"One Three Some": Μια απόπειρα δημιουργίας δημοκρατικής συνέλευσης

Η σκηνοθέτιδα Δανάη Θεοδωρίδου μάς καλεί μέσα από τη θεατρική συνθήκη να συμμετάσχουμε πιο ενεργά στη λήψη των πολιτικών αποφάσεων, στο πλαίσιο του Athens City Festival 2023.

Δανάη Θεοδωρίδου ©T. Toygarlar

Το "One Three Some - Απόπειρα Δημιουργίας Μιας Δημοκρατικής Συνέλευσης”, παρουσιάζεται στις 9 Μαΐου στο Δημαρχείο Αθηνών με ελεύθερη είσοδο, στο πλαίσιο του Athens City Festival. Η συμμετοχική παράσταση για τρεις ηθοποιούς και 30 θεατές που θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα και στις 9 το βράδυ στην στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, βασίζεται σε μια ιδέα της σκηνοθέτιδας Δανάης Θεοδωρίδου και λαμβάνει χώρα σε Δημαρχεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Η σκέψη πίσω από την πρόταση αυτή, είναι ότι άτομα που στη μεγάλη πλειοψηφία τους δεν έχουν σχέση με θεσμικές μορφές της δημοκρατίας, μπαίνουν σε μέρη όπου παίρνονται σημαντικές πολιτικές αποφάσεις και προτείνουν μια εναλλακτική πρακτική της δημοκρατίας μέσα σε αυτά. Συμβάλλουν έτσι στην ανάδειξη ενός νέου κοινωνικού φαντασιακού σχετικά με το τι είναι δημοκρατία και πώς θέλουμε να την ασκούμε ως πολίτες.  

Amrito Geiser - The Practice of Democracy/An Analogue Campaign La Strada Graz Festival, Graz, September 2020
©La Strada Graz, Nikola Milatovic

Η παράσταση ξεκινά τη διαδρομή της από την Αθήνα, την πόλη που γέννησε τη Δημοκρατία, και θα συνεχίσει το ταξίδι της σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και της Ευρώπης. Εν όψει των εκλογών της 21ης Μαΐου αλλά και των αυτοδιοικητικών εκλογών τον Οκτώβρη του 2023, ο στόχος του "One Three Some” να πειραματιστεί με τρόπους ενεργοποίησης του Δήμου μέσα από την τέχνη, γίνεται ακόμη πιο επίκαιρος και σημαντικός. Αποτελεί την τρίτη φάση της καλλιτεχνικής έρευνας της δημιουργού για τη σχέση τέχνης και δημοκρατίας. Μετά την "Αναλογική Καμπάνια” που επικεντρώθηκε στην πρακτική του δημόσιου λόγου, και το "Languages of the Unheard” που πειραματίστηκε με τη γλώσσα των διαδηλώσεων, αυτή τη φορά το επίκεντρο είναι η ενσώματη προσέγγιση της πρακτικής της συνέλευσης. 

Lisa Loigge - The Practice of Democracy/An Analogue Campaign La Strada Graz Festival, Graz, September 2020
©La Strada Graz, Nikola Milatovic

Το κοινό μαζί με τρεις ηθοποιούς -Μάνος Βαβαδάκης, Κατερίνα Ζησούδη, Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη- φτιάχνει τη δική του συνέλευση πολιτών ακολουθώντας ένα κείμενο που του δίνεται στην αρχή της παράστασης. Το κείμενο αναθέτει "ρόλους" (του ομιλητή, του ακροατή, του συντονιστή κ.ά.) στα μέλη της συνέλευσης, δίνοντας τους οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν ή να πουν (ή ακόμη και να αρνηθούν να κάνουν ή να πουν, αν το θέλουν). Μέρος του κειμένου αφήνεται ανοιχτό, δίνοντας χώρο στα συμμετέχοντα άτομα να εκφράσουν ελεύθερα τις σκέψεις τους για τη δημοκρατία και την κοινωνική μας συνύπαρξη. Μέσα από τη δομή ενός παιχνιδιού, η συνέλευση οδηγείται βήμα-βήμα σε ένα συλλογικό προβληματισμό σχετικά με την πρακτική του συνέρχεσθαι και την προσωπική μας στάση σε αυτή. Αναγνωρίζοντας τον κομβικό ρόλο του σώματος στην πολιτική, η συμμετοχική αυτή παράσταση διερευνά το πώς ο τρόπος που χρησιμοποιούμε και τοποθετούμε το σώμα μας σε σχέση με άλλα σώματα μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που σκεφτόμαστε, μιλάμε, αισθανόμαστε και δρούμε πολιτικά

Charlotte Couturier - The Practice of Democracy/An Analogue Campaign Summer Festival Recyclart, Brussels, July 2021
© Linda Zennaro

