"Νίνα 2": H Κάτια Σπερελάκη κάνει ένα ταξίδι αυτογνωσίας στο θέατρο Αλεξάνδρεια

Η έμπειρη ηθοποιός υπογράφει και ερμηνεύει έναν μονόλογο που εμπνέεται από τον χαρακτήρα της Νίνα στον “Γλάρο” του Άντον Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη.

Νίνα 2 Λίνα Οικονόμου©

Έντεκα χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα, η Κάτια Σπερελάκη επιστρέφει στο θέατρο Αλεξάνδρεια για να ερμηνεύσει ξανά τον μονόλογο "Νίνα 2”, σε σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη. "Ξεκίνησα από μια εικόνα: αυτή η γυναίκα μπροστά στον καθρέφτη να αναμετριέται με το παρελθόν και τη ζωή της. Σαν να έβλεπα τη ζωή της να περνά μπροστά από τα μάτια μου σαν ταινία", έλεγε τότε, στην αρχή, η έμπειρη ηθοποιός για το έργο με τις ψυχαναλυτικές προεκτάσεις που θέτει ερωτήματα και με οδηγό τον αυτοσαρκασμό και το χιούμορ οδηγεί τους θεατές στο ταξίδι αυτογνωσίας που κάνει η ηρωίδα. Ανασύρει μνήμες και πρόσωπα, εκτίθεται συνομιλώντας με τον εαυτό της αλλά αναπόφευκτα και με το κοινό, μόνη και ευάλωτη, όπως κάθε ηθοποιός πάνω στη σκηνή...

Νίνα 2
Λίνα Οικονόμου©

Η Νίνα 2 δεν αρκείται στην ταύτισή της με την αρχετυπική Νίνα από τον "Γλάρο” του Άντον Τσέχοφ, που κι αυτή άλλωστε, ηθοποιός ήταν... Το παιχνίδι των ρόλων ασκεί αξεπέραστη γοητεία ακόμα και εκεί που θεωρείται αυτονόητο, δηλαδή μέσα στο ίδιο το θέατρο. Όντας ρόλος η ίδια, ανασύρει την ώρα της κρίσης τους ρόλους που θα σημάδευαν κάθε θεραπαινίδα αυτής της τέχνης που χάνεται όταν σβήσουν τα φώτα της σκηνής, αλλά παραμένει αιώνια ζωντανή περιμένοντας την επόμενη ερμηνεία.

Νίνα 2
Λίνα Οικονόμου©

Μια ζόρικη μέρα είναι αρκετή για να έρθει αντιμέτωπη μια ηθοποιός με τον εαυτό της, τις επιλογές και τη ζωή της; Είναι άραγε αργά για να συμφιλιωθεί με το παρελθόν, να αποδεχτεί το παρόν και να εξευμενίσει το μέλλον; Κι αν το να παίξει Τσέχοφ αποτελεί πλέον ένα μακρινό όνειρο, πώς μπορεί να κοιτάζεται στον καθρέφτη και να συνεχίζει να ονειρεύεται; 

Νίνα 2
Λίνα Οικονόμου©

Τους φωτισμούς υπογράφει ο σκηνοθέτης, τα σκηνικά και τα κοστούμια η Παναγιώτα Κοκκορού και τη μουσική επιμέλεια ο Κώστας Θωμαΐδης. Η παράσταση θα παιχτεί από τις 23 Μαρτίου έως τις 28 Απριλίου. 

Προπώληση εισιτηρίων: more.com

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Νίνα 2

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 60 '

Όλα όσα έχουν σημαδέψει τη ζωή μιας γυναίκας αναδύονται μέσα από ένα βιωματικό κείμενο, γραμμένο με ειλικρίνεια και συναίσθημα, αυτοσαρκασμό και χιούμορ, το οποίο επιστρέφει στη σκηνή έντεκα χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα. Πρόκειται για έναν μονόλογο που αντλεί έμπνευση από την αρχετυπική Νίνα από τον «Γλάρο» του Άντον Τσέχοφ. Ένα ταξίδι αυτογνωσίας της ηρωίδας με ψυχαναλυτικές προεκτάσεις που θέτει ερωτήματα, συνομιλώντας με τον εαυτό της αλλά αναπόφευκτα και με το κοινό, μόνη και ευάλωτη, όπως κάθε ηθοποιός πάνω στη σκηνή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.