Η "Κοκκινοσκουφίτσα" της Έλενας Μαυρίδου επιστρέφει στο Ιντεάλ

Η διασκευή του κλασικού παραμυθιού που ενώνει ηθοποιούς, μάσκες και μαριονέτες επί σκηνής παίζεται ξανά στον πολιτιστικό πολυχώρο του κέντρου.

Η Κοκκινοσκουφίτσα στο δάσος των παραμυθιών

Το Ιντεάλ υποδέχεται ξανά την "Κοκκινοσκουφίτσα" της Έλενας Μαυρίδου που συνεχίζει τις περιπέτειες της "στο δάσος των παραμυθιών" έως τις 10 Απριλίου, προτρέποντας τους μικρούς θεατές να ξεπεράσουν τους φόβους τους, αφού πρώτα μάθουν να τους αναγνωρίζουν. Η σκηνοθέτιδα δημιούργησε μια σκηνική προσέγγιση που ανατρέπει τα στερεότυπα της κλασικής ιστορίας που συναντάμε σε τουλάχιστον 70 παραλλαγές ανά τον κόσμο -αντλώντας έμπνευση από τον Σαρλ Περό, τους αδελφούς Γκριμ, τον ιστορικό Άντριου Λανγκ και τον συγγραφέα Έγκμπερτ της Λιέγης-: "Η παράσταση προσφέρει ένα γόνιμο έδαφος για μικρούς και μεγάλους να μοιραστούν μια όμορφη εμπειρία στην οικογένεια για την κατανόηση του συναισθήματος του φόβου στα παιδιά. Η πιο βαθιά επιθυμία μου είναι να περάσουν πολύ καλά τα παιδιά μαζί με τους γονείς τους διώχνοντας τους φόβους μακριά”.
Η αφήγηση του παραμυθιού από τους Δήμητρα Κούζα, Βασίλη Κουλακιώτη, Γιάννη Κατσιμίχα και Γιάννη Σίμο που ενσαρκώνουν όλους τους ήρωες, εμπλουτίζεται με θεατρικές μάσκες και μαριονέτες, ενώ όλοι μαζί ως κουκλοπαίκτες ερμηνεύουν την Κοκκινοσκουφίτσα, μια μεγάλη κούκλα τύπου Bunraku. Τις κούκλες δημιούργησε ο γνωστός κουκλοπαίκτης Στάθης Μαρκόπουλος και τις μάσκες η Έλενα Μαυρίδου.

Η Κοκκινοσκουφίτσα στο δάσος των παραμυθιών
©Πάτροκλος Σκαφίδας

Όπως σημειώνει η σκηνοθέτιδα για τη δημιουργία της παράστασης: "Η ανάγκη να επιστρέψω σε μια σχέση πρωταρχική με το θέατρο ήταν μεγάλη. Αφού δημιουργήθηκαν οι μάσκες, έγινε μια πρώτη εκδοχή της παράστασης και το καλοκαίρι επανασχεδιάστηκε σε μια δεύτερη πιο ώριμη. Συνεργάστηκα επίσης με τον κουκλοπαίκτη-κατασκευαστή μαριονεττών Στάθη Μαρκόπουλο και με την σκηνογράφο Γεωργία Μπούρδα. Μαζί με τον Γιώργο Μαυρίδη στη μουσική και τον Περικλή Μαθιέλλη στο φωτισμό είχα μια πολύ δημιουργική ομάδα συντελεστών. Η ηθοποιός Δήμητρα Κούζα είναι η φωνή της Κοκκινοσκουφίτσας. Οι ηθοποιοί έπρεπε για ένα μεγάλο διάστημα να εκπαιδευτούν ως κουκλοπαίχτες και να εναλλάσσουν την λειτουργία ηθοποιού- κουκλοπαίκτη πάνω στη σκηνή”.

Προπώληση μέσω viva.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Η Κοκκινοσκουφίτσα στο δάσος των παραμυθιών

  • Παραμύθι
  • Διάρκεια: 60 '

Μια πρωτότυπη απόδοση του αγαπημένου παραμυθιού με ζωντανή αφήγηση, θεατρικές μάσκες και μαριονέτες, που ανατρέπει όλα τα στερεότυπα της ιστορίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

"Λέω να πετάξω": Μπασλάμ, Μπακιρτζής και Σιώτας σε μια παράσταση για όλη την οικογένεια

Μια ξεχωριστή πρόταση για θεατές από 5 ετών στο Ωδείο Αθηνών, για δύο μόνο παραστάσεις.

21/11/2025

"Τι είναι αυτό;": Μια παιδική παράσταση γεμάτη δράση και χιούμορ που εγείρει ερωτήματα

Η Στέλλα Σερέφογλου, δημιουργός των παραστάσεων "ΑΒΓΩ" και "ΟΠ!", επιστρέφει με τη νέα της παράσταση για παιδιά.

"Επείγοντα Χριστούγεννα": Mια παράσταση της "συντεχνίας του γέλιου" για την αληθινή μαγεία των γιορτών

Oι παιδικές "Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες" του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ζωντανεύουν και φέτος στον Φάρο.

"Το Κορίτσι από Πορσελάνη": Ένα παραμύθι για τον φόβο, το θάρρος, την ταυτότητα και την αγάπη

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άμμος μια ιστορία για παιδιά (και όσους θυμούνται ακόμη ότι υπήρξαν κάποτε παιδιά), που με ευρηματικό τρόπο συνδέει την ευθραυστότητα με τη δύναμη.

Χαρούμενες δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους στο σπίτι

Δύο συναρπαστικές δραστηριότητες για να περάσετε δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά σας προσφέρει το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή.

Από το σχέδιο στη μορφή: Δημιουργούμε χριστουγεννιάτικα στολίδια

Ένα εικαστικό εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 6–12 ετών για να ζήσουν τη μαγεία των γιορτών.