Η σκηνοθέτιδα σημειώνει: "Πολιτικοί φιλόσοφοι και αναλυτές ισχυρίζονται ότι ζούμε σε δημο-κρατίες χωρίς δήμο με τους πολίτες να απουσιάζουν ανησυχητικά από τις εκλογές και τη λήψη πολιτικών αποφάσεων. Με ποιον τρόπο θα μπορούσε η θεατρική συνθήκη να συμβάλλει στο ξεπέρασμα της κρίσης αυτής; Ο λαός, σημειώνει η Σαντάλ Μουφ, δεν προϋπάρχει αφηρημένα, πριν τη δημόσια του εμφάνιση. Για να υπάρξει "δήμος", θα πρέπει τα μέλη του να βρίσκονται και να ανταλλάσσουν απόψεις σχετικά με το εδώ και το τώρα, τα καθημερινά τους προβλήματα και το πώς νιώθουν για αυτά. Με άλλα λόγια, ο δήμος υπάρχει όταν κατανοεί και εξασκεί την ενσώματη συναισθηματική διάσταση της πολιτικής.
Το "One Three Some” βασίζεται σε μια τέτοια κατανόηση της πολιτικής. Βάζοντας στο κέντρο του ενδιαφέροντος μας το σώμα, τις επιθυμίες και τα συναισθήματα του, επιχειρήσαμε να κάνουμε αυτό που θεωρώ τον κατεξοχήν στόχο της τέχνης, να δημιουργεί δημόσιο χώρο και χρόνο. Το κατά πόσο το καταφέρνουμε, μένει να απαντηθεί από τον άμεσα αρμόδιο, τον ίδιο τον δήμο των πολιτών. Χωρίς τον οποίο ούτε η δουλειά μας, ούτε η δημοκρατία υφίστανται. Τον ευχαριστώ θερμά για την παρουσία του. Ευχαριστώ, επίσης, τον Δήμο Αθηναίων και το Athens City Festival για τη στήριξη και την εμπιστοσύνη”.

Δήλωση συμμετοχής με email στο onethreesome2023@gmail.com.
 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Ικέτιδες" με Κονιόρδου, Σάττι, Τσορτέκη στην Επίδαυρο φέτος το καλοκαίρι

Το Θέατρο Τέχνης "Κάρολος Κουν" και το Θέατρο του Νέου Κόσμου παρουσιάζουν την εμβληματική τραγωδία του Αισχύλου με τη σκηνοθετική υπογραφή της Μαριάννας Κάλμπαρη, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου αλλά και σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
13/06/2024

Βιώσαμε την ποιητική της περφόρμανς "Θέλω να πάω σπίτι" του Θεάτρου στη Σάλα

Το "α" παρακολούθησε στον χώρο-σπίτι της Χρυσής Βιδαλάκη την παράσταση που σκηνοθετεί η Κατερίνα Κλειτσιώτη. Θέμα της η απώλεια μνήμης.

Φεστιβάλ Αθηνών: Με το "Exit above – after the tempest" επιστρέφει η Άννε Τερέζα Ντε Κέιρσμακερ στο Ηρώδειο

Από τις σημαντικότερες μορφές του σύγχρονου χορού διεθνώς, η εμβληματική δημιουργός έρχεται μαζί με την ομάδα της Rosas, παρουσιάζοντας μια εκρηκτική χορογραφία που συνδυάζει το βάδισμα με τα μπλουζ.

Ο "Πλούτος" του Εθνικού θα μας συστήσει λιγότερα γνωστά αρχαία θέατρα της Ελλάδας

Βρεθήκαμε στην ανακοίνωση του προγράμματος "Γνωριμία με Αρχαία Θέατρα της Ελλάδας", στο πλαίσιο του οποίου θα παρουσιαστεί αυτό το καλοκαίρι η αριστοφανική κωμωδία σε τοποθεσίες που ίσως δεν γνωρίζαμε.

Το Πτι Παλαί έρχεται τη νέα σεζόν με Καβογιάννη, Παπαδημήτριου κι έργα με υπογραφή Γιωργή Τσουρή

Ο πρώην κινηματογράφος και νυν θέατρο ανοίγει τις πόρτες του ξανά τον Οκτώβριο και υποδέχεται ένα έργο του Τένεσι Ουίλιαμς και μια ελληνική κωμωδία που πρωτοανέβηκε το 1872.

Τα "170 τετραγωνικά / Moonwalk" επιστρέφουν τον χειμώνα για έκτη χρονιά

Το επιτυχημένο κοινωνικό έργο του Γιωργή Τσουρή, το οποίο του χάρισε το βραβείο "Δημήτρης Χορν", επιστρέφει στη σκηνή του θέατρου Ιλίσια, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη.

Διάλεξε το θάνατό σου, αγάπη μου

Μια πλούσια κληρονόμος επιχειρεί να απαλλαχθεί από τον προικοθήρα σύζυγό της, που σχεδιάζει να τη δολοφονήσει προκειμένου να αποσπάσει την περιουσία της. Βασισμένη στο νουάρ "Διπλό παιχνίδι", η διασκευή του καλλιτεχνικού διδύμου αποζημιώνει τους φαν του είδους και όχι μόνο. | Powered by Uber