Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου η Εθνική Βιβλιοθήκη οργανώνει ένα δημιουργικό σαββατοκύριακο

Μικροί και μεγάλοι μαθαίνουν για την τέχνη της βιβλιοδεσίας, τα υλικά και τις τεχνικές της σε τρεις διαφορετικές δράσεις.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Όπως έχει οριστεί από την UNESCO η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Απριλίου. Φέτος, καθώς οι συνθήκες το επιτρέπουν, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος θα πραγματοποιήσει μια σειρά από δράσεις που έχουν σκοπό τη δημιουργία βιβλίων και την επαφή με την τέχνη της βιβλιοδεσίας, τα υλικά και τις τεχνικές της. Οι συμμετέχοντες θα πάρουν μέρος σε τρεις διαφορετικές δράσεις, ανάλογα με την ηλικιακή τους ομάδαΗ είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Συγκεκριμένα το Σάββατο 16/04 (11 π.μ. - 1 μ.μ.) θα πραγματοποιηθεί η δράση: "Μπες στην περιπέτεια της βιβλιοδεσίας", για παιδιά 9-12 ετών (έως 15 παιδιά) στο Παιδικό εργαστήρι ΕΒΕ, στο ισόγειο. Τα παιδιά θα μάθουν τη Βιβλιοδεσία κολλητή πανόδετη, δηλαδή το πως να δένουν ένα βιβλίο. Αυτό το είδος είναι μια απλή μορφή βιβλιοδεσίας ιδανική για παιδιά ηλικίας δημοτικού. Με αυτόν τον τρόπο δένονται συνήθως τα βιβλία που έχουν μονά φύλλα, και έχουν τυπωθεί φύλλο-φύλλο όπως γίνεται με τον εκτυπωτή. Παρέα με δύο γάτους, την Τέλα και τον Σπάγκο, τα παιδιά θα γνωρίσουν το δέσιμο ενός βιβλίου μέσα από παιχνίδι. Στο εργαστήριο συμπεριλαμβάνεται ατομικό βαλιτσάκι με όλα τα υλικά. 

ΕΒΕ - Ημερα βιβλίου

Την ίδια μέρα, από τις 5 - 7 μ.μ., θα ακολουθήσει η δράση με τίτλο "Υπερ-ήρωες" που αφορά τη δημιουργία επιτραπέζιου παιχνιδιού για γονείς και παιδιά 5-8 ετών (έως 16 άτομα) στο Παιδικό εργαστήρι της ΕΒΕ, στο ισόγειο. Η δράση αυτή έχει να κάνει με τη Βιβλιοδεσία concertina ή ακορντεόν. Τα βιβλία ακορντεόν είναι η πιο εύκολη μορφή βιβλιοδεσίας γιατί μπορούν να κατασκευαστούν χωρίς ράψιμο. Αποτελούνται από ένα συνεχές διπλωμένο φύλλο χαρτιού. Αυτό το στυλ βιβλιοδεσίας έχει πλούσια, παγκόσμια ιστορία και αποτελεί έναν εξαιρετικό καμβά έκφρασης. Η κατασκευή είναι προσαρμοσμένη στην ηλικία των παιδιών με σκοπό τη δημιουργία ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού το οποίο είναι ζωγραφισμένο στο χέρι και έχει το παιδί τη δυνατότητα να ορίσει εκείνο τους κανόνες για τη δημιουργία του. Μπορεί να απασχολήσει δημιουργικά όλη την οικογένεια. Στο εργαστήριο συμπεριλαμβάνονται ατομικά κιτ με τα υλικά βιβλιοδεσίας.     

Τέλος, την Κυριακή 17 Απριλίου (10 π.μ. - 2 μ.μ.) η εκδήλωση θα κλείσει με τη δράση, "Το Μεγάλο Βιβλίο της ΕΒΕ", για παιδιά από 12 ετών αλλά και ενήλικες στην Αίθουσα Πύργου Βιβλίων της ΕΒ, στο ισόγειο. Ένα υπερμεγέθες  βιβλίο, με διαστάσεις 50X70 κλειστό, το οποίο θα αποτελείται από 400 σελίδες, θα δημιουργηθεί σε ένα ανοιχτό βιωματικό εργαστήριο για το κοινό με σκοπό να μείνει στην ΕΒΕ και να θυμίζει αυτή τη δράση και να χρησιμοποιείται σε όλες τις υπόλοιπες δράσεις ως βιβλίο εντυπώσεων, δημιουργικής γραφής και έκφρασης. Οι συμμετέχοντες θα εναλλάσσονται καθώς θα μπορεί να λάβει μέρος όποιος θέλει και για όση ώρα θέλει. Το εργαστήριο θα αφορά την ραφτή πανόδετη βιβλιοδεσία με την τεχνική του καλύμματος. Το δέσιμο του βιβλίου που περιλαμβάνει το ράψιμο των φύλλων ονομάζεται ραφτή βιβλιοδεσία και δημιουργεί ένα βιβλίο με μεγάλη αντοχή στο χρόνο.    

