"Προσεγγίζοντας το έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου": Επιστημονικό συνέδριο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ένα τριήμερο επιστημονικό συνέδριο αφιερωμένο στον παγκόσμιας εμβέλειας Έλληνα σκηνοθέτη, χορογράφο, εικαστικό, περφόρμερ και σχεδιαστή σκηνικών, κοστουμιών και φωτισμών Δημήτρη Παπαϊωάννου

Παπαϊωάννου

Το Ερευνητικό έργο "Γένεσις: Γενετική Έρευνα και Ψηφιακή Οπτικοποίηση στις Παραστατικές Τέχνες" (Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας - ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. / Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου), η Μουσική Βιβλιοθήκη "Λίλιαν Βουδούρη" του Συλλόγου "Οι Φίλοι της Μουσικής" και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 11, 12 και 13 Ιανουαρίου 2023, συνδιοργανώνουν στον Πολυχώρο του Συλλόγου "Οι Φίλοι της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ένα τριήμερο επιστημονικό συνέδριο αφιερωμένο στον Δημήτρη Παπαϊωάννου.

Στόχος του συνεδρίου είναι να φωτίσει το πολυσύνθετο έργο του παγκόσμιας εμβέλειας Έλληνα σκηνοθέτη, χορογράφου, εικαστικού, περφόρμερ και σχεδιαστή σκηνικών, κοστουμιών και φωτισμών από διαφορετικές οπτικές και αφετηρίες, να καταγράψει τη δημιουργική του διαδικασία, και μέσα από παραδείγματα, συνεργασίες και αναφορές από το αρχείο του δημιουργού, να εξετάσει παραστασιολογικές, χορογραφικές, εικαστικές, ερμηνευτικές και έμφυλες προσεγγίσεις. Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου είναι ένας πολυσχιδής δημιουργός, που κινήθηκε από τους underground χώρους της αναρχικής πρωτοπορίας στις μεγάλες σκηνές, τα τεράστιας κλίμακας θεάματα και τους διεθνείς τηλεοπτικούς δέκτες. Απευθύνθηκε στο ειδικό, αλλά και στο ευρύ κοινό, εντάσσοντας στο έργο του στοιχεία από το ποπ και το λαϊκό έως το λόγιο και υψηλό και καθιστώντας το προσωπικό και ενδόμυχο οικουμενικό και παγκόσμιο. Δοκιμάστηκε σε ένα πλατύ αισθητικό φάσμα μέσα από το οποίο αναδείχθηκε, προκάλεσε, πειραματίστηκε και επαναπροσδιορίστηκε για να αποκρυσταλλώσει κατά την τελευταία δεκαετία μία διακριτή, διεθνώς αναγνωρίσιμη ταυτότητα.

Το συνέδριο πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και του Ιδρύματος Παναγιώτη και Έφης Μιχελή, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Δήμου Αθηναίων.

Δείτε το πρόγραμμα του συνεδρίου εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
24/04/2024

Δήμος Αβδελιώδης: "Στο θέατρο πάμε πρωτίστως για να νιώσουμε"

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης μιλά στο "α" με αφορμή την "Απολογία του Σωκράτη" που ανεβάζει στην αρχαία ελληνική γλώσσα (26-27/4) αλλά και το "Όνειρο στο κύμα / Έρως ήρως" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (29/4), που παρουσιάζονται στη νέα θεατρική σκηνή που φέρει το όνομά του στο ιστορικό Studio New Star Art Cinema.

"I am falling in love | Εκδοχές πάνω στη Δωδέκατη Νύχτα": Πειραγμένος Σαίξπηρ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από τον Γιώργο Βαλαή

Ο ανήσυχος δημιουργός αποσυναρμολογεί τη "Δωδέκατη νύχτα" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ στη Σκηνή Ωμέγα, εστιάζοντας στις σχέσεις των ηρώων και την ερωτική έλξη που δεν γνωρίζει πρότυπα.

Το "Αλ Τσαντίρι Νιουζ" σε μία και μοναδική παράσταση

Η καυστική, αλλά πάντα χαρούμενη και ξεκαρδιστική, σάτιρα του Λάκη Λαζόπουλου ζωντανά στο Christmas Theater!

"Περιμένοντας τον Γκοντό": Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση με το αριστούργημα του Μπέκετ

Ο καταξιωμένος διεθνώς Έλληνας σκηνοθέτης και το έργο σταθμός του 20ού αι για πρώτη φορά στη σκηνή της Στέγης σε μια μεγάλη συμπαραγωγή του Emillia Romagna Teatro.

Η Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου έρχεται ξανά στο Εθνικό Θέατρο

Τρεις παραγωγές από την Κύπρο "ταξιδεύουν" αυτόν τον Μάιο στην Αθήνα και τη σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" του Εθνικού.

Updated | Πέντε θέατρα αποχαιρετούν έξι παραστάσεις

Έργα μερικών από τους καλύτερους Έλληνες συγγραφείς (Ρέππας-Παπαθανασίου, Άκης Δήμου, Γιάννης Τσίρος), ένα του Φλομπέρ αλλά και μία διαδραστική κωμωδία κατεβάζουν αυλαία την Κυριακή των Βαΐων.