Εκπαιδευτικά και διαδραστικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους στο Μέγαρο Μουσικής

Ένα πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, αλλά και δράσεις για κάθε ηλικία έρχονται αυτόν τον Οκτώβριο και μέχρι τον Δεκέμβρη στο Μέγαρο Μουσικής.

ekp_programmata_c_kiki_papadopoulou_IMG_2053-2.jpg

Καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής σεζόν, το Μέγαρο Μουσικής διοργανώνει δράσεις για μικρούς και μεγάλους που μας εισάγουν σε έναν κόσμο μαγικό, χάρη στη βιωματική και διαθεματική επαφή με τη μουσική και τη συνομιλία της με τις άλλες τέχνες.

Κάθε σαββατοκύριακο, το Μέγαρο μας καλεί σε συναυλίες, αφηγήσεις, προβολές, να λάβουμε μέρος σε εργαστήρια, να γνωρίσουμε τα μουσικά όργανα, να περιηγηθούμε στους χώρους του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, να ανακαλύψουμε τα διάφορα επαγγέλματά του και να γνωρίσουμε τους συντελεστές πίσω από τις εκδηλώσεις του καλλιτεχνικού προγράμματος. Οι δράσεις απευθύνονται σε οικογένειες, παιδιά, εφήβους, ενήλικες και σχολεία.

ekp_programmata_c_kiki_papadopoulou_IMG_2823.jpg

Το πρόγραμμα

Για οικογένειες με παιδιά μέχρι 3 ετών 

Έχασα το μαξιλάρι μου… 

Στο δάσος, ένα πουλάκι ζει ευτυχισμένο, μέχρι που χάνει το μαξιλάρι του. Για να το παρηγορήσουν, οι φίλοι του του προσφέρουν άλλα μαξιλάρια, αλλά κανένα δεν αρέσει στο μικρό πουλί. Αποφασίζουν τότε να του δώσουν τα παιχνίδια τους: μια κατασκευή που παίζει μουσική, ένα λουλούδι που μοσχοβολάει, ένα μαλακό κουβερτάκι… Στο τέλος ένας καινούργιος φίλος θα δώσει τη λύση. Μια παράσταση από την ομάδα "Παραμύθι από μακριά", που ταξιδεύει τα μικρά παιδιά μέσα από ήχους, χρώματα και αντικείμενα, στον κόσμο των αισθήσεων. 

Σενάριο, σκηνοθεσία, αφήγηση: Χριστίνα Παλαιολόγου
Μουσική, τραγούδι: Κατερίνα Μακρή
Animation, εικονογράφηση: Ελένη Τσάμπρα

Κυριακή 16 Οκτωβρίου | 10-11 π.μ.

Μουσικοχορευτικές ανακαλύψεις!

Η μουσική ισορροπεί σε ένα φλάουτο που λάμπει, κι ο χορός μάς τραγουδά, στρίβει και χοροπηδά! Ο χορός και η μουσική κατοικούν μέσα μας από τους πρώτους χτύπους της καρδιάς. Δύο χορεύτριες κι ένας μουσικός οδηγούν τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, μαζί με τους γονείς τους, σε έναν τόπο μαγικό. Εκεί που ρέουν μελωδίες, ακούγονται βηματάκια και συμβαίνουν εκπλήξεις!

Ιδέα και συντονισμός: Σάνια Στριμπάκου
Χορός: Λία Χαμηλοθώρη και Σάνια Στριμπάκου
Μουσική: Joe Tornabene
Σκηνογράφος, ενδυματολόγος: Κωνσταντίνα Βαφειάδου

Κυριακή 27 Νοεμβρίου | 10:00-11:00

ekp_programmata_eikastiko_2022-2023.jpg

Baby and me 

Η πρώτη κινηματογραφική εμπειρία για βρέφη και μικρά παιδιά κάτω των 3 από το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας. Προβολές κινούμενων σχεδίων σύντομης διάρκειας, χωρίς διαλόγους, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο με μαλακές επιφάνειες, φιλικό φωτισμό και ήχο. 

