
"Το υπόγειο" του Ντοστογιέφκσι επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στη σκηνή του Θεάτρου Βαφείο Λάκης Καραλής, για δέκα μόνο παραστάσεις (από 18/10). Ο ηθοποιός Στέργιος Ιωάννου, στον ρόλο του "ανθρώπου του υπογείου", επιστρέφει στη σκηνή κουβαλώντας στις πλάτες του την ασφυξία ενός νου που αρνείται να συμβιβαστεί. Υπογράφει επίσης τη σκηνοθεσία και τους φωτισμούς, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα σκοτεινή, ωμή και στοχαστική. Δίπλα του, η Φιλίππα Κουτούπα, δίνει ζωή στη Λίζα – μια μορφή-κλειδί που γίνεται καθρέφτης της βαθύτερης ανάγκης για αγάπη, αποδοχή και λύτρωση.

Βασισμένο στο εμβληματικό έργο του Ντοστογιέφσκι, το "Υπόγειο" είναι η εσωτερική εξομολόγηση ενός μοναχικού, αντιφατικού άντρα που έχει επιλέξει την απομόνωση, απορρίπτοντας την κοινωνία και τα ψευδή της ιδανικά. Σε μια διαρκή σύγκρουση με τον εαυτό του και τον κόσμο, με ειρωνεία και αυτοσαρκασμό, ο "άνθρωπος του υπογείου" αποδομεί την ηθική, την πρόοδο, την ευτυχία – και μέσα από την αναμέτρηση με τη Λίζα, φτάνει στην πιο γυμνή εκδοχή της ανθρώπινης αλήθειας.

Η θεατρική μεταφορά της Μάρως Βαμβουνάκη, με σύγχρονη γλώσσα, διατηρεί αναλλοίωτο το φιλοσοφικό και ψυχολογικό βάθος του κειμένου, οδηγώντας τον θεατή μέσα από ένα τούνελ υπαρξιακής αναζήτησης, μέχρι το φως της ελπίδας ή την παγωμένη σιωπή της ήττας. Τα τραγούδια της παράστασης, με στίχους Νικολάι Νεκράσοφ και ερμηνεία της Ρηνιώς Κουρδάκη, συνοδεύουν διακριτικά το δράμα. Η σκηνογραφία και τα κοστούμια της "Δρώμενων Θέασις" συμπληρώνουν το εσωτερικό σύμπαν του έργου, λιτά και στοχευμένα.