Η τραγική ιστορία του Άμλετ, ενός πρίγκιπα της Δανίας

2,5

Ενδιαφέρουσα αλλά άνιση σκηνική δοκιμασία πάνω στο σπουδαίο σαιξπηρικό κείμενο· η αφοσίωση της ομάδας προδιαθέτει για συμπύκνωση και σαφέστερη στόχευση του εγχειρήματος.

Η τραγική ιστορία του Άμλετ, ενός πρίγκιπα της Δανίας

Είναι κοινώς αποδεκτό και εμπράκτως αποδεδειγμένο πως όσο σπουδαιότερο είναι ένα έργο τόσο μεγαλύτερο πεδίο πειραματισμών προσφέρει. Γι’ αυτό άλλωστε αυτοί αφορούν κυρίως έργα του αρχαίου δράματος και του Σαίξπηρ. Ειδικά ο «Άμλετ», που φαίνεται να έχει πει τα πάντα για την εξουσία, τον έρωτα, τη ζωή και τον θάνατο, πώς να μη γεννάει δεκάδες, διαφορετικές μεταξύ τους αναγνώσεις;

Ο Έκτορας Λυγίζος έσκυψε με έγνοια πάνω του, εστιάζοντας μάλλον στην υπαρξιακή διάσταση. Η παράστασή του αναδίδει την αγωνία καταβύθισης κατ’ αρχήν στην προσωπικότητα του Άμλετ –αυτού του νέου που διακατέχεται από πυρετώδεις σκέψεις αλλά δρα ελάχιστα–, ενώ παράλληλα εισάγει ένα μοτίβο εσωτερικής αμφιβολίας στις ενέργειες των προσώπων. Συνολικά, όμως, δεν αρθρώνει μια σαφή σκέψη απέναντι στο έργο, πλην της ομαδικής δοκιμασίας με αυτό και έτσι, παρά τις επιμέρους ωραίες ιδέες, το εγχείρημα παραδίδεται θολό.

Η τραγική ιστορία του Άμλετ, ενός πρίγκιπα της Δανίας - εικόνα 1

Σημαντικό μερίδιο ευθύνης έχει πιθανόν το γεγονός πως ο Λυγίζος ανέλαβε τρία πόστα (διασκευή, σκηνοθεσία, κεντρικό ρόλο) και μάλιστα σε ένα έργο πραγματικό «ναρκοπέδιο». Το κείμενο υπέστη μεν την απαραίτητη διασκευή ώστε να είναι ευσύνοπτο σε διάρκεια, αλλά τα σημεία που κρατήθηκαν δεν λειτουργούσαν πάντα προς κάποια ερμηνευτική κατεύθυνση παρά μόνο ως αφορμές για δοκιμή (αφού, π.χ., η σκηνοθεσία αποφάσισε να αποσιωπήσει το ρόλο που επιτελούν ο Ρόζενκραντς και ο Γκίλντενστερν, δεν υπήρχε λόγος να τους εμφανίσει επί σκηνής), ενώ συνολικά η παράσταση έδειξε υπερβάλλοντα ζήλο να καταπιέσει κάθε δυνατή κορύφωση.

Η εξαιρετική υποκριτική παρουσία θα πρέπει, ωστόσο, να επισημανθεί: ο Άμλετ του Λυγίζου φανέρωνε επίπονη ερμηνευτική δουλειά, η Δήμητρα Βλαγκοπούλου έπλασε μια αξιοσημείωτη Οφηλία πέρα από κάθε ωραιοποιημένη τυποποίηση και οι Αινείας Τσαμάτης, Άρης Μπαλής, Ηρώ Μπέζου και Κωνσταντίνος Ζωγράφος ανταποκρίθηκαν ικανότατα στους διπλούς ρόλους τους.

ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ) Αντισθένους 7 & Θαρύπου, 2109212900. Διάρκεια: 110΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Η τραγική ιστορία του Άμλετ, ενός πρίγκιπα της Δανίας

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 120 '

Έχουμε έναν εαυτό που συλλογίζεται, αφηγείται και καθοδηγεί κι έναν που δρα και βιώνει. Πάνω σε αυτήν τη σύγκρουση χτίζεται και η συγκεκριμένη διασκευή του πιο αινιγματικού σαιξπηρικού έργου.

Θέατρο του Νέου Κόσμου

Αντισθένους 7 & Θαρύπου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.