Ομάδα Κοπέρνικος: "Πιστεύουμε ότι ο κόσμος βελτιώνεται και αυτή η βελτίωση επιτυγχάνεται όταν συζητάμε"

Ο Άγγελος Αγγέλου και η Έμη Σίνη μας μιλούν για την «Ομάδα Κοπέρνικος» με αφορμή τα 15 χρόνια της δημιουργικής της πορείας.

Ομάδα Κοπέρνικος

Η Ομάδα Κοπέρνικος κλείνει 15 χρόνια ζωής και μας μιλά για την πορεία της στο χώρο, τους στόχους της, αλλά και για τη νέα τους παράσταση, "Απαγορεύεται η Μουσική", που ανεβαίνει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Πού οφείλεται, κατά τη γνώμη σας, η τόσο μεγάλη και επιτυχημένη πορεία σας στον χώρο του θεάτρου για παιδιά;
Στα βασικά, θεμελιώδη συστατικά της δουλειάς μας: το πρωτότυπο κείμενο, τη σύγχρονη προσέγγιση, την προσεγμένη αισθητική και την επιμονή στην καλλιτεχνική αρτιότητα. Προσπαθούμε να είμαστε δραστήριοι, να δημιουργούμε νέες παραστάσεις, βιβλία και μουσικές και να εξελισσόμαστε διαρκώς!

Τι θα αναφέρατε σε έναν μικρό απολογισμό για την μέχρι τώρα δουλειά σας;
Έχουμε γράψει και παρουσιάσει 15 θεατρικά έργα για παιδιά, έχουμε εκδώσει 15 βιβλία και 4 μουσικά cd. Έργα μας έχουν παιχτεί σχεδόν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας όπως και σε αρκετές του εξωτερικού. Η ομάδα Κοπέρνικος ξεκίνησε με έναν μικρό πυρήνα 5 – 6 ατόμων και πλέον αριθμεί πάνω από 30 συνεργάτες! Ξεκίνησε δειλά – δειλά, με κάποιες παραστάσεις σε μικρές μουσικές σκηνές της Αθήνας, αργότερα σε σχολεία και χώρους πολιτισμού, έγιναν οι ραδιοφωνικές εκπομπές και σιγά – σιγά, τα νέα μας έργα βρήκαν στέγη σε σημαντικούς χώρους όπως το Μέγαρο Μουσικής, το Εθνικό Θέατρο και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Ο δρόμος ήταν μακρύς και δύσκολος, όμως αναπολούμε συχνά αυτές τις πρώτες μέρες γιατί, και τότε όπως και τώρα, ήμασταν παρέα με φίλους και το διασκεδάζαμε!

Απαγορεύεται η μουσική
"Απαγορεύεται η μουσική!"

Τι σας γοήτευσε στο θέατρο για παιδιά και αποφασίσατε να ασχοληθείτε με αυτό; Πείτε μας δυο λόγια για τη δημιουργία της ομάδας.
Πιστεύουμε πως η παιδικότητα, διαπλάθει τον άνθρωπο και εμπεριέχει χαρακτηριστικά που θεωρούμε απαραίτητα ακόμα και μετά την ενηλικίωση. Τέτοια, για παράδειγμα, είναι η απορία για τα πράγματα, η αγάπη για την ανακάλυψη και η τάση να παραλλάσσουμε ή να μεταμορφώνουμε την πραγματικότητα γύρω μας. Γι’ αυτό και το θέατρο για παιδιά  είναι ίσως το μοναδικό είδος θεάτρου που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Όλοι μπορούν να γοητευτούν από την ιστορία, να ταυτιστούν με τους ήρωες -καθένας για το λόγο του- και να ευεργετηθούν από τα οφέλη της θεατρικής διαδικασίας. Σε εμάς από την άλλη, δίνεται μια τεράστια ευκαιρία να μιλήσουμε σε όλες τις ηλικίες για πράγματα που μας αφορούν και μας προβληματίζουν!

