Τα δάση στα γόνατα

2,5

Η γραφή του Άκη Δήμου και ο ψυχισμός που αποτυπώνεται σ’ αυτήν έγινε ο οδηγός για τον Γιάννη Σκουρλέτη στη σκηνική προσέγγιση του έργου, που γράφτηκε με αφετηρία το μυθιστόρημα «Ο Παλαιός των Ημερών» του Παύλου Μάτεσι.

Τα δάση στα γόνατα

Η γραφή του Άκη Δήμου και ο ψυχισμός που αποτυπώνεται σ’ αυτήν έγινε ο οδηγός για τον Γιάννη Σκουρλέτη στη σκηνική προσέγγιση του έργου, που γράφτηκε με αφετηρία το μυθιστόρημα «Ο Παλαιός των Ημερών» του Παύλου Μάτεσι. Παγανισμός και χριστιανισμός συναντιούνται σε μια αφήγηση που εμπεριέχει την πίστη στον Θεό, τη θυσία, τον έρωτα και το θαύμα. Με «Τα δάση στα γόνατα» ο Σκουρλέτης προχωρά στην ανάλυση χαρακτήρων που συναντάς σε κάθε ελληνική κοινωνία και οι οποίοι αντικατοπτρίζουν διαχρονικές παθογένειες του τόπου μας. Μας ταξιδεύει, λοιπόν, με διάθεση ποιητική, στην Αρκαδία του 19ου αιώνα, συστήνοντάς μας τέσσερις ήρωες, τον θαυματοποιό Ελισσαίο (Νέστορας Κοψιδάς), τον όμορφο χωρικό με το όνομα Ζάγρος (Ντένης Μακρής), την ταλαιπωρημένη γυναίκα του Ελένη (Πηνελόπη Τσιλίκα) και τον αριβίστα πλανόδιο θεατρίνο Τιμολέοντα (Αλέκος Συσσοβίτης).

Ο Σκουρλέτης παραμένει μάγος στη δημιουργία μυσταγωγικής ατμόσφαιρας, αγκαλιάζοντας λυρικά τα ξεσπάσματα οδύνης και έρωτα πάνω στη σκηνή, ενώ η ψυχική σύνδεση με τους χαρακτήρες χάνεται από κάποια στιγμή και μετά κι ας υπάρχει μια ερμηνευτική ομοιογένεια. Ερμηνευτικά, τα πάντα μοιάζουν περισσότερο σχηματικά, ενώ ο θεατής δεν εισπράττει τελικά την υψηλή ένταση των δυναμικών σχέσεων ανάμεσα στους ήρωες. Επιπλέον, ο συνδυασμός εικαστικότητας και ποιητικής φόρμας στη δραματουργική επεξεργασία της παράστασης νιώσαμε να δημιουργεί ένα απροσπέλαστο τείχος ανάμεσα στο κοινό και τους χαρακτήρες.

ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Αντισθένους 7 & Θαρύπου, Φιξ, 2109212900. Διάρκεια: 70΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Τα δάση στα γόνατα

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 75 '

Με αφετηρία ένα επεισόδιο από τον «Παλαιό των ημερών» του Παύλου Μάτεσι, ο Δήμου εξιστορεί τη ζωή στην ορεινή Αρκαδία των τελών του 19ου αιώνα.

Θέατρο του Νέου Κόσμου

Αντισθένους 7 & Θαρύπου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Θέατρο Σταθμός: Συνεχίζει με φόρα και το Μάιο

Συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους και μετά τις διακοπές του Πάσχα τέσσερις παραγωγές, ενώ το θέατρο φιλοξενεί επίσης μία σημαντική παράσταση της περιφέρειας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/04/2024

Studio new star art cinema: Αυτές είναι οι τελευταίες παραστάσεις της θεατρικής σκηνής του Δήμου Αβδελιώδη

Ένα έργο στα αρχαία ελληνικά και μία σύνθεση διηγημάτων του Παπαδιαμάντη είναι οι δύο παραγωγές του χώρου οι οποίες κατεβάζουν σύντομα αυλαία.

Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει Βιζυηνό στις τελευταίες Παραβάσεις της σεζόν στο ΚΠΙΣΝ

Η σειρά θεατρικών αναλογίων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" ολοκληρώνεται με τη σκηνική ανάγνωση του έργου - ύμνος του Γεώργιου Βιζυηνού στον άνθρωπο και τη φιλία.

Το "Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς" κατεβάζει αυλαία

Λίγες παραστάσεις απομένουν ακόμη για την επιτυχημένη θεατρική μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου του Χρόνη Μίσσιου στο Σύγχρονο Θέατρο, σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη.

"Reunion the musical": Μαντώ, Πωλίνα, Βόσσου, Μπίγαλης και Αγγέλου στο νέο μιούζικαλ της Θέμιδος Μαρσέλλου

Η νέα παράσταση της σκηνοθέτριας των λαμπερών παραγωγών έρχεται τον Μάιο στη σκηνή του θεάτρου Παλλάς, με ένα υπέροχο καστ στους ρόλους πέντε διαφορετικών ανθρώπων που ενώνονται από μια διαθήκη.

Έτοιμοι για το Athens Comedy Festival 2024;

Η γιορτή γέλιου της πόλης επανέρχεται στις 30 Μαΐου στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος". 4 μέρες σε 4 αίθουσες, με περισσότερες από 30 παραστάσεις και περισσότερους από 80 κωμικούς.