Οι λαντζέρηδες

3

Τρεις λαντζέρηδες στο υπόγειο ενός πολυτελούς εστιατορίου στοχάζονται πάνω στο νόημα της δουλειάς τους και της ίδιας της ζωής, σε αυτήν τη μαύρη κωμωδία για την πάλη των τάξεων που μας συστήνει η Ελένη Σκότη.

Οι λαντζέρηδες

Στα έγκατα ενός υπερπολυτελούς εστιατορίου διαδραματίζεται όλη η δράση του πρωτοπαρουσιαζόμενου στην Ελλάδα έργου του Καναδού συγγραφέα («The dishwashers», 2005), εκεί όπου τρεις λαντζέρηδες φροντίζουν να επιστρέφουν τα χρησιμοποιημένα πιάτα πεντακάθαρα στην κουζίνα για να σερβιριστούν εκ νέου. Ο ανήλιαγος χώρος που τους αναλογεί και η μακριά σκάλα στο βάθος δεν επιτρέπουν αμφιβολίες: ο κόσμος είναι χωρισμένος στα δύο, στους προνομιούχους «επάνω» και στους «κάτω» που τους υπηρετούν. Παρά την πολεμική θεματολογία, το έργο δεν χάνει το στοίχημα της θεατρικότητας, καθώς δεν κραυγάζει με στείρο ύφος τους ταξικούς προβληματισμούς του, αλλά τους υφαίνει στο είδος μιας δραματικής κωμωδίας.

Αντιστοίχως τα πρόσωπα, δηλαδή οι τρεις άντρες, διαφορετικής ηλικίας και οπτικής απέναντι στην εργασιακή τους κατάσταση, δεν χρησιμοποιούνται ως ιδεολογικά φερέφωνα, αλλά είναι αυτόφωτοι χαρακτήρες κι έχουν σκηνικό ενδιαφέρον. Όλοι μαζί, μάλιστα, δημιουργούν μια δεύτερη ιεραρχική κλίμακα, κι εδώ ο συγγραφέας μάς κλείνει το μάτι: ακόμη και στους μη προνομιούχους «κάτω» κάποιοι αναλαμβάνουν ρόλο αφεντικού. Το έργο δομείται πάνω στους χαρακτήρες και στη σκηνική τους διάδραση και μεταχειρίζεται κυρίως το χιούμορ, που αφήνει μια πικρή γεύση, καθώς το τέλος μάς βρίσκει με την επίγνωση πως το παιχνίδι ανάμεσα στους «επάνω» και τους «κάτω» θα συνεχίζεται απαράλλακτο.

Οι λαντζέρηδες - εικόνα 1

Οι χαρακτήρες, η μεταξύ τους σχέση και το πικρό χιούμορ δίνουν το στίγμα και στην ανθρωποκεντρική παράσταση της Ελένης Σκότη, που εστιάζει και δίνει χώρο στις ερμηνείες. Οι μικρές, σαν ιντερμέδια, στιγμές από την εργασιακή τους ρουτίνα είναι ωραίες και η παράσταση θα κέρδιζε αν δινόταν περισσότερη έμφαση σε αυτό το κομμάτι, δηλαδή στην ανάδειξη της επαναληπτικότητας που εγκλωβίζει τους τρεις άντρες. Η βασική τριάδα των ηθοποιών κερδίζει το στοίχημα: ο Τάσος Κωστής ερμηνεύει με ζήλο τον Ντέσλερ, τον «παλιό» που πρεσβεύει πως η δουλειά τους αποτελεί έναν μέγιστης σημασίας κρίκο στη λειτουργική αλυσίδα του εστιατορίου, και φωτίζει παράλληλα την κωμική πλευρά του χωρίς να τον προδίδει.