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου | 10:00-11:00

Για οικογένειες με παιδιά από 4 ετών 

Πόσες νότες χωρούν σε ένα παραμύθι;

Σε αυτούς τους πρωτότυπους διαλόγους, ένα μουσικό όργανο, διαφορετικό κάθε φορά, γίνεται το τζίνι του παραμυθιού που μεταμορφώνει την αφήγηση σε μια μοναδική μουσική εμπειρία: η μαγική γλώσσα των ήχων βγαίνει από το μουσικό όργανο και μπλέκεται με τις λέξεις, για να ζωντανέψει τις ιστορίες ενός κόσμου φτιαγμένου από θαύματα. Το Σάββατο 5 Νοεμβρίου (11π.μ.) αφηγείται η Χριστίνα Παλαιολόγου, ενώ στο επίκεντρο έρχεται το κοντραμπάσο από τον Βασίλη Παπαβασιλείου. Το Σάββατο 26 Νοεμβρίου την ίδια ώρα, αφηγείται η Έλσα Λουμπαρδιά ενώ ο Αλέκο Βρετός παρουσιάζει το ούτι. 

Συναυλίες για όλη την οικογένεια 

ekp_programmata_c_kiki_papadopoulou_IMG_2053-2.jpg

"Ο Χάυντν το ’σκασε" 

Νοέμβριος 1772, στο εξοχικό ανάκτορο του Πρίγκιπα Εστερχάζυ. 
Ο αυλικός συνθέτης Γιόζεφ Χάυντν και οι μουσικοί του έχουν σοβαρό πρόβλημα: Εδώ και έξι μήνες βρίσκονται κλεισμένοι στο παλάτι, μακριά από τα σπίτια τους, παίζοντας διαρκώς για την Υψηλότητά του. Δεν αντέχουν άλλο! Ο Χάυντν, που νοιάζεται πολύ τους μουσικούς του, θα σκεφτεί την τέλεια λύση. 

Η Νάντια Κοντογεώργη, μέσα από ένα παραμύθι, αφηγείται τι έκανε τον Γιόζεφ Χάυντν να γράψει τη Συμφωνία αρ. 45, και οι μουσικοί της Ορχήστρας της ΕΡΤ ερμηνεύουν το έργο επί σκηνής. Διευθύνει ο Στάθης Σούλης, ενώ η ιδέα και τα κείμενα είναι της Δέσποινας Παπαγιαννοπούλου.

Κυριακή 6 Νοεμβρίου | 12:00-13:00

Για παιδιά από 4 ετών  

Διήμερο αφιέρωμα στα ανθρώπινα δικαιώματα 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Μέγαρο γιορτάζει τη διαφορετικότητα μέσα από βιωματικά εργαστήρια που καλλιεργούν την αποδοχή, τη συμπερίληψη και την ενσυναίσθηση.

Σάββατο 10 και Κυριακή 11 Δεκεμβρίου

Το σχολείο των τεχνών | Κύκλοι εκπαιδευτικών προγραμμάτων για οικογένειες με παιδιά από 6 ετών  

Ανακαλύπτοντας τα μουσικά όργανα

Κάθε μουσικό όργανο είναι ένας μικρός λαβύρινθος τεχνικής και γνώσης που εξάπτει την περιέργεια μικρών και μεγάλων: όλες οι ερωτήσεις σας θα απαντηθούν, καθώς τα μουσικά όργανα μας δίνουν ραντεβού σε μια "ανεπίσημη" συνάντηση γνωριμίας, όπου μπορούμε να πλησιάσουμε, να αγγίξουμε, να διακόψουμε, να ρωτήσουμε, να γελάσουμε δυνατά, να καταλάβουμε, να χειροκροτήσουμε. Αυτά και άλλα πολλά συμβαίνουν, όταν τα όργανα κατεβαίνουν από τη σκηνή και σε απόσταση… αναπνοής αποκαλύπτουν τα μυστικά τους. 

ekp_programmata_c_kiki_papadopoulou_IMG_2687.jpg

Τα όργανα της συμφωνικής ορχήστρας

Οι ομάδες των μουσικών οργάνων που συνθέτουν τη συμφωνική ορχήστρα ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια των παιδιών. Με τους μουσικούς της Underground Youth Orchestra, υπό την καθοδήγηση του καλλιτεχνικού διευθυντή και μαέστρου της Κώστα Ηλιάδη. 
2 Οκτωβρίου: Έγχορδα  
9 Οκτωβρίου: Ξύλινα πνευστά 
16 Οκτωβρίου: Χάλκινα πνευστά 
23 Οκτωβρίου: Πιάνο, άρπα 
27 Νοεμβρίου: Κρουστά  

Κυριακές | 12:00-13:00

Το σχολέιο των τεχνών | Κύκλοι εκπαιδευτικών προγραμμάτων για οικογένειες με παιδιά από 8 ετών

Τραγούδα κι εσύ 

Δεν χρειάζεται να τα καταφέρνεις με τους γλωσσοδέτες,να είσαι πρωταθλητής στο παρκούρ, ή να γνωρίζεις τους νόμους της πυρηνικής φυσικής: το μόνο που χρειάζεσαι είναι κέφι και ρυθμός! Φόρεσε το πιο λαμπερό σου χαμόγελο, καθάρισε το λαιμό σου και εμπιστέψου την καθοδήγηση των ταλαντούχων καλλιτεχνών, που θα αναλάβουν να σε παρασύρουν σε μια ανεπανάληπτη συμμετοχική τραγουδιστική εμπειρία! 

