Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου διαπρέπει στα Βραβεία Κοινού Mastercard 2023

Πέντε χρόνια επιτυχημένης συνεργασίας γιόρτασαν το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και η Mastercard, απονέμοντας ένα βραβείο κοινού με χρηματικό έπαθλο στην παράσταση που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους των θεατών.

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου Θωμάς Δασκαλάκης©

Tο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και η Mastercard γιόρτασαν στις 25 Σεπτεμβρίου - σε ειδική εκδήλωση στο ξενοδοχείο Αcademias - πέντε χρόνια επιτυχημένης συνεργασίας, που ενισχύθηκε φέτος με τη στήριξη του grape, μιας νέας πλατφόρμας που εισήγαγε το Φεστιβάλ για την προώθηση της εγχώριας καλλιτεχνικής δημιουργίας στο εξωτερικό.

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Στο πλαίσιο της φετινής συνεργασίας θεσπίστηκε ένα βραβείο κοινού με χρηματικό έπαθλο που χορήγησε η Mastercard, στην παράσταση που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους των θεατών. Από τις 14 συνολικά παραστάσεις που παρουσιάστηκαν στο grape το πρώτο βραβείο κέρδισε "Η Δημοκρατία του Μπακλαβά" του Ανέστη Αζά, ενώ διακρίθηκαν επίσης από το κοινό άλλες δύο παραστάσεις που συγκέντρωσαν μεγάλο αριθμό ψήφων: οι "Σπυριδούλες" της Νεφέλης Μαϊστράλη σε σκηνοθεσία Θανάση Ζερίτη και Χάρη Κρεμμύδα με την ομάδα 4frontal και "Το ρόδο είναι ρόδο" της Κατερίνας Λούβαρη Φασόη σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη.

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου Κατερίνα Ευαγγελάτου συνεχάρη όλους τους παρευρισκόμενους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στη σημαντική αυτή πρωτοβουλία, και απένειμε τους τιμητικούς επαίνους στον Παντελή Δεντάκη, Θανάση Ζερίτη και Χάρη Κρεμμύδα, ενώ την απονομή του πρώτου βραβείου στον Ανέστη Αζά έκανε η Λουκία Χωραφά, Διευθύντρια Marketing & Communications της Mastercard για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα.

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

"Ήταν πραγματικά αποφασιστικής σημασίας η στήριξη των χορηγών μας, ακριβώς επειδή πίστεψαν σε κάτι καινούργιο, σε κάτι που δεν είχε δοκιμαστεί. Θέλω να ευχαριστήσω πρώτα απ’ όλα τη Mastercard, που έδωσε πολύ μεγάλη ώθηση σε αυτή την πρωτοβουλία και παράλληλα θέσπισε και το Βραβείο Κοινού για πρώτη φορά. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τους καλλιτέχνες, τις καλλιτέχνιδες που παρουσίασαν τα έργα τους στο grape και με ενθουσιώδη τρόπο αγκάλιασαν αυτή την πλατφόρμα" ανέφερε η Κατερίνα Ευαγγελάτου.

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Από την πλευρά της, η Head of Marketing & Communications της Mastercard για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, Λουκία Χωραφά ανέφερε πως: "Η στήριξη του Θεάτρου και των Τεχνών αποτελεί βασικό πυλώνα δράσεων για εμάς στη Mastercard και θα ήθελα να ευχαριστήσω την ομάδα του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, για την άψογη συνεργασία μας για ακόμη μια χρονιά. Φέτος αναζητήσαμε τρόπους για περαιτέρω υποστήριξη των καλλιτεχνών της χώρας μας και το grape είναι μια πρωτοβουλία μεγάλης αξίας που στηρίξαμε με μεγάλη χαρά, καθώς αποτελεί μια πλατφόρμα επικοινωνίας των Ελλήνων καλλιτεχνών με διεθνής εκπροσώπους της τέχνης, στέλνοντας παράλληλα ισχυρό μήνυμα υπέρ της ισότητας, της συμπερίληψης και της βιωσιμότητας, έννοιες που ταυτίζονται απόλυτα με τις αξίες της Mastercard. Συγχαρητήρια σε όλους τους δημιουργούς που προσέφεραν στιγμές ανεκτίμητης αξίας".