Τι θέλετε να περάσετε στο παιδικό κοινό μέσα από τις παραστάσεις σας;
Στα έργα μας ο "κακός" δεν είναι "χάρτινος". Έχει ζωή, έχει παρελθόν, επιθυμίες και βάσανα. Το κυριότερο όμως χαρακτηριστικό του είναι ότι εξελίσσεται και αυτός όπως και οι άλλοι. Αλλάζει και "μετακινείται" προς μία καλύτερη εκδοχή του εαυτού του. Πιστεύουμε πως οι άνθρωποι αλλάζουν, βελτιώνονται. Πιστεύουμε ότι ο κόσμος βελτιώνεται. Και αυτή η βελτίωση επιτυγχάνεται όταν συζητάμε μεταξύ μας, όταν ανταλλάσσουμε απόψεις, όταν καταφέρνουμε να αφουγκραστούμε τους γύρω μας, να τους καταλάβουμε και να νιώσουμε τις ανησυχίες και τις αγωνίες τους. Τα προβλήματα λύνονται πάντοτε συλλογικά.  

Ο κύριος Κιχ και το μυστικό κουτί των ήχων
"Ο κύριος Κιχ και το μυστικό κουτί των ηχων"

Ποια πιστεύετε ότι είναι τα συστατικά κάθε μίας από τις παραστάσεις σας που παίζονται αυτή τη στιγμή, τα οποία προσελκύουν το ενδιαφέρον του κοινού; Η σκηνική γλώσσα, το ίδιο το έργο, το διαδραστικό κομμάτι;
Το "Απαγορεύεται η Μουσική", που παίζεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, είναι μια παράσταση γεμάτη με τραγούδια, πολύ χιούμορ, γρήγορο ρυθμό και διαλόγους που συχνά δημιουργούν συνθήκες διάδρασης με το κοινό. Το έργο μας "Ο κύριος Κιχ και το μυστικό κουτί των ηχων", που παίζεται στο θέατρο Olvio από την άλλη, είναι μία ευρηματική παράσταση στη σύλληψή της. Είναι ένας ύμνος στη φαντασία του θεατή, μια ζωντανή απόδειξη ότι μια παράσταση δεν χρειάζεται τόσο τα σκηνικά και τα κοστούμια, αλλά τα ερεθίσματα που θα ξεκλειδώσουν την "πόρτα" της φαντασίας και θα αφήσουν το μυαλό να πλάσει ήρωες, να χρωματίσει τοπία, να βάλει μορφή στον ήχο. Είναι μια παράσταση που παντρεύει με τρόπο μοναδικό τρεις τέχνες: τη θεατρική αφήγηση, τη σωματική έκφραση και τους προ-ηχογραφημένους ήχους. Είναι η πρώτη παράσταση που δημιούργησε η ομάδα Κοπέρινκος και φέτος κλείνει 10 χρόνια συνεχούς παρουσίας στα θεατρικά δρώμενα της χώρας. Είναι λοιπόν χιλιο-δοκιμασμένη και έχει ταξιδέψει παντού, μαγεύοντας μικρούς και μεγάλους θεατές!

Στο θέατρο Olvio παίζεται και φέτος η χριστουγεννιάτικη παράσταση "Ένα ξωτικό στην πόρτα μου".

Περισσότερες πληροφορίες

Ένα ξωτικό στην πόρτα μου

  • Παραμύθι
  • Διάρκεια: 65 '

Μέσα από δράση, μουσική και τραγούδι, η ομάδα Κοπέρνικος μαθαίνει στα παιδιά το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων.

Απαγορεύεται η μουσική!

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 70 '

Όσο κι αν ο ανατρεπτικός της τίτλος προσπαθεί να μας πείσει για το αντίθετο, η κεφάτη αυτή παράσταση έρχεται να μας αποδείξει ότι η μουσική είναι παντού. Σε μια όμορφη και ήσυχη πολυκατοικία, ο κύριος Ευδαίμων, ένας στρυφνός και πειθαρχημένος διαχειριστής, ζει μια απολύτως αθόρυβη καθημερινότητα. Όλα ανατρέπονται, όμως, όταν στο διπλανό διαμέρισμα μετακομίζει ένας νεαρός μουσικός. Επειδή τον ενοχλούν οι μελωδίες του, καταστρώνει ένα παμπόνηρο σχέδιο για να τον διώξει. Την ίδια ώρα, ο νεαρός γείτονας, προσπαθεί να κερδίσει τη φιλία του, αποδεικνύοντάς του ότι η μουσική βρίσκεται παντού, ακόμη και μέσα στην αποστειρωμένη ζωή του. Το κείμενο υπογράφουν οι, δύο φορές βραβευμένοι με το Κρατικό Βραβείο, συγγραφείς Άγγελος Αγγέλου και Έμη Σίνη.

