"Προμηθέας": Η ξεχωριστή παράσταση του Νίκου Καραθάνου έρχεται στο κανάλι της Στέγης

Ο sold out "Προμηθέας" της περσινής σεζόν κάνει ποδαρικό στον νέο χρόνο σε προβολή από το Onassis Channel.

Προμηθέας_Καραθάνος Ανδρέας Σιμόπουλος©

Η ευαισθησία του Νίκου Καραθάνου συνάντησε το μεγαλείο της αισχύλειας τραγωδίας κι έτσι προέκυψε η παράσταση "Προμηθέας", μια ιδιαιτέρως προσωπική, ίσως και αυτοβιογραφική, συγκινητική δημιουργία. Στην κατά Καραθάνο ανάγνωση, το έργο του Αισχύλου εξανθρωπίστηκε και διαβάστηκε ως μια "κοσμογονία" του καθημερινού ανθρώπου. Η σύγκρουση μεταξύ του Τιτάνα που έδωσε τη φωτιά στους ανθρώπους και του εξουσιαστή Δία έγινε υπαρξιακή αναζήτηση, σύγκρουση με την οικογένεια, σύγκρουση με το βάρος της ζωής και του θανάτου. Το σκηνοθετικό βλέμμα του Νίκου Καραθάνου στράφηκε προς το "μέσα" και επικεντρώθηκε στον άνθρωπο, τον οποίον ανήγαγε ως το κέντρο του σύμπαντος. 

Ο Νίκος Καραθάνος ξανά συναντά τον Προμηθέα

Πρόκειται για μία παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση που ξεχώρισε ως μία από τις σημαντικότερες της σεζόν 2021-22, τόσο χάρη στη σκηνοθετική ιδέα, η οποία μάλιστα, δεν επενέβη στο πρωτότυπο κείμενο παρά μόνο αφαιρώντας τα μέρη του Χορού και προσθέτοντας κάποια προσωπικά σχόλια, όσο και χάρη στους υπέροχους συντελεστές της: στη μουσική του Άγγελου Τριανταφύλλου, που της έδωσε το χαρακτήρα ενός μουσικού έργου, στο "καθημερινό" αλλά μαγευτικό στη λειτουργία του σκηνικό/σπίτι της Εύας Μανιδάκη, και στους εξαιρετικούς ηθοποιούς: Χρήστος Λούλης (Κράτος, Ερμής), Γιάννης Κότσιφας (Ήφαιστος, Ωκεανός), Γαλήνη Χατζηπασχάλη (Βία, Ιώ) και ο ίδιος ο Νίκος Καραθάνος ως Προμηθέας.

Προμηθέας

Αυτοί οι ήρωες, θεοί, ημίθεοι, Τιτάνες στο πρωτότυπο, αλλά άνθρωποι καθημερινοί, σαν εμάς στην εκδοχή του Καραθάνου, θα ξανακάτσουν στο ίδιο τραπέζι, όχι ζωντανά αυτή τη φορά, αλλά χάρη στην ψηφιακή προβολή της παράστασης από το κανάλι της Στέγης στο ΥouΤube. H ψηφιακή πρεμιέρα θα γίνει την Κυριακή 1 Ιανουαρίου, στις 21:00, σε κινηματογράφιση του Χρήστου Σαρρή. Η προβολή είναι δωρεάν και θα είναι διαθέσιμη ως τις 5/1/23. Δείτε την εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο Ανδρέας Πασπάτης είναι "Σόλο" στην τοποθεσία Άβατον

Αφού μας εξήγησε πώς είναι να μένεις μόνος στο "Διαβάστηκε", ο τίτλος "Σόλο" ήταν ουσιαστικά αναμενόμενος για νέα του παράσταση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/02/2023

Δύο θιασαρχίνες σε νέες παραστάσεις

Η Μαίρη Ραζή στο θέατρο Πρόβα και η Μαίρη Ιγγλέση στο θέατρο "Ελεύθερη έκφραση"

Ρεπορτάζ: Γόνιμο ή άγονο το περιβάλλον που διαμορφώνεται γύρω από το Προεδρικό Διάταγμα 85 για τους απόφοιτους δραματικών σπουδών;

Την ώρα που οι κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών είναι σε εξέλιξη, η κυβέρνηση κάνει τους δικούς της χειρισμούς για να λύσει ή να εξομαλύνει την κατάσταση γύρω από το Προεδρικό Διατάγμα 85/2022, το οποίο αναγνωρίζει στους αποφοίτους δραματικών σχολών προσόντα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι εύκολο να υπάρξει λύση και μάλιστα οριστική;

"Ποιος κρατάει το φανάρι": Πρωτότυπη θεατρική ξενάγηση στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Ανακαλύπτουμε ένα σπάνιο βιομηχανικό μνημείο και την ιστορία του με διαδραστικό και διασκεδαστικό τρόπο.

"Axis Mundi - Το τελευταίο δέντρο": Το πρώτο οικολογικό μήνυμα στην ιστορία της ανθρωπότητας

Μία περφόρμανς για τις ολέθριες συνέπειες της ανθρώπινης αλαζονείας και της από-ιεροποίησης της φύσης.

O Γιάννης Χουβαρδάς λύνει την "Παρεξήγηση"

Την "Παρεξήγηση" σκηνοθετεί ο Γιάννης Χουβαρδάς στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης και, υπό τους ήχους της μουσικής που ερμηνεύει ζωντανά επί σκηνής ο Blaine L. Reininger, δίνει στην απίθανη ιστορία του Αλμπέρ Καμί μια μυστηριώδη, σχεδόν μεταφυσική χροιά. Η Μαριάννα Κάλμπαρη μετέφρασε το έργο και πρωταγωνιστεί πλαισιωμένη από ένα πολλά υποσχόμενο καστ.

"O Υπέροχος Γκάτσμπι" συνεχίζεται μέχρι τον Μάρτιο

Η θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος-σταθμού για την αμερικανική λογοτεχνία παίρνει παράταση στη σκηνή του Αγγέλων Βήμα.