Η αρχή του Αρχιμήδη

3

Το σύγχρονης προβληματικής κείμενο και η σπουδαία ερμηνεία του Μιχάλη Συριόπουλου τοποθετούν την παράσταση στις πιο πολυσυζητημένες της φετινής σεζόν και ως ένα βαθμό απαλείφουν τις ανισότητές της.

Η αρχή του Αρχιμήδη

Το σύγχρονης προβληματικής κείμενο και η σπουδαία ερμηνεία του Μιχάλη Συριόπουλου τοποθετούν την παράσταση στις πιο πολυσυζητημένες της φετινής σεζόν και ως ένα βαθμό απαλείφουν τις ανισότητές της.

Πίσω από τον τίτλο που αφορά ένα νόμο της φυσικής κρύβεται μια ιστορία πιθανής σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκου: ένας δάσκαλος κολύμβησης (Μιχάλης Συριόπουλος) αντιμετωπίζει την κατηγορία ότι φίλησε στο στόμα έναν από τους μαθητές του στην προσπάθειά του να τον ενθαρρύνει. Η υπόθεση οργανώνεται ώστε να φωτιστούν επιμέρους οπτικές γωνίες –της διευθύντριας του κολυμβητηρίου (Μαρία Φιλίνη), του δεύτερου δασκάλου (Γιάννης Σοφολόγης), ενός πατέρα (Σεραφείμ Ράδης)– που χρησιμεύουν ως τροφή για σκέψη αλλά όχι για να βοηθήσουν την οριστική κρίση, καθώς ο συγγραφέας επιλέγει να μην αποσαφηνίσει την αθωότητα ή την ενοχή του ήρωα.

Η αρχή του Αρχιμήδη - εικόνα 1

Ο τρόπος που δομεί την ιστορία του έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και προσθέτει πόντους στο έργο: κάθε σκηνή διακόπτεται για να ακολουθηθεί από την επόμενη που όμως δεν πιάνει το νήμα της υπόθεσης από εκεί που είχε μείνει αλλά την πάει ένα στάδιο πριν για να παραθέσει τι είχε προηγηθεί. Αυτή η μη γραμμική αφήγηση δεν εξάπτει απλώς το ενδιαφέρον του θεατή αλλά τον βάζει σε μια συνεχή επαναδιαπραγμάτευση των δεδομένων.

Η παράσταση δικαιώνεται απολύτως με την ερμηνεία του Μιχάλη Συριόπουλου. Ο ήρωας που υποδύεται δεν είναι ένας δάσκαλος με «πολιτικά ορθή» συμπεριφορά, οι απόψεις του είναι παρεξηγήσιμες και οι κατηγορίες εναντίον του θα μπορούσαν να ευσταθούν· ο ηθοποιός επιτυγχάνει μια πραγματικά αξιοσημείωτη δουλειά στο πλάσιμο αυτού του χαρακτήρα, διεκδικώντας την αθωότητά του και, ταυτόχρονα, παρουσιάζοντας ανάγλυφα τις πτυχές της προσωπικότητάς του. Φαίνεται, όμως, να μένει μόνος δίπλα στις μέτριες παρουσίες των υπόλοιπων, που εμφανίζονται κάπως αμήχανοι. Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ερέθισε τις αισθήσεις μας (η σκηνή κατακλύζεται από ήχους παιδικών φωνών και παφλασμών, η χρήση του σκηνικού ξαφνιάζει), όμως η δουλειά με τους ηθοποιούς παρουσιάζεται άνιση.

SKROW Αρχελάου 5, Παγκράτι, 2107235842. Διάρκεια: 80΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Η αρχή του Αρχιμήδη

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 80 '

Ένα σύγχρονο ισπανικό έργο στο οποίο μια αθώα κίνηση ενθάρρυνσης από έναν δάσκαλο οδηγεί σε μια αλληλουχία εκρηκτικών αντιδράσεων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
25/04/2024

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".