Η Έρικα και το Ολοκαύτωμα

Ακολουθώντας την αληθινή ιστορία της Έρικας ενός μωρού που πετάχτηκε έξω από το τρένο στο δρόμο για το στρατόπεδο συγκέντρωσης από τη μητέρα του για να σωθεί, το βιβλίο της Ruth Vander Zee μιλά στα παιδιά για το Ολοκαύτωμα δια της απουσίας.

Η Έρικα και το Ολοκαύτωμα

Πώς μπορείς να μιλήσεις για το Ολοκαύτωμα; Από τη διάσημη ρήση του Αντόρνο «Μετά το Άουσβιτς, είναι βαρβαρότητα να γράφει κανείς ποίηση»που μας ξαναθύμισε ο Χρήστος Μήτσης στην κριτική του για το «Γιο του Σαούλ» (την ταινία που αντιμετώπισε με τολμηρό και αφηγηματικά ρηξικέλευθο τρόπο την πρόκληση κερδίζοντας κοινό και κριτικούς – ήταν μάλιστα και η δεύτερη καλύτερη ταινία της χρονιάς σύμφωνα με τους χρήστες του athinorama.gr), το ερώτημα παραμένει επίκαιρο για όσους δημιουργούς καταπιάνονται με ένα τέτοιο θέμα. Πόσο μάλλον όταν καλείσαι να μιλήσεις στα παιδιά.

Η Έρικα και το Ολοκαύτωμα - εικόνα 1

Επειδή όμως, δυστυχώς, σήμερα οι προεκτάσεις της ιστορίας παραμένουν επίκαιρες και τα παιδιά είναι πιο περίεργα από ποτέ για την πολιτική και τα ιστορικά τραύματα, είναι ενδιαφέρον που κυκλοφορούν βιβλία όπως η «Έρικα» που έρχονται να βοηθήσουν τους γονείς και να μιλήσουν με δημιουργικό τρόπο για όσα δεν πρέπει να ξεχαστούν.

Ακολουθώντας την αληθινή ιστορία της Έρικας ενός μωρού που πετάχτηκε έξω από το τρένο στο δρόμο για το στρατόπεδο συγκέντρωσης από τη μητέρα του για να σωθεί («Πηγαίνοντας προς το θάνατο η μητέρα μου με πέταξε πίσω στη ζωή»), το βιβλίο της Ruth Vander Zee μιλά για το Ολοκαύτωμα δια της απουσίας, με λίγα λόγια, συναίσθημα, παράθεση ιστορικών στοιχείων, και με τη βοήθεια της ατμοσφαιρικής και προφανώς ελλειπτικής εικονογράφησης του Roberto Innocenti και δίνει αφορμές για συζήτηση.

Από τις πάντα εξαιρετικές εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.
Τιμή: 14,90. Ηλικία: 9 +

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Πασχαλινές δράσεις για τα παιδιά και όλη την οικογένεια με ελεύθερη συμμετοχή

Εργαστήρια ζωγραφικής, κατασκευών, θεατρικής και εικαστικής αγωγής, μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα και πασχαλινές δράσεις που συνδυάζουν την παράδοση με τη δημιουργία και το παιχνίδι, ανάμεσα στις δράσεις που ετοιμάζει ο Δήμος Αθηναίων για όλες τις ηλικίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/04/2024

Οκτώ έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας μέσα από το θέατρο

Συγκεντρώνουμε και σας παρουσιάζουμε οκτώ ιστορίες από την πένα διεθνών συγγραφέων που έχουν γίνει θεατρικά και παίζονται στις παιδικές σκηνές της πόλης.

"Πες το ψέματα...": Το μουσικοθεατρικό παραμύθι των ContraTiempo φτάνει στο τέλος του

Το έργο σε κείμενο-σκηνοθεσία Γιώργου Αντωνόπουλου, που αφηγείται την προσπάθεια δύο παιδιών να σώσουν το πλανήτη από το ψέμα, ολοκληρώνει τον κύκλο του στο θέατρο Σταθμός.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά στον "Ελληνικό Κόσμο"

Αυτόν τον Μάιο, παιδιά προσχολικής ηλικίας 3-5 ετών αλλά και μεγαλύτερα παιδιά καλούνται να συμμετάσχουν στα δημιουργικά προγράμματα του πολιτιστικού κέντρου, παρέα με τους γονείς τους.

"Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ": Μαθαίνουμε πρώτοι τη νέα παιδική παράσταση του Άλφα-"Ληναίος-Φωτίου" για το 2024-25

Μετά το "Κοντά στις ράγιες", η παιδική σκηνή υποδέχεται τη μεταφορά ενός κλασικού βιβλίου με τις περιπέτειες ενός αγοριού στον Αμερικάνικο Νότο, σε σκηνοθεσία Γιώργου Τζαβάρα.

Μη χάσεις το πασχαλινό camp του Μουσείου Αλέκος Φασιανός

Το μουσείο διοργανώνει το δικό του χειροποίητο πασχαλινό καλάθι, αντλώντας έμπνευση από τα έργα του Αλέκου Φασιανού.

Ο Απρίλιος μήνας βιβλίου για τον ΟΣΔΕΛ

Καμπάνια ενημέρωσης για την έρευνα "Παιδί και ανάγνωση" και ανοιχτή εκδήλωση στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο "Μαρία Κάλλας".