Ο Κώστας Λάσκος είναι απολαυστικός και καίριος στον ρόλο του γηραιού Μος, που έχει φάει τη ζωή του στο μίζερο υπόγειο και με όπλα τον κυνισμό, το αφοριστικό χιούμορ και το... ασταμάτητο κάπνισμα επιχειρεί να κρύψει τη ματαίωση που νιώθει ως παροπλισμένος, αναλώσιμος κρίκος της εργασιακής αλυσίδας. Ο Γιάννης Σαρακατσάνης σωματοποιεί με την αμηχανία του τη διάθεση του Έμετ, του νεότερου υπαλλήλου, που μέχρι πρόσφατα ανήκε στον «επάνω» κόσμο και ως εκ τούτου αρνείται να συμβιβαστεί με τη νέα του κατάσταση. Περισσότερο διεκπεραιωτικός εμφανίζεται ο Αλέξανδρος Μανωλίδης, τυποποιώντας τον –κατά πολύ μικρότερο– ρόλο του Μπάροουζ, του τελευταίου υπαλλήλου που έρχεται προς αντικατάσταση του Έμετ. Το σκηνικό του Γιώργου Χατζηνικολάου αποτυπώνει εύστοχα την εγκατάλειψη που αποπνέει το μουχλιασμένο υπόγειο, αλλά μια πιο κλειστοφοβική αίσθηση θα ήταν καλοδεχούμενη.

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ Ευμολπιδών 45, Γκάζι, 2103464380. Διάρκεια: 100΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Οι λαντζέρηδες

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 100 '

Η μαύρη κωμωδία του Καναδού πολυβραβευμένου συγγραφέα, η οποία γράφτηκε το 2005, δείχνει με σαρκαστικό τρόπο πώς λειτουργούν οι σύγχρονες κοινωνίες.

Σύγχρονο Θέατρο

Ευμολπιδών 45

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Θέατρο Tempus Verum: Με ανατρεπτικό ρεπερτόριο τη νέα σεζόν 2022-23

Με σύγχρονη ματιά και νέους δημιουργούς μπαίνει στον θεατρικό χειμώνα ο θεατρικός οργανισμός του Κεραμεικού.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
02/10/2022

Το Εθνικό Θέατρο συζητάει για το #MeToo

"Το ελληνικό θέατρο στην εποχή του #MeToo" είναι το θέμα της πρώτης συζήτησης που διοργανώνει φέτος η πρώτη σκηνή της χώρας, με στόχο να θέσει επί τάπητος φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία και την τέχνη.

"The Music Critic": Αυτή την παράσταση ποιος θα τολμήσει να την κρίνει;

Ο αστέρας του Χόλιγουντ Τζον Μάλκοβιτς συνοδευόμενος από ένα εξαιρετικό μουσικό σύνολο, πρωταγωνιστεί στο "The Music Critic" Αλεξέι Ιγκούντεσμαν, μια υβριδική και σαρκαστικά απολαυστική μουσικοθεατρική παράσταση.

Η "Ζιζέλ" από την Οδησσό στη σκιά της Ακρόπολης

Το όνειρο κάθε χορεύτριας είναι να ερμηνεύσει τη "Ζιζέλ" του Αντόλφ Αντάμ. Το χορογραφικό αριστούργημα της ρομαντικής περιόδου, ζωντανεύει από το Μπαλέτο και την Ορχήστρα της Εθνικής Όπερας της Οδησσού στο Ηρώδειο, την πρώτη μέρα του Οκτωβρίου.

Έχει φώς η σκιά; Η Αλεξάνδρα Καζάζου απαντά στο Θησείον

Μία θεατρική παράσταση βασισμένη στο έργο του Αlbert Camus "Ο Ξένος" από την Transatlantic Group παρουσιάζεται στο Θησείον - Ενα θέατρο για τις τέχνες.

"Μπεντ": Έρχεται το σπουδαίο έργο του Μάρτιν Σέρμαν στο θέατρο Χώρα

Το αριστούργημα του αμερικανού συγγραφέα που έχει ως θέμα τον απαγορευμένο έρωτα δύο ανδρών στη ναζιστική Γερμανία ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια.

Στην "Κόκκινη κλωστή" "συνεργάζονται" αντικείμενα κοινής χρήσης και μουσικές νότες

Η ιστορία της απόδρασης μιας γυναίκας από το αφιλόξενο Εδώ και Τώρα και ο πολυτάραχος βίος της ξετυλίγονται σαν όνειρο σε μια μοναδική περφόρμανς.