10 νέα παιδικά βιβλία για το καλοκαίρι

Ξεχωρίσαμε τις νέες εκδόσεις που θα γίνουν η ιδανική καλοκαιρινή συντροφιά για μικρούς βιβλιοφάγους.

10 νέα παιδικά βιβλία για το καλοκαίρι

Ξεχωρίσαμε τις νέες εκδόσεις που θα γίνουν η ιδανική καλοκαιρινή συντροφιά για μικρούς βιβλιοφάγους.

«Η νέα ζωή του κυρίου Ρουτίν»

10 νέα παιδικά βιβλία για το καλοκαίρι - εικόνα 1

Κάποια μέρα, στα μέσα Σεπτέμβρη, χωρίς να ξέρει γιατί, ο κύριος Ρούτιν συνειδητοποίησε ότι κάτι προκαλούσε λύπη στη ζωή του. Στη νέα του ζωή το μυστικό του σχέδιο είναι να καταργήσει από το λεξιλόγιό του το «ναι» και το «όχι», κάτι που θα φέρει πολύ απρόσμενα αποτελέσματα. Πόσο σημαντικές είναι οι λέξεις στη ζωή μας; Οι άλλες μορφές επικοινωνίας, η αξία της ενσυναίσθησης και η κατανόηση μέσα στην οικογένεια είναι μερικά από τα πολύτιμα μηνύματα που θα μεταφέρει σε μικρούς και μεγάλους η πρωτότυπη ιστορία του κυρίου Ρουτίν. Το βιβλίο απέσπασε βραβείο Edebé Παιδικής Λογοτεχνίας το 2014.

Συγγραφέας: Νταβίντ Νέλο
Εκδόσεις: ΚΑΛΕΝΤΗΣ
Μετάφραση: Ευρυβιάδης Σοφός
Τιμή: €8,10

«Παίζουμε “Χώρες”;- Διαβάζω ιστορίες»

10 νέα παιδικά βιβλία για το καλοκαίρι - εικόνα 2

Ο κύριος Ευτύχης, ο Μάγος που μένει στην οδό Ελπίδας στο σπίτι με τον αριθμό 13 μαθαίνει στα παιδιά ένα καινούριο παιχνίδι. Στις «Χώρες», όπως και σε κάθε παιχνίδι, υπάρχουν νικητές και χαμένοι. Οι νικητές παίρνουν κομμάτια από τις χώρες των άλλων. Τι γίνεται, ωστόσο, με τους χαμένους; Με εκπαιδευτικές δραστηριότητες, διαδραστικότητα και πλούσια εικονογράφηση, η Χρυσάνθη Πρωτοψάλτου διηγείται μια διαφορετική ιστορία για τη διαφορετικότητα. Μια ιστορία για να σκεφτούμε πώς είναι στ’ αλήθεια να χάνεις τη χώρα σου.

Για παιδιά ηλικίας 7+

Συγγραφέας: Χρυσάνθη Πρωτοψάλτου
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Εικονογράφηση: Γεωργία Στύλου
Τιμή: €6,93

«Η Περιπέτεια της Πλαστικούρας»

10 νέα παιδικά βιβλία για το καλοκαίρι - εικόνα 3

Θα τα καταφέρουν ο Πέτρος και η Λένα να πείσουν την Πλαστικούρα ότι μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς συσκευασίες και πλαστικά μιας χρήσης; Μια ιστορία εξοικειωμένη με τα σύγχρονα προβλήματα, που σχολιάζει δημιουργικά την οικολογία, τα social media και την σημασία της ανακύκλωσης. Με έπαινο από τον 63ο λογοτεχνικό διαγωνισμό της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, η «Περιπέτεια της Πλαστικούρας» είναι ένα σπάνιο βιβλίο για «παιδια που νιώθουν πως μπορούν να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο».

Συγγραφέας: Μαρία Καριωτάκη
Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική
Εικονογράφηση: Μαρία Μανουρά
Τιμή: €9,00

«Η Δεσποινίς Ορθογραφία και η οικογένειά της»

10 νέα παιδικά βιβλία για το καλοκαίρι - εικόνα 4

Η ορθογραφία, εκ πρώτης όψεως, δεν μοιάζει με την καλύτερη ιδέα για παιχνίδι. Η δεσποινίς Ορθογραφία, ωστόσο, διηγείται συναρπαστικές και παράξενες ιστορίες, σκαρώνει τραγούδια και ποιήματα και γράμματα στον Άγιο Βασίλη. Και συνεχώς, μπλέκει σε καινούριες, διασκεδαστικές περιπέτειες μαζί με την οικογένειά της, τη γιαγιά της τη σοφή κυρία Γλώσσα, τη μαμά της την Αλφαβήτα, τα είκοσι τέσσερα αδερφάκια της, τον Βένιο Μολυβένιο και τον Άκη Γομάκη. Η δεσποινίς Ορθογραφία, πάνω απ’ όλα, «αγαπά όλα τα παιδιά, έστω και ανορθόγραφα», και μεταμορφώνει τελικά τους κανόνες γραμματικής στο πιο πρωτότυπο παιχνίδι.

Συγγραφέας: Χρήστος Μπουλώτης
Εκδόσεις: ΚΑΛΕΝΤΗΣ
Εικονογράφηση: Κώστας Θεοχάρης
Τιμή: €15,00

«Σούπερ Γκρανόλα»

10 νέα παιδικά βιβλία για το καλοκαίρι - εικόνα 5

Μια συμμορία τεσσάρων διαφορετικών γιαγιάδων αποφασίζουν να πάνε κόντρα σε αυτούς που τις αδικούν καθημερινά. Η Ελισσώ, η Πέρσα, η Αλκυόνη και η Ουρανία, βέβαια, δεν είναι συνηθισμένες γιαγιάδες. Τι κρύβεται κάτω από το πέπλο μυστηρίου που περιβάλλει τον Λυκαβηττό; Τι μπορεί να κάνει μια μαγική συνταγή από την Κόστα Ρίκα; Και βασικά τι είναι η σούπερ Γκρανόλα; Μετά το «Κάμπινγκ», η Νάντια Δρακούλα επισκέπτεται ξανά τον κόσμο της παιδικής λογοτεχνίας. Αυτή τη φορά, μας ξεναγεί στις γειτονιές της Αθήνας, με μια «υπερφυσική» περιπέτεια με δόσεις μαύρης κωμωδίας.

Για παιδιά ηλικίας 8+

Συγγραφέας: Νάντια Δρακούλα
Εκδόσεις: Ποταμός
Εξώφυλλο και εικονογράφηση: Ντανιέλα Σταματιάδη
Τιμή: €13,50

«Η Οδύσσεια σε Κόμικς»

10 νέα παιδικά βιβλία για το καλοκαίρι - εικόνα 6

Τα κόμικς είναι πάντα μια εναλλακτική για τα παιδιά που δυσανασχετούν με τον γραμμικό τρόπο ανάγνωσης. Η επιστροφή του θρυλικού Οδυσσέα στην Ιθάκη, παίρνει τη μορφή graphic novel, με μια σύγχρονη προσέγγιση, που κεντρίζει το ενδιαφέρον και διευρύνει τα όρια της φαντασίας. Μια δημιουργική και ευφάνταστη διασκευή του έπους, ιδανική πρώτη επαφή με τον ομηρικό ήρωα και τις περιπέτειές του, που θα εδραιώσει την καλή σχέση του παιδιού με το βιβλίο.

