Εφήμερες αποκαλύψεις και γκροτέσκες εικόνες στον "Κήπο"

Ένα γλυπτό από σάρκα, κινούμενο αδιάκοπα φανερώνει εικόνες εφήμερες, οικείες ή ανοίκειες, φιγούρες εφιαλτικές και τερατόμορφα συμπλέγματα στη σκηνή του «Μ54».

Ο Κήπος © Λήδα Τουλουμάκου

Η Αγνή Παπαδέλη Ρωσσέτου και οι χορευτές/τριες Αντώνης Βαή, Νώντας Δαμόπουλο, Βιτόρια Κωτσάλου, Ινώ Ρήγα, Αγνή Παπαδέλη Ρωσσέτου παρουσιάζουν την παράσταση χορού, με τίτλο "Ο Κήπος" στον χώρο "Μ54" (από τις 12 έως 15 Ιανουαρίου). Το έργο δανείζεται την ιδέα του κήπου σαν μια ανθρώπινη κατασκευή, η οποία κάνοντας μια προσομοίωση της φύσης μέσα στον πολιτισμό, φέρει έντονα την μυρωδιά της ουτοπίας. Πρόκειται για ένα γλυπτό από σάρκα, που κινούμενο αδιάκοπα φανερώνει εικόνες εφήμερες, οικείες ή ανοίκειες, φιγούρες εφιαλτικές, τερατόμορφα συμπλέγματα. 'Ένας χορός – ωδή στην ασχήμια, μια διαδρομή που αγκαλιάζει όλα τα παρά φύσιν όντα. 'Όπως και στο προηγούμενο έργο -το ντουέτο με τίτλο "Ένας πολύ Ειρηνιρικός ωκεανός"- έτσι κι εδώ, η γκριμάτσα, η παραμόρφωση και το γκροτέσκο είναι έννοιες που κυριαρχούν.

Ο Κήπος
© Λήδα Τουλουμάκου

Αυτές οι γκροτέσκες εικόνες, μετέωρες ανάμεσα στο τραγικό και το κωμικό, φλερτάρουν με το ανώμαλο, το γελοίο, το μη-αρμονικό, το άσχημο, το άρρυθμο, το ανολοκλήρωτο. Το γήρας, η ασθένεια, η τρέλα, ο θάνατος αλλά και η εικονοπλασία η σχετική με τη θρησκεία, τη μεταφυσική και την κόλαση ορίζουν τη γκάμα της παραμόρφωσης και του γκροτέσκο. Σ’ αυτές τις εφήμερες αποκαλύψεις, ο θεατής μπορεί να αναγνωρίζει την προέλευση των εικόνων σαν από μια κοινή παρακαταθήκη, μπορεί να αναγνωρίζει δικές του εμπειρίες ή μορφώματα της φαντασίας του, μπορεί ακόμη και να το παρακολουθεί σαν μια νέα, πρωτόγνωρη εικονοποιία.

Η παράσταση παρουσιάστηκε στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων στην Αθήνα τον Ιούνιο 2022 και στην Οικία Καραπάνου στην Αίγινα το Σεπτέμβριο 2022, στην πλήρη εκδοχή του "Κήπου", η οποία ξεκινά με μια ξενάγηση εν είδει τελετής προετοιμασίας των θεατών πριν το θέαμα. Στην ξενάγηση, εκτός από την ομάδα των χορευτών/τριών, συμμετείχαν οι: Τιτή Αντωνοπούλου, Ηρώ Αποστολέλλη, Μανώλης Μαμαντάκης, Μαρίνα Τσαπέκου, Περικλής Φωκιανός. Η ΑΠΑΞ Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία επιχορηγήθηκε για την υλοποίηση της παράστασης "Ο κήπος" από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την περίοδο 2021-22.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο κήπος

  • Χορός
  • Διάρκεια: 50 '

Μια μυσταγωγική χορογραφία-ωδή στις έννοιες του γκροτέσκο, της ασχήμιας και της παραμόρφωσης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.