Ένας νέος πολυχώρος στην καρδιά της Αθήνας για το παιδικό βιβλίο και όχι μόνο

Επισκεφτήκαμε το "Διάπλαση Exclusive" που εγκαινίασαν στο Κολωνάκι οι ομώνυμες εκδόσεις πριν λίγες μέρες. Σε αυτή τη ζεστή γωνιά με μυρωδιές φρεσκοεντυπωμένων παιδικών βιβλίων έχει συνδυαστεί ό,τι πιο ξεχωριστό θα μπορούσε να αρπάξει λαίμαργα το παιδικό - και ενήλικο - χέρι.

Εκδόσεις Διάπλαση

Παρά τη βροχερή μέρα, αυξημένη κινητικότητα παρατηρείται επί της οδού Σόλωνος. Μπουφές με ζεστούς καφέδες υποδέχεται τον κόσμο που εισέρχεται κρατώντας από τη μία πλευρά την ομπρέλα και από την άλλη ένα μικρό χέρι, καλυμμένο με γάντια.

Το βλέμμα αμέσως πέφτει στα πρωτότυπα μικροαντικείμενα που είναι εξ’ ολοκλήρου δουλεμένα στο χέρι και, όσο και αν θα το ήθελες να ξανασυναντήσεις, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, αφού μόλις "αποχωρήσουν" από το κατάστημα, θα τα διαδεχτεί μια επόμενη δημιουργία. Καθώς μπαίνεις στον μικρό αλλά συνάμα λειτουργικό χώρο, με τον ζεστό φωτισμό, ήδη έχεις παρατηρήσει κάθε σημείο της βιτρίνας, όπου ξεχώρισες πιθανότατα τις ασυνήθιστες κούκλες με τα πλεκτά τους πολύχρωμα ζακετάκια.

Εκδόσεις Διάπλαση 7

Το όραμα 

"Θέλαμε να ανοίξουμε ένα μαγαζί το οποίο να είναι σε κάποιο κεντρικό σημείο, να φιλοξενεί τις εκδόσεις μας και να τις προβάλλουμε σωστά", δηλώνει ο ιδιοκτήτης του χώρου, κ. Κυριάκος  Καραΐσκος. Από τον χώρο της χονδρικής δεν άργησε να πραγματοποιηθεί και η μετάβαση στις λιανικές πωλήσεις. "Αφού βρήκαμε το μαγαζί αποφασίσαμε να βάλουμε μέσα και πράγματα που μας αρέσουν και θέλουμε να τα έχουμε και εμείς στο σπίτι μας". 

Εκδόσεις Διάπλαση 3

Τίποτα δεν θυμίζει εκ πρώτης όψεως ένα συνηθισμένο βιβλιοπωλείο. Τίποτα, εκτός από τα εκατοντάδες παιδικά εξώφυλλα. Κάθε βιβλίο έχει κερδίσει επάξια μια θέση στην λογοτεχνική γωνιά των παιδικών εκδόσεων "Διάπλαση", έπειτα από την μεταφορά των εκδόσεων από την οδό Χαριλάου Τρικούπη στο ανανεωμένο σημείο συνάντησης με τους αναγνώστες και περαστικούς διαβάτες του κέντρου της πόλης.

Εκδόσεις Διάπλαση 4

Ταλαντούχοι δημιουργοί και παραμυθένιοι κόσμοι σε ένα "concept store"

 Ο κ. Καραΐσκος διηγείται το ταξίδι ανακάλυψης των πρωτότυπων ιστοριών που μεταφέρθηκαν στα βιβλία των εκδόσεων και των αντικειμένων που τα περιτριγυρίζουν αρμονικά. "Κάπως έτσι άρχισε μία αναζήτηση των καλλιτεχνών από τα πράγματα που βλέπαμε σε εκθέσεις και σε πωλητήρια. Ήρθαμε σε επαφή με τους καλλιτέχνες και δημιουργήσατε το "shop" του καταστήματος".

