Δράσεις, παραστάσεις και εργαστήρια ενεργοποιούν τις "μηχανές" του Κινητήρα μέχρι την άνοιξη

Με νέα θεματική ομπρέλα την "Οικειότητα / Intimacy" και στοχευμένες δράσεις, παραστάσεις, εργαστήρια, ο Κινητήρας μάς καλεί το 2023 να νιώσουμε πάλι οικεία στον δημόσιο χώρο, στο σώμα μας και στο θέατρο.

ΗΑΤ1@Φάνης_Παυλόπουλος © Φάνης Παυλόπουλος

Στα 2,5 χρόνια πανδημίας οι… "μηχανές" του Κινητήρα δεν σταμάτησαν ποτέ να δουλεύουν και να μας ταξιδεύουν σε νέες περιπέτειες κάθε φορά. Με νέα θεματική ομπρέλα την "Οικειότητα / Intimacy" και στοχευμένες δράσεις, παραστάσεις, εργαστήρια, ο Κινητήρας μάς καλεί το 2023 να νιώσουμε πάλι οικεία στον δημόσιο χώρο, στο σώμα μας και στο θέατρο.

Το Καλλιτεχνικό Δίκτυο Παραστατικών Τεχνών Κινητήρας παραμένει ένα βαθιά ανθρωποκεντρικό δίκτυο. Για άλλη μια φορά, δίνει έμφαση στο ανθρώπινο δυναμικό του, με σκοπό να υπάρξουν και αυτή τη χρονιά όσο το δυνατόν περισσότερες εργασιακές θέσεις, μειώνοντας τα έξοδα για υλικά στο ελάχιστο δυνατό. Η νομαδική ιδιότητά του προσφέρει ευελιξία για νέες συνέργειες: ήδη από το 2022 ξεκίνησε η συνεργασία με το νέο χώρο Τεχνουργείο στο Μεταξουργείο, ενώ το 2023 η ομάδα επιστρέφει στις Ροές, ενεργοποιείται στο ΠΛΥΦΑ και στο Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν και ανοίγει τον χώρο προβών της στο κοινό. Ταυτόχρονα, συνεχίζει δυναμικά το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ για νέους, Η.Α.Τ., ενώ ετοιμάζει πολλές ακόμα δράσεις παραστάσεις, εργαστήρια, residencies, Erasmus+ εντός κι εκτός Αθηνών, αλλά και εκτός Ελλάδος, για το Καλοκαίρι 2023. 

Αναλυτικά οι δράσεις του Κινητήρα μέχρι την Άνοιξη 2023

Παραστάσεις

Αρχαιολογία1@Χριστίνα_Παπαδάκη.jpg
© Χριστίνα Παπαδάκη

Αρχαιολογία μια Σχέσης (Αυτό που μένει, Αυτό που αντέχει) – Performance
Ο Κύπριος σκηνοθέτης Πάρις Ερωτοκρίτου, μέλος του δικτύου του Κινητήρα από το 2007, επιστρέφει στην Αθήνα για μια αποκαλυπτική συνεργασία με το ζευγάρι στυλοβάτη του Κινητήρα. Μαζί μελετούν, οραματίζονται κι ονειρεύονται τις συντροφικές σχέσεις πάνω στον πλανήτη Γη. Στο πρώτο στάδιο της  performance "Αρχαιολογία μια Σχέσης" η ομάδα δουλεύει με αυτό που μένει (remains) και αυτό που αντέχει (endures). Τι μένει και τι αντέχει στο πεδίο μιας μακροχρόνιας συντροφικής σχέσης; Και πώς αυτό που μένει και αντέχει διαμορφώνεται από το παρελθόν αλλά και από το περιβάλλον μέσα στο οποίο μια τέτοια σχέση εξελίσσεται; Σ’ ένα κόσμο που μεταβάλλεται με αστραπιαίο ρυθμό, με τα στερεότυπα να καταρρίπτονται καθημερινά και με πολλά μοντέλα σχέσεων (μακροχρόνιων ή βραχύβιων) πέραν των "παραδοσιακών", οι ερμηνευτές ιχνηλατούν την προσωπική διαδρομή τους μέχρι το σήμερα. Αφήνουν δε στον "αρχαιολόγο του μέλλοντος" θραύσματα των εαυτών και της σχέσης τους (υλικά και άυλα) με την ελπίδα κάποτε να νοηματοδοτηθεί αυτό που σήμερα αποκαλούμε μακροχρόνια σχέση. Πρόκειται για ένα πρότζεκτ που ξεκίνησε τον Σεπτέμβρη του 2022 και θα παρουσιαστεί σε τρία στάδια.