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Αποδεχόμενος το πρώτο βραβείο ο Ανέστης Αζάς, σκηνοθέτης της νικητήριας παράστασης ανέφερε: "Είναι ιδιαιτέρως τιμητικό ένα βραβείο κοινού, γιατί δείχνει ότι η παράσταση συνάντησε τις ανησυχίες του κόσμου. Ευχαριστούμε πάρα πολύ το Φεστιβάλ γιατί έχει στηρίξει την παραγωγή αυτή από την αρχή".

Υπενθυμίζεται πως η Mastercard, αποκλειστικός χορηγός του grape - Greek Agora of Performance, στηρίζει το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου για 5η συνεχόμενη χρονιά, επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον της εταιρείας για την ενίσχυση του Θεάτρου και των Τεχνών.

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Σημαντική επίσης υπήρξε και η συμβολή του χορηγού φιλοξενίας του grape, του Academias Hotel. Πρόκειται για έναν εξαιρετικό χώρο, φτιαγμένο με γούστο και αναφορές στις αρχές της τέχνης και της αρχαίας φιλοσοφίας. Το Academias φιλοξένησε με γενναιοδωρία τους διεθνείς καλεσμένους του Φεστιβάλ, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην επιτυχία του εγχειρήματος. "Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Ξενοδοχείο Academias, χορηγό για τη φιλοξενία των διεθνών καλεσμένων του grape, το οποίο προσέφερε υψηλού επιπέδου φιλοξενία στους καλεσμένους μας και είμαι σίγουρη ότι έπαιξε ρόλο στη διάθεση τους, στην ψυχολογία τους και στον όλο ενθουσιασμό με τον οποίο αγκάλιασαν αυτή την πρωτοβουλία", ανέφερε η Κατερίνα Ευαγγελάτου.

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Grape: Ένας πολύ θετικός απολογισμός

Μέσα σε δύο πενθήμερα του περασμένου Ιουλίου εκπρόσωποι διεθνών Φεστιβάλ, curators, καλλιτεχνικοί διευθυντές και υπεύθυνοι προγραμματισμού πολιτιστικών φορέων του εξωτερικού, αλλά και πλήθος κόσμου παρακολούθησαν 14 νέες παραστάσεις ταλαντούχων Ελλήνων και Ελληνίδων δημιουργών θεάτρου και χορού.

Το grape – Greek Agora of Performance εγκαινιάστηκε φέτος ως μια ξεχωριστή καινοτομία του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. Πρόκειται για μια Αγορά για τις ελληνικές παραστατικές Τέχνες, που δίνει την ευκαιρία στους δημιουργούς να παρουσιάσουν τα έργα τους σε εκπροσώπους σημαντικών πολιτιστικών φορέων από κάθε γωνιά του πλανήτη και να προωθήσουν τις παραστάσεις τους στο εξωτερικό.

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Συνολικά κατά τη διάρκεια του φετινού Φεστιβάλ το grape παρουσίασε 14 νέα έργα θεάτρου και χορού, συμπυκνωμένα σε δύο πενθήμερα: 3 – 8 Ιουλίου και 18 – 22 Ιουλίου. Το πρωτοποριακό εγχείρημα στέφθηκε με επιτυχία, καθώς η ανταπόκριση του κοινού υπήρξε ιδιαιτέρως θερμή, με σχεδόν 9.000 θεατές να παρακολουθούν τις 14 παραστάσεις. Θερμότατη όμως ήταν και η ανταπόκριση των πολιτιστικών φορέων του εξωτερικού, καθώς περισσότεροι από 45 διεθνείς εκπρόσωποι, από 27 διαφορετικές χώρες (Ευρώπη, ΗΠΑ, Νότια Αμερική, Αυστραλία, Κορέα, Χονγκ Κονγκ) , βρέθηκαν στην Ελλάδα, παρακολούθησαν τις παραστάσεις, συνάντησαν από κοντά τους δημιουργούς, συμμετείχαν σε μια σειρά από εκδηλώσεις και ξεναγήθηκαν στα μνημεία της χώρας μας και τους χώρους του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Το grape πλαισιώθηκε από ένα πλούσιο παράλληλο πρόγραμμα 20 εκδηλώσεων, ανοιχτών στο κοινό: ενέργειες δικτύωσης για τους διεθνείς εκπροσώπους και τους καλλιτέχνες, συζητήσεις γύρω από τη σύνδεση της σύγχρονης ευρωπαϊκής δραματουργίας και του Αρχαίου Δράματος.

Το ενδιαφέρον των διεθνών εκπροσώπων για τις παραστάσεις που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της πλατφόρμας ήταν ιδιαιτέρως θερμό. Κάποιες από τις παραστάσεις αυτές ήδη ταξιδεύουν στο εξωτερικό, ενώ έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για την "εξαγωγή" και άλλων σε θέατρα και φεστιβάλ εκτός Ελλάδας. Το φεστιβάλ άλλωστε βιντεοσκόπησε τις παραστάσεις και έχει φροντίσει για την αποστολή και προβολή τους σε οργανισμούς του εξωτερικού.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Shrek The Musical": Το φαντασμαγορικό μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ έρχεται στο Περοκέ

Ο Μάρκος Σεφερλής ετοιμάζει τη μεγαλύτερη παραγωγή που έχει κάνει ποτέ, μεταφέροντας στη σκηνή την μουσικοθεατρική εκδοχή της αγαπημένης ταινίας κινουμένων σχεδίων με πρωταγωνιστή τον χαριτωμένο πράσινο ήρωα και την παρέα του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/12/2023

"Τούνδρα": Ένα σκληρό παιχνίδι επιβίωσης στην meta εποχή έρχεται στο Rabbithole

Πρόκειται για την νέα παραγωγή της ομάδας Νοσταλγία, σε πρωτότυπο κείμενο του Γιώργου Σίμωνα και σκηνοθεσία του Γιώργου Τζαβάρα.

"Dreams of Time": Η γυναικεία φύση εμπνέει το χορό της Δάφνης Αντωνιάδου

Η χορεύτρια και χορογράφος σκηνοθετεί, χορογραφεί και εξερευνά οπτικά και ηχητικά τη δημιουργική διαδικασία του σύμπαντος και τα άκρα της ανθρώπινης κατάστασης μέσα από τη δυναμική που διέπει τη φύση της γυναίκας.

"Η Καταρίνα και η ομορφιά να σκοτώνεις φασίστες": Γιατί δεν θα χάσουμε τη νέα παράσταση του Τιάγκο Ροντρίγκες;

Ο Πορτογάλος σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ της Αβινιόν φέρνει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση τη νέα του παράσταση και θέτει το ερώτημα: Πόσο ηθικό είναι να σκοτώνεις κάποιον που δεν είναι ηθικός;

"Moving colors III": Το φεστιβάλ σύγχρονου χορού για παιδιά και εφήβους μέσα από τα λόγια των καλλιτεχνών

Πέντε Έλληνες και ξένοι χορογράφοι αλλά και η Φρόσω Τρούσσα, καλλιτεχνική διευθύντρια του μοναδικού φεστιβάλ σύγχρονου χορού που είναι αφιερωμένο στα παιδιά και τους εφήβους, μιλούν στο "α" για τα έργα που θα παρουσιάσουν αλλά και τη δική τους εμπειρία με το χορό σε νεαρή ηλικία.

Οι νέες θεατρικές παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε όλες τις παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα από τις 30/11 έως και τις 6/12 και ξεχωρίζουν.

"OK, boomer": Μια ματιά στη νέα κωμωδία του Θοδωρή Αθερίδη

Βλέπουμε φωτογραφίες από το δέκατο θεατρικό πόνημα που παρουσιάζει ο γνωστός ηθοποιός, ο οποίος ανεβαίνει στη σκηνή του Μικρού Παλλάς μαζί με τη Φαίδρα Δρούκα, για ένα ξεκατινιάρικο ξεμπρόστιασμα μετά μουσικής (από τον Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο).