"Στα όρια": Η περιπετειώδη παράσταση για εφήβους έρχεται στο Rex

Η Σοφία Βγενοπούλου σκηνοθετεί μια παράσταση φτιαγμένη από το υλικό της ζωής και τα όνειρα των νέων ανθρώπων, που έρχεται να αποδείξει ότι η φαντασία μπορεί να προσφέρει μια ασπίδα προστασίας και την ώθηση για ένα άλμα στα σύννεφα.

Στα όρια © Karol Jarek

Το έργο του Κρις Κούπερ "Στα όρια" ανεβαίνει από το Μικρό Εθνικό, την εφηβική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία της Σοφίας Βγενοπούλου. Οι ήρωες του έργου του σημαντικού Βρετανού συγγραφέα και παιδαγωγού, φυγάδες της φρίκης ενός πολέμου ή μιας σκληρής καθημερινότητας, βρίσκουν καταφύγιο στη σκηνή "Ελένη Παπαδάκη" του Rex και  αποδεικνύουν πώς μέσα από τα συντρίμμια μπορεί να ανθίσει η ελπίδα, πώς η φαντασία προσφέρει μια ασπίδα προστασίας και την ώθηση για ένα άλμα στα σύννεφα. Με αρωγό έναν δεκαμελή θίασο νέων ηθοποιών, η καλλιτεχνική υπεύθυνη του Μικρού Εθνικού ιχνηλατεί την περιπετειώδη και συγκινητική πορεία των ηρώων που κινούνται "στα όρια". Χρησιμοποιώντας υλικά της πραγματικότητας και με όχημα το όνειρο, η παράσταση φιλοδοξεί να μιλήσει για ένα φλέγον κοινωνικό ζήτημα: τον τρόπο με τον οποίο οι σύγχρονες κοινωνίες αντιδρούν στην έλευση του "ξένου", του "διαφορετικού", του "έτερου". 

Στα όρια
© Karol Jarek

Η φαντασία είναι αυτή που θα βοηθήσει δύο μικρά παιδιά, όταν εγκαταλείπουν την πατρίδα τους εξαιτίας μιας σφοδρής πολεμικής σύγκρουσης. Αναζητώντας την ασφάλεια θα αναγκαστούν να διαβούν τόπους αφιλόξενους, να προσπεράσουν ενέδρες, να αντιμετωπίσουν εχθρούς και εμπόδια πασχίζοντας όχι απλώς να επιβιώσουν αλλά να διαφυλάξουν την αξιοπρέπεια και την ανθρωπιά τους. Όταν καταφέρουν να διασχίζουν τα σύνορα, θα αναζητήσουν προστασία στο ορεινό εξοχικό μιας οικογένειας. Μια συνηθισμένη οικογένεια με διαφορετικού είδους προβληματισμούς και ανησυχίες: την αποξένωση των μελών της, την απουσία συναισθηματικής σύνδεσης, την αντιζηλία μεταξύ των αδερφών, το χάσμα στη σχέση γονιών και παιδιών. Άνθρωποι που, έχοντας λύσει το ζωτικό πρόβλημα της επιβίωσης, παρακολουθούν αποστασιοποιημένοι τα όσα συμβαίνουν στον έξω κόσμο. Κάθε μέλος της οικογένειας θα αντιδράσει με διαφορετικό τρόπο στον ερχομό των απρόσκλητων ξένων, χωρίς να γνωρίζει ότι η αναπάντεχη αυτή συνάντηση θα αλλάξει τη ζωή όλων.

Στα όρια
© Karol Jarek

Η παράσταση παρουσιάζεται ως επιστέγασμα της νέας συνεργασίας του Εθνικού Θεάτρου και της Unicef στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος "Κάνουμε θέατρο για την ειρήνη". Νεαροί πρόσφυγες από χώρες εμπόλεμης ζώνης δούλεψαν σε ένα πρώτο στάδιο με Έλληνες/ίδες συνομήλικούς/ες τους αλλά και με θεατροπαιδαγωγούς και ηθοποιούς του Εθνικού Θεάτρου και εν συνέχεια με τον ίδιο τον συγγραφέα, μετατρέποντας το προσωπικό σε συλλογικό, μετασχηματίζοντας εμπειρίες και βιώματα, προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο πολύτιμο υλικό για τη δημιουργία του έργου και της παράστασης.

