Λίγες ακόμα παραστάσεις για "Το Ξύπνημα της Άνοιξης" στο Θέατρο Noūs

Στο νεοσύστατο Θέατρο Noūs παίζεται ένα έργο πρόκληση για την εποχή του, αλλά και σήμερα, «Το Ξύπνημα της Άνοιξης» του Φρανκ Βέντεκιτ.

το ξύπνημα της άνοιξης- θέατρο Νους

"Όταν το 1891 ο Φρανκ Βέντεκιντ έγραψε το "Ξύπνημα της Άνοιξης" συνειδητά θέλησε να ταράξει τα ήρεμα νερά της βικτωριανής Ευρώπης. Στη δύση του 19ου αιώνα η εμφάνιση της ψυχανάλυσης, η φεμινιστική επανάσταση, η εξάπλωση του σοσιαλισμού, οι εθνικές, πολιτικές και κοινωνικές διαμάχες που θα οδηγήσουν σε δύο δεκαετίες στο ξέσπασμα του Μεγάλου Πολέμου διαμορφώνουν ένα νέο κόσμο πιο προκλητικό, πιο γρήγορο, πιο δυναμικό. Ο Βέντεκιντ παρατηρεί, κρίνει και αποκαλύπτει με επώδυνη ειλικρίνεια στο κοινό πως η άγνοια, η αδυναμία κατανόησης ή η αδιαφορία των ενηλίκων για τον εφηβικό ψυχικό κόσμο αφήνει τους νέους να αναρωτιούνται, να εξερευνούν, να απελπίζονται ή να βρίσκουν εν τέλει κάποιο μονοπάτι μόνοι τους". Ο σκηνοθέτης Κώστα Παπακωνσταντίνου αναγνωρίζοντας πως το έργο έχει ακόμη λόγο ύπαρξης, αν και χρονολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα, ακριβώς επειδή ασχολείται με θέματα που παραμένουν ταμπού ανέβασε το αριστούργημα του Βέντεκιτ με πρωταγωνιστές τους Ελωρίς Αλπανίδου, Βαγγέλη Ζάπα, Ελένη Κούστα, Λυκούργο Μπάδρα, Άρη Μπαταγιάννη, Ιλεάνα Παπαγιάννη και Έλενα Σταύρου στο νεοσύστατο Θέατρο Noūs-Creative Space. Το έργο αυτό που η υπόθεση κινείται γύρω από τη ζωή μερικών μαθητών και μαθητριών ενός γυμνασίου, που ανακαλύπτουν τον έρωτα και τις σαρκικές ηδονές, κόντρα στο αυστηρά πουριτανικό περιβάλλον –του σχολείου και της οικογένειας– στο οποίο ανατρέφονται θα παίζεται για λίγο ακόμα στο θέατρο Noūs-Creative Space σε μετάφραση της Αλεξάνδρας Βουτζουράκη, μέχρι και τις 29 Ιανουαρίου. 

Επανόρθωση: στη σελ. 122 του Αθηνόραμα Magazine Θέατρο δημοσιεύτηκε εκ παραδρομής φωτογραφία της παράτασης Ξύπνημα της Άνοιξης του Θεάτρου Nous (Κωνσταντίνος Παυλίδης©) με λάθος λεζάντα που αφορούσε την ομώνυμη παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου. Λυπούμαστε για το λάθος.
 

Περισσότερες πληροφορίες

Το ξύπνημα της άνοιξης

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 85 '

Ο αυνανισμός, η ομοφυλοφιλία, ο βιασμός, η έκτρωση, η αυτοκτονία, η πορνεία, η κακοποίηση είναι τα θέματα που απασχολούν τους έφηβους ήρωες του επαναστατικού έργου.

Θέατρο Nous - Creative space

Τροίας 34, Κυψέλη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο Ανδρέας Πασπάτης είναι "Σόλο" στην τοποθεσία Άβατον

Αφού μας εξήγησε πώς είναι να μένεις μόνος στο "Διαβάστηκε", ο τίτλος "Σόλο" ήταν ουσιαστικά αναμενόμενος για νέα του παράσταση.

Δύο θιασαρχίνες σε νέες παραστάσεις

Η Μαίρη Ραζή στο θέατρο Πρόβα και η Μαίρη Ιγγλέση στο θέατρο "Ελεύθερη έκφραση"

Ρεπορτάζ: Γόνιμο ή άγονο το περιβάλλον που διαμορφώνεται γύρω από το Προεδρικό Διάταγμα 85 για τους απόφοιτους δραματικών σπουδών;

Την ώρα που οι κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών είναι σε εξέλιξη, η κυβέρνηση κάνει τους δικούς της χειρισμούς για να λύσει ή να εξομαλύνει την κατάσταση γύρω από το Προεδρικό Διατάγμα 85/2022, το οποίο αναγνωρίζει στους αποφοίτους δραματικών σχολών προσόντα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι εύκολο να υπάρξει λύση και μάλιστα οριστική;

"Ποιος κρατάει το φανάρι": Πρωτότυπη θεατρική ξενάγηση στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Ανακαλύπτουμε ένα σπάνιο βιομηχανικό μνημείο και την ιστορία του με διαδραστικό και διασκεδαστικό τρόπο.

"Axis Mundi - Το τελευταίο δέντρο": Το πρώτο οικολογικό μήνυμα στην ιστορία της ανθρωπότητας

Μία περφόρμανς για τις ολέθριες συνέπειες της ανθρώπινης αλαζονείας και της από-ιεροποίησης της φύσης.

O Γιάννης Χουβαρδάς λύνει την "Παρεξήγηση"

Την "Παρεξήγηση" σκηνοθετεί ο Γιάννης Χουβαρδάς στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης και, υπό τους ήχους της μουσικής που ερμηνεύει ζωντανά επί σκηνής ο Blaine L. Reininger, δίνει στην απίθανη ιστορία του Αλμπέρ Καμί μια μυστηριώδη, σχεδόν μεταφυσική χροιά. Η Μαριάννα Κάλμπαρη μετέφρασε το έργο και πρωταγωνιστεί πλαισιωμένη από ένα πολλά υποσχόμενο καστ.