Οι παραπάνω δράσεις υλοποιούνται σε συνεργασία με το "Καλλιτεχνικό Βιβλιοδετείο Ν.π Λειβαδιώτη". Προϋπόθεση για τη συμμετοχή σας αποτελεί η συμπλήρωση της αντίστοιχης φόρμας εδώ.

Πληροφορίες

Σύμφωνα με τα τελευταία μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού COVID-19, στους χώρους πραγματοποίησης των εργαστηρίων οι επισκέπτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης εν ισχύι για τους ενήλικες και πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης εν ισχύι, pcr (72 ωρών) ή rapid (48 ωρών) ή self test (24 ωρών) για τους ανήλικους τεσσάρων (4) έως δεκαεπτά (17) ετών.     

Κατά την είσοδο των επισκεπτών, τα ανωτέρω πιστοποιητικά επιδεικνύονται είτε εκτυπωμένα από την ψηφιακή πλατφόρμα www.gov.gr είτε ηλεκτρονικά μέσω κινητής συσκευής με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου. Εναλλακτικά, εφόσον τα ανωτέρω πιστοποιητικά επιδεικνύονται από αλλοδαπό που προέρχεται από τρίτη χώρα (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης), τα πιστοποιητικά ελέγχονται σε έγχαρτη μορφή με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου. Τέλος, η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους της έκθεσης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Το 11ο καλλιτεχνικό summer camp από τις Μορφές Έκφρασης έρχεται αυτό το καλοκαίρι

Με τη θεματική "Η ομορφιά μιας απλής ζωής" επιστρέφει λίγο μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς η διοργάνωση που προσφέρει παιχνίδι και χαρά σε παιδιά και εφήβους μέσω της τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

"Ραπουνζέλ: τα μαλλιά της κουβάρια": Τελευταία παράσταση και πρόσω ολοταχώς για καλοκαίρι

Το παραμύθι των αδερφών Γκριμ που παρουσιάστηκε από την παιδική σκηνή της Γιούλης Ηλιοπούλου ολοκληρώνει τον κύκλο του στο Πειραιώς 131 και ετοιμάζεται για τα θερινά φεστιβάλ.

"Πάσχα στη στάνη του μπάρμπα-Γιώργου" από το θέατρο σκιών Τάσου Κώνστα

Μία διασκεδαστική πασχαλινή έξοδος για τους μικρούς μας φίλους είναι η παράσταση του Τάσου Κώνστα στην Paraga, με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο Καραγκιόζη.

Easter Camp στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Υπαίθριες δραστηριότητες, εικαστικές δημιουργίες, παιχνίδια μυστηρίου, ακροβατικά, yoga, χορός και μουσική συνθέτουν ένα πλούσιο πασχαλινό πρόγραμμα.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους στο Μέγαρο Μουσικής

Συναυλίες, αφηγήσεις, προβολές, βιωματικά εργαστήρια, επισκέψεις γνωριμίας με τους ανθρώπους και τους χώρους του Μεγάρου, αλλά και με τους συντελεστές των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

Πασχαλινές δράσεις για τα παιδιά και όλη την οικογένεια με ελεύθερη συμμετοχή

Εργαστήρια ζωγραφικής, κατασκευών, θεατρικής και εικαστικής αγωγής, μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα και πασχαλινές δράσεις που συνδυάζουν την παράδοση με τη δημιουργία και το παιχνίδι, ανάμεσα στις δράσεις που ετοιμάζει ο Δήμος Αθηναίων για όλες τις ηλικίες.

Οκτώ έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας μέσα από το θέατρο

Συγκεντρώνουμε και σας παρουσιάζουμε οκτώ ιστορίες από την πένα διεθνών συγγραφέων που έχουν γίνει θεατρικά και παίζονται στις παιδικές σκηνές της πόλης.