Χαλεπάς

3,5

Προσωπική και ιδιαιτέρως γοητευτική, παρά τις δραματουργικές αδυναμίες, σκηνική ανασύσταση της ζωής και της προσωπικότητας του σπουδαίου γλύπτη από την Τήνο.

Χαλεπάς

Ήδη από την πρώτη εικόνα, πριν από την έναρξη της παράστασης, αιχμαλωτίζει το βλέμμα μια σκηνή κατάφυτη με κυπαρίσσια, τα δέντρα που από την αρχαιότητα ακόμη, χάρη στη μυθολογία, θεωρούνταν πένθιμα, στόλιζαν τους νεκρούς και πλέον φυτεύονται σε κοιμητήρια (σκηνική εγκατάσταση της Έφης Μπίρμπα). Ένα τοπίο μνήμης είναι κι αυτό που συνθέτει η Αργυρώ Χιώτη σε αυτή την αναθηματική παράσταση στο γλύπτη Γιανούλη Χαλεπά, γι’ αυτό μην περιμένετε ρεαλισμό ούτε κάποια βιογραφία. Η υβριδική περφόρμανς που χρησιμοποιεί τραγούδι, πρόζα, μουσική και σωματική έκφραση μοιάζει να προσπαθεί να ανοίξει μια χαραμάδα στο μυαλό του Χαλεπά και να φανταστεί ποιες εικόνες και μνήμες τον κυρίευαν. Η Τήνος, ο νεανικός του έρωτας για τη Μαριγώ που στάθηκε καθοριστικός για την ψυχική του κατάρρευση, η επιδραστική παρουσία της μητέρας του και η δημιουργική ανάτασή του μετά το θάνατό της, ο εγκλεισμός στο ψυχιατρείο, η καλλιτεχνική αγωνία και η αδράνεια, σπαράγματα και στιγμιότυπα ζωής έρχονται στη σκηνή σαν σκόρπιες σελίδες ενός ημερολογίου. Πάνω σε αυτούς τους άξονες κινείται η χαλαρή δραματουργία του The Boy, με λίγα λόγια και τραγούδια που συμπληρώνουν την "ιστορία", ενώ το κείμενο της παράστασης δημιουργείται κυρίως από τις σκηνικές δράσεις, τη σωματική παρουσία των ερμηνευτών, το ηχητικό περιβάλλον και τη μουσική του Jan Van Angelopoulos.

Χαλεπάς
Ανδρέας Σιμόπουλος©

Είναι ενδιαφέρουσα η απόφαση της Χιώτη να δημιουργήσει ένα βασικό δίπολο επί σκηνής, μοιράζοντας το πρόσωπο του Χαλεπά σε δύο αντίρροπες δυνάμεις: η φυσική παρουσία του γλύπτη ερμηνεύεται από τον Σίμο Κακάλα, ενώ ο Αντώνης Μυριαγκός αναλαμβάνει ένα ρόλο που δείχνει να είναι ο εσώτερος εαυτός του, το υποσυνείδητο, οι δημιουργικές του δυνάμεις. Οι δύο άντρες βρίσκονται σε μια διαρκή πάλη, έως ότου το φινάλε, αφότου ο γλύπτης απελευθερωθεί από τα μητρικά δεσμά, τους φέρει σε γαλήνη, συμφιλίωση και από κοινού δημιουργία. Η διάδρασή τους μιλάει πιο εύγλωττα απ’ ό,τι το ίδιο το κείμενο, ενώ γύρω τους οι υπόλοιποι ερμηνευτές (Χαρά Κότσαλη, Γιώργος Νικόπουλος, Αλίκη Στενού, Δημήτρης Σωτηρίου, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη και η Αργυρώ Χιώτη) συνδιαμορφώνουν αυτό το τοπίο της μνήμης, ερμηνεύουν τα φωνητικά σύνολα και τα τραγούδια, σχηματίζουν γλυπτικές συνθέσεις, λειτουργώντας συχνά ως ένα σώμα, συμπληρώνουν τις δράσεις. Συμπορεύεται μαζί τους το ηχητικό περιβάλλον, ο αέρας που φυσάει μανιασμένα, οι δυνατοί κρότοι, στήνοντας στη σκηνή φευγαλέες αισθήσεις από την κυκλαδίτικη γενέτειρα του καλλιτέχνη και το εργαστήριο μαρμαρογλυπτικής μέσα στο οποίο μεγάλωσε. Παρά τις αδυναμίες της δραματουργίας, το αποτέλεσμα είναι γοητευτικό και η αίσθηση που κυριαρχεί είναι αυτή της ρευστότητας· τίποτα δεν  είναι συμπαγές (βρισκόμαστε, εξάλλου, σε ένα επίπεδο έξω από το ρεαλιστικό), κι εδώ η Χιώτη μοιάζει να λειτουργεί σαν τον Χαλεπά, στα χέρια του οποίου το βαρύ, άκαμπτο μάρμαρο μεταμορφωνόταν.

Περισσότερες πληροφορίες

Χαλεπάς

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 75 '

Η ζωή και το έργο του Τηνιακού γλύπτη ζωντανεύουν σε μια σύγχρονη μουσική τραγωδία με όχημα το ηχητικό περιβάλλον κι ένα βιότοπο από δέντρα που στήνεται εντός και εκτός σκηνής.

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Λεωφ. Συγγρού 107, Νέος Κόσμος
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
24/04/2024

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".

Δήμος Αβδελιώδης: "Στο θέατρο πάμε πρωτίστως για να νιώσουμε"

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης μιλά στο "α" με αφορμή την "Απολογία του Σωκράτη" που ανεβάζει στην αρχαία ελληνική γλώσσα (26-27/4) αλλά και το "Όνειρο στο κύμα / Έρως ήρως" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (29/4), που παρουσιάζονται στη νέα θεατρική σκηνή που φέρει το όνομά του στο ιστορικό Studio New Star Art Cinema.