Αναφορά για μια Ακαδημία

4

Η τρομερή αλληγορία του Κάφκα για την υποδούλωση στην ανθρώπινη κατάσταση ανεβαίνει σε μια σωματική περφόρμανς υψηλής έντασης και ακρίβειας, ως κομμάτι μιας ομαδικής τελετουργίας.

Αναφορά σε μια Ακαδημία Αντωνία Κάντα©

Η δουλειά του Σάββα Στρούμπου πάνω στο αφήγημα του Κάφκα προκύπτει -όπως όλες οι δουλειές του- από την ενδελεχή έρευνα στη μέθοδο που εξασκεί: δηλαδή από έναν τρόπο απόδοσης των κειμένων στηριγμένο στην ενέργεια και τη δυναμική του σώματος, της φυσικής παρουσίας του ηθοποιού, μέσα από την εξάσκηση του τρίπτυχου: σώμα-φωνή-αναπνοή, η οποία με τη σειρά της πυροδοτεί το νου και τον έμψυχο πυρήνα των ερμηνευτών. Πρόκειται για μία άκρως μελετημένη συνθήκη, στηριγμένη στη μέθοδο εκπαίδευσης των ηθοποιών που έχει αναπτύξει ο Θόδωρος Τερζόπουλος, με δάνεια και επιρροές από το ανατολικό θέατρο, από ανθρωπολογικές μελέτες, ομαδικές τελετουργικές πρακτικές και διδάγματα άλλων μεγάλων δασκάλων του παγκόσμιου θεάτρου.

Αναφορά σε μια Ακαδημία
Αντωνία Κάντα

Η επαφή με την παράσταση ίσως ξενίσει τον πρωτοερχόμενο σε επαφή μαζί της, μια που προϋποθέτει μία αντίστροφη από τη διαδικασία που χαρακτηρίζει το λογοκεντρικό θέατρο. Στην "Αναφορά για μια Ακαδημία" το κείμενο έχει πρωτίστως εν-σωματωθεί από τους ηθοποιούς, έχει γίνει σωματικό βίωμα και έπειτα εκφέρεται ως λόγος. Είναι μάλιστα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η συνάντηση αυτής της μεθόδου με το συγκεκριμένο κείμενο. Κι αυτό γιατί ο Κάφκα αφηγείται την ιστορία ενός πιθήκου που εξανθρωπίστηκε, ενός ζώου που αποφάσισε να υιοθετήσει ανθρώπινα χαρακτηριστικά, κινήσεις και συνήθειες, προκειμένου να διαφύγει από την καταναγκαστική φυλάκισή του. Ανάμεσα στην επιλογή του ζωολογικού κήπου ή του βαριετέ, επιλέγει το δεύτερο, και μετατρέπεται έτσι σε έναν περφόρμερ που εκθέτει το τραύμα του μπροστά στους θεατές.

Αναφορά σε μια Ακαδημία
Αντωνία Κάντα

Στην παράσταση, οι ηθοποιοί/περφόρμερς ακολουθούν αντίστροφη πορεία από αυτή του πιθήκου: είναι άνθρωποι, αλλά επιχειρούν να απεκδυθούν κατεστημένων συμπεριφορών και λειτουργιών και να πλησιάσουν, μέσω της σωματικής και φωνητικής φόρμας, ψυχοσωματικές λειτουργίες που βρίσκονται  σε ύπνωση στο σύγχρονο άνθρωπο. Έτσι, το κείμενο του Κάφκα αποδίδεται από την επταμελή ομάδα ως κομμάτι μιας ομαδικής τελετουργίας, όπου ένας-ένας οι ερμηνευτές αναλαμβάνουν ένα κομμάτι της αφήγησης -του λόγου, που έχει φιλτραριστεί όμως μέσα από τη σωματική ερμηνεία- και οι υπόλοιποι λειτουργούν ως ένα σώμα, δίνοντας περαιτέρω έκταση στην αφήγηση. Προκύπτει έτσι μία πλήρως συντονισμένη ομαδική περφόρμανς, που δίνει πραγματικό σώμα και ψυχή στην τρομερή αλληγορία του Κάφκα για την υποδούλωση στην ανθρώπινη κατάσταση - και μόνο σε κάποια σημεία θα μπορούσε να διατυπωθεί η επιφύλαξη πως η φόρμα δυσχεραίνει την πρόσληψη του κειμένου. Οι Έλλη Ιγγλίζ, Έβελυν Ασουάντ, Ρόζυ Μονάκη, Άννα Μαρκά-Μπονισέλ, Μπάμπης ΑλεφάντηςΓιάννης Γιαραμαζίδης και Ντίνος Παπαγεωργίου πάλλονται από ενέργεια με ερμηνείες που είναι ταυτόχρονα υπερβατικές όσο και απολύτως γειωμένες, σε απόλυτη επαφή με τον πυρήνα του κειμένου και τη δική τους ψυχοσωματική κατάσταση.

Περισσότερες πληροφορίες

Αναφορά για μια Ακαδημία

  • Δραματοποιημένο Διήγημα
  • Διάρκεια: 70 '

Ειρωνική αλληγορία για την εξέλιξη του πολιτισμού με πρωταγωνιστή έναν πίθηκο που παρουσιάζει σε μορφή περφόρμανς τον βίαιο εξανθρωπισμό του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

42 θεατρικές παραστάσεις που συνεχίζονται μετά το Πάσχα

Σημαντικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, η ελληνική δραματουργία σε πολλές διαφορετικές εκφάνσεις, ερευνητικό θέατρο, δικαστικό δράμα και μυστήριο, θέατρο έξω από το θέατρο και ιστορίες αληθινών προσώπων που ενέπνευσαν θεατρικά έργα. Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται στο σύνολο των θεατρικών παραστάσεων που συνεχίζονται μετά το Πάσχα, δίνοντάς μας μια ακόμα ευκαιρία για ανοιξιάτικες εξορμήσεις στη θεατρική Αθήνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
10/05/2024

"If I can not dance, I will not be a part of your revolution" δηλώνει η Μαρία Κολιοπούλου στο νέο της έργο

Στο νέο της χορογραφικό έργο μεγάλης κλίμακας, το ιδρυτικό μέλος της ομάδας Πρόσχημα συμπράττει με ερμηνεύτριες διαφορετικών ηλικιών και ικανοτήτων αναζητώντας την βαθιά απόλαυση της στιγμής.

"The last lunch" σερβίρει το πρώτο αγγλόφωνο θέατρο στην Ελλάδα

Το Theatre of the No, μετά την επιτυχία της παράστασης "Περιμένοντας τον Γκοντό", παρουσιάζει τη μουσική κωμωδία του Γιόελ Γούλφχαρτ σε σκηνοθεσία του Μάνου Τσότρα.

"Ηλικία και διακρίσεις" είναι το νέο θέμα του κύκλου συζητήσεων του Εθνικού

Σε συνέχεια της πρωτοβουλίας που πυροδοτεί τον διάλογο για φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα, έρχεται μία νέα συζήτηση με ελεύθερη είσοδο, όπου θα μιλήσουν μεταξύ άλλων η Μαριάννα Κάλμπαρη, η Αλίκη Αλεξανδράκη και ο Θέμης Πάνου.

To 3ο Φεστιβάλ σύγχρονου καλλιτεχνικού καμπαρέ έρχεται στο Red Jasper Cabaret Thatre

Το φεστιβάλ της καμπαρέ θεατρικής σκηνής της Κυψέλης είναι και πάλι εδώ για να προσφέρει στο κοινό δέκα ημέρες με παραστάσεις θεάτρου, χορού, cabaret acts, music performances, aerial acrobatics, drag performances και πολλά ακόμη.

Θέλω να σου κρατάω το χέρι

Οι σύγχρονες σχέσεις και οι ρόλοι των δύο φύλων μέσα σε αυτές απασχολούν το πρώτο θεατρικό έργο του Ιορδανίδη, που κινείται με άνεση στο είδος της δραμεντί και παρουσιάζεται σε ένα φυσικό όσο και προσωπικό ανέβασμα. | Powered by Uber

Η κασέτα

Ένα από τα σημαντικότερα έργα της Λούλας Αναγνωστάκη, και συνολικά της νεοελληνικής δραματουργίας, αποτυπώνει σχεδόν προφητικά, μέσα από μια οικογενειακή ιστορία, την Ελλάδα στο μεταίχμιο δύο εποχών. Ανεβαίνει από τον Μάνο Καρατζογιάννη σε μία προσεγμένη παράσταση με μερικές πολύ ωραίες ερμηνείες. | Powered by Uber