Στα όρια
© Karol Jarek

Ο Κρις Κούπερ έχει αφιερώσει την καλλιτεχνική του ζωή στη δημιουργία θεάτρου για νέους και υπήρξε για σειρά ετών καλλιτεχνικός διευθυντής και οργανωτής νεανικών σκηνών στη Μεγάλη Βρετανία. Η Εφηβική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου έχει ως στόχο να λειτουργήσει ως χώρος ανάπτυξης καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων που θα δίνει βήμα στους εφήβους. Παράλληλα, δίνει την ευκαιρία σε νέους αλλά και καταξιωμένους καλλιτέχνες (συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιούς) να τροφοδοτήσουν με την έμπνευση και τον προβληματισμό τους το θέατρο για εφήβους και να εξοικειωθούν με τις ιδιαίτερες προκλήσεις του θεατρικού αυτού είδους, έτσι ώστε να εδραιωθεί το θέατρο για νέους ως ζωτικό μέρος της πολιτιστικής ζωής.

Στα όρια
© Karol Jarek

Στην παράσταση παίζουν οι ηθοποιοί: Ασημίνα Αναστασοπούλου, Μαλαματένια Γκότση, Ελένη Ζαραφίδου, Βασίλης Καλφάκης, Βασίλης Καραμπούλας, Μελίνα Κοτσέλου, Ευσταθία Λαγιόκαπα, Μιχαήλ Μελίσσης, Νάνσυ Σιδέρη, Γιώργος Σκαρλάτος. Η μετάφραση είναι της Τζούλιας Διαμαντοπούλου, τα σκηνικά της Τίνας Τζόκα, τα κοστούμια της Ελένης Μανωλοπούλου, η μουσική του Αλέξανδρου-Δράκου Κτιστάκη, οι φωτισμοί του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, η κίνηση της Σταυρούλας Σιάμου και η μουσική διδασκαλία της Μελίνας Παιονίδου.

Η πρεμιέρα προγραμματίζεται στις 25 Οκτωβρίου, στο θέατρο Rex-Σκηνή "Ελένη Παπαδάκη". Η είσοδος για θεατές κάτω των 18 ετών είναι ελεύθερη.

Διαβάστε Επίσης


 

Περισσότερες πληροφορίες

Στα όρια

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 120 '

Ποια είναι τα όρια του κόσμου, της ζωής, των κοινωνιών, του ανθρώπου; Ποιος τα αποφασίζει και πώς μπαίνουν; Και τι συμβαίνει όταν τα φτάνουμε ή τα ξεπερνάμε; Από τη μία, ένας κόσμος που καταρρέει, και από την άλλη ένας κόσμος γεμάτος ανασφάλειες, που ζει σε μια εύθραυστη ισορροπία. Δύο κόσμοι αντίθετοι αλλά και όμοιοι ταυτόχρονα, όψεις του ίδιου σύμπαντος. Το νέο έργο του Κρις Κούπερ που έχει μακρά θητεία στο θέατρο για εφήβους παρουσιάζεται ως επιστέγασμα της νέας συνεργασίας του Εθνικού και της Unicef στο πρόγραμμα «Κάνουμε θέατρο για την ειρήνη». Νεαροί πρόσφυγες από χώρες εμπόλεμης ζώνης δούλεψαν με Έλληνες-ίδες συνομήλικούς-ες τους μετατρέποντας το προσωπικό σε συλλογικό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Τι είδαμε τελικά τη σεζόν 2023-24;

Νέες πρεμιέρες αναμένονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, παρ’ όλα αυτά, καθώς την Κυριακή των Βαΐων κατέβασαν αυλαία οι περισσότερες παραστάσεις του χειμώνα, ο εθιμοτυπικός απολογισμός της σεζόν προσφέρει μια καλή εικόνα της.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
04/05/2024

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.