Συντεχνία του Γέλιου: παιδικό θέατρο γελαστό και σκεπτόμενο

Με παραστάσεις όπως τα «Μια γιορτή στο Νουριάν», «Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και Κλεομένης» και «Είστε και φαίνεστε»,η ομάδα «Συντεχνία του Γέλιου» έχει αποκτήσει, σε χρόνο-ρεκόρ, μια περίοπτη θέση στο παιδικό θέατρο της πόλης και φέτος γιορτάζει τα πεντάχρονά της συστήνοντας στους ...πεντάχρονους θεατρόφιλους ένα ακόμη σπουδαίο έργο.

Συντεχνία του Γέλιου: παιδικό θέατρο γελαστό και σκεπτόμενο

Με παραστάσεις όπως οι «Μια γιορτή στο Νουριάν», «Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και Κλεομένης» και το τωρινό «Είστε και φαίνεστε», όλες βασισμένες σε έργα του Φόλκερ Λούντβιγκ, του Γερμανού δραματουργού που υπήρξε, ήδη από τη δεκαετία του 1970, ένας από τους θεμελιωτές του χειραφετημένου, αντιαυταρχικού παιδικού θεάτρου, η «Συντεχνία του Γέλιου» είναι μια ομάδα, η οποία, σε χρόνο-ρεκόρ, μέσα σε τέσσερα-πέντε χρόνια, απέκτησε μεγάλη απήχηση. Δικαίως. Πέρα από το ότι καταπιάνεται με θέματα δύσκολα (μετανάστευση, ρατσισμός, κυριαρχία και υποταγή, ισότητα, ομαδικότητα, πρώτες φιλίες, διεκδίκηση ζωτικού χώρου για τα παιδιά του άστεως και -τώρα- σχολικό άγχος και εκφοβισμό από τα πρώτα χρόνια του δημοτικού ), η Συντεχνία του Γέλιου δεν ξεχνά ποτέ αυτό που διακηρύσσει η ίδια η επωνυμία της: το γέλιο. Κάθε παράστασή της εμφορείται από ακαταμάχητο χιούμορ, διάθεση παιχνιδιού, έναν αυτοσχεδιαστικό οίστρο παρόμοιο με εκείνον που απαντάς στις παρέες των ίδιων των παιδιών και μια από καρδιάς αλληλοϋποστήριξη κάθε ηθοποιού προς τον συμπαίκτη-συμπρωταγωνιστή του. Ίσως, λοιπόν, να μην είναι υπερβολή αν πούμε πως αυτή η ομάδα διατηρεί σε μεγάλο βαθμό την παράδοση-εγγύηση του θεάτρου Μικρή Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου.

Με ένα επετειακό βίντεο με το τραγούδι του Φοίβου Δεληβοριά «Μπαλάντα της Φρέτας» (ακούστε το στο https://www.youtube.com/watch?v=u5UBoWxfrhk), η «Συντεχνία του Γέλιου» ανακοινώνει ότι μπαίνει αισίως στον έκτο χρόνο θεατρικής δημιουργίας, έχοντας στο δυναμικό της πάνω από 30 συντελεστές και συνεργάτες. Μετά από τις τρεις μεγάλες επιτυχίες της «Μια Γιορτή σου Νουριάν», «Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και ο Κλεομένης» και «Είστε και Φαίνεστε», προσθέτει ένα καινούργιο έργο στο ρεπερτόριο της το οποίο προέρχεται και αυτό από το παραδοσιακό υλικό του θεάτρου Grips του Βερολίνου. Πρόκειται για το «Ο Βάσος και η Βιβή» το οποίο θα παρουσιαστεί από τις 16 Οκτωβρίου στο Θέατρο Τζένη Καρέζη. Στην ίδια στέγη από τις 23 Οκτωβρίου επαναλαμβάνεται η επιτυχία «Είστε και φαίνεστε».

To «Βάσος και Βιβή» είναι ακόμα ένα έργο του Φόλκερ Λούντβιγκ που βλέπει την καθημερινότητα καθαρά μέσα από τα μάτια του κοινού του- τα παιδιά. Έχει ξαναπαρουσιαστεί στην Ελλάδα από την Ξένια Καλογεροπούλου το 1984, με την Μάνια Παπαδημητρίου και τον Δημήτρη Τάρλοου στους πρωταγωνιστικούς ρόλους και ήταν το τρίτο και τελευταίο κατά σειρά έργο του χειραφετημένου θεάτρου για παιδιά (Grips) που ανέβασε μετά τον «Μορμόλη» και τον «Μιχάλη τον σφυρίχτρα». Πρόκειται για την μεγαλύτερη διεθνή επιτυχία του Grips και έχει μεταφραστεί σε πάνω από 20 γλώσσες σε 40 χώρες. Πρόκειται για μια κωμωδία για τη φιλία. Πώς δυο αδέλφια κι ένας καινούργιος στην παρέα βιώνουν τους φόβους για το σκοτάδι, την έλλειψη επικοινωνίας, την προσκόλληση στην οθόνη του τάμπλετ ή της τηλεόρασης, τον ανταγωνισμό στο παιχνίδι, τον φόβο εγκατάλειψης ή το άγχος στο σχολείο; Το έργο εξετάζει με κωμικό και τρυφερό τρόπο γνώριμες καταστάσεις από την καθημερινότητα των παιδιών όπως τη συμπεριφορά τους στο σπίτι και έξω απ ' αυτό, μεταξύ τους και με τους ενήλικες. Μιλάει για την αστείρευτη έμπνευσή τους στο παιχνίδι, μπαίνει στους δικούς τους χώρους δράσης- το παιδικό δωμάτιο και την παιδική χαρά. Ο Βάσος, η Βιβή και ο καινούργιος φίλος τους Λοίζος θα μας δείξουν έμπρακτα πώς η μιντιακή ψυχαγωγία απομονώνει και συρρικνώνει τη φαντασία σε αντίθεση με την εμπειρία του αυθόρμητου ζωηρού παιχνιδιού μεταξύ ανθρώπων.

Συντελεστές Μετάφραση/ Διασκευή: Βασίλης Κουκαλάνι. Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης, Βασίλης Κουκαλάνι. Τραγούδια: Σπύρος Γραμμένος. Σκηνικά- κουστούμια: Δήμητρα Λιακούρα. Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας. Κίνηση: Νατάσα Σαραντοπούλου. Βοηθός Σκηνοθέτη: Παρασκευή Λυπημένου. Βίντεο- Φωτογραφίες: Χρίστος Φωτιάδης. Οργάνωση παραστάσεων: Υρώ Μιχαλακάκου (215 55 03656, 6978 06 86 99). Παίζουν: Θάνος Αλεξίου, Ιωάννα Λέκκα, Μπάμπης Γαλιατσάτος, Δάφνη Δαυίδ, Κωνσταντίνος Γόγουλος, Βασίλης Κουκαλάνι

Θέατρο Τζένη Καρέζη Ακαδημίας 3, Αθήνα, τηλ. 210 3636 144- 210 3625 520. ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ Για εκπαιδευτικούς Κυριακή 16.Οκτωβρίου 12.00 μμ. και 3.15 μμ. και Δευτέρα 17 Οκτ. 8.00 μμ. Παραστάσεις Κάθε Κυριακή στις 12.00 μμ και καθημερινές για σχολεία.

Το "Είστε και Φαίνεστε" που θα παίζεται σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο με το "Ο Βάσος και η Βιβή" στο Θέατρο Τζένη Καρέζη, από τις 23 Οκτωβρίου, κάθε Κυριακή στις 3.15 μμ. και καθημερινές για σχολεία,είναι μια ιστορία από τα πίσω θρανία. Το έργο καταπιάνεται με ένα από τα πιο κυρίαρχα αλλά και ευαίσθητα θέματα των παιδιών, το σχολικό άγχος και το bullying (σχολικός εκφοβισμός), και ερευνά με ώριμο και υπεύθυνο τρόπο τα αίτια και τις συγκυρίες που γεννάνε την σχολική κακοποίηση και τον εκφοβισμό (Bullying).

Συντελεστές Μετάφραση/ Διασκευή: Βασίλης Κουκαλάνι. Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης, Βασίλης Κουκαλάνι. Τραγούδια: Φοίβος Δεληβοριάς. Σκηνικά- κουστούμια: Αλεξάνδρα Σιάφκου, Αριστοτέλης Καρανάνος. Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας. Κίνηση: Σεσίλ Μικρούτσικου. Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαριάνθη Γραμματικού. Βίντεο- Φωτογραφίες: Πάνος Ζενίδης, Τίνα Ψαρρού. Παίζουν: Πολυξένη Ακλίδη, Μπάμπης Γαλιατσάτος, Γιώργος Κατσής, Βαλέρια Κουρούπη, Βασίλης Κουκαλάνι, Ιωάννα Λέκκα, Θάνος Αλεξίου και Μιχάλης Τιτόπουλος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Τα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Θεοχαράκη για παιδιά και ενήλικες

Δημιουργικά εργαστήρια και ένα πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά και για ενήλικες και τον Μάιο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
13/05/2024

"Ο Θαρροφύλακας" του Διονύση Σταθακόπουλου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δεσύλλας

Εικονογραφημένο αριστουργηματικά από τον βραβευμένο Πέτρο Μπουλούμπαση, το βιβλίο αποτελεί μια περιπέτεια που μιλά για το πώς φόβος και γενναιότητα βαδίζουν χέρι-χέρι.

"Ο Πέτρος και ο λύκος" για δύο ακόμα παραστάσεις στην Paraga

Μετά τις sold out παραστάσεις, το μουσικό παραμύθι για παιδιά άνω των 3 που ανέβασε το Κουκλοθέατρο της Αλεξίας Αλεξίου, συνεχίζει στο Paraga για δύο ακόμη εμφανίσεις.

"Η Λυγερή και ο δράκος": Ένα παραμύθι φόρος τιμής στις μητέρες που έχουν χάσει τα παιδιά τους

Οι αφηγήτριες Ειρήνη Νικολακοπούλου και Βιργινία Κοκκίνου ηχογραφούν και μας παρουσιάζουν ένα παραμύθι με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας.

"Ο τεμπέλης δράκος" ενώνει Αλκίνοο Ιωαννίδη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Ρένα Μόρφη και Γιάννη Διονυσίου ξανά στη σκηνή

Τέσσερις μόνο ευκαιρίες θα έχετε για να παρακολουθήσετε τη μουσική παράσταση που φέρει την υπογραφή του Γιώργου Χατζηπιερή στο Μέγαρο Μουσικής.

Summer Camp στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Τα παιδιά θα αναζητήσουν τις προσωπικές τους ιστορίες μέσα από τα φωτογραφικά έργα της Cindy Sherman, τα εκθέματα του Μουσείου και ταινίες animation.