"One Three Some": Μια απόπειρα δημιουργίας δημοκρατικής συνέλευσης

Η σκηνοθέτιδα Δανάη Θεοδωρίδου μάς καλεί μέσα από τη θεατρική συνθήκη να συμμετάσχουμε πιο ενεργά στη λήψη των πολιτικών αποφάσεων, στο πλαίσιο του Athens City Festival 2023.

Δανάη Θεοδωρίδου ©T. Toygarlar

Το "One Three Some - Απόπειρα Δημιουργίας Μιας Δημοκρατικής Συνέλευσης”, παρουσιάζεται στις 9 Μαΐου στο Δημαρχείο Αθηνών με ελεύθερη είσοδο, στο πλαίσιο του Athens City Festival. Η συμμετοχική παράσταση για τρεις ηθοποιούς και 30 θεατές που θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα και στις 9 το βράδυ στην στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, βασίζεται σε μια ιδέα της σκηνοθέτιδας Δανάης Θεοδωρίδου και λαμβάνει χώρα σε Δημαρχεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Η σκέψη πίσω από την πρόταση αυτή, είναι ότι άτομα που στη μεγάλη πλειοψηφία τους δεν έχουν σχέση με θεσμικές μορφές της δημοκρατίας, μπαίνουν σε μέρη όπου παίρνονται σημαντικές πολιτικές αποφάσεις και προτείνουν μια εναλλακτική πρακτική της δημοκρατίας μέσα σε αυτά. Συμβάλλουν έτσι στην ανάδειξη ενός νέου κοινωνικού φαντασιακού σχετικά με το τι είναι δημοκρατία και πώς θέλουμε να την ασκούμε ως πολίτες.  

Amrito Geiser - The Practice of Democracy/An Analogue Campaign La Strada Graz Festival, Graz, September 2020
©La Strada Graz, Nikola Milatovic

Η παράσταση ξεκινά τη διαδρομή της από την Αθήνα, την πόλη που γέννησε τη Δημοκρατία, και θα συνεχίσει το ταξίδι της σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και της Ευρώπης. Εν όψει των εκλογών της 21ης Μαΐου αλλά και των αυτοδιοικητικών εκλογών τον Οκτώβρη του 2023, ο στόχος του "One Three Some” να πειραματιστεί με τρόπους ενεργοποίησης του Δήμου μέσα από την τέχνη, γίνεται ακόμη πιο επίκαιρος και σημαντικός. Αποτελεί την τρίτη φάση της καλλιτεχνικής έρευνας της δημιουργού για τη σχέση τέχνης και δημοκρατίας. Μετά την "Αναλογική Καμπάνια” που επικεντρώθηκε στην πρακτική του δημόσιου λόγου, και το "Languages of the Unheard” που πειραματίστηκε με τη γλώσσα των διαδηλώσεων, αυτή τη φορά το επίκεντρο είναι η ενσώματη προσέγγιση της πρακτικής της συνέλευσης. 

Lisa Loigge - The Practice of Democracy/An Analogue Campaign La Strada Graz Festival, Graz, September 2020
©La Strada Graz, Nikola Milatovic

Το κοινό μαζί με τρεις ηθοποιούς -Μάνος Βαβαδάκης, Κατερίνα Ζησούδη, Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη- φτιάχνει τη δική του συνέλευση πολιτών ακολουθώντας ένα κείμενο που του δίνεται στην αρχή της παράστασης. Το κείμενο αναθέτει "ρόλους" (του ομιλητή, του ακροατή, του συντονιστή κ.ά.) στα μέλη της συνέλευσης, δίνοντας τους οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν ή να πουν (ή ακόμη και να αρνηθούν να κάνουν ή να πουν, αν το θέλουν). Μέρος του κειμένου αφήνεται ανοιχτό, δίνοντας χώρο στα συμμετέχοντα άτομα να εκφράσουν ελεύθερα τις σκέψεις τους για τη δημοκρατία και την κοινωνική μας συνύπαρξη. Μέσα από τη δομή ενός παιχνιδιού, η συνέλευση οδηγείται βήμα-βήμα σε ένα συλλογικό προβληματισμό σχετικά με την πρακτική του συνέρχεσθαι και την προσωπική μας στάση σε αυτή. Αναγνωρίζοντας τον κομβικό ρόλο του σώματος στην πολιτική, η συμμετοχική αυτή παράσταση διερευνά το πώς ο τρόπος που χρησιμοποιούμε και τοποθετούμε το σώμα μας σε σχέση με άλλα σώματα μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που σκεφτόμαστε, μιλάμε, αισθανόμαστε και δρούμε πολιτικά

Charlotte Couturier - The Practice of Democracy/An Analogue Campaign Summer Festival Recyclart, Brussels, July 2021
© Linda Zennaro

