Νέα παιδικά βιβλία για τις γιορτές

Αυτές είναι οι παιδικές εκδόσεις που κυκλοφόρησαν για γιορτές γεμάτες πολύχρωμες ιστορίες.

παιδικό βιβλίο - χριστούγεννα

Οι γιορτές δεν είναι μόνο μία περίοδος ξεκούρασης και οικογενειακών στιγμών αλλά και μία αφορμή για αμέτρητα ξεφυλλίσματα, διδακτικές ιστορίες και εκπαιδευτικές διηγήσεις που αναπτύσσουν τη φαντασία των μικρών αναγνωστών. Αυτές είναι οι νέες εκδόσεις παιδικών βιβλίων που κυκλοφόρησαν λίγο πριν τη λήξη της φετινής χρονιάς και ξεχωρίσαμε για εσάς.

Εκδόσεις Πατάκη

Τσουγκρούτ - Εκδόσεις Πατάκη

"Τσουγκρούτ κι άλλα δύο λαϊκά παραμύθια για παιδιά που θέλουν να μεγαλώσουν"

Ο νέος τίτλος που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Πατάκη" περιλαμβάνει  δύο παραμύθια που μας έρχονται από την Αφρική και ακόμη ένα από την Ελλάδα. Τα γεμάτα κρυμμένα νοήματα και επιμύθια παραμύθια, αποτελούν διδακτικές ιστορίες, βασισμένες σε λαϊκές αφηγήσεις, της συγγραφέως Λίλης Λαμπρέλλη, σε εικονογράφηση Αχιλλέα Ραζή, που μας κάνουν να αναρωτηθούμε: Μήπως τελικά οι νίκες δεν εξαρτώνται από τη δύναμη ή το μέγεθος αλλά από το θάρρος; Μήπως, τα μικρά παιδιά είναι κατά βάθος… μεγάλα;

Στο πρώτο, το παραμύθι της "Κατιτή", ένα όνομα που η συγγραφέας έδωσε στην ιστορία αυθόρμητα, περιγράφεται η ιστορία ενός γενναίου κοριτσιού που με την τόλμη του σώζει ένα ολόκληρο χωριό από ένα λιοντάρι.  Το δεύτερο παραμύθι με ρίζες από την Αφρική, είναι "ο λαγός και η αλεπού". Είναι ο αγώνας του λαγού που επικαλείται την δύναμη της ομάδας, ζητώντας τη βοήθεια των πιο δυνατών ζώων του δάσους για να καταφέρει να πάρει πίσω τη φωλιά που του άρπαξε η πονηρή και πεισματάρα αλεπού. Το τρίτο παραμύθι, με όνομα "Τσουγκρούτ", μιλάει για ένα ποντίκι που πέφτει καταλάθος στην χύτρα και καίγεται. Μια σειρά από "καταστροφές" ξεκινάει, που κλιμακώνεται για να φτάσει τελικά με τον ήρωα να ξαναζωντανεύει και μάλιστα να επιστρέφει σε καλύτερη θέση απ΄ότι ξεκίνησε. Το επιμύθιο; "Μήπως και τα καψίματα της ζωής μπορούν να μας μεγαλώνουν";

Εκδόσεις Άγκυρα

Γενναίος σαν ποντίκι

"Γενναίος σαν ποντίκι"

Η συγγραφέας και εικονογράφος του παιδικού αυτού βιβλίου, Νικολό Καρότζι, έχει αποδώσει με τα λόγια και τις όμορφες εικόνες μία τρυφερή ιστορία για την σημασία της γενναιότητας και της φιλίας, μακριά από στερεότυπα. Είναι η διήγηση της υπέρβασης που παρακινεί το μικρό ποντίκι της ιστορίας να σώσει τον φίλο του, χρυσόψαρο, που είναι εγκλωβισμένος στη γυάλα του, από τις τρεις γάτες που το έχουν περικυκλώσει. Μία αφήγηση, με την μετάφραση της Αναστασίας Μακρή, γεμάτη συναισθήματα, που θα μαγέψει κάθε παιδί ηλικίας τριών ετών και άνω, ιδιαίτερα την τρυφερή περίοδο των Χριστουγέννων.

