Η αρχή του Αρχιμήδη

3

Το σύγχρονης προβληματικής κείμενο και η σπουδαία ερμηνεία του Μιχάλη Συριόπουλου τοποθετούν την παράσταση στις πιο πολυσυζητημένες της φετινής σεζόν και ως ένα βαθμό απαλείφουν τις ανισότητές της.

Η αρχή του Αρχιμήδη

Το σύγχρονης προβληματικής κείμενο και η σπουδαία ερμηνεία του Μιχάλη Συριόπουλου τοποθετούν την παράσταση στις πιο πολυσυζητημένες της φετινής σεζόν και ως ένα βαθμό απαλείφουν τις ανισότητές της.

Πίσω από τον τίτλο που αφορά ένα νόμο της φυσικής κρύβεται μια ιστορία πιθανής σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκου: ένας δάσκαλος κολύμβησης (Μιχάλης Συριόπουλος) αντιμετωπίζει την κατηγορία ότι φίλησε στο στόμα έναν από τους μαθητές του στην προσπάθειά του να τον ενθαρρύνει. Η υπόθεση οργανώνεται ώστε να φωτιστούν επιμέρους οπτικές γωνίες –της διευθύντριας του κολυμβητηρίου (Μαρία Φιλίνη), του δεύτερου δασκάλου (Γιάννης Σοφολόγης), ενός πατέρα (Σεραφείμ Ράδης)– που χρησιμεύουν ως τροφή για σκέψη αλλά όχι για να βοηθήσουν την οριστική κρίση, καθώς ο συγγραφέας επιλέγει να μην αποσαφηνίσει την αθωότητα ή την ενοχή του ήρωα.

Η αρχή του Αρχιμήδη - εικόνα 1

Ο τρόπος που δομεί την ιστορία του έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και προσθέτει πόντους στο έργο: κάθε σκηνή διακόπτεται για να ακολουθηθεί από την επόμενη που όμως δεν πιάνει το νήμα της υπόθεσης από εκεί που είχε μείνει αλλά την πάει ένα στάδιο πριν για να παραθέσει τι είχε προηγηθεί. Αυτή η μη γραμμική αφήγηση δεν εξάπτει απλώς το ενδιαφέρον του θεατή αλλά τον βάζει σε μια συνεχή επαναδιαπραγμάτευση των δεδομένων.

Η παράσταση δικαιώνεται απολύτως με την ερμηνεία του Μιχάλη Συριόπουλου. Ο ήρωας που υποδύεται δεν είναι ένας δάσκαλος με «πολιτικά ορθή» συμπεριφορά, οι απόψεις του είναι παρεξηγήσιμες και οι κατηγορίες εναντίον του θα μπορούσαν να ευσταθούν· ο ηθοποιός επιτυγχάνει μια πραγματικά αξιοσημείωτη δουλειά στο πλάσιμο αυτού του χαρακτήρα, διεκδικώντας την αθωότητά του και, ταυτόχρονα, παρουσιάζοντας ανάγλυφα τις πτυχές της προσωπικότητάς του. Φαίνεται, όμως, να μένει μόνος δίπλα στις μέτριες παρουσίες των υπόλοιπων, που εμφανίζονται κάπως αμήχανοι. Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ερέθισε τις αισθήσεις μας (η σκηνή κατακλύζεται από ήχους παιδικών φωνών και παφλασμών, η χρήση του σκηνικού ξαφνιάζει), όμως η δουλειά με τους ηθοποιούς παρουσιάζεται άνιση.

SKROW Αρχελάου 5, Παγκράτι, 2107235842. Διάρκεια: 80΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Η αρχή του Αρχιμήδη

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 80 '

Ένα σύγχρονο ισπανικό έργο στο οποίο μια αθώα κίνηση ενθάρρυνσης από έναν δάσκαλο οδηγεί σε μια αλληλουχία εκρηκτικών αντιδράσεων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Καλλιτεχνικά επαγγέλματα: ΥΠΠΟΑ και ΥΠΕΠΘ δημιουργούν 3 ομάδες εργασίας για την καλλιτεχνική εκπαίδευση

Έργο των τριών ομάδων είναι η εκπόνηση αναλυτικών προτάσεων για τη δημιουργία δημόσιας πανεπιστημιακού επιπέδου σχολής στις παραστατικές τέχνες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/02/2023

Showcase Ελληνικής δημιουργίας: Η νέα πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου

Πάνω από δέκα νέες παραστάσεις με θέματα που ενδιαφέρουν τη διεθνή σκηνή τέχνης εγκαινιάζουν το "Showcase", τη νέα πλατφόρμα του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου που παρουσιάζει την ελληνική δημιουργία σε σημαντικούς εκπροσώπους διεθνών Φεστιβάλ και πολιτιστικών φορέων.

Το βραβευμένο "Γκιακ" του Δημοσθένη Παπαμάρκου στο θέατρο 104

Δια χειρός Κωνσταντίνου Ντέλλα θα δούμε ένα από τα σημαντικότερα δείγματα νεοελληνικής λογοτεχνίας στη σκηνή.

2023 Ελευσίς: Έλληνες και διεθνείς σκηνοθέτες στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Κάτω από τον συνολικό τίτλο "Μυστήρια μετάβασης", ένα μωσαϊκό δράσεων που συμπεριλαμβάνουν τις παραστατικές τέχνες μάς μυεί στη μεγάλη γιορτή του 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Αυτές είναι οι παραστάσεις και οι Έλληνες και ξένοι σκηνοθέτες που συμμετέχουν.

Ο Γιώργος Χρυσοστόμου στις πρώτες φωτογραφίες από την "Άνοδο του Αρτούρο Ούι"

Αυτός είναι ο σκοτεινός χαρακτήρας που ερμηνεύει ο ταλαντούχος ηθοποιός στην παράσταση που σκηνοθετεί ο Άρης Μπινιάρης πάνω στο έργο του Μπρεχτ στον νέο και ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό θεατρικό χώρο Ark στην Κυψέλη.

"Διαβάστηκε...": Σύγχρονη ελληνική κωμωδία για την περιπλοκότητα των σχέσεων

Στο Red Jasper Cabaret Theatre ανεβαίνει ένα σύγχρονο ελληνικό έργο που σχολιάζει παιχνιδιάρικα την περιπλοκότητα των ερωτικών και φιλικών σχέσεων.

Το Άρμα Θέσπιδος καλεί σε ακρόαση νέους ηθοποιούς

Ηθοποιούς σκηνικής ηλικίας 25-30 ετών, για την επερχόμενη θεατρική παραγωγή "Του Κουτρούλη ο Γάμος" του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή, σε σκηνοθεσία Χρήστου Στρέπκου αναζητά το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας.