Ασκητική

Το βαθιά φιλοσοφικό κείμενο του Καζαντζάκη συναντά τις αξιοπρόσεκτες ερμηνείες της Κατερίνας Διδασκάλου και του Νικήτα Τσακίρογλου σε μια παράσταση όπου η μουσική και οι προβολές δίνουν επιπλέον πόντους.

Ασκητική

Το βαθιά φιλοσοφικό κείμενο του Καζαντζάκη συναντά τις αξιοπρόσεκτες ερμηνείες της Κατερίνας Διδασκάλου και του Νικήτα Τσακίρογλου σε μια παράσταση όπου η μουσική και οι προβολές δίνουν επιπλέον πόντους.

Ασκητική - εικόνα 1

«Μια δύναμη μέσα σου, ανώτερή σου, διαπερνάει συντρίβοντας το κορμί σου και το νου σου και φωνάζει: “Παίξε το τωρινό και το σίγουρο, παίξε το για το μελλούμενο κι αβέβαιο!”… Πώς μπορείς να φτάσεις στο σπλάχνο της άβυσσος και να την καρπίσεις; Αυτό δεν μπορεί να ειπωθεί, δεν μπορεί να στριμωχτεί σε λόγια, να υποταχτεί σε νόμους. καθένας έχει και τη λύτρωση τη δική του, απόλυτα ελεύτερος».
Σαν μύστες, έξι ηθοποιοί ξετυλίγουν το νήμα της σκέψης του Νίκου Καζαντζάκη έτσι όπως έχει αποτυπωθεί σ’ αυτό το σπουδαίο κείμενο που περιέχει την κοσμοθεωρία του και εκφράζει τον αέναο αγώνα του ανθρώπου να μετουσιωθεί η Ύλη σε Πνεύμα προκειμένου να αγγίξει την απόλυτη αίσθηση της ελευθερίας. To να προσαρμόσεις σκηνικά ένα λογοτεχνικό, φιλοσοφικό κείμενο, να δώσεις δηλαδή δραματική μορφή, αποδεσμευμένος από τη φιλολογική έρευνα, είναι δύσκολο όσο και τολμηρό. Στην ερευνητική προσέγγιση του σκηνοθέτη Πάνου Αγγελόπουλου λειτουργεί η ιδέα της δημιουργίας μικρών μονολόγων, γεγονός που επιτρέπει στο θεατή να ακούσει με ευκρίνεια επίμαχα σημεία του κειμένου και να γοητευτεί.

Πολύτιμοι σύμμαχοι σε αυτό είναι τα ηχητικά τοπία του Δημήτρη Παπαδημητρίου, που ακολουθούν τις διακυμάνσεις και τα νοήματα του λόγου, και τα βίντεο του Νίκου Μυλωνά με εικόνες που παραπέμπουν σε ντοκιμαντέρ του National Geographic. Η Κατερίνα Διδασκάλου –η πιο καθηλωτική παρουσία στη σκηνή– και ο Νικήτας Τσακίρογλου πιάνουν τον τόνο, το ρυθμό και το ύφος που απαιτεί η θεατρική απόδοση του κειμένου. οι νεότεροι όμως ηθοποιοί (Σοφία Κομηνέα, Δημήτρης Γρηγοριάδης, Λευτέρης Βλάχος, Mαρία Παπαφωτίου) σε πολλές σκηνές δεν καταφέρνουν να ξεφύγουν από το σκόπελο της απαγγελίας και να μετριάσουν την ένταση της φωνής τους, ενώ οι «χορευτικές» σκηνές της ομάδας του «Θεάτρου της Ημέρας» δείχνουν να βρίσκονται στο στάδιο study-in-progress. Από τις 20/2 την Κατερίνα Διδασκάλου αντικαθιστά η Θάλεια Αργυρίου.

«ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ» Ακαδημίας 3, 2103636144

Περισσότερες πληροφορίες

Ασκητική

  • Δραματοποιημένη λογοτεχνία
  • Διάρκεια: 90 '

Ο αγώνας της ζωής και οι μάχες που δίνει ο άνθρωπος για να αντιμετωπίσει τη φθορά είναι κάποια από τα στοιχεία που αναδεικνύονται στη θεατρική μεταφορά του φιλοσοφικού κειμένου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Καλιφόρνια Ντρίμιν 2": Το σίκουελ ενός επιτυχημένου έργου

Πριν από είκοσι χρόνια ο Βασίλης Κατσικονούρης έκλεψε τις καρδιές μας με το "Καλιφόρνια Ντρίμιν". Οι συνθήκες ωρίμασαν για τη συνέχεια της βραβευμένης κοινωνικής κωμωδίας που έρχεται στο Από Μηχανής. Μάθετε περισσότερα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
24/09/2022

"Φτιάξε τη δυστυχία σου μόνος σου": 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την παράσταση της Γεωργίας Ανδρέου στο Κακογιάννη

H σκηνοθέτις Γεωργία Ανδρέου μας δίνει πέντε tips για την παράσταση "Φτιάξε τη δυστυχία σου μόνος σου" που παίχτηκε το καλοκαίρι στο Μπάγκειον και τώρα παρουσιάζεται για λίγες παραστάσεις στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Όλες οι εκδηλώσεις που θα δούμε στο Christmas Theater τη σεζόν 2022-23

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσικές, χορευτικές και θεατρικές παραγωγές από ελληνικά και διεθνή μεγάλα και αγαπημένα ονόματα.

Αφοπλιστική "Μήδεια" η Αθηνά Μαξίμου πρωταγωνιστεί στο Ηρώδειο

Σε μια μελετημένη δουλειά συνόλου παρουσιάζουν την τελευταία παράσταση της "Μήδειας", ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μανώλης Δούνιας με πρωταγωνίστρια την Αθηνά Μαξίμου.

Οι εκρηκτικοί "Παίχτες" σαρώνουν για δεύτερη σεζόν

Για δεύτερη συνεχή χρονιά επιστρέφει στο θέατρο Κιβωτός η sold out παράσταση του Γιώργου Κουτλή με τους Γιάννη Νιάρρο, Βασίλη Μαγουλιώτη, Ηλία Μουλά, Αλέξανδρο Χρυσανθόπουλο.

Μάριος Ποντίκας: Δίνοντας φωνή στο τραύμα της νεότερης Ελλάδας

Εν αναμονή και του νέου ανεβάσματος του έργου του "Γάμος" από το θέατρο Επί Κολωνώ, αποχαιρετούμε τον συγγραφέα που έφυγε πρόσφατα, αφήνοντας μια πολύτιμη πνευματική παρακαταθήκη.

"Κάτι λείπει": Ένας μονόλογος για την ανθρώπινη συνθήκη στο Θέατρο Φούρνος

Το θεατρικό παρουσιάζει με απλά μέσα μια σκληρή αλλά κατά βάθος αισιόδοξη οπτική της ζωής.