Το βιβλίο των συναισθημάτων

"Το μεγάλο βιβλίο των συναισθημάτων"

Ένα βιβλίο διαπαιδαγώγησης για γονείς και παιδιά οκτώ ετών και άνω. Μία ανθολογία με είκοσι ιστορίες και παραμύθια. Ιστορίες βασισμένες σε κλασσικά λογοτεχνικά κείμενα και θρύλους από διάφορα μέρη του κόσμου και από τους ίδιους τους συγγραφείς. Εκπαίδευση και ψυχαγωγία μπλέκουν αρμονικά στο ανθολόγιο των Πούγιολ Πόνς Εστέβ και Ραφαέλ Βισκέρα Αλζίνα, σε μετάφραση Αναστασίας Μακρή και εικονογράφηση από τον Άρμπατ Κάρλς. Στο τέλος της καθεμίας, παρουσιάζεται και ένα συναίσθημα, που βοηθάει να αποκτήσει το παιδί το προσωπικό του λεξιλόγιο συναισθημάτων και το μυεί στη "συναισθηματική εκπαίδευση". 

Εκδόσεις Ίκαρος

Η λίμνη που εξαφανίζεται

"Η λίμνη που εξαφανίζεται"

Ένα από τα πιο αξιοθέατα φαινόμενα της Βόρειας Ιρλανδίας, η λίμνη Λουγκαρίμα που εξαφανίζεται και ξαναγεμίζει μόνη της, είναι ένα μυστήριο…. Ακόμα και για τον συγγραφέα και εικονογράφο Πάντι Ντόνελι, που έχει βρει τον τρόπο να αφηγηθεί την συναρπαστική ιστορία της γενέτειράς του, μέσα από τα μάτια ενός αποφασιστικού κοριτσιού  και του σοφού παππού του, καθώς οι δυο τους μοιράζονται διηγήσεις και εξερευνούν θαύματα του φυσικού κόσμου. Η νέα κυκλοφορία των εκδόσεων "Ίκαρος", σε μετάφραση Αντώνη Παπαθεοδούλου κέρδισε επάξια φέτος το χρυσό μετάλλιο στα "Independent Publisher Book Awards".

Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

Τα γράμματα φταίνε

"Τα γράμματα φταίνε"

Ο κεντρικός χαρακτήρας του βιβλίου της Δέσποινας Ηρακλέους με την εικονογράφηση της Φωτεινής Τίκκου, για παιδιά από πέντε ετών και άνω, είναι ένας … ανερχόμενος μάγος. Δεν θέλει να πάει σε κανονικό σχολείο αλλά σε σχολείο που θα μάθει νέα μαγικά κόλπα. Δεν θα περάσει πολύς καιρός για να καταλάβει ότι το όνομά του φέρνει μπελάδες, με τα γράμματα να μεταμορφώνονται πάνω στο χαρτί και να κάνουν αόρατα κόλπα, που ευτυχώς δεν μπορεί να δει η δασκάλα του, κ.Πελαγία. 

Το ζιζάνιο

"Το ζιζάνιο"

Τι δεν είναι ο άτακτος Γιάννης; Εκείνος ισχυρίζεται ότι δεν είναι το "αλάτι που ξεγελάει τον μάγειρα και κάνει το φαΐ αλμυρό" ούτε "η παραπανίσια ζάχαρη που γλιστράει στο φλιτζάνι του τσαγιού και κάνει την τούρτα πιο γλυκιά".  Η συγγραφέας Λίλα Πατρόκλου με την απόλυτα ταυτισμένη σε πολλά σημεία εικονογράφηση της Μαριλένας Μελισσηνού έχει βρει έναν άκρως ευχάριστο τρόπο να θυμίσει με έναν αλληγορικό τρόπο στους μικρούς αναγνώστες πολλά δικά τους καμώματα… Είναι όμως και ένα εργαλείο καλλιέργειας του λόγου και της ενσυναίσθησης των παιδιών. 

