Η μέθοδος Γκρόνχολμ

3

Σπιντάτη απόδοση ενός αβανταδόρικου, όλο σασπένς κειμένου που μιλάει για την ανηθικότητα της αγοράς εργασίας. Ο Γιάννης Μόσχος επιμελείται την αναβίωση της παράστασης του Θεάτρου Τέχνης και μας θυμίζει μια μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία.

Η μέθοδος Γκρόνχολμ

Η παράσταση που είχε σκηνοθετήσει το 2008 ο Διαγόρας Χρονόπουλος, και τώρα επιμελείται ο Γιάννης Μόσχος σε μια τιμητική αναβίωση στη μνήμη του, λόγω της τεράστιας απήχησής της έμεινε στο ρεπερτόριο του Θεάτρου Τέχνης για έξι σεζόν. Λογικό, αφού αφορά ένα έργο του 21ου αιώνα (2003) που μιλάει για ένα καίριο θέμα, ειδικά αν ιδωθεί υπό το πρίσμα της αμφισβήτησης των σύγχρονων καπιταλιστικών όρων στην αγορά εργασίας.

Ο Γκαλθεράν, επιθυμώντας να μιλήσει για την ηθική που διέπει –ή δεν διέπει– τις εργασιακές σχέσεις, μεταχειρίστηκε ένα έξυπνο εύρημα κι εξασφάλισε για το έργο του βέβαιη επιτυχία: στη «Μέθοδο Γκρόνχολμ» η συνέντευξη τεσσάρων υποψηφίων για τη θέση του διευθυντή μάρκετινγκ σε μια πολυεθνική παίρνει μορφή «πειράματος», με μια σειρά ψυχολογικών δοκιμασιών από τις οποίες θα προκύψει ο καταλληλότερος.

Η μέθοδος Γκρόνχολμ - εικόνα 1

Οι συγκρούσεις των τεσσάρων διαφορετικής ιδιοσυγκρασίας χαρακτήρων, οι δοκιμασίες στις οποίες υποβάλλονται, οι ανατροπές και το απρόβλεπτο φινάλε είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία στηρίζει τη σπιντάτη αναβίωση ο Μόσχος, έχοντας στο πλευρό του τους περισσότερους από τους συντελεστές του πρώτου ανεβάσματος. Το ψυχρό σκηνικό του Γιώργου Γαβαλά, με τα φωτιστικά (Λευτέρης Παυλόπουλος) και ηχητικά (Σταύρος Γασπαράτος) εφέ να εντείνουν το κλίμα του σασπένς, δημιουργεί το κατάλληλο κλειστοφοβικό πλαίσιο στο οποίο κινούνται με άνεση οι ηθοποιοί. Οι Βίκυ Παπαδοπούλου, Χρήστος Σαπουντζής και Πέτρος Λαγούτης έχουν την εμπειρία της πρώτης παράστασης, όμως και ο Ορφέας Αυγουστίδης καταφέρνει μια πολύ ωραία ερμηνεία στον ξεχωριστής σημασίας, γεμάτο κυνισμό ρόλο του.

ΑΝΕΣΙΣ Λεωφ. Κηφισίας 14, Αμπελόκηποι, 2107718943. Διάρκεια: 100΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Η μέθοδος Γκρόνχολμ

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 100 '

Η παράσταση ανεβαίνει με βάση τη σκηνοθεσία του Διαγόρα Χρονόπουλου, δώδεκα χρόνια μετά την πρώτη της παρουσίαση, και την επιμέλεια του Γιάννη Μόσχου. Αφορά τέσσερις υποψηφίους για μια διευθυντική θέση και τη σαδιστικά μεθοδευμένη συνέντευξη στην οποία υποβάλλονται.

Άνεσις

Λεωφ. Κηφισίας 14

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Αποκλειστικό: "Η ομολογία της 4ης Ιανουαρίου" μεταμορφώνει τη σκηνή σε δικαστική αίθουσα και το κοινό σε ενόρκους

Η νέα παράσταση των Αγνής και Χάρη Χιώτη που έρχεται τη νέα σεζόν 2025-26 βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, αντλώντας έμπνευση από το κλασικό μυθιστόρημα "Η Τες των Ντ’ Έρμπερβιλ".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/07/2025

Το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης οργανώνει την πρώτη του θεατρική κατασκήνωση

Μια θεατρική κολλεκτίβα για επαγγελματίες της σκηνικής πράξης με την καθοδήγηση των Ανέστη Αζά, Χρήστου Θεοδωρίδη και Κώστα Παπακωνσταντίνου.

Ουαζντί Μουαουάντ: "Η ιστορία της Ευρώπης είναι και μια ιστορία συλλογικών τραυμάτων"

Μιλήσαμε με τους συντελεστές της πολυαναμενόμενης διεθνούς συμπαραγωγής, "Ο όρκος της Ευρώπης", που θα φέρει τον Γαλλοκαναδέζο συγγραφέα και σκηνοθέτη και τη Ζιλιέτ Μπινός στην ορχήστρα της Επιδαύρου.

Αποκλειστικό: "Η Τελευταία Έξοδος - Ρίτα Χέιγουορθ" για πρώτη φορά στο θέατρο

Η θεατρική μεταφορά του "The Shawshank Redemption" του Στίβεν Κινγκ ζωντανεύει τη σεζόν 2025-26 από μια ομάδα καταξιωμένων ηθοποιών και δημιουργών στο θέατρο Άνεσις.

Τα Μπαλέτα Μπεζάρ της Λωζάνης τιμούν τον Μίκη Θεοδωράκη στο Ηρώδειο

Το φημισμένο συγκρότημα χορού που αποτελεί σημείο αναφοράς για την τέχνη του χορού, επιστρέφει στον τόπο που αγάπησε ο δημιουργός τους, Μορίς Μπεζάρ, για μία ξεχωριστή παράσταση των "7 ελληνικών χορών" στο Ηρώδειο.

Αντιγόνη είδες; Κι αν ναι, πρόσεξες κι εσύ κάποια "ανησυχητική δυσαναλογία";

Σκέψεις με αφορμή την πρεμιέρα του Φεστιβάλ Επιδαύρου και την "ανησυχητική δυσαναλογία" του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού (και τουρισμού).

Εθνικό Θέατρο: Ξεκίνησε η προκράτηση θέσεων για τη παράσταση "Θραύσματα: Ευριπίδης"

Η παράσταση που συνδέει την αρχαιολογία και το θέατρο ανοίγει θέσεις για το κοινό σε αρχαία θέατρα της χώρας.