Ο κύριος Κιχ και το μυστικό κουτί των ήχων

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 60 '

Τα παιδιά ανακαλύπτουν τα ηχοχρώματα και πλάθουν με τη φαντασία τους την εικόνα που κρύβεται πίσω από κάθε ήχο στην διαδραστική παράσταση που συνδυάζει μοναδικά τη θεατρική αφήγηση, τη σωματική έκφραση και τους ήχους. Τι θα συμβεί όταν ο κύριος Κιχ αποφασίσει να ακολουθήσει τα όνειρά του, εγκαταλείποντας την Πόλη της Φασαρίας; Η περιπετειώδης περιπλάνησή του σε σκοτεινά κάστρα και δάση μαγεμένα με ήχους, αλλά και η γνωριμία του με μια όμορφη πριγκίπισσα, φυλακισμένη από έναν τρομερό δράκο, όχι μόνο δεν θα τον σταματήσουν, αλλά θα τον κάνουν να καταλάβει ότι όλα είναι δυνατά.

Μουσικά κι ανάποδα

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 65 '

Η δημοφιλής ομάδα θεάτρου για παιδιά κλείνει 15 χρόνια και το γιορτάζει με μια παράσταση-συναυλία που αφηγείται την περιπέτεια της Ορτανσίας, η οποία αναζητά ένα ρόλο σε έναν αλλόκοτο θίασο.

Olvio

Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Παιδικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Η δωρεάν δράση που αγαπήθηκε από οικογένειες με παιδιά έως 10 ετών, επιστρέφει στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης με μια σειρά διασκεδαστικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλα τα Κυψελάκια.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Summer Camp 2024: Καλοκαιρινή απόδραση για παιδιά στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Βιωματικές δραστηριότητες που συνδυάζουν το παιχνίδι με τη μάθηση, πάντοτε ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

Το 11ο καλλιτεχνικό summer camp από τις Μορφές Έκφρασης έρχεται αυτό το καλοκαίρι

Με τη θεματική "Η ομορφιά μιας απλής ζωής" επιστρέφει λίγο μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς η διοργάνωση που προσφέρει παιχνίδι και χαρά σε παιδιά και εφήβους μέσω της τέχνης.

"Ραπουνζέλ: τα μαλλιά της κουβάρια": Τελευταία παράσταση και πρόσω ολοταχώς για καλοκαίρι

Το παραμύθι των αδερφών Γκριμ που παρουσιάστηκε από την παιδική σκηνή της Γιούλης Ηλιοπούλου ολοκληρώνει τον κύκλο του στο Πειραιώς 131 και ετοιμάζεται για τα θερινά φεστιβάλ.

"Πάσχα στη στάνη του μπάρμπα-Γιώργου" από το θέατρο σκιών Τάσου Κώνστα

Μία διασκεδαστική πασχαλινή έξοδος για τους μικρούς μας φίλους είναι η παράσταση του Τάσου Κώνστα στην Paraga, με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο Καραγκιόζη.

Easter Camp στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Υπαίθριες δραστηριότητες, εικαστικές δημιουργίες, παιχνίδια μυστηρίου, ακροβατικά, yoga, χορός και μουσική συνθέτουν ένα πλούσιο πασχαλινό πρόγραμμα.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους στο Μέγαρο Μουσικής

Συναυλίες, αφηγήσεις, προβολές, βιωματικά εργαστήρια, επισκέψεις γνωριμίας με τους ανθρώπους και τους χώρους του Μεγάρου, αλλά και με τους συντελεστές των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.