Η "Ειρήνη" του Αριστοφάνη έρχεται στο 6o Bobos Arts Festival

Η ομάδα "The young quill" ανεβάζει το έργο του μεγάλου αρχαίου κωμικού σε μια ολόφρεσκη και άκρως διασκεδαστική, για μικρούς αλλά και μεγάλους, διασκευή.

Ειρήνη Ελίνα Γιουνανλή©

Το "Bobos arts festival", το αγαπημένο παιδικό πολιτιστικό φεστιβάλ, έρχεται για έκτη χρονιά στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής. Μέσα στο πλήθος των μοναδικών εκδηλώσεών του, που απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε Αριστοφάνη. Η ομάδα "The young quill" ανεβάζει την "Ειρήνη" του μεγάλου κωμικού, ένα από τα πιο αντιπολεμικά έργα όλων των εποχών που αποτελεί ύμνο στην ομόνοια, την αγάπη και τον αλτρουισμό.

Η "Ειρήνη", αν και γραμμένη σχεδόν 2.500 χρόνια πριν, είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την καθημερινότητα των σημερινών παιδιών και εφήβων. Η διασκευή και η μεταφορά της  έχει γίνει με γνώμονα τα πεδία ενδιαφερόντων των παιδιών και των εφήβων. Το έργο πλαισιώνεται από σύγχρονες αναφορές που προβληματίζουν τα παιδιά του σήμερα, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η υγεία, η τεχνολογία, η εκπαίδευση και ο κοινωνικός αποκλεισμός.

Ειρήνη
Ελίνα Γιουνανλή©

Η Ειρήνη των  "The young quill" (από 6/5) μάς μεταφέρει στην εποχή του κορονοϊού, των δεκάδων εμπόλεμων ζωνών, της οικονομικής εξαθλίωσης και του ημι-διαλυμένου εκπαιδευτικού συστήματος μετά από δύο χρόνια πανδημίας. Ο Τρυγαίος αποφασίζει να καβαλήσει ένα σκαθάρι και να ταξιδέψει ως τον Όλυμπο για να συναντήσει του θεούς και να ζητήσει τη βοήθεια τους για τα οικονομικά του προβλήματα. Φτάνοντας εκεί, με θλίψη διαπιστώνει ότι ο μοναδικός που έχει απομείνει από τους θεούς είναι ο Ερμής. Οι υπόλοιποι θεοί έχουν εγκαταλείψει τον Όλυμπο επειδή έχουν θυμώσει με τους ανθρώπους. Η θέση του Δία έχει πλέον παραχωρηθεί στον κύριο Πόλεμο, ο οποίος έχει ήδη καταφέρει να φυλακίσει την Ειρήνη. Μοναδικό μέλημα του κυρίου Πολέμου είναι να κάνει τους ανθρώπους να δυστυχούν.

Ειρήνη
Ελίνα Γιουνανλή©

Ο Τρυγαίος επιστρέφει στη γη και αναζητά συμμάχους, προκειμένου να συμπράξουν μαζί του για να απελευθερώσουν την Ειρήνη, αφού πρώτα ζητήσουν τη βοήθεια της
Δικαιοσύνης. Παρά τις πολλές και αλλεπάλληλες δυσκολίες που συναντούν, η
απελευθέρωση της Ειρήνης στέφεται με επιτυχία. Όμως, οι περιπέτειες των ηρώων
συνεχίζονται, καθώς καλούνται να διαχειριστούν τη νέα τάξη πραγμάτων
από την οποία, αν και οι περισσότεροι επωφελούνται, υπάρχουν κάποιοι που διαφωνούν και ζημιώνονται.

Ο Αριστοφάνης, μέσα από τα έργα του καυτηριάζει, σατιρίζει και σχολιάζει την επικαιρότητα της εποχής του, πάντα με στόχο την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και τη βελτίωση του κοινωνικού συνόλου. Το φιλειρηνικό μήνυμα αγάπης και ομόνοιας που εκπέμπει το έργο πρόκειται να μεταδοθεί μέσα από σύγχρονα στοιχεία και παραδείγματα με τα οποία τα παιδιά μπορούν να ταυτιστούν.

Ειρήνη
Ελίνα Γιουνανλή©

Τη σκηνοθεσία του έργου έχει αναλάβει η Αικατερίνη Παπαγεωργίου, ενώ στη σκηνή εμφανίζονται οι Νίκος Γιαλελής, Απόστολος Καμιτσάκης, Χρήστος Καραβέβας, Κώστας Κουτρούλης και η Δάφνη Νικητάκη. Η σύνθεση της μουσικής είναι του Γιάννη Χριστοδουλόπουλου, οι χορογραφίες της Χρυσηίδας Λιατζιβίρη, ενώ η Έλλη Εμπεδοκλή επιμελήθηκε τα κοστούμια και τα σκηνικά και ο Κωστής Μουσικός τα φώτα.

Info: Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το bobosartsfestival.com/6o-bobos-arts-festival.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ειρήνη

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 75 '

Διασκευή της επίκαιρης αριστοφανικής κωμωδίας σε ένα σύγχρονο παραμύθι-ύμνο στην ομόνοια, την αγάπη και τον αλτρουισμό που εστιάζει στα πεδία ενδιαφέροντος των παιδιών και των εφήβων του σήμερα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

"Πες το ψέματα...": Το μουσικοθεατρικό παραμύθι των ContraTiempo φτάνει στο τέλος του

Το έργο σε κείμενο-σκηνοθεσία Γιώργου Αντωνόπουλου, που αφηγείται την προσπάθεια δύο παιδιών να σώσουν το πλανήτη από το ψέμα, ολοκληρώνει τον κύκλο του στο θέατρο Σταθμός.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/04/2024

Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά στον "Ελληνικό Κόσμο"

Αυτόν τον Μάιο, παιδιά προσχολικής ηλικίας 3-5 ετών αλλά και μεγαλύτερα παιδιά καλούνται να συμμετάσχουν στα δημιουργικά προγράμματα του πολιτιστικού κέντρου, παρέα με τους γονείς τους.

"Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ": Μαθαίνουμε πρώτοι τη νέα παιδική παράσταση του Άλφα-"Ληναίος-Φωτίου" για το 2024-25

Μετά το "Κοντά στις ράγιες", η παιδική σκηνή υποδέχεται τη μεταφορά ενός κλασικού βιβλίου με τις περιπέτειες ενός αγοριού στον Αμερικάνικο Νότο, σε σκηνοθεσία Γιώργου Τζαβάρα.

Μη χάσεις το πασχαλινό camp του Μουσείου Αλέκος Φασιανός

Το μουσείο διοργανώνει το δικό του χειροποίητο πασχαλινό καλάθι, αντλώντας έμπνευση από τα έργα του Αλέκου Φασιανού.

Ο Απρίλιος μήνας βιβλίου για τον ΟΣΔΕΛ

Καμπάνια ενημέρωσης για την έρευνα "Παιδί και ανάγνωση" και ανοιχτή εκδήλωση στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο "Μαρία Κάλλας".

"Παραμύθια στο δάσος": Οι Μορφές Έκφρασης έρχονται με 5 παραστάσεις τους στον Διομήδειο Κήπο

Πέντε αγαπημένα έργα της ομάδας που είναι αφιερωμένη στο παιδικό θέατρο θα παιχτούν για ακόμη μια χρονιά κάτω από τη σκιά των δέντρων.

Παγκόσμια Ημέρα Ευχής: Φωταγωγήσεις και περίπατοι σε όλη την Ελλάδα

Το Make-A-Wish γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ευχής με τον καθιερωμένο περίπατο Walk for Wishes.