Ένα τραγούδι για τα Χριστούγεννα

Συναρπαστικά εορταστικά ραντεβού με τη μουσική, τον ρυθμό και το τραγούδι υπόσχεται να  προσφέρει το διαδραστικό πρόγραμμα που καλεί οικογένειες με παιδιά να ελευθερώσουν τη δημιουργική δύναμη της φωνής τους: στην πρώτη μας συνάντηση, μέσα από ασκήσεις αυτοσχεδιασμού και αλληλοεπίδρασης, θα πειραματιστούμε με τους ήχους χτίζοντας απλά μουσικά μοτίβα, σ’ ένα φιλόξενο περιβάλλον που επιτρέπει στον καθένα από εμάς να μάθει, παίζοντας, πώς να είναι ο καλύτερος τραγουδιστικός του εαυτός! Στις πρόβες θα εξερευνήσουμε κατάλληλα επιλεγμένο ρεπερτόριο από απλές και αγαπημένες χριστουγεννιάτικες μελωδίες στα ελληνικά, στα αγγλικά, ακόμα και στα ισπανικά, με την πολύτιμη συντροφιά του πιανίστα μας... Στο τέλος τα παιδιά θα παρουσιάσουν στο Μέγαρο τη δική τους συναυλία –διάρκειας είκοσι λεπτών– για να υποδεχτούν με χαρά την περίοδο των γιορτών!   

Σχεδιασμός, υλοποίηση, φωνή: Ελένη Αράπογλου
Πιάνο: Γιάννης Παπαδόπουλος

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, Σάββατο 17 και Κυριακή 18 Δεκεμβρίου | 16:00-18:00

Το σχολέιο των τεχνών | Κύκλοι εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά 10-12 ετών και εφήβους 12+ ετών

Βιωματικός προσανατολισμός: Τα "κρυφά" επαγγέλματα του Μεγάρου 

Μια συναυλία ή μια παράσταση αρχίζει το ταξίδι της πολύ πριν το ανέβασμά της στη σκηνή: πίσω από αυτήν, ένας αθέατος στρατός από ειδικότητες εργάζεται πυρετωδώς πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το τέλος ενός θεάματος, προκειμένου η μαγεία του να ζωντανέψει μπροστά στα μάτια μας. Γνωρίστε τους ανθρώπους του Μεγάρου και περιηγηθείτε σε χώρους που δεν είναι προσβάσιμοι στο ευρύ κοινό, εκεί που υλοποιείται κάθε φορά το καλλιτεχνικό όραμα των δημιουργών. 

22 Οκτωβρίου: Καλλιτεχνικός προγραμματισμός
Περιήγηση στις αίθουσες του Μεγάρου

26 Νοεμβρίου: Οργάνωση και εκτέλεση παραγωγής
Περιήγηση στη σκηνή.

Για παιδιά 10-12 ετών | Σάββατα | 15:00-16:00
Για εφήβους 12+ ετών | Σάββατα | 16:30-17:30

Ο κύκλος συνεχίζεται με επιπλέον συναντήσεις το 2023. 

Εργαστήρια και δράσεις για παιδιά με αφορμή το καλλιτεχνικο πρόγραμμα

ekp_programmata_c_kiki_papadopoulou_IMG_2288.jpg

Εργαστήρια για παιδιά από 5 ετών πριν από την παράσταση "Ο ήχος των σκιών" 

Λίγο πριν αρχίσει η παράσταση "Ο ήχος των σκιών", ο δεξιοτέχνης σκιοπαίκτης
Ηλίας Καρελλάς και μέλη του θιάσου του προσκαλούν τα παιδιά να γίνουν "μάστορες του Καραγκιόζη" και να κατασκευάσουμε τη δική τους φιγούρα. Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση υπογράφουν οι Ηλίας Καρελλάς, Όλγα Παπαθεοδώρου, Νικόλας Τζιβελέκης.