Κόσμημα - Κασάπης

"Για το κόσμημα συνεργαστήκαμε εξ’ αρχής, χωρίς επιπλέον αναζήτηση με τον Μιχάλη Κασάπη". Η προηγούμενη συνεργασία με τον εικονογράφο, που για χρόνια δραστηριοποιείται στο εξωτερικό, και μετέβη από τον χώρο της εικονογράφησης στην δημιουργία χειροποίητων κοσμημάτων ήταν η επισφράγιση του επιχειρηματικού "δεσίματος". 

Κουκλακια - Διάπλαση

"Τέλος, θέλαμε να εντάξουμε και μία πρόταση για τα παιδιά, πέρα από το βιβλίο, γι’ αυτό επιλέξαμε από τις καλύτερες εταιρίες που εισάγουν παιδικά είδη, εκείνους τους κωδικούς πού ήταν οι πιο ξεχωριστοί". Δεν θα μπορούσε να μην γίνει μεταξύ άλλων, αναφορά στην συνεργασία με την δημιουργό που επιμελείται τις χειροποίητες κούκλες και τα όμορφα πλεκτά τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι "πολλοί ήρωες των παραμυθιών μας έχουν γίνει κουκλάκια. Αυτά τα κουκλάκια έχουν αγαπηθεί πάρα πολύ και είναι μοναδικά. Η δουλειά που γίνεται είναι τόσο προσεκτική που η δημιουργός φτιάχνει μιάμιση κούκλα την ημέρα, με πάρα πολλές ώρες ενασχόλησης".

"Τα βιβλία που ξεχωρίζω είναι πάρα πολλά, γι’ αυτό και κυκλοφόρησαν, γιατί πίστεψα σε αυτά"

Η λίστα με τα αγαπημένα βιβλία είναι μεγάλη, σε αυτήν ωστόσο ξεχωρίζει το "βιβλίο κλασσικής μουσικής" το οποίο "περιλαμβάνει όλη την ιστορία της κλασσικής μουσικής σε ένα βιβλίο και κατεβάζοντας μία εφαρμογή στο κινητό μπορούμε να ακούσουμε και αποσπάσματα από 100 κλασικά έργα. Έχει κάνει πάρα πολλές ανατυπώσεις στα χρόνια που κυκλοφορεί και πλέον θεωρείται κλασσική των εκδόσεων".

Εκδόσεις Διάπλαση

Στην φωλιά του νέου χώρου, φιλοξενείται το best seller του Κέρστιν Σένε, "Ένας πιγκουίνος στα σύννεφα" και στα περίοπτα σημεία των ραφιών διασταυρώνεται με  την "Αρκούδα που δεν θέλει να κοιμηθεί", όταν συνειδητοποιεί "πόσο ωραία πράγματα μπορεί να κάνει στο χιόνι" σε συγγραφή Οξάνας Μπούλα και μετάφραση Αλέξανδρου Πανούση. Παραδίπλα, της ίδιας συγγραφέως, "Ο βίσονας ψάχνει για φωλιά", έχοντας πια βαρεθεί να "περιπλανιέται μόνος του όλον τον χειμώνα", και, σίγουρα, αν ποτέ συναντούσε την αρκούδα της ιστορίας θα απορούσε πώς εκείνη θέλει να μείνει ξύπνια.

Ξεχωριστή πρόταση και το "Πάμε γιαγιά", η ανατρεπτική ιστορία από τους Ζιλ Μπομ και Αμαντίν Πιού, της σειράς "Σύγχρονες Ιστορίες και Παραμύθια απ’ όλο τον κόσμο", σε μετάφραση Αλέξανδρου Πανούση, που αποτελεί "μια συγκινητική και αστεία ιστορία, έναν τρυφερό φόρο τιµής στις γιαγιάδες που πίσω από τον αυστηρό χαρακτήρα τους κρύβουν τη διάθεση να βοηθήσουν τα εγγόνια τους ν’ αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και αυτονοµία". Το μαγικό δίδυμο από τη Γαλλία είναι οι συγγραφείς του συγκινητικού "Παλμίρ", το οποίο ήταν υποψήφιο για βραβείο από την Unesco. Ο κύκλος των καλλιτεχνικών συνεργειών περιλαμβάνει την ευφάνταστη εικονογράφο Ναταλία Καπατσούλια, όπως με το "Η μαμά πετάει", που πρωτοεκδόθηκε στην Ισπανία. 