Αρχαιολογία2@Χριστίνα_Παπαδάκη.jpg
© Χριστίνα Παπαδάκη

Σκηνοθεσία: Πάρις Ερωτοκρίτου 
Κίνηση: Κατερίνα Γεβετζή
Μουσική: Χρίστος Θεοδώρου (ακούγεται το νέο του άλμπουμ "Ισιδώρα”)
Ερμηνεία: Δημήτρης Αγοράς, Αντιγόνη Γύρα

Πότε: Κυριακές 5, 12, 19 Μαρτίου 2023 διπλές παραστάσεις στις 12.00 και στις 14.00, Δευτέρες 6, 13, 20, 27 Μαρτίου 2023 στις 17.45 
Πού: Χώρος προβών Κινητήρας Lab (Φωτομάρα 16, Νέος Κόσμος)
Διάρκεια: 50 λεπτά
Είσοδος: 10 € ενιαίο εισιτήριο

Φανταστικές_γυναίκες2@Ελένη_Τάξερη.jpg
© Ελένη Τάξερη

Φανταστικές Γυναίκες - Χορός 
Μετά από τρία χρόνια χορογραφικής έρευνας για τη γυναικεία φύση και τη θηλυκότητα σε μετάβαση, σε συνεργασία με σημαντικούς φορείς και στούντιο η ομάδα Κινητήρας Χοροθέαμα παρουσιάζει την παράσταση "Φανταστικές Γυναίκες", με σκοπό να γιορτάσει τη γυναικεία ύπαρξη και την θηλυκότητα των ανθρώπων. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα και το εξωτερικό – Ελβετία, Ισραήλ, Μεγάλη Βρετανία – σε ανεπίσημες θάλασσες, βουνά, σαλόνια, στούντιο, αεροπλάνα και τις μεταξύ τους διαδρομές. Το 2019 η Αντιγόνη Γύρα ξεκίνησε μια σειρά σόλι, τα οποία συνδημιούργησε μαζί με κάποιες από τις σταθερές συνεργάτριες-μούσες της. Η Αφροδίτη, η Ιωάννα, η Ευγενία, η Ανθή , η Άρτεμις και η Αύρα δούλεψαν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την καραντίνα. Κάποια από αυτά παρουσιάστηκαν σε περιορισμένο κοινό και κάποια όχι. Η χαρά του να είσαι γυναίκα, η δύναμη με την οποία σ’ έχει προικίσει η φύση σου, η ανθεκτικότητα, το χιούμορ και το γυναικείο σώμα ως δοχείο ανθρώπων, συναισθημάτων, σκέψεων και ονείρων εξερευνήθηκε σε αυτή τη διαδικασία. Εν τω μεταξύ, το 2022 η Αντιγόνη Γύρα επέστρεψε στη σκηνή μετά από εικοσιέξι χρόνια με το σόλο "ehS came from another planet" σε συνεργασία με την Αμάλια Μπένετ, το οποίο συνομιλεί τελικά με όλη την προηγούμενη δουλειά της. Τo υλικό από αυτά τα σόλι επεξεργάζεται ξανά η χορογράφος, σε στενή συνεργασία με τις συνδημιουργούς χορεύτριες, προσκαλώντας επιπλέον την Πηνελόπη Πύρρου από την ομάδα Κινητήρας Ω, τον χορευτή και ανερχόμενο χορογράφο Νίκο Καλύβα και τον "κινητήριο" Χρήστο Πολυμενάκο ως σύμβουλο δραματουργίας, προκειμένου να φτιαχτεί ένα νέο έργο.
Την τελευταία μέρα της  παράστασης, ο Κινητήρας μαζί με τη ΜΚΟ Gender Alliance Initiative, θα συνδιοργανώσουν μία συζήτηση εμπνευσμένη από το πρόγραμμα Erasmus+ SEX Educ’Accion στο οποίο συμμετείχαν μέλη του δικτύου του Κινητήρα στην Ισπανία. 

