Λίγες ακόμα παραστάσεις για "Το Ξύπνημα της Άνοιξης" στο Θέατρο Noūs

Στο νεοσύστατο Θέατρο Noūs παίζεται ένα έργο πρόκληση για την εποχή του, αλλά και σήμερα, «Το Ξύπνημα της Άνοιξης» του Φρανκ Βέντεκιτ.

το ξύπνημα της άνοιξης- θέατρο Νους

"Όταν το 1891 ο Φρανκ Βέντεκιντ έγραψε το "Ξύπνημα της Άνοιξης" συνειδητά θέλησε να ταράξει τα ήρεμα νερά της βικτωριανής Ευρώπης. Στη δύση του 19ου αιώνα η εμφάνιση της ψυχανάλυσης, η φεμινιστική επανάσταση, η εξάπλωση του σοσιαλισμού, οι εθνικές, πολιτικές και κοινωνικές διαμάχες που θα οδηγήσουν σε δύο δεκαετίες στο ξέσπασμα του Μεγάλου Πολέμου διαμορφώνουν ένα νέο κόσμο πιο προκλητικό, πιο γρήγορο, πιο δυναμικό. Ο Βέντεκιντ παρατηρεί, κρίνει και αποκαλύπτει με επώδυνη ειλικρίνεια στο κοινό πως η άγνοια, η αδυναμία κατανόησης ή η αδιαφορία των ενηλίκων για τον εφηβικό ψυχικό κόσμο αφήνει τους νέους να αναρωτιούνται, να εξερευνούν, να απελπίζονται ή να βρίσκουν εν τέλει κάποιο μονοπάτι μόνοι τους". Ο σκηνοθέτης Κώστα Παπακωνσταντίνου αναγνωρίζοντας πως το έργο έχει ακόμη λόγο ύπαρξης, αν και χρονολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα, ακριβώς επειδή ασχολείται με θέματα που παραμένουν ταμπού ανέβασε το αριστούργημα του Βέντεκιτ με πρωταγωνιστές τους Ελωρίς Αλπανίδου, Βαγγέλη Ζάπα, Ελένη Κούστα, Λυκούργο Μπάδρα, Άρη Μπαταγιάννη, Ιλεάνα Παπαγιάννη και Έλενα Σταύρου στο νεοσύστατο Θέατρο Noūs-Creative Space. Το έργο αυτό που η υπόθεση κινείται γύρω από τη ζωή μερικών μαθητών και μαθητριών ενός γυμνασίου, που ανακαλύπτουν τον έρωτα και τις σαρκικές ηδονές, κόντρα στο αυστηρά πουριτανικό περιβάλλον –του σχολείου και της οικογένειας– στο οποίο ανατρέφονται θα παίζεται για λίγο ακόμα στο θέατρο Noūs-Creative Space σε μετάφραση της Αλεξάνδρας Βουτζουράκη, μέχρι και τις 29 Ιανουαρίου. 

Επανόρθωση: στη σελ. 122 του Αθηνόραμα Magazine Θέατρο δημοσιεύτηκε εκ παραδρομής φωτογραφία της παράτασης Ξύπνημα της Άνοιξης του Θεάτρου Nous (Κωνσταντίνος Παυλίδης©) με λάθος λεζάντα που αφορούσε την ομώνυμη παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου. Λυπούμαστε για το λάθος.
 

Περισσότερες πληροφορίες

Το ξύπνημα της άνοιξης

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 85 '

Ο αυνανισμός, η ομοφυλοφιλία, ο βιασμός, η έκτρωση, η αυτοκτονία, η πορνεία, η κακοποίηση είναι τα θέματα που απασχολούν τους έφηβους ήρωες του επαναστατικού έργου.

Θέατρο Nous - Creative space

Τροίας 34, Κυψέλη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Odysseus": Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά η υπερπαραγωγή του ιστορικού θεάτρου της Φιλιππούπολης

Το Δραματικό Θέατρο της Φιλιππούπολης, Plovdiv Drama Theater, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με το πολυβραβευμένο και πολυταξιδεμένο οπτικοακουστικό υπερθέαμα που βασίζεται στο ομηρικό έπος με σαράντα ηθοποιούς επί σκηνής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
12/04/2024

Πρεμιέρες: Οι νέες θεατρικές παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις θεατρικές παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 11 έως 17 Απριλίου και ξεχωρίζουν.

Προλάβετε την "Απλή μετάβαση" πριν αναχωρήσει για Θεσσαλονίκη

Μετά από μια επιτυχημένη πορεία στην Αθήνα, το έργο του Γεράσιμου Ευαγγελάτου σε σκηνοθεσία Μίνου Θεοχάρη και μουσική Θέμη Καραμουρατίδη ολοκληρώνει τον κύκλο του στο Ακροπόλ.

ΤΑΝΚ / Όλη νύχτα εδώ

Οι μαρτυρίες όσων βρέθηκαν στην κατάληψη του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 δίνουν το υλικό σε μια παράσταση που δεν το προσεγγίζει μόνο από την ιστορική του πλευρά, αλλά επιχειρεί να ανιχνεύσει το αποτύπωμά του μέχρι σήμερα. | Powered by Uber

Περλιμπλίν και Μπελίσα

Ο Δημήτρης Τάρλοου προσεγγίζει το έργο του Λόρκα με τολμηρή, ερωτική διάθεση, προτείνοντας μια ανάγνωση που έχει σκηνικό και εικαστικό ενδιαφέρον, αλλά αφήνει μια διφορούμενη επίγευση. | Powered by Uber

Η Όλια Λαζαρίδου "σε διπλό ταμπλό": "Θεόφιλος Sold" και "Έμιλι Ντίκινσον - Καμιά δεν είμαι εγώ! Κι εσύ;"

Δύο παραστάσεις με το στίγμα της ηθοποιού και σκηνοθέτιδας Όλιας Λαζαρίδου έρχονται αυτή την εβδομάδα.

Ποιοι είναι οι "Αλιγάτορες" με τους Γεράσιμο Γεννατά και Φαίη Ξυλά που σε βάζουν σε ρόλο δικαστή στο θέατρο Γκλόρια;

Αρκεί μια καταγγελία για ν’ αλλάξει όλη σου η ζωή; Για πρώτη φορά ανεβαίνει στην Ελλάδα το επίκαιρο, βραβευμένο ψυχολογικό δράμα του Άντριου Κίτλεϊ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Λασπιά.