Ο "Άνθρωπος χωρίς όνομα" μετακομίζει στο Αποθήκη

Θανάση Κουρλαμπάς, Ορέστης Τρίκας, Έρρικα Μπίγιου και Τάσος Τυρογαλάς ενσαρκώνουν τους ρόλους στη θεατρική μεταφορά της νουβέλας "Άνθρωπος χωρίς όνομα" του Μπαλζάκ σε σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη που μετακομίζει στο θέατρο Αποθήκη.

Άνθρωπος χωρίς όνομα, από Κων/να Νικολαϊδη GridFox©

"Το συγκεκριμένο έργο του Μπαλζάκ "τριβελίζει" το κεφάλι μου εδώ και πέντε χρόνια” εξομολογείται η σκηνοθέτιδα επιτυχιών Κωνσταντίνα Νικολαΐδη για τη νουβέλα του Ονορέ ντε Μπαλζάκ "Άνθρωπος χωρίς όνομα”, που από 10/2 μετακομίζει στο θέατρο Αποθήκη. " Διαβάζοντάς το κάθισα απευθείας να κάνω τη θεατρική διασκευή. Οι ήρωες που με τόση μαεστρία γέννησε αυτός ο υπέροχος συγγραφέας είναι τόσο ζωντανοί που ήδη από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου με έκαναν να θέλω να τους δω επί σκηνής. Κεντρικός πυρήνας του Μπαλζάκ και σ’ αυτό το έργο του είναι ο άνθρωπος και τα δεινά που καλείται να περάσει για να κατορθώσει να επιζήσει μέσα στην σκληρή κοινωνία. Η αδικία και η αναλγησία είναι ο νέος εχθρός του κεντρικού χαρακτήρα, του συνταγματάρχη Σαμπέρ, και αυτός ο εχθρός είναι πολύ πιο δυνατός απ’ όσους συνάντησε στις ένδοξες μάχες του. Αυτός ο εχθρός απαιτεί τον θάνατό του, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Δεν συγκινείται από την δεκάχρονη οδύσσεια του ήρωα και δεν του χαρίζει τα πολυπόθητα δώρα. Γιατί αυτός ο Οδυσσέας δεν βρίσκει την Πηνελόπη επιστρέφοντας. Δεν βρίσκει καν την Ιθάκη του”.

Τους ρόλους στην παράσταση της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη ενσαρκώνουν οι Θανάσης Κουρλαμπάς, Ορέστης Τρίκας, Έρρικα Μπίγιου και Τάσος Τυρογαλάς και μέσα από την πλοκή του έργου διατυπώνουν ένα διαχρονικό ερώτημα: Τι κάνει ένας έντιμος άνθρωπος όταν περιβάλλεται από την ατιμία; 

Άνθρωπος χωρίς όνομα από Κων/να Νικολαϊδη
GridFox

Στο έργο, ο συνταγματάρχης Σαμπέρ, ήρωας της μάχης του Εϊλό και μέγας ταξιάρχης της εγεώνας της Τιμής, επιστρέφει κυριολεκτικά από τον τάφο στο αγαπημένο του Παρίσι το 1817, ύστερα από μια οδύσσεια δέκα ετών. Όμως, αυτός ο Οδυσσέας δεν βρίσκει την πιστή Πηνελόπη επιστρέφοντας. Δεν βρίσκει ούτε την Ιθάκη του. Από τους πάντες θεωρείται νεκρός. Κανείς δεν τον αναγνωρίζει και κανείς δεν πιστεύει ότι αυτός ο ξερακιανός, γερασμένος, γεμάτος πληγές άντρας είναι ο περίφημος συνταγματάρχης Σαμπέρ. Μες στην απόγνωσή του στρέφεται στον περίφημο δικηγόρο Ντερβίλ, ο οποίος με αυξημένο το αίσθημα του δικαίου προσπαθεί να τον βοηθήσει να κερδίσει τη χαμένη του ζωή. Ο Σαμπέρ βαδίζοντας σ’ αυτό το πρωτόγνωρο μονοπάτι, όπου οι ρόλοι πλέον έχουν αντιστραφεί κι έχει χάσει την πολύτιμη ταυτότητά του, ανακαλύπτει τελικά την ουσία της ύπαρξής του.

Άνθρωπος χωρίς όνομα, από Κων/να Νικολαϊδη
GridFox©

 

Οι υπόλοιποι συντελεστές

Η μετάφραση είναι του Δημήτρη Στεφανάκη, η σκηνική επιμέλεια της Μαρίας Φιλίππου, βοηθός σκηνογράφου είναι η Κατερίνα Σβορώνου, τα κοστούμια έκανε η Μαντώ Ψυχουντάκη και βοηθός ενδυματολόγου είναι η Κωνσταντίνα Εμμανουήλ. Ο σχεδιασμός φωτισμών έχει την υπογραφή του Αργύρη Θέου, βοηθός φωτιστή είναι ο Τάσος Ατματζίδης, την πρωτότυπη μουσική σύνθεση έκανε ο Γιάννης Οικονόμου, την κινησιολογία η Χριστίνα Φωτεινάκη και το μακιγιάζ/Special effects η Ράνια Γιαννάκη.

Προπώληση εισιτηρίων: more.com

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Άνθρωπος χωρίς όνομα

  • Δραματοποιημένη Νουβέλα
  • Διάρκεια: 90 '

Πρώτη ελληνική θεατρική διασκευή της σημαντικής νουβέλας «Ο Συνταγματάρχης Σαμπέρ» του πολυγραφότατου Γάλλου λογοτέχνη, που πραγματεύεται την «οδύσσεια» ενός ήρωα πολέμου που επιχειρεί να κερδίσει τη χαμένη του ζωή. Ο συνταγματάρχης Σαμπέρ, ήρωας της μάχης του Εϊλό και μέγας ταξιάρχης της λεγεώνας της Τιμής, επιστρέφει στο αγαπημένο του Παρίσι το 1817, ύστερα από δέκα χρόνια. Κανείς δεν τον αναγνωρίζει και κανείς δεν πιστεύει ότι αυτός ο ξερακιανός, γερασμένος, γεμάτος πληγές άντρας είναι ο περίφημος συνταγματάρχης Σαμπέρ. Μες στην απόγνωσή του στρέφεται στον περίφημο δικηγόρο Ντερβίλ, ο οποίος με αυξημένο το αίσθημα του δικαίου προσπαθεί να τον βοηθήσει. Ο Σαμπέρ βαδίζοντας σ’ αυτό το πρωτόγνωρο μονοπάτι, όπου οι ρόλοι πλέον έχουν αντιστραφεί κι έχει χάσει την πολύτιμη ταυτότητά του, ανακαλύπτει τελικά την ουσία της ύπαρξής του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η "Φόνισσα" στη Σκιάθο: Ακολουθώντας τα ίχνη της Φραγκογιαννούς σε μια παράσταση- εμπειρία

Η "Φόνισσα" επέστρεψε στη Σκιάθο, εκεί όπου γεννήθηκε ο κόσμος του Παπαδιαμάντη, μέσα από μια ξεχωριστή συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Εθνικού Θεάτρου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
26/09/2026

Έργον: Μπήκαμε πρώτοι στο ατμοσφαιρικό θέατρο της Ακαδημίας

Βρέθηκα στο "εργοτάξιο" του Έργον ενώ τα συνεργεία δούλευαν πυρετωδώς. Ανάμεσα σε σκόνες, μαστόρους και εργαλεία, ο Γιώργος Βάλαρης μου αποκάλυψε το νέο του όραμα, μετατρέποντας έναν ιστορικό χώρο σε καταφύγιο πολιτισμού.

Η Λίλια Τσιγάρα μάς καλεί να… μεγαλώσουμε, γελώντας

Τρεις ξεκαρδιστικές παραστάσεις στις 1, 15 και 29 Οκτωβρίου μετατρέπουν τις Πέμπτες σε βραδιές γέλιου.

Ο Διονύσης Μακρής αποκαλύπτει τον "Κύκλο των Ανώνυμων Εξαρτήσεων"

Ο Διονύσης Μακρής ανεβαίνει στη σκηνή του Θεάτρου Μετς με ένα προσωπικό έργο για την ταυτότητα, την εξάρτηση, την αλήθεια και την ανάγκη να ξαναβρείς τον εαυτό σου.

"Κάνε λίγο πιο ’κει": Η νέα παράσταση της ομάδας Mutabor γεμίζει το ΠΛΥΦΑ με πτώματα

Μια αλλόκοτη ιστορία για τους ρόλους που μας επιβάλλονται, τις οικογενειακές αγκυλώσεις και το τίμημα της ελευθερίας έρχεται για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Ο Πάνος Βλάχος επιστρέφει στη σκηνή με το "Άλεξ/Αλέξανδρος"

Ο Πάνος Βλάχος πρωταγωνιστεί στη νέα παράσταση της Λητώς Τριανταφυλλίδου για τη βία, με την προπώληση του Δεκεμβρίου να είναι πλέον διαθέσιμη.

8η χρονιά "170 Τετραγωνικά (Moonwalk)": Νέες φωτογραφίες από το sold-out φαινόμενο

To οικογενειακό "ρινγκ" του Γιωργή Τσουρή, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη, επιστρέφει για 8η χρονιά στη θεατρική Αθήνα, σε νέα στέγη.