Για παιδιά ηλικίας 7-11

Συγγραφέας: Ράσελ Πάντερ
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Μετάφραση: Έρρικα Πάλλη
Εικονογράφηση: Φαμπιάνο Φιορίν
Τιμή: €8,91

«Υπόθεση Laurus και άλλες ιστορίες»

10 νέα παιδικά βιβλία για το καλοκαίρι - εικόνα 7

Τι καλύτερο για το καλοκαίρι από ένα ταξίδι στην Τήνο (έστω και λογοτεχνικό). Η Ρόζα Δελλατόλα, ένα έξυπνο και ανήσυχο κορίτσι, είναι μαθήτρια σε ένα παλιό μοναστήρι, με δασκάλες Ουρσουλίνες καλόγριες. Όταν το σχολείο της κινδυνεύσει να μετατραπεί σε εργοστάσιο ενέργειας, η Ρόζα θα προσπαθήσει να αποκαλύψει την πλεκτάνη. Σύμμαχοί της η βιβλιοθήκη του σχολείου, το διαδίκτυο και, κυρίως, το μυαλό της. Η Λώρη Κέζα μας διηγείται μια συναρπαστική περιπέτεια στο αγαπημένο της νησί. Η μικρή πρωταγωνίστρια, έχει κοφτερο μυαλό και δυναμικό ταμπεραμέντο, ωστόσο έχει να μάθει ακόμα πολλά: ξεκινώντας από την αξία της αληθινής φιλίας.

Για παιδιά ηλικίας 8-12

Συγγραφέας: Λώρη Κέζα
Εκδόσεις: Ποταμός
Εξώφυλλο: Κέλλυ Ματαθία Κόβο
Τιμή: €12,60

«Με δυνατή φωνή»

10 νέα παιδικά βιβλία για το καλοκαίρι - εικόνα 8

Ο Λούτσιο έχει ένα σπάνιο ταλέντο: έχει έναν ιδιαίτερο και συγκινητικό τρόπο να διαβάζει μεγαλόφωνα. Ώσπου, μια μέρα του προτείνουν να γίνει «εθελοντής αναγνώστης». Ο συγγραφέας Αντόνιο Φεράρα χτίζει πάνω στην δική του, επτάχρονη εμπειρία σε κοινότητα στέγασης ανηλίκων, μια σπουδαία ιστορία για τον εθελοντισμό και τη σημασία της ανάγνωσης ως μέσο κοινωνικής προσφοράς. Εξάλλου, όπως θα μάθει ο Λούτσιο, «Τα σημαντικότερα πράγματα δεν βρίσκονται μέσα στα βιβλία: βρίσκονται στην πραγματική ζωή». Το βιβλίο απέσπασε, φέτος, το βραβείο GIGANTE DELLE LANGHE.

Συγγραφέας: Αντόνιο Φεράρα
Εκδόσεις: ΚΑΛΕΝΤΗΣ
Μετάφραση: Άννα Παπασταύρου
Τιμή: €8,55

«Το Αιγαίο στις φλόγες»

10 νέα παιδικά βιβλία για το καλοκαίρι - εικόνα 9

Ο Ιούλιος Βερν έχει κάνει πολλά ταξίδια, από τον πυθμένα της θάλασσας μέχρι το κέντρο της Γης κι από τον γύρο του κόσμου μέχρι τα αστέρια. Σε αυτό το ταξίδι, προορισμός είναι η επαναστατημένη Ελλάδα του 1827. Ο Βερν διηγείται μια συναρπαστική περιπέτεια έρωτα και προδοσίας με φόντο το «Αρχιπέλαγος» -που πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε σαν όνομα για το Αιγαίο-. Τα βιβλία κλασικής λογοτεχνίας, ίσως, φοβίζουν τους γονείς που θέλουν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον μικρότερων παιδιών. Το στερεότυπο αυτό καταρρίπτεται από το έργο του Ιούλιου Βερν, του οποίου τα ταξίδια έχουν επιβάτες κάθε ηλικίας, δύο αιώνες τώρα.