Εκδόσεις Καστανιώτη

 

Ένα αστέρι κάνει μπαμ

"Ένα αστέρι κάνει Μπαμ: Μυστήρια στην πολυκατοικία 2"
 
Μέχρι που είναι πρόθυμοι να φτάσουν οι φίλοι της Λάουρα, ο Ούγκο και η Ολίβια για να κερδίσει τον σπουδαίο διαγωνισμό Σούπερ Βόις Κιντς της τηλεόρασης; Είναι σίγουρο ότι θα περάσουν πολλά, ειδικά όταν όλα γύρω τους δείχνουν ότι κάποιος αντίπαλος σαμποτάρει την προσπάθειά τους. Το μόνο που μένει είναι να τον ανακαλύψουν… Το βιβλίο της Μπεγκόνια Όρο με τη μετάφραση της Αυγής Σαράφη θα κρατήσει τους μικρούς αναγνώστες με το χιούμορ του, τις εφευρετικές "μηχανουργίες" των μικρών ηρώων και την ευχάριστη εικονογράφηση. 

Εκδόσεις Μάρτη

Ο Σπίθας πάει βουνό

"Ο Σπίθας πάει βουνό"

Το παιχνίδι με το χιόνι και οι νόστιμες βάφλες θα διακοπούν αναπάντεχα για τον φίλο μας Σπίθα και τη καλή του φίλη Σίσυ. Τι θα γίνει όταν πάνε για να παίξουν με μία κάλτσα στο βουνό; Ποιος θα βοηθήσει τον Σπίθα που τραυματίστηκε και πρέπει να πάει γρήγορα στον γιατρό; "Ο Σπίθας πάει βουνό" είναι μία από τις νέες κυκλοφορίες των εκδόσεων "Μάρτης", λίγο πριν τις γιορτές, και το δεύτερο της σειράς με τον πρωταγωνιστή Σπίθα. Το βιβλίο των Κάισα Γκόρνταν και Μία Μαρία Γκούετλερ, που κυκλοφόρησε σε χιλιάδες αντίτυπα στο εξωτερικό, τώρα και στα ελληνικά, θα κάνει συντροφιά στους μικρούς αναγνώστες κάτω από το στολισμένο δέντρο.  

Εκδόσεις Καλέντης

Το καταπράσινο σχολείο μου

"Το καταπράσινο σχολείο μου"

Σε αυτό το… καταπράσινο βιβλίο της Βασιλικής Τζόκα & Δήμητρας Φώτου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Καλέντης" τόσο πράσινο, όσο είναι και τα έλατα, οι μικροί αναγνώστες γίνονται δημιουργοί, αυτή τη φορά ενός πράσινου πλανήτη.  Η εικονογράφηση από τον Κώστα Θεοχάρη θα συναρπάσει τα παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας γιατί όπως καλλιεργούμε τα δέντρα θα καλλιεργήσουν μέσα από τις σελίδες αυτού του ευχάριστου βιβλίου, κι εκείνα, τις οικολογικές τους δεξιότητες, θα γίνουν μικροί καινοτόμοι της εποχής τους, και θα μάθουν πολλές συναρπαστικές πληροφορίες για την γεωγραφία, την διατροφή και την διαπολιτισμικότητα.  

Δέλτα όπως Διδώ

"Δέλτα όπως Διδώ – Μικρασιατικές Μνήμες"

Ένα παιδί, αναπολεί τόσα όμορφα μέρη. Εκείνα που δεν θα μπορέσει να ξαναδεί. Το κορίτσι της ιστορίας του βιβλίου της Μαριάννας Κουμαριανού, έφυγε από το Αϊδίνι της Μικράς Ασίας για να εγκατασταθεί στο "Παρίσι του Λεβάντε", όπως αποκαλούσαν τη Σμύρνη. Αναβιώνονται οι κοινότητες και οι συνοικίες από την Έφεσο, το Αϊβαλί και το Κορδελιό, το κοσμοπολίτικο Αϊδίνι, οι παραδοσιακές συντεχνίες, τα τυπογραφεία και όλες οι μνήμες που μαρτυρούν την έντονη κινητικότητα στις πόλεις από τα παράλια. Μέχρι εκείνη την μέρα… Το κορίτσι, που βλέπει με τα μάτια του τις ομορφιές αλλά και την καταστροφή της Σμύρνης, είναι η σημαντική εκπρόσωπος της ελληνικής πεζογραφίας, Διδώ Σωτηρίου. 

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Το καπλάνι της βιτρίνας

"Το καπλάνι της βιτρίνας"

Αν ψάχνετε για ένα ακόμη ξεχωριστό δώρο για τις γιορτές, ένα ταξίδι με χρώματα και αφηγήσεις, τη λύση δίνει η νέα έκδοση που αναμένεται από τις εκδόσεις "Μεταίχμιο". Από τις 8 Δεκεμβρίου, θα είναι διαθέσιμο το βιβλίο της Άλκης Ζέη, διασκευασμένο ως graphic novel και σε εικονογράφηση από τις Στέλλα Στεργίου και Γεωργία Ζάχαρη. Το "καπλάνι", όπως το αποκαλούν στο μικρό νησί του Αιγαίου όπου ζουν η Μέλια και η Μυρτώ, είναι ο βαλσαμωμένος τίγρης που φιλοξενεί η μεγάλη σάλα του σπιτιού τους. Τα κορίτσια ενθουσιάζονται με τις μαγικές του ιστορίες. Τι θα κάνουν όταν κάποιος προσπαθήσει να το βλάψει; Με σεβασμό στο πρωτότυπο, η απεικόνιση μέσω κόμικς από τις δημιουργούς δίνει ένα ανανεωμένο ύφος που επανασυστήνει το βιβλίο στις νεότερες γενιές.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Το 11ο καλλιτεχνικό summer camp από τις Μορφές Έκφρασης έρχεται αυτό το καλοκαίρι

Με τη θεματική "Η ομορφιά μιας απλής ζωής" επιστρέφει λίγο μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς η διοργάνωση που προσφέρει παιχνίδι και χαρά σε παιδιά και εφήβους μέσω της τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

"Ραπουνζέλ: τα μαλλιά της κουβάρια": Τελευταία παράσταση και πρόσω ολοταχώς για καλοκαίρι

Το παραμύθι των αδερφών Γκριμ που παρουσιάστηκε από την παιδική σκηνή της Γιούλης Ηλιοπούλου ολοκληρώνει τον κύκλο του στο Πειραιώς 131 και ετοιμάζεται για τα θερινά φεστιβάλ.

"Πάσχα στη στάνη του μπάρμπα-Γιώργου" από το θέατρο σκιών Τάσου Κώνστα

Μία διασκεδαστική πασχαλινή έξοδος για τους μικρούς μας φίλους είναι η παράσταση του Τάσου Κώνστα στην Paraga, με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο Καραγκιόζη.

Easter Camp στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Υπαίθριες δραστηριότητες, εικαστικές δημιουργίες, παιχνίδια μυστηρίου, ακροβατικά, yoga, χορός και μουσική συνθέτουν ένα πλούσιο πασχαλινό πρόγραμμα.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους στο Μέγαρο Μουσικής

Συναυλίες, αφηγήσεις, προβολές, βιωματικά εργαστήρια, επισκέψεις γνωριμίας με τους ανθρώπους και τους χώρους του Μεγάρου, αλλά και με τους συντελεστές των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

Πασχαλινές δράσεις για τα παιδιά και όλη την οικογένεια με ελεύθερη συμμετοχή

Εργαστήρια ζωγραφικής, κατασκευών, θεατρικής και εικαστικής αγωγής, μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα και πασχαλινές δράσεις που συνδυάζουν την παράδοση με τη δημιουργία και το παιχνίδι, ανάμεσα στις δράσεις που ετοιμάζει ο Δήμος Αθηναίων για όλες τις ηλικίες.

Οκτώ έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας μέσα από το θέατρο

Συγκεντρώνουμε και σας παρουσιάζουμε οκτώ ιστορίες από την πένα διεθνών συγγραφέων που έχουν γίνει θεατρικά και παίζονται στις παιδικές σκηνές της πόλης.