Υπηρέτης με δύο αφεντικά ο Γιώργος Χρυσοστόμου τη νέα θεατρική σεζόν 2026-27;

Η προπώληση εισιτηρίων ξεκίνησε για την ολοκαίνουργια παράσταση που ετοιμάζει ο Θάνος Τοκάκης σε ρόλο σκηνοθέτη με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Χρυσοστόμου, βασισμένη στην κλασική κωμωδία του Κάρλο Γκολντόνι.

Ένας υπηρέτης, δύο αφεντικά Θέατρο Ιλίσια Γιώργος Καπλανίδης©

Μετά το "Τέλος του παιχνιδιού" του Μπέκετ και την άκρως επιτυχημένη συνεργασία του με τον Μάκη Παπαδημητρίου, ο Γιώργος Χρυσοστόμου ανανεώνει τη συνεργασία του με το θέατρο Ιλίσια και από 3 Οκτωβρίου 2026 μεταμορφώνεται σε έναν αγαπημένο χαρακτήρα της κλασικής κωμωδίας με σύγχρονη ματιά. Μία από τις μεγαλύτερες θεατρικές επιτυχίες της σύγχρονης βρετανικής σκηνής σκηνοθετεί στο Ιλίσια τη σεζόν 2026-27 ο Θάνος Τοκάκης. Ο λόγος για το έργο "'Ένας υπηρέτης, δύο αφεντικά" ("One man, two guvnors") του Ρίτσαρντ Μπιν. Μια σύγχρονη κωμωδία που παντρεύει την παράδοση της commedia dell’ arte με το βρετανικό χιούμορ. Ο Γιώργος Χρυσοστόμου επιστρέφει στην κωμωδία, ερμηνεύοντας τον κεντρικό ρόλο του υπηρέτη Φράνσις, ενώ η Γρηγορία Μεθενίτη αναλαμβάνει τον απαιτητικό διπλό ρόλο της Ρέιτσελ / Ρόσκο. Στο πλευρό τους θα βρεθούν επίσης οι ηθοποιοί Γιάννης Καπελέρης, Αργύρης Γκαγκάνης, Λυδία Στέφου, Νίκος Ιατρού. 

Η υπόθεση της κωμωδίας "'Ένας υπηρέτης, δύο αφεντικά"

Ο Φράνσις χρειάζεται επειγόντως δουλειά. Και ακόμα πιο επειγόντως φαγητό. Όταν λοιπόν του δίνεται η ευκαιρία να εργαστεί για δύο διαφορετικά αφεντικά ταυτόχρονα, αποφασίζει (μάλλον όχι σοφά) να δεχτεί χωρίς να πει τίποτα σε κανέναν. Το πρόβλημα είναι πως το ένα αφεντικό κρύβεται πίσω από ψεύτικη ταυτότητα, το άλλο μπλέκεται σε ύποπτες ιστορίες έρωτα και εγκλήματος και, όσο ο Φράνσις τρέχει πανικόβλητος από τον έναν στον άλλον για να κρατήσει τα πάντα μυστικά, ο κόσμος γύρω του μοιάζει να διαλύεται σε ένα ξέφρενο, απολαυστικό πανδαιμόνιο από παρεξηγήσεις, χαμένα μηνύματα, κρυφούς έρωτες και κακώς σχεδιασμένες δολοπλοκίες. 

Ο Ρίτσαρντ Μπιν διασκευάζει με μοναδικό και σύγχρονο τρόπο το κλασικό έργο του Κάρλο Γκολντόνι, "Υπηρέτης δύο αφεντάδων" (1743) εκσυγχρονίζοντάς το και ενισχύοντας τον φρενήρη ρυθμό του. Η σκηνοθεσία του Θάνου Τοκάκη δημιουργεί μία άχρονη συνθήκη που θυμίζει την εξωφρενική ατμόσφαιρα των Monty Python και όπου όλα μπορούν να συμβούν, καθώς το παράδοξο και οι κωμικές ανατροπές κυριαρχούν.

Το έργο μετατρέπει το χάος σε μια πολύχρωμη θεατρική απόλαυση και εξελίσσεται σε έναν ύμνο στην αταξία, την επιβίωση και το πηγαίο γέλιο. Ωστόσο, όπως και το κείμενο του Γκολντόνι, πίσω από τη φαρσική του επιφάνεια, διατηρεί ένα διακριτικό κοινωνικό σχόλιο γύρω από την καθημερινή πάλη και την ανθρώπινη ανάγκη για προσαρμογή. Με έντονη σωματικότητα, παιγνιώδη διάδραση με το κοινό, αλλά και με τους ηθοποιούς να μπαινοβγαίνουν διαρκώς στους πολλαπλούς ρόλους τους (χωρίς να είναι πάντα σαφές πού τελειώνει ο ρόλος και πού αρχίζει ο ίδιος ο ηθοποιός), το έργο "Ένας υπηρέτης, δύο αφεντικά" αποτελεί -όπως και το θεατρικό του πρότυπο- ένα κείμενο υψηλών υποκριτικών απαιτήσεων, λεπτομερούς συντονισμού και λεπτών αποχρώσεων.

Δεν είναι τυχαίο που ο Τύπος το κατέταξε ανάμεσα στις "πιο αστείες παραγωγές στην ιστορία του National Theatre" (The Guardian), χαρακτηρίστηκε ως "η πιο αστεία παράσταση του πλανήτη" (Daily Mail) και "ανεξέλεγκτη αστεία κωμωδία". Το έργο γνώρισε τεράστια επιτυχία τόσο στο Λονδίνο όσο και στο Broadway. Απέσπασε πολλαπλά βραβεία, μεταξύ των οποίων αυτό του Καλύτερου Έργου στα Evening Standard Theatre Awards το 2011 και το βραβείο Outstanding New Broadway Play στα Outer Critics Circle Awards, ενώ η παραγωγή του Broadway απέσπασε συνολικά επτά υποψηφιότητες για Tony Awards, κερδίζοντας το βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου για τον James Corden.

Η σκηνοθεσία, η μετάφραση και η δραματουργική επιμέλεια είναι του Θάνου Τοκάκη, τα σκηνικά του Γιάννη Μουρίκη, τα κοστούμια της Εβελίνας Δαρζέντα, οι φωτισμοί της Ελίζας Αλεξανδροπούλου και η επιμέλεια κίνησης του 'Άντυ Τζούμα.

Προπώληση εισιτηρίων: more.com

Δείτε το backstage video

Περισσότερες πληροφορίες

Ιλίσια

Παπαδιαμαντοπούλου 4

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι θέσεις εξαντλούνται για την τελευταία παράσταση πριν κλείσει το Ηρώδειο

Ελάχιστα εισιτήρια απομένουν για την 'Εκάβη - Στη σκιά της Πολιτείας' του Στάθη Λιβαθινού, την τελευταία θεατρική παράσταση που παίζει στο Ηρώδειο πριν κλείσει για εργασίες ανακαίνισης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/06/2026

Οι πρεμιέρες του Σαββατοκύριακου (20 & 21/06)

Το Σαββατοκύριακο 20 και 21 Ιουνίου 2026 μας φέρνει κοντά σε ωραίες θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και σύγχρονο χορό.

Η "Λυσιστράτη" του Σταμάτη Κραουνάκη ανεβαίνει στον Λυκαβηττό

Μετά τον θρίαμβο στο Ηρώδειο, η ξεκαρδιστική "Λυσιστράτη" του Σταμάτη Κραουνάκη ανεβαίνει στον Λυκαβηττό στις 15 Ιουλίου. Μια σύγχρονη όπερα γεμάτη σάτιρα, ρυθμό και τριάντα σπουδαίους ερμηνευτές σε μια αξέχαστη γιορτή.

Η Επίδαυρος αλλιώς: Δύο μεταμεσονύκτιες μυσταγωγίες στο Αρχαίο Στάδιο επαναπροσδιορίζουν το αρχαίο δράμα

Το Φεστιβάλ Επιδαύρου 2026 μάς προσκαλεί κάτω από τον έναστρο ουρανό με τις ανατρεπτικές μουσικές δημιουργίες των Δημήτρη Καμαρωτού και Ζήση Σέγκλια, για δύο μοναδικές, βιωματικές σκηνικές προτάσεις που θα θυμόμαστε για καιρό!

"Πετάει πετάει": Πρεμιέρα για τη διαχρονική φαρσοκωμωδία στο θερινό Θέατρο Αλέα

Πρεμιέρα τον Ιούνιο για την ξεκαρδιστική κωμωδία του Marc Camoletti σε μετάφραση και σκηνοθεσία της Βάσιας Παναγοπούλου, με τους Θανάση Βισκαδουράκη, Αλέξανδρο Μαρτίδη, Δήμητρα Κολλά, Ειρήνη Τάσσου, Κατερίνα Μπαξεβανάκη και Δήμητρα Δερζέκου.

Ένα νέο θέατρο "γεννιέται" στο Ζάππειο: Πρώτες εικόνες από το (υπό κατασκευή) Αμφιθέατρο

Έναρξη του θεσμού "Φεστιβάλ Ολυμπίων" στους Κήπους του Ζαππείου, την Κυριακή 21 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, με δωρεάν συναυλία για το κοινό.

"Η τελευταία έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ" επιστρέφει για 2η χρονιά στο Άνεσις

Η εμβληματική "Τελευταία Έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ" επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Άνεσις. Μια παράσταση-ύμνος στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τη φιλία και την ελπίδα που επιμένει να νικά το απόλυτο σκοτάδι με τους Νίκο Ψαρρά, Δημήτρη Παπανικολάου, Μάνο Βακούση, Γιάννη Μποσταντζόγλου.