Φανταστικές_γυναίκες3@Ελένη_Τάξερη.jpg
© Ελένη Τάξερη

Χορογραφία: Αντιγόνη Γύρα σε συνεργασία με τις ερμηνεύτριες
Σύμβουλος Δραματουργίας: Χρήστος Πολυμενάκος
Ηχοτοπίο: Ορέστης Τάνης
Φωτισμοί: Anti Steve
Βοηθός Χορογράφου: Νίκος Καλύβας
Κοστούμια: Βεστιάριο Κινητήρα
Κοστούμι Αντιγόνης Γύρα: Ευδοκία Βεροπούλου 
Ερμηνεύουν (αλφαβητικά): Αύρα Αγορά, Αφροδίτη Βερβενιώτη, Αντιγόνη Γύρα, Ανθή Θεοφιλίδη, Ιωάννα Καμπυλαυκά, Άρτεμις Λαμπίρη, Πηνελόπη Πύρρου, Ευγενία Σιγαλού
Πότε: 21, 22, 23/4/2023 στις 21.00 
Πού: Θέατρο Ροές, Ιάκχου 16, Κεραμεικός
Διάρκεια: 55 λεπτά
Είσοδος: 15 € / 12 € μειωμένο (φοιτητικό, ΑμΕΑ, 65+) / άνεργοι δωρεάν αν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις

Ευρωπαϊκά προγράμματα /  Διεθνείς συνεργασίες 
Το Here and There (H.A.T.), performing ecologies είναι ένα πρωτότυπο συμπεριληπτικό πρόγραμμα Erasmus+, που σχεδίασε και υλοποιεί ο Κινητήρας, με θέμα την οικολογία, την κλιματική αλλαγή και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μέσω των παραστατικών τεχνών. Ξεκίνησε τον Μάιο του 2022, σε συνεργασία με τον ιρλανδικό φορέα Crooked House Theatre Company (Newbridge, Ιρλανδία). Δύο ομάδες νέων σε Ελλάδα και Ιρλανδία, μέσα από βιωματικά εργαστήρια θεάτρου και χορού, συζητήσεις και καλλιτεχνική έρευνα, διερευνούν τον ρόλο της οικολογίας στη ζωή μας και το πώς μπορεί η τέχνη να ενδυναμώσει τα νέα άτομα, ώστε να μην αισθάνονται αδύναμα και να αναλάβουν δράση απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Αυτή την εποχή οι ομάδες βρίσκονται σε μία εκτενή διαδικασία αξιολόγησης, που θα διαρκέσει μέχρι τέλος Απριλίου 2023. Τα αποτελέσματα της διαδικασίας θα ανακοινωθούν μέσα από τα επίσημα κανάλια του προγράμματος Η.Α.Τ., έτσι ώστε να αποτελέσουν  πηγή έμπνευσης για αντίστοιχες καλλιτεχνικές κι εκπαιδευτικές δράσεις αφύπνισης της κοινότητας αναφορικά με το τόσο κρίσιμο θέμα της κλιματικής αλλαγής και της οικολογίας. 

Εργαστήρια 
Ο Κινητήρας "οικειοποιείται" το Τεχνουργείο (Ψαρών 63, Μεταξουργείο, texnourgeio@gmail.com,) και οργανώνει δύο νέα εργαστήρια, ανοικτά και συμπεριληπτικά για όλους. Το Εργαστήριο Υποκριτικής Κινητήρας Υ, ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχθεί νέους μαθητές που επιθυμούν να γίνουν μύστες της υποκριτικής τέχνης. Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Αγοράς δημιουργεί ένα τμήμα αρχαρίων, που μαζί θα ταξιδέψουν στον κόσμο του θέατρου. Το νέο Εργαστήριο κίνησης και φωνής για άτομα 65+, με συντονίστριες την Αντιγόνη Γύρα και την Αλίκη Αβδελοπούλου, απευθύνεται σε άντρες και γυναίκες και έχει σκοπό να ανατροφοδοτήσει τη σταθερή ομάδα Κινητήρας Ω (Ώριμη ηλικία). Στα τέλη Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί το εργαστήριο Performance Writing "Do You Speak Dance? λεκτική επικοινωνία της χορογραφικής έρευνας, δημιουργίας και εκπαίδευσης" με τον Χρήστο Πολυμενάκο (MA Performance Writing), που συνδιοργανώνεται από τον Κινητήρα και το Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν. Απευθύνεται σε επαγγελματίες, εκπαιδευτικούς, σπουδαστές και ερασιτέχνες του ευρύτερου πεδίου του χορού και του σώματος, χορογράφους, δραματουργούς, χορευτές, χοροθεραπευτές, θεωρητικούς, γιατρούς, καθηγητές φυσικής αγωγής, επιμελητές, δημοσιογράφους, προγραμματιστές, performance artists και συγγραφείς.

