προγράμματα για την περίοδο του Πάσχα στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Δημιουργικές δράσεις για παιδιά διαφορετικών ηλικιών στο Μουσείο του Ιδρύματος την Μεγάλη Εβδομάδα και την εβδομάδα του Πάσχα.

"Οι Άθλιοι": Τελευταίο Σαββατοκύριακο στον Ελληνικό Κόσμο

Η επιτυχημένη παράσταση για μικρούς και μεγάλους με τον Τάσο Χαλκιά, τη Βασιλική Ανδρίτσου και τον Ιβάν Σβιτάιλο ως Γιάννη Αγιάννη, κλείνει τον κύκλο της στο Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος.

7ο Bobos Arts Festival: Όλα όσα ετοιμάζει το παιδικό πολιτιστικό φεστιβάλ της πόλης

Ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα μουσικών και θεατρικών παραστάσεων, πρωτότυπων παράλληλων δράσεων και ειδικά σχεδιασμένων εργαστηρίων, περιμένει μικρούς και μεγάλους.

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νίκαιας

Η βιβλιοθήκη παρουσιάζει το βιβλίο "Μια φορά ήταν ο καιρός" των εκδόσεων ΒΗΤΑ-medical arts.

Παιδικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Η δωρεάν δράση που αγαπήθηκε από οικογένειες με παιδιά έως 10 ετών, επιστρέφει στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης με μια σειρά διασκεδαστικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλα τα Κυψελάκια.