"(R)evolution" στο Θέατρο Φιλίπ: Οδηγός επιβίωσης για τον 21ο αιώνα

Το βιβλίο "21 Μαθήματα για τον 21ο αιώνα", που αποτυπώνει μια σειρά από στοχασμούς για την πορεία της ανθρωπότητας, εμπνέει τους Yael Ronen και Ντιμίτριζ Σάαντ που το φέρνουν επί σκηνής στο θέατρο Φιλίπ.

Revolution

Μπορεί ο θνητός να αγγίξει το θείο; Μπορεί ο άνθρωπος να γίνει Θεός; Αναμένουμε την εμφάνιση του επερχόμενου διάδοχού μας, του Homo Deus; Ο Γιουβάλ Νόα Χαράρι, ένας από τους πιο συναρπαστικούς ιστορικούς και φιλοσόφους της εποχής μας, καταγράφει στο βιβλίο του "21 Μαθήματα για τον 21ο αιώνα" μια σειρά από στοχασμούς για την πορεία της ανθρωπότητας. Το πασίγνωστο αυτό βιβλίο αποτέλεσε την έμπνευση για το έργο "(R)evolution" των Yael Ronen και Ντιμίτριζ Σάαντ που ανεβαίνει στην σκηνή του καινούργιου θεάτρου Φιλίπ σε μετάφραση και σκηνοθεσία Γιάννη Παναγόπουλου από τις 25 Νοεμβρίου.

Διαβάστε Επίσης

To (R)evolution θα ανοίξει στα τέλη Νοεμβρίου το πρόγραμμα του Θεάτρου Φιλίπ (που κι αυτό αποτελεί το προϊόν μιας εξελικτικής διαδικασίας: μετά από πολλά χρόνια λειτουργίας ως σινεμά, έγινε θέατρο από την Olympia Culture). Πρωταγωνιστεί μια δυναμική νεανική ομάδα αποτελούμενη από τους Νατάσσα Εξηνταβελώνη, Κώστα Νικούλι, Σπύρο Σταμούλη, Χρήστο Σταθούση και Λυδία Τζανουδάκη.

Η ψηφιακή επανάσταση κάνει τη ζωή μας ευκολότερη και γεμάτη υποσχέσεις. Στο κοντινό μας μέλλον είναι πράγματι πιθανό να έχουμε πρόσβαση σε εμφυτεύματα με την δυνατότητα να ανιχνεύσουν ασθένειες,  ακόμα και τον καρκίνο, την πρώτη ημέρα που εμφανίζονται στο σώμα μας. Ταυτόχρονα, η ίδια τεχνολογία μπορεί να οδηγήσει σε ψηφιακές δικτατορίες, στις οποίες τα δεδομένα μας γίνονται εργαλείο στα χέρια λίγων, αλγόριθμοι ορίζουν την αγορά εργασίας, άνθρωποι βιώνουν συμβιωτικές σχέσεις με τεχνητή νοημοσύνη και εικονικές πραγματικότητες. Τι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά για την "ελεύθερη βούληση"; Είναι πλέον σίγουρο πως γύρω μας δημιουργείται ένας καινούργιος κόσμος στον οποίο καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του και να καταλάβουμε τις ουτοπικές αλλά και τις δυστοπικές του διαστάσεις. Μέσα σε αυτή τη συνθήκη, οι σκέψεις του Γιουβάλ Νόα Χαράρι γίνονται το σημείο εκκίνησης για τη θεατρική αποτύπωση σκηνών από ένα πιθανό άμεσο μέλλον. Τέσσερις ιστορίες που μπλέκονται μεταξύ τους. Ένα ζευγάρι θέλει να αποκτήσει ένα γενετικά τροποποιημένο παιδί και επισκέπτεται ένα Ινστιτούτο Ευγονικής. Ένας επιστήμονας, εργαζόμενος στο Ινστιτούτο, αντιμετωπίζει προβλήματα με τον σύντροφό του. Μια γυναίκα βιώνει την απόλυτη μοναξιά σε έναν κόσμο που αλλάζει. Ενορχηστρωτές όλων οι υπολογιστές, η τεχνολογία και η ψηφιακή πραγματικότητα.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Rabbit hole": Το συναρπαστικό αμερικάνικο δράμα για τρεις τελευταίες παραστάσεις

Η παράσταση που σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Λυμπερόπουλος, συστήνοντάς μας ένα βραβευμένο σύγχρονο έργο για την απώλεια, ρίχνει αυλαία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.