Αγαπημένε μου Χέρμπερτ

2,5

Συναισθηματικές φορτίσεις σε ένα αυτοβιογραφικό έργο του Γερμανού συγγραφέα που καταδεικνύει τον καταλυτικό ρόλο της οικογένειας στην εκδήλωση ψυχωσικών διαταραχών.

Αγαπημένε μου Χέρμπερτ

Συναισθηματικές φορτίσεις σε ένα αυτοβιογραφικό έργο του Γερμανού συγγραφέα που καταδεικνύει τον καταλυτικό ρόλο της οικογένειας στην εκδήλωση ψυχωσικών διαταραχών.

Αγαπημένε μου Χέρμπερτ - εικόνα 1

Μια νεαρή έγκυος γυναίκα με λιτά μακριά μαλλιά κινείται μέσα στο ημίφως και μονολογεί. Μιλά για τον εαυτό της, τα χαμένα όνειρα, τον πόνο της απόρριψης, τη μοναξιά και για τον ερχομό του μονάκριβου παιδιού της. Στην επόμενη σκηνή, δεκαεπτά χρόνια μετά, περιμένει τον γιο της να επιστρέψει στο σπίτι και καθώς ετοιμάζεται να τον υποδεχτεί μαθαίνουμε πως μέσα στη δίνη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Λουίζε αναγκάστηκε να αποχωριστεί τον Χέρμπερτ. Τον έστειλε να ζήσει στην επαρχία και μέχρι εκείνος να τελειώσει το σχολείο κατάφερε να τον συναντήσει ελάχιστες φορές. Η σχέση μάνας-γιου έμεινε ζωντανή μόνο μέσα από την αλληλογραφία. Η επιστροφή του Χέρμπερτ σηματοδοτεί μια νέα αρχή ή ένα τέλος σ’ αυτό το οικογενειακό δράμα στο οποίο καταλυτικό ρόλο παίζει η «εισβολή» της Έλα, της αδελφής της Λουίζε, η οποία το σκάει από το ίδρυμα όπου νοσηλευόταν.
Το έργο σε συγκινεί αλλά είναι πολύ… ψυχαναλυτικό για να σε σαγηνεύσει. Ο Παντελής Δεντάκης, με μια υψηλή αφαιρετικότητα, καταδεικνύει το «πρόβλημα» των ηρώων, στοχεύοντας στο υποσυνείδητο του θεατή. Δεν βρίσκει όμως ισχυρό σύμμαχο σε ένα κείμενο όπου τα πρόσωπα θυμίζουν αρχετυπικές κλινικές περιπτώσεις. Ζωηρή, πηγαία και συγκινητική η Βίκυ Βολιώτη στο ρόλο της καταπιεσμένης και κακοποιημένης Λουίζε μας πείθει ότι θέλει να δείξει την αγάπη της, διεκδικώντας μια δεύτερη ευκαιρία στη σχέση μάνας-γιου. Στο ρόλο του Χέρμπερτ ο Αινείας Τσαμάτης είναι ψυχρός και άκαμπτος –φοβάμαι πως δεν διαθέτει τη μαγνητική ικανότητα του αφηγητή– αναζητά την παρουσία της μάνας και φαίνεται να θέλει να νιώσει την αγάπη και τη φροντίδα αλλά δεν ξέρει πώς.

Οι ακατάσχετες φλυαρίες της Έλλα, την οποία ερμηνεύει με ιλαροτραγικό τόνο η Κατερίνα Λυπηρίδου, δίνουν την αίσθηση μιας φιγούρας που αναδύθηκε από κάποιο παράλληλο γκροτέσκο σύμπαν. Οι δράσεις και οι αντιδράσεις τους μπορεί να ιδωθούν ως επεισόδια από το βίο τριών καταθλιπτικών προσώπων που έχουν βιώσει την απόρριψη. Το κέλυφος του ξύλινου δωματίου που σχεδίασε ο Κωνσταντίνος Ζαμάνης μετατρέπεται σε ένα εξομολογητήριο μέσα στο οποίο τα πρόσωπα του έργου προσπαθούν να επικοινωνήσουν, αλλά δεν μπορούν να βρουν κανένα δίαυλο ούτε να φτάσουν στον πυρήνα του προβλήματος.

ΤΕΧΝΗΣ «ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ» Φρυνίχου 14, Πλάκα, 2103222464. Διάρκεια 75΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Αγαπημένε μου Χέρμπερτ

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 75 '

Στο αυτοβιογραφικό έργο, ο Άχτερνμπους γράφει για την εγκατάλειψη, για την παντοτινή αναζήτηση της μητέρας, την εύρεση των Απαντήσεων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.