Τα πιο ξέφρενα Καρναβάλια πλημμυρίζουν και πάλι την Αθήνα

Παραδοσιακά δρώμενα, μουσική, χορός και πολλές συναρπαστικές εκπλήξεις μάς περιμένουν στις γειτονιές της Αθήνας για να γιορτάσουμε και φέτος την Αποκριά.

29ο Καρναβάλι Δήμου Νίκαιας-Ρέντη

29ο Καρναβάλι Δήμου Νίκαιας-Ρέντη

Ξυλοπόδαροι, Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού, ζογκλέρ, κλόουν, αλευρομουντζουρώματα, καντάδες, disco party και πολλές εκπλήξεις επιφυλάσσει το 29ο Καρναβάλι Δήμου Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη. Μετά από 3 χρόνια απουσίας λόγω πανδημίας, το μεγαλύτερο καρναβάλι της Αττικής είναι έτοιμο να ξεσηκώσει μικρούς και μεγάλους. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με την κεντρική παρέλαση στο Ρέντη την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου ενώ η παρέλαση στη Νίκαια θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου.

Απόκριες σε αθηναϊκές πλατείες

Απόκριες Αθήνα 2023

Τις φετινές Απόκριες, τα παιδιά ξεφαντώνουν στις πλατείες και τις γειτονιές της πόλης. Πολλή μουσική, χορός, ξυλοπόδαροι, αγαπημένοι παιδικοί ήρωες, face painting, αποκριάτικες δημιουργικές δραστηριότητες, εμψυχωτές, παραδοσιακό γαϊτανάκι, magic show και διαγωνισμός χορού, θα δώσουν χαρά στους μικρούς μασκαράδες. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ. στις πλατείες Αγίου Ελευθερίου και Αγίου Παύλου και την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στην πλατεία Αγίου Θωμά.

Το Ζάππειο φοράει τα αποκριάτικά του

Ζάππειο Απόκριες 2023 Αθήνα

Το καθιερωμένο ραντεβού των μικρών καρναβαλιστών στη μεγαλύτερη παιδική αποκριάτικη γιορτή στο Ζάππειο δίνεται την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου από τις 11 π.μ. έως τις 2.30 μ.μ. Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων με αποκριάτικη διάθεση υποδέχεται τα παιδιά, τα οποία θα ξεφαντώσουν με μουσική, χορό, ταχυδακτυλουργούς, ζογκλέρ, ξυλοπόδαρους, μασκότ, animateur, μπαλονοκατασκευές, face painting, διαδραστικά θεατρικά παιχνίδια και μαγικά κόλπα, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν διαγωνισμοί με πολλές εκπλήξεις.

Διήμερο καρναβαλικών διαδρομών στους δρόμους της πόλης

Απόκριες Αθήνα 2023

Το διήμερο 18 & 19 Φεβρουαρίου, η παράδοση και το πνεύμα της Αποκριάς θα κυριαρχήσουν στους δρόμους της Αθήνας και θα επισκεφτούν κάθε γωνιά της. Το Σάββατο 19.2 στις 12 μ.μ., με αφετηρία την πλατεία Βαρνάβα, ο Εξωραϊστικός – Πολιτιστικός Σύλλογος "Ορφέας" θα αναβιώσει τα καρναβάλια της Μακεδονίας, συνοδεία του μουσικού συνόλου "Bronza Banda”, με παραδοσιακούς χορούς και αποκριάτικα δρομικά έθιμα, καταλήγοντας στην Ηρώδου Αττικού και Βασ. Κωνσταντίνου. Ταυτόχρονα (12 μ.μ.), η ομάδα κρουστών "Batalá Atenas” θα ξεκινήσει, από το σταθμό μετρό Ακρόπολη, τη δική της καρναβαλική διαδρομή σε βραζιλιάνικους ρυθμούς, η οποία θα τερματίσει στην πλατεία Ζακλίν ντε Ρομιγύ στο Θησείο, ενώ στις 6 μ.μ. στην Πλατεία Πανταζοπούλου o Πολιτιστικός Παραδοσιακός Χορευτικός Όμιλος "Ο Ορφέας" θα παρουσιάσει τα αποκριάτικα εθιμικά δρώμενα Φανοί Κοζάνης και γαϊτανάκι με συνέχεια στην πλατεία Πέτρουλα και τελικό σημείο την πλατεία Αγίου Γεωργίου.

Την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου o Πολιτιστικός Παραδοσιακός Χορευτικός Όμιλος "Ο Ορφέας" φέρνει ξανά τους Φανούς Κοζάνης και το γαϊτανάκι στην πλατεία Πλάτωνος στις 11 μ.μ., με επόμενες στάσεις την πλατεία Ορθοδοξίας και την πλατεία Κολοκυνθούς. Στις 12 μ.μ., η χορευτική ομάδα αποκριάτικων δρώμενων της Μαρίας Μαυρομουστακάκη, ξεκινώντας από την πλατεία Δεξαμενής και καταλήγοντας στην πλατεία Αγίων Αναργύρων, πλέκει το αποκριάτικο γαϊτανάκι συνοδεία αποκριάτικων τραγουδιών και μουσικών οργάνων.

