"Προμηθέας": Η ξεχωριστή παράσταση του Νίκου Καραθάνου έρχεται στο κανάλι της Στέγης

Ο sold out "Προμηθέας" της περσινής σεζόν κάνει ποδαρικό στον νέο χρόνο σε προβολή από το Onassis Channel.

Προμηθέας_Καραθάνος Ανδρέας Σιμόπουλος©

Η ευαισθησία του Νίκου Καραθάνου συνάντησε το μεγαλείο της αισχύλειας τραγωδίας κι έτσι προέκυψε η παράσταση "Προμηθέας", μια ιδιαιτέρως προσωπική, ίσως και αυτοβιογραφική, συγκινητική δημιουργία. Στην κατά Καραθάνο ανάγνωση, το έργο του Αισχύλου εξανθρωπίστηκε και διαβάστηκε ως μια "κοσμογονία" του καθημερινού ανθρώπου. Η σύγκρουση μεταξύ του Τιτάνα που έδωσε τη φωτιά στους ανθρώπους και του εξουσιαστή Δία έγινε υπαρξιακή αναζήτηση, σύγκρουση με την οικογένεια, σύγκρουση με το βάρος της ζωής και του θανάτου. Το σκηνοθετικό βλέμμα του Νίκου Καραθάνου στράφηκε προς το "μέσα" και επικεντρώθηκε στον άνθρωπο, τον οποίον ανήγαγε ως το κέντρο του σύμπαντος. 

Ο Νίκος Καραθάνος ξανά συναντά τον Προμηθέα

Πρόκειται για μία παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση που ξεχώρισε ως μία από τις σημαντικότερες της σεζόν 2021-22, τόσο χάρη στη σκηνοθετική ιδέα, η οποία μάλιστα, δεν επενέβη στο πρωτότυπο κείμενο παρά μόνο αφαιρώντας τα μέρη του Χορού και προσθέτοντας κάποια προσωπικά σχόλια, όσο και χάρη στους υπέροχους συντελεστές της: στη μουσική του Άγγελου Τριανταφύλλου, που της έδωσε το χαρακτήρα ενός μουσικού έργου, στο "καθημερινό" αλλά μαγευτικό στη λειτουργία του σκηνικό/σπίτι της Εύας Μανιδάκη, και στους εξαιρετικούς ηθοποιούς: Χρήστος Λούλης (Κράτος, Ερμής), Γιάννης Κότσιφας (Ήφαιστος, Ωκεανός), Γαλήνη Χατζηπασχάλη (Βία, Ιώ) και ο ίδιος ο Νίκος Καραθάνος ως Προμηθέας.

Προμηθέας

Αυτοί οι ήρωες, θεοί, ημίθεοι, Τιτάνες στο πρωτότυπο, αλλά άνθρωποι καθημερινοί, σαν εμάς στην εκδοχή του Καραθάνου, θα ξανακάτσουν στο ίδιο τραπέζι, όχι ζωντανά αυτή τη φορά, αλλά χάρη στην ψηφιακή προβολή της παράστασης από το κανάλι της Στέγης στο ΥouΤube. H ψηφιακή πρεμιέρα θα γίνει την Κυριακή 1 Ιανουαρίου, στις 21:00, σε κινηματογράφιση του Χρήστου Σαρρή. Η προβολή είναι δωρεάν και θα είναι διαθέσιμη ως τις 5/1/23. Δείτε την εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

42 θεατρικές παραστάσεις που συνεχίζονται μετά το Πάσχα

Σημαντικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, η ελληνική δραματουργία σε πολλές διαφορετικές εκφάνσεις, ερευνητικό θέατρο, δικαστικό δράμα και μυστήριο, θέατρο έξω από το θέατρο και ιστορίες αληθινών προσώπων που ενέπνευσαν θεατρικά έργα. Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται στο σύνολο των θεατρικών παραστάσεων που συνεχίζονται μετά το Πάσχα, δίνοντάς μας μια ακόμα ευκαιρία για ανοιξιάτικες εξορμήσεις στη θεατρική Αθήνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
10/05/2024

"If I can not dance, I will not be a part of your revolution" δηλώνει η Μαρία Κολιοπούλου στο νέο της έργο

Στο νέο της χορογραφικό έργο μεγάλης κλίμακας, το ιδρυτικό μέλος της ομάδας Πρόσχημα συμπράττει με ερμηνεύτριες διαφορετικών ηλικιών και ικανοτήτων αναζητώντας την βαθιά απόλαυση της στιγμής.

"The last lunch" σερβίρει το πρώτο αγγλόφωνο θέατρο στην Ελλάδα

Το Theatre of the No, μετά την επιτυχία της παράστασης "Περιμένοντας τον Γκοντό", παρουσιάζει τη μουσική κωμωδία του Γιόελ Γούλφχαρτ σε σκηνοθεσία του Μάνου Τσότρα.

"Ηλικία και διακρίσεις" είναι το νέο θέμα του κύκλου συζητήσεων του Εθνικού

Σε συνέχεια της πρωτοβουλίας που πυροδοτεί τον διάλογο για φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα, έρχεται μία νέα συζήτηση με ελεύθερη είσοδο, όπου θα μιλήσουν μεταξύ άλλων η Μαριάννα Κάλμπαρη, η Αλίκη Αλεξανδράκη και ο Θέμης Πάνου.

To 3ο Φεστιβάλ σύγχρονου καλλιτεχνικού καμπαρέ έρχεται στο Red Jasper Cabaret Thatre

Το φεστιβάλ της καμπαρέ θεατρικής σκηνής της Κυψέλης είναι και πάλι εδώ για να προσφέρει στο κοινό δέκα ημέρες με παραστάσεις θεάτρου, χορού, cabaret acts, music performances, aerial acrobatics, drag performances και πολλά ακόμη.

Θέλω να σου κρατάω το χέρι

Οι σύγχρονες σχέσεις και οι ρόλοι των δύο φύλων μέσα σε αυτές απασχολούν το πρώτο θεατρικό έργο του Ιορδανίδη, που κινείται με άνεση στο είδος της δραμεντί και παρουσιάζεται σε ένα φυσικό όσο και προσωπικό ανέβασμα. | Powered by Uber

Η κασέτα

Ένα από τα σημαντικότερα έργα της Λούλας Αναγνωστάκη, και συνολικά της νεοελληνικής δραματουργίας, αποτυπώνει σχεδόν προφητικά, μέσα από μια οικογενειακή ιστορία, την Ελλάδα στο μεταίχμιο δύο εποχών. Ανεβαίνει από τον Μάνο Καρατζογιάννη σε μία προσεγμένη παράσταση με μερικές πολύ ωραίες ερμηνείες. | Powered by Uber