ΗΑΤ2@Φάνης_Παυλόπουλος.jpg
© Φάνης Παυλόπουλος

Από τις 8 Φεβρουαρίου η Αντιγόνη Γύρα θα συντονίσει το εργαστήρι "Κάτοικοι σωμάτων" που αποτελείται από 10 συναντήσεις κινητικής κοντινότητας στο ΠΛΥΦΑ, στον Βοτανικό. Οι συναντήσεις αυτές στόχο έχουν να επανοικειοποιηθούμε τα σώματά μας και την σχέση μας με τα σώματα των άλλων ανθρώπων. Οι συναντήσεις απευθύνονται σε ενήλικα άτομα όλων των ηλικιών, επαγγελματίες των παραστατικών τεχνών κι ερασιτέχνες με περισσότερη ή λιγότερη εμπειρία στην κίνηση. Πληροφορίες: kinitiras.com 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Φεστιβάλ Θεάτρου 2510 έρχεται για τέταρτη χρονιά!

Ο χώρος 2510 φέρνει και φέτος στου Ψυρρή μία μοναδική διοργάνωση με 120 καλλιτέχνες και 20 παραστάσεις θέατρου, χορού και μουσικής καθώς και ταινίες μικρού μήκους.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/06/2023

Πέθανε η Νόνικα Γαληνέα

Λίγο πριν συμπληρώσει τα 85 της χρόνια, η "μεγάλη κυρία του θεάτρου" μας αποχαιρέτησε για πάντα.

Σε πορεία πρεμιέρας οι "Βάκχες" με τον Δημήτρη Λάλο και τον Γιώργο Χριστοδούλου

Η τραγωδία του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία της Έλενας Μαυρίδου ξεκινάει το θερινό ταξίδι της ανά την Ελλάδα από το Κηποθέατρο Παπάγου.

"O dark dark dark": Ο Φώτης Νικολάου χορογραφεί τα σκοτάδια μας

Στο Σύγχρονο Θέατρο παρουσιάζεται η χορευτική παράσταση που στοχάζεται πάνω στη μοναξιά, τους φόβους και τις αδυναμίες μας, αντλώντας έμπνευση από τον Τ. Σ. Έλιοτ και τον Έντουαρντ Χόπερ.

Φεστιβάλ Αθηνών: Η Νατάσα Τριανταφύλλη γράφει για το "Σχέδιο Μάρσαλ"

Η σκηνοθέτρια, που συχνά εξερευνά ιστορικά γεγονότα μέσα από τη φόρμα του θεάτρου, καταγράφει τα βασικά σημεία της νέας της παράστασης "Σχέδιο Μάρσαλ - A path of perspectives" που θα δούμε στον Χώρο Ε' του Φεστιβάλ Αθηνών.

Ο "Οιδίπους Τύραννος" με τον Γιάννη Στάνκογλου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου

Μία από τις κορυφαίες αρχαίες τραγωδίες του Σοφοκλή θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, σε σκηνοθεσία του Σίμου Κακάλα με τον Γιάννη Στάνκογλου στον ομώνυμο ρόλο και στο ρόλο της Ιοκάστης τη Μαριλίτα Λαμπροπούλου.

Η παράσταση "Φρίντα Κάλο, με σπασμένα φτερά" μάς στρέφει ξανά στο έργο της μεγάλης ζωγράφου

Παρακολουθήσαμε την παράσταση της θεατρικής ομάδας 2510, σε κείμενο και σκηνοθεσία Ανδρέα Ζαφείρη, και αναμεταδίδουμε τις εντυπώσεις μας για το έργο που φέρνει στη σκηνή τη μεγάλη Μεξικανή ζωγράφο.