"Είμαστε πάτσι": Ο συγγραφέας της επιτυχημένης παράστασης έρχεται στην Αθήνα

Ο Φόλκερ Λούντβιγκ, συγγραφέας του έργου που παρουσιάζει η Συντεχνία του Γέλιου, έρχεται στην Αθήνα για να παρακολουθήσει την παράσταση και να συζητήσει με το κοινό.

Είμαστε πάτσι Κορίνα Διαμαντάκου©

Το έργο "Είμαστε πάτσι" του Φόλκερ Λούντβιγκ παίζεται με επιτυχία από τον Οκτώβριο, από την τρομερή ομάδα παιδικού θεάτρου Συντεχνία του Γέλιου, σε σκηνοθεσία του Βασίλη Κουκαλάνι. Η κωμωδία "Mannomann", που μετονομάστηκε σε "Είμαστε πάτσι", πραγματεύεται ένα από τα πιο σημαντικά κοινωνικά θέματα διαχρονικά: την ισότητα των φύλων και τις έμφυλες διακρίσεις και στερεότυπα. Παίρνοντας τη σκυτάλη από την τραγουδιστική κόντρα "Αγόρια-Κορίτσια" που είχε γράψει ο Φοίβος Δεληβοριάς για την προηγούμενη παράσταση της ομάδας, "Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και ο Κλεομένης", το νέο έργο της επιτυχημένης ομάδας παιδικού θεάτρου επιχειρεί να κάνει φύλλο και φτερό τα φύλα και τα στερεότυπα που τα ακολουθούν.

Είμαστε πάτσι

Ο συγγραφέας του έργου Φόλκερ Λούντβιγκ θα επισκεφθεί την Αθήνα την Κυριακή 2 Απριλίου 2023 για να παρακολουθήσει την παράσταση που διασκεύασε και σκηνοθέτησε ο φίλος και συνεργάτης του Βασίλης Κουκαλάνι, και να συζητήσει με κοινό και δημοσιογράφους. Ο Φόλκερ Λούντβιγκ (ψευδώνυμο) γεννήθηκε το 1937 στο Λούντβιγκσαφεν και είναι ιδρυτής και ερμηνευτής του θεάτρου GRIPS το 1969. Σπούδασε γερμανική φιλολογία και ιστορία της Τέχνης στο Βερολίνο και στο Μόναχο. Το GRIPS ήταν στο καιρό του μοναδικό γιατί έως τότε το παιδικό θέατρο στη Δυτική Γερμανία αποτελούνταν σχεδόν ολοσχερώς από Χριστουγεννιάτικα παραμυθάκια που παρουσιάζονταν με τρόπο βαρετό και ανέμπνευστο.

Φόλκερ Λούντβιγκ Βασίλης Κουκαλάνι
Ο Φόλκερ Λούντβιγκ και ο Βασίλης Κουκαλάνι

Τί σημαίνει όμως Grips;

Η λέξη GRIPS στη βόρεια γερμανική διάλεκτο σημαίνει την "ικανότητα να αντιλαμβάνεσαι κάτι αμέσως", (νιονιό). Το GRIPS είναι η λογική που περιλαμβάνει την εξυπνάδα, είναι ένας τρόπος σκέψης που έχει πλάκα, είναι αποκαλυπτικός,  είναι διασκεδαστικός. Ο ίδιος ο Φόλκερ Λούντβιγκ σημειώνει: "Το GRIPS είναι το όνομα που δώσαμε στο θέατρό μας. Όλα ξεκίνησαν κατά την διάρκεια φοιτητικού κινήματος με σκοπό να δημιουργηθεί ένα θέατρο για παιδιά, μια καινοτομία στην τότε Δυτική Γερμανία, γιατί έπαιζε ρεαλιστικά έργα 'για ανθρώπους από 5 ετών και πάνω', που αφορούσαν το παρόν".

Διαβάστε Επίσης

Αυτό που έκανε το GRIPS μοναδικό ήταν η μέθοδός του: προσπάθησε να αναγνωρίσει και να αδράξει τις ανάγκες, τα προβλήματα και τις επιθυμίες του κοινού του και να δημιουργήσει ευαίσθητα, ζωντανά έργα, όπου το κοινό αναγνωρίζει τον εαυτό του στους χαρακτήρες και ταυτίζεται με όλα τα μεγάλα και μικρά προβλήματα του. Ένα θέατρο λοιπόν που εγείρει την κοινωνική τους φαντασία, που εμψυχώνει και  εμπνέει την  όρεξη να σκεφτούν και να δράσουν. Ένα θέατρο που σαν αφετηρία έχει την πεποίθηση ότι ο κόσμος δύναται να αλλάξει και πως αξίζει να παλέψεις γι΄ αυτό. Σήμερα η ομάδα GRIPS έχει ήδη παρουσιάσει πάνω από 60 έργα σε 1500 και πλέον παραγωγές σε 40 χώρες! Και πάντα καταπιάνεται με θέματα καυτά για τα παιδιά και τους έφηβους όλου του κόσμου.

Διαβάστε Επίσης

Η παράσταση παίζεται στο Σύγχρονο Θέατρο, με σκηνικά-κοστούμια της Γεωργίας Μπούρδα, τραγούδια της Άννης Θεοχάρη και της Χαράς Γιαννούλα, μουσική επιμέλεια & ενορχήστρωση του Κώστα Νικολόπουλου, επιμέλεια κίνησης της Μαργαρίτας Τρίκκα και σχεδιασμό φωτισμού του Γιώργου Αγιαννίτη. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Μικές Γλύκας, Βασιλική Διαλυνά, Μαριέλλα Δουμπού, Φώτης Λαζάρου, Χριστίνα Μαριανού και Αντώνης Χρήστου.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Είμαστε πάτσι

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Την ισότητα των φύλων και τις έμφυλες διακρίσεις θίγει η ξέφρενη κωμωδία με όχημα τη λυτρωτική σάτιρα, το δημιουργικό προβληματισμό, το γέλιο και τις μουσικές της Άννης Θεοχάρη και της Χαράς Γιαννούλα. Στο έργο μια εργαζόμενη μητέρα μεγαλώνει μόνη τα παιδιά της, την Τζίνα και τον Μάρκο. Και τα δύο παιδιά είναι ζωηρά και ανοιχτόμυαλα, και την βοηθούν εξίσου στις δουλειές του σπιτιού. Τα πράγματα αλλάζουν όταν ένας νέος «μπαμπάς» έρχεται στη ζωή τους, αφού απαιτεί να τον υπακούν όλοι, ενώ μεταφέρει το θυμό που του προκαλεί η δουλειά του μέσα στο σπίτι. Μια μέρα τα δύο πιτσιρίκια αποφασίζουν να κάνουν τη δική τους «εξέγερση».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους στο Μέγαρο Μουσικής

Συναυλίες, αφηγήσεις, προβολές, βιωματικά εργαστήρια, επισκέψεις γνωριμίας με τους ανθρώπους και τους χώρους του Μεγάρου, αλλά και με τους συντελεστές των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

Πασχαλινές δράσεις για τα παιδιά και όλη την οικογένεια με ελεύθερη συμμετοχή

Εργαστήρια ζωγραφικής, κατασκευών, θεατρικής και εικαστικής αγωγής, μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα και πασχαλινές δράσεις που συνδυάζουν την παράδοση με τη δημιουργία και το παιχνίδι, ανάμεσα στις δράσεις που ετοιμάζει ο Δήμος Αθηναίων για όλες τις ηλικίες.

Οκτώ έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας μέσα από το θέατρο

Συγκεντρώνουμε και σας παρουσιάζουμε οκτώ ιστορίες από την πένα διεθνών συγγραφέων που έχουν γίνει θεατρικά και παίζονται στις παιδικές σκηνές της πόλης.

"Πες το ψέματα...": Το μουσικοθεατρικό παραμύθι των ContraTiempo φτάνει στο τέλος του

Το έργο σε κείμενο-σκηνοθεσία Γιώργου Αντωνόπουλου, που αφηγείται την προσπάθεια δύο παιδιών να σώσουν το πλανήτη από το ψέμα, ολοκληρώνει τον κύκλο του στο θέατρο Σταθμός.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά στον "Ελληνικό Κόσμο"

Αυτόν τον Μάιο, παιδιά προσχολικής ηλικίας 3-5 ετών αλλά και μεγαλύτερα παιδιά καλούνται να συμμετάσχουν στα δημιουργικά προγράμματα του πολιτιστικού κέντρου, παρέα με τους γονείς τους.

"Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ": Μαθαίνουμε πρώτοι τη νέα παιδική παράσταση του Άλφα-"Ληναίος-Φωτίου" για το 2024-25

Μετά το "Κοντά στις ράγιες", η παιδική σκηνή υποδέχεται τη μεταφορά ενός κλασικού βιβλίου με τις περιπέτειες ενός αγοριού στον Αμερικάνικο Νότο, σε σκηνοθεσία Γιώργου Τζαβάρα.

Μη χάσεις το πασχαλινό camp του Μουσείου Αλέκος Φασιανός

Το μουσείο διοργανώνει το δικό του χειροποίητο πασχαλινό καλάθι, αντλώντας έμπνευση από τα έργα του Αλέκου Φασιανού.