Σάββατα 5 Νοεμβρίου και 3 Δεκεμβρίου | 16:00-17:00

Εργαστήριο για παιδιά από 8 ετών πριν τη συναυλία "Εδώ Λιλιπούπολη"

Πώς γεννιούνται τα τραγούδια; Πώς η αρχική ιδέα μιας ιστορίας μπαίνει σε στίχους, μπλέκεται σε ομοιοκαταληξίες, συλλαβίζεται πάνω στο ρυθμό, δένεται με μια μελωδία και τελικά αποφασίζει να βολευτεί εκεί για πάντα;  Σε αυτό το πρωτότυπο εργαστήριο από την τραγουδοποιό Μάτα Κούρτη, τα παιδιά αυτοσχεδιάζουν παίζοντας με τις λέξεις, τις νότες και τις ιστορίες τους, για να συνθέσουν το δικό τους, μοναδικό… χρυσαλιφούρφουρο! 

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου | 17:30-19:00

Εργαστήρια και δράσεις για εφήβους με αφορμή το καλλιτεχνικο πρόγραμμα 
 

Ορχηστρική μουσική 

Mentoring workshop με την Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων υπό την καθοδήγηση της μαέστρου Ζωής Τσόκανου 

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου | 12:00-13:30

Εργαστήρια και δράσεις για ενήλικες με αφορμή το καλλιτεχνικο πρόγραμμα 

It’s all jazz to me

Ο δημοσιογράφος Προκόπης Δούκας συνομιλεί με τον πιανίστα Δημήτρη Καλαντζή στο πλαίσιο του Jazz@Megaron. 

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου | 19:00-20:00

Δράσεις στο πλαίσιο του πρότζεκτ "Shimon Robot and Friends"

Χρησιμοποιώντας ως αφετηρία το Shimon, το ρομπότ που δημιούργησε το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζώρτζιας στις ΗΠΑ, και υπό την καθοδήγηση του σαξοφωνίστα Δημήτρη Βασιλάκη, η αυθόρμητη πρόζα της τζαζ μουσικής συνδιαλέγεται με την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς οι αυτοσχεδιασμοί αναπτύσσονται και μεταλλάσσονται σε πραγματικό χρόνο μέσα από τη διάδρασή τους με τους αλγόριθμους.

Σχεδιασμός, υλοποίηση: Δημήτρης Βασιλάκης με μουσικούς ερευνητές του ΕΚΠΑ 
Τηλέμαχος Μούσας: κιθάρα, θέρεμιν, laptop, εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης 
Δημήτρης Σμαΐλης: laptop, εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης 

Διαδραστική παρουσίαση για εφήβους 12+ και ενήλικες

Κυριακή 6 Νοεμβρίου | 18:00-19:00

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Β΄, Γ΄ Γυμνασίου και Λυκείου

Δευτέρα 7 και Τρίτη 8 Νοεμβρίου | 10:00-11:00 και 11:30-12:30

Η δήλωση συμμετοχής στα προγράμματα γίνεται με τηλεφωνική κράτηση: 
210 72 82 348 & 210 72 82 363.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

"Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου" παρουσιάζεται από τους Αντι-Δρώντες

Η ομάδα από την Κύπρο φέρνει στη σκηνή του Ιδρύματος "Μιχάλης Κακογιάννης" για μία μόνο παράσταση με ελεύθερη είσοδο το σπουδαίο έργο της Άλκης Ζέη.

Παιδικά προγράμματα για την περίοδο του Πάσχα στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Δημιουργικές δράσεις για παιδιά διαφορετικών ηλικιών στο Μουσείο του Ιδρύματος την Μεγάλη Εβδομάδα και την εβδομάδα του Πάσχα.

"Οι Άθλιοι": Τελευταίο Σαββατοκύριακο στον Ελληνικό Κόσμο

Η επιτυχημένη παράσταση για μικρούς και μεγάλους με τον Τάσο Χαλκιά, τη Βασιλική Ανδρίτσου και τον Ιβάν Σβιτάιλο ως Γιάννη Αγιάννη, κλείνει τον κύκλο της στο Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος.

7ο Bobos Arts Festival: Όλα όσα ετοιμάζει το παιδικό πολιτιστικό φεστιβάλ της πόλης

Ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα μουσικών και θεατρικών παραστάσεων, πρωτότυπων παράλληλων δράσεων και ειδικά σχεδιασμένων εργαστηρίων, περιμένει μικρούς και μεγάλους.

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νίκαιας

Η βιβλιοθήκη παρουσιάζει το βιβλίο "Μια φορά ήταν ο καιρός" των εκδόσεων ΒΗΤΑ-medical arts.

Παιδικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Η δωρεάν δράση που αγαπήθηκε από οικογένειες με παιδιά έως 10 ετών, επιστρέφει στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης με μια σειρά διασκεδαστικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλα τα Κυψελάκια.