Την ίδια ώρα αρχίζουν άλλα δύο παραδοσιακά δρώμενα. Η αποκριάτικη μουσικοχορευτική περατζάδα με τη συμμετοχή της χορωδίας, της χορευτικής ομάδας και της μαντολινάτας του Συλλόγου Λευκαδίων Ηλιούπολης και Γύρω Δήμων "Η Φανερωμένη", με αφετηρία στις οδούς Φρύνης και Ευτυχίδου στο Παγκράτι και τερματισμό στην πλατεία Μεσολογγίου, ενώ η Πολιτιστική Εταιρεία Ορχηστικής Τέχνης ΒΑΚΧΑΙ, συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας, ξεκινά από την Αγίου Μελετίου και Δροσοπούλου μία διαδρομή με παραδοσιακούς σκωπτικούς αποκριατικούς  χορούς και αναπαράσταση του θρακιώτικου δρώμενου του "Μπέη", τερματίζοντας στην Πλατεία Κυψέλης. Τέλος, οι "Μορφές Έκφρασης" δίνουν ραντεβού με τους καρναβαλιστές στο σταθμό Μετρό Ακρόπολη στις 7 μ.μ. για να παρελάσουν στους δρόμους της πόλης και να ξεσηκώσουν τον κόσμο με νταούλια, κιθάρες, κλαρίνο και γκάιντα για μια Αποκριά όπως παλιά, φθάνοντας έως την πλατεία Μοναστηρακίου.

Ολοήμερο πάρτι στην Τεχνόπολη

Τεχνόπολη

Το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου, μικροί και μεγάλοι δίνουν ραντεβού στην Τεχνόπολη όπου από το πρωί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, θα στηθεί μια μεγάλη αποκριάτικη γιορτή για όλους. Από τις 11 π.μ., ο ραδιοφωνικός σταθμός της πόλης Αθήνα 9.84 κατεβαίνει με το βανάκι του στην Κεντρική Αυλή και εκπέμπει ζωντανά, με μουσική και συνεντεύξεις, ενώ μέχρι τις 5 μ.μ., τα παιδιά έχουν την τιμητική τους, απολαμβάνοντας ευφάνταστες και διασκεδαστικές δράσεις: εικαστικά εργαστήρια για μικρούς μασκαράδες και μικρούς καλλιτέχνες, κυνήγι θησαυρού, face-painting και bubble-parade στους χώρους της Τεχνόπολης. Παράλληλα, αγαπημένοι καλλιτέχνες και μουσικά σχήματα δίνουν ραντεβού στην Κεντρική Αυλή, από νωρίς το μεσημέρι μέχρι το βράδυ, για να ξεσηκώσουν το κοινό με τις συναυλίες τους.

Οι μοναδικοί Locomondo ανοίγουν το συναυλιακό πρόγραμμα (1 μ.μ.) και δίνουν τον παλμό με ένα δυνατό ζωντανό πρόγραμμα, ενώ ο ταλαντούχος Σπύρος Γραμμένος με τη χαρακτηριστική πρόζα και το αστείρευτο χιούμορ θα μάς παρασύρει σε μουσικά μονοπάτια, γεμάτα εκπλήξεις (5 μ.μ.). Οι εκρηκτικοί Polkar έρχονται με πολλή διάθεση για να στήσουν ένα γλέντι που υπόσχεται άφθονο κέφι και ατέλειωτο χορό (7 μ.μ.), ενώ ο μετρ της διασκέδασης, ο περφόρμερ Τόνι Σφήνος, μάς καλεί στο απόλυτο αποκριάτικο πάρτι (9 μ.μ.)!

Αμέσως μετά, η διασκέδαση μεταφέρεται στο Μηχανουργείο, όπου ο ραδιοφωνικός σταθμός Best 92.6, σε συνεργασία με το This is Athens του Δήμου Αθηναίων, φέρνει για μία και μοναδική βραδιά το δικό του καρναβάλι στην Τεχνόπολη. Από τις 10 το βράδυ έως τις 2 τα ξημερώματα, μια σειρά καταξιωμένων Djs και ραδιοφωνικών παραγωγών "μασκαρεύουν" τον ήχο τους και μάς προσκαλούν να υποδυθούμε τον δικό μας, αγαπημένο ήρωα, με ή χωρίς αποκριάτικη στολή.

6ο παιδικό καρναβάλι Μετς 2023

Ο Εξωραϊστικός, Πολιτιστικός & Αθλητικός Σύλλογος "ο ΑΡΔΗΤΤΟΣ" προγραμματίζει και φέτος την υλοποίηση εκδηλώσεων με τίτλο "6ο Παιδικό Καρναβάλι Μετς 2023" οι οποίες θα κορυφωθούν με μεγάλη καρναβαλική παρέλαση το πρωί του Σαββάτου 18 Φλεβάρη 2023 στην περιοχή του Μετς. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων και καλλιτεχνικές ομάδες της περιοχής. 

Εκκίνηση: Άλσος Λογγινού (άλσος χαράκτη Α.Τάσσου)
Τερματισμός: Προαύλιο του 13ου Δημοτικού Σχολείου (Στίλπωνος 38) όπου θα ακολουθήσει αποκριάτικο πάρτι.

Ο Νιάρχος σε καρναβαλική διάθεση

Αποκριά και Καθαρά Δευτέρα στο ΚΠΙΣΝ
©SNFCC Nikos Karanikolas

Όπως κάθε χρόνο, η Αποκριά φέρνει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) πολλή μουσική, χορό και ευφάνταστες δράσεις για παιδιά, σε ένα πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα! Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου μία μπάντα δρόμου με αφροβραζιλιάνικα κρουστά, μία μπάντα πνευστών κι ένα συγκρότημα rock’n’roll ξεσηκώνουν το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος με τους ρυθμούς τους, ενώ την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου τo ΚΠΙΣΝ υποδέχεται τη Σαρακοστή με ανοιξιάτικη διάθεση, ζωντανούς ήχους από την ελληνική μουσική παράδοση και, βέβαια, το καθιερωμένο πέταγμα του χαρταετού.

Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα

Καθαρά Δευτέρα στου Φιλοπάππου

Απόκριες Αθήνα 2023

Η μεγάλη γιορτή του καρναβαλιού στην πόλη κορυφώνεται την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου, παραδοσιακά στον Λόφο του Φιλοπάππου. Μικροί και μεγάλοι θα πετάξουν ψηλά τον χαρταετό και θα γιορτάσουν τα Κούλουμα σε ένα αυθεντικό λαϊκό γλέντι με την αγαπημένη τραγουδίστρια Γωγώ Τσαμπά.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Πασχαλινές δράσεις για τα παιδιά και όλη την οικογένεια με ελεύθερη συμμετοχή

Εργαστήρια ζωγραφικής, κατασκευών, θεατρικής και εικαστικής αγωγής, μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα και πασχαλινές δράσεις που συνδυάζουν την παράδοση με τη δημιουργία και το παιχνίδι, ανάμεσα στις δράσεις που ετοιμάζει ο Δήμος Αθηναίων για όλες τις ηλικίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/04/2024

Οκτώ έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας μέσα από το θέατρο

Συγκεντρώνουμε και σας παρουσιάζουμε οκτώ ιστορίες από την πένα διεθνών συγγραφέων που έχουν γίνει θεατρικά και παίζονται στις παιδικές σκηνές της πόλης.

"Πες το ψέματα...": Το μουσικοθεατρικό παραμύθι των ContraTiempo φτάνει στο τέλος του

Το έργο σε κείμενο-σκηνοθεσία Γιώργου Αντωνόπουλου, που αφηγείται την προσπάθεια δύο παιδιών να σώσουν το πλανήτη από το ψέμα, ολοκληρώνει τον κύκλο του στο θέατρο Σταθμός.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά στον "Ελληνικό Κόσμο"

Αυτόν τον Μάιο, παιδιά προσχολικής ηλικίας 3-5 ετών αλλά και μεγαλύτερα παιδιά καλούνται να συμμετάσχουν στα δημιουργικά προγράμματα του πολιτιστικού κέντρου, παρέα με τους γονείς τους.

"Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ": Μαθαίνουμε πρώτοι τη νέα παιδική παράσταση του Άλφα-"Ληναίος-Φωτίου" για το 2024-25

Μετά το "Κοντά στις ράγιες", η παιδική σκηνή υποδέχεται τη μεταφορά ενός κλασικού βιβλίου με τις περιπέτειες ενός αγοριού στον Αμερικάνικο Νότο, σε σκηνοθεσία Γιώργου Τζαβάρα.

Μη χάσεις το πασχαλινό camp του Μουσείου Αλέκος Φασιανός

Το μουσείο διοργανώνει το δικό του χειροποίητο πασχαλινό καλάθι, αντλώντας έμπνευση από τα έργα του Αλέκου Φασιανού.

Ο Απρίλιος μήνας βιβλίου για τον ΟΣΔΕΛ

Καμπάνια ενημέρωσης για την έρευνα "Παιδί και ανάγνωση" και ανοιχτή εκδήλωση στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο "Μαρία Κάλλας".