Συγγραφέας: Ιούλιος Βερν
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Μετάφραση: Μυρσίνη Γκανά
Εικονογράφηση: Βασίλης Γρίβας
Τιμή: €12,96

«Η Αλεπού μοδίστρα»

10 νέα παιδικά βιβλία για το καλοκαίρι - εικόνα 10

Ένα ξεχωριστό βιβλίο για δύο λόγους. Αρχικά, αφηγείται την ξεχωριστή ιστορία της αλεπούς, περίφημης αλλά πονηρής μοδίστρας που διοικεί τον οίκο μόδας «Η Φουντωτή Ουρά» και δημιουργεί προβλήματα στο δάσος. Ωστόσο, υπάρχει κι ένας ακόμα λόγος, που κάνει αυτή την παιχνιδιάρικη ιστορία ξεχωριστή: όπως και τα άλλα βιβλία της σειρά «Τα όνειρα του Θοδωρή», έτσι και η «Αλεπού μοδίστρα» αποτελεί μια προσπάθεια ώστε να ενισχυθεί ο αγώνας ζωής που δίνει ο εικοσιπεντάχρονος Θοδωρής που πάσχει από τη θανατηφόρο νόσο Batten. Μέρος των εσόδων από τα βιβλία της σειράς διατίθενται για την κάλυψη της κοστοβόρας θεραπείας του Θοδωρή, και ως εκ τούτου η ιστορία της αλεπούς είναι πολλά περισσότερα από ένα παιδικό παραμύθι.

Συγγραφέας: Χριστίνα Ντούμα
Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική
Εικονογράφηση: Γιώτα Κοκκόση
Τιμή: 6,03 €

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Δύο παραστάσεις των Μορφών Έκφρασης κάνουν το καλοκαίρι των παιδιών μοναδικό

"Η μεγάλη γιορτή", που παίρνει έμπνευση από τον παραμυθά Αίσωπο, και το "Χέι-Χοπ! Παιχνίδια στη φάρμα", που απευθύνεται σε βρέφη και πολύ μικρά παιδιά, θα ταξιδέψουν τους μικρούς φίλους με τραγούδι και παιχνίδι στα μονοπάτια της φαντασίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/06/2023

Πειραιάς: Summer camp για παιδιά από 6 έως 14 ετών από την ΚΟ.Δ.Ε.Π.

Ψυχαγωγικές δραστηριότητες, ομαδικά παιχνίδια, εκδρομές στη φύση, επισκέψεις σε χώρους πολιτισμού, περιβαλλοντικές δράσεις, κατασκευές, αθλητικά δρώμενα, ανάμεσα στις δράσεις του φετινού summer camp.

Καλοκαίρι στο Μουσείο Νεώτερης Κεραμεικής

Τα παιδιά θα ανακαλύψουν τη μαγεία της κεραμικής τέχνης, θα δημιουργήσουν τα δικά τους κεραμικά, θα μάθουν για τα αγγεία και τις χρήσεις τους, θα παίξουν μουσικοκινητικά παιχνίδια, θα αφηγηθούν παραμύθια και θα γευτούν διαφορετικές τεχνικές και χρώματα.

Το πιο δημιουργικό καλοκαίρι για παιδιά στο τρίτο Art Summer Camp του Μικρού Νότου

Θεατρικό παιχνίδι, δραματοποίηση ιστοριών, ζωγραφική, κατασκευές, μουσική, παιχνίδια ανάπτυξης συναισθηματικής νοημοσύνης συνθέτουν, μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα για παιδιά 5-9 ετών, σχεδιασμένο από τη θεατρική ομάδα Μικρός Νότος.

Άνοιξαν οι εγγραφές στα καλοκαιρινά camps του Δήμου Αθηναίων για μαθητές δημοτικού

Τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε αθλητικές δραστηριότητες, δημιουργική απασχόληση και ολυμπιακά αθλήματα.

Εικαστικά εργαστήρια και διαδρομές στο φετινό Summer Camp του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή

Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την τέχνη εξερευνώντας παράλληλα τον Εθνικό Κήπο, το Καλλιμάρμαρο και το Ωδείο Αθηνών.

Θέατρο, μουσική και σινεμά στο 10ο summer camp για παιδιά και εφήβους από τις Μορφές Έκφρασης

Φέτος οι έφηβοι, μπορούν να επιλέξουν, εάν το επιθυμούν, να συμμετέχουν σε ειδικά τμήματα θεάτρου, μουσικής, κινηματογράφου.