Η σκηνοθέτιδα σημειώνει: "Πολιτικοί φιλόσοφοι και αναλυτές ισχυρίζονται ότι ζούμε σε δημο-κρατίες χωρίς δήμο με τους πολίτες να απουσιάζουν ανησυχητικά από τις εκλογές και τη λήψη πολιτικών αποφάσεων. Με ποιον τρόπο θα μπορούσε η θεατρική συνθήκη να συμβάλλει στο ξεπέρασμα της κρίσης αυτής; Ο λαός, σημειώνει η Σαντάλ Μουφ, δεν προϋπάρχει αφηρημένα, πριν τη δημόσια του εμφάνιση. Για να υπάρξει "δήμος", θα πρέπει τα μέλη του να βρίσκονται και να ανταλλάσσουν απόψεις σχετικά με το εδώ και το τώρα, τα καθημερινά τους προβλήματα και το πώς νιώθουν για αυτά. Με άλλα λόγια, ο δήμος υπάρχει όταν κατανοεί και εξασκεί την ενσώματη συναισθηματική διάσταση της πολιτικής.
Το "One Three Some” βασίζεται σε μια τέτοια κατανόηση της πολιτικής. Βάζοντας στο κέντρο του ενδιαφέροντος μας το σώμα, τις επιθυμίες και τα συναισθήματα του, επιχειρήσαμε να κάνουμε αυτό που θεωρώ τον κατεξοχήν στόχο της τέχνης, να δημιουργεί δημόσιο χώρο και χρόνο. Το κατά πόσο το καταφέρνουμε, μένει να απαντηθεί από τον άμεσα αρμόδιο, τον ίδιο τον δήμο των πολιτών. Χωρίς τον οποίο ούτε η δουλειά μας, ούτε η δημοκρατία υφίστανται. Τον ευχαριστώ θερμά για την παρουσία του. Ευχαριστώ, επίσης, τον Δήμο Αθηναίων και το Athens City Festival για τη στήριξη και την εμπιστοσύνη”.

Δήλωση συμμετοχής με email στο onethreesome2023@gmail.com.
 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο κωμικός T.J. Miller στην Αθήνα

Μη χάσετε τον Αμερικανό κωμικό με την χαρακτηριστική φωνή που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο πλαίσιο της περιοδείας του "The gentle giant tour" στο Θέατρο Πειραιώς 131.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/05/2023

Όλα όσα θα δούμε στο Θέατρο Βράχων φέτος το καλοκαίρι

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα των ξεχωριστών εκδηλώσεων που ετοιμάζονται για εμάς το καλοκαίρι στο θέατρο Βράχων - "Μελίνα Μερκούρη & Άννα Συνοδινού".

Ο Άρης Μπινιάρης δεν χάνει ποτέ τη σχέση του με το "Θείο τραγί"

Ο χαρισματικός σκηνοθέτης και ηθοποιός μιλά στο "α" με αφορμή την επιστροφή της εμβληματικής "ηλεκτρισμένης" παράστασης που βασίζεται στο ομώνυμο διήγημα του Γιάννη Σκαρίμπα στη σκηνή του Bios σε μια νέα απόπειρα συνδιαλλαγής με την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης.

Φεστιβάλ Αθηνών: Ξεκινάει η μεγάλη γιορτή του καλοκαιριού

Στις 7 Ιουνίου σηκώνεται η αυλαία στην Πειραιώς 260 με μια πολυαναμενόμενη ξένη παραγωγή για να κλείσει σχεδόν δύο μήνες αργότερα, στη σκηνή του Ηρωδείου. Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις τριάντα δύο παραστάσεις σύγχρονων Ελλήνων και διεθνών δημιουργών του θεάτρου και του χορού, που εμπλουτίζουν το πρόγραμμα του καθιερωμένου καλοκαιρινού ραντεβού μας.

Θάνος Τοκάκης: "Οι έφηβοι είναι θεατές που καλλιεργείς και θα τους βρεις μπροστά σου"

Σε μια εφ όλης της ύλης συνέντευξη ο ταλαντούχος ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος μιλά στο "α" για την παράσταση "Ιστορίες για να μην κοιμάσαι" που παρουσιάζει στην Εφηβική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, την βραβευμένη μικρού μήκους ταινία του, τα επόμενά του σχέδια, το θέατρο και την αναγκαιότητα της Τέχνης στη ζωή μας.

Όλο το πρόγραμμα του Adapt Festival 3 είναι εδώ

Δείτε τις παραστάσεις που θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο της μεγάλης γιορτής του πειραματικού θεάτρου στο "Tempus Verum | Εν Αθήναις".

"Ηλέκτρα": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από την πολυαναμενόμενη παράσταση

Βλέπουμε πρώτο υλικό από το έργο του Σοφοκλή, του οποίου η περιοδεία ξεκινά στο Κηποθέατρο "Παπάγου", σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ και τη Λένα Παπαληγούρα στον ομώνυμο ρόλο.