"Ψάχνω πάντα, εσκεμμένα, να διασκεδάζει το παιδί μέσα από το βιβλίο"

Η εκπαιδευτική διάσταση των εκδόσεων εκφράζεται με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που έχουμε συνηθίσει. "Προσπαθούμε τα βιβλία μας τα οποία έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα να είναι και διασκεδαστικά. Γι’ αυτό και τα περισσότερα βιβλία περιέχουν και CD, τραγούδια και παιχνίδια, ώστε όλη αυτή η διαδικασία να είναι ένα ευχάριστο παιχνίδι. Αυτός είναι ο λόγος που έχουμε πάρα πολλούς τίτλους βιβλίων που περιέχουν CD, κάτι που δεν το συναντάς σε άλλους εκδοτικούς οίκους. Ψάχνω πάντα, εσκεμμένα, να διασκεδάζει το παιδί μέσα από το βιβλίο".

Εκδόσεις με CD - Διάπλαση

Σε αυτό το πλαίσιο κινούνται οι εκδόσεις της σειράς "Μεγάλοι συνθέτες – Μαγικά παραμύθια", η οποία προσδοκάει μέσα από γνώριμες αλλά και πολυαγαπημένες ιστορίες και με τη συνοδεία της μουσικής των CD να εξοικειώσει την παιδική ακρόαση με κομμάτια της κλασσικής μουσικής. "Ο Κουρέας της Σεβίλλης", στέκει δίπλα σε παραγωγές των ομώνυμων εκδόσεων, την "Λίμνη των Κύκνων" και τον "Καρυοθραύστη" του Τσαϊκόφσκι. "Συνεργαστήκαμε με Έλληνες δημιουργούς και βγήκε αυτό το αποτέλεσμα, το οποίο θεωρώ ότι είναι καλύτερο από αυτό που βλέπουμε έξω. Θα μπορούσαμε με μικρότερο κόστος να περιλάβουμε  θεματολογία από το εξωτερικό". 

Πέραν ωστόσο από τις επιλεγμένες συλλογές εκδόσεων παιδικής λογοτεχνίας, ο κατάλογος περιλαμβάνει και  βιβλία της παγκόσμιας και ελληνικής ενήλικης λογοτεχνίας. Έχουν προηγηθεί τρεις παρουσιάσεις, μεταξύ αυτών το βιβλίο της Μάρθας Κολοκοτρώνη, "Ο Βασίλης και ο Άγιος Βασίλης",  καθώς και τα μυθιστορήματα ενηλίκων "Στη σφαίρα του μίσους" της Μαρίας Σούμπερτ και "Πάμε για μόκα" της Κλαίρη Καμπάνη. 

Οι εορταστικές προτάσεις των εκδόσεων "Διάπλαση"

Χριστουγεννιάτικες εκδόσεις - Διάπλαση

Για τις γιορτές ειδικότερα, "θα πρότεινα τον "Καρυοθραύστη", μια καθαρά χριστουγεννιάτικη ιστορία και το καινούργιο βιβλίο των εκδόσεών μας", το "Όταν ο Άγιος Βασίλης έχασε τη στολή του", της πολυτάλαντης, αρχιτέκτονος Μάρθας Κολοκοτρώνη που επιμελήθηκε η ίδια και την εικονογράφηση. "Είναι από τις εικονογραφήσεις που αρέσουν στα παιδιά. Υπάρχουν φωτογραφίες που αρέσουν στους ενήλικες και τα διαλέγουν. Αλλά η εικονογράφηση της Μάρθας Κολοκοτρώνη αρέσει στα παιδιά, αυτό είναι πολύ βασικό, μην το ξεχνάμε όταν μιλάμε για παιδικό βιβλίο". 

Μία ακόμη πρωτότυπη πρόταση για τις γιορτές, είναι το "Ο Βασίλης και ο Άγιος Βασίλης", ένα βιβλίο της Ντομένικας Μίκαϊτς, σε εικονογράφηση Λέλας Στρούτση, που παρουσιάστηκε το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου στον ημιόροφο των εκδόσεων. Πρόκειται για μία έκδοση που "περίμενε μέχρι σήμερα να κυκλοφορήσει από την περσινή χρονιά, πριν την καραντίνα". 

Μϊκαιτς Ντομένικα - Διάπλαση

"Αυτό που περιμένουμε είναι ο κόσμος να αγαπήσει τον νέο χώρο, και τα πρώτα δείγματα είναι πάρα πολύ θετικά. Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πλάνο αυτή τη στιγμή. Το πράξαμε περισσότερο γιατί μας άρεσε. Βασική μας δουλειά είναι οι εκδόσεις και εκεί στοχεύουμε", επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Καραΐσκος. Την επόμενη φορά λοιπόν, που οι δρόμοι θα σας οδηγήσουν στο πολύβουο κέντρο της Αθήνας, ανακαλέστε τη διεύθυνση των εκδόσεων, Σόλωνος 19, στο Κολωνάκι, για μία στάση, που ταξιδεύει στον κόσμο του παραμυθιού, όχι μόνο τα παιδιά!
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

"Πάσχα στη στάνη του μπάρμπα-Γιώργου" από το θέατρο σκιών Τάσου Κώνστα

Μία διασκεδαστική πασχαλινή έξοδος για τους μικρούς μας φίλους είναι η παράσταση του Τάσου Κώνστα στην Paraga, με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο Καραγκιόζη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Easter Camp στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Υπαίθριες δραστηριότητες, εικαστικές δημιουργίες, παιχνίδια μυστηρίου, ακροβατικά, yoga, χορός και μουσική συνθέτουν ένα πλούσιο πασχαλινό πρόγραμμα.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους στο Μέγαρο Μουσικής

Συναυλίες, αφηγήσεις, προβολές, βιωματικά εργαστήρια, επισκέψεις γνωριμίας με τους ανθρώπους και τους χώρους του Μεγάρου, αλλά και με τους συντελεστές των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

Πασχαλινές δράσεις για τα παιδιά και όλη την οικογένεια με ελεύθερη συμμετοχή

Εργαστήρια ζωγραφικής, κατασκευών, θεατρικής και εικαστικής αγωγής, μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα και πασχαλινές δράσεις που συνδυάζουν την παράδοση με τη δημιουργία και το παιχνίδι, ανάμεσα στις δράσεις που ετοιμάζει ο Δήμος Αθηναίων για όλες τις ηλικίες.

Οκτώ έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας μέσα από το θέατρο

Συγκεντρώνουμε και σας παρουσιάζουμε οκτώ ιστορίες από την πένα διεθνών συγγραφέων που έχουν γίνει θεατρικά και παίζονται στις παιδικές σκηνές της πόλης.

"Πες το ψέματα...": Το μουσικοθεατρικό παραμύθι των ContraTiempo φτάνει στο τέλος του

Το έργο σε κείμενο-σκηνοθεσία Γιώργου Αντωνόπουλου, που αφηγείται την προσπάθεια δύο παιδιών να σώσουν το πλανήτη από το ψέμα, ολοκληρώνει τον κύκλο του στο θέατρο Σταθμός.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά στον "Ελληνικό Κόσμο"

Αυτόν τον Μάιο, παιδιά προσχολικής ηλικίας 3-5 ετών αλλά και μεγαλύτερα παιδιά καλούνται να συμμετάσχουν στα δημιουργικά προγράμματα του πολιτιστικού κέντρου